İçeriğe atla

Arapgir Katedrali

Koordinatlar: 39°02′36″K 38°29′00″D / 39.04333°K 38.48333°D / 39.04333; 38.48333
Arapgir Katedrali
Arapgir katedrali
Harita
Eski ad(lar)Սուրբ Աստվածածին վանք
Genel bilgiler
TürGünümüzde: harabe, ilk kez katedral olarak inşa edildi.
KonumArapgir Türkiye
Koordinatlar39°02′36″K 38°29′00″D / 39.04333°K 38.48333°D / 39.04333; 38.48333
Tamamlanma1249
Yıkılma1957

Arapgir Ana Kilisesi veya Arabkir Azize Meryamana Katedrali (ErmeniceՍուրբ Աստվածածին վանք veya Արաբկիրի մայր եկեղեցի), 13. yüzyılda Arapgir'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı'ndan sonra yıkılan tarihî bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

Tarihçe

Ermeni soykırımı'ndan önceki hali

Tanrının kutsal annesi olarak isimlendirilen Arapgir katedrali 13. yüzyıldaki 1249 senesinde inşa edildi. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kiliselerinden biriydi. 3000 kişi kapasiteliydi. 1915 yılında başlayan Ermeni Soykırımı sırasında saldırılara uğrayıp hasar gördü. Kırımdan sonra tamir edilip okul olarak kullanıldı. 1950 yılında Arapgir belediyesi katedrali yıkmaya karar verdi. 18 Eylül 1957'de katedral dinamit kullanılarak yıkıldı. Daha sonra katedralin bulunduğu arsa Hüseyin isimli bir çiftçiye 28.005 lira karşılığında satıldı.[1] Bugün katedralin olduğu yerde harabeler vardır.

Kaynakça

  1. ^ Antarnik L. Pladian, 1969, New York – Arapkir Union, s. 931

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdamar Kilisesi</span> Akdamar (Ahtamar) Adasındaki tarihi kilise

Akdamar Kilisesi, Ahtamar Kilisesi, Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Türkiye'nin doğusunda, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda yer alan bir kilisedir. Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir. Ermeni Kırımı'ndan sonra cemaatsiz kalan dini yapı bugün müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kümbet Camii</span>

Kümbet Camii ya da Havariler Kilisesi, Kars'ta yer alan tarihi bir yapı. 10. yüzyılda Ermenilerin katedral kilisesi olarak inşa edilen yapı, Doğu'nun Ayasofya'sı diye nitelendirilir. Ermeni Kırımı'ndan sonra camiye çevirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Kilisesi</span> Efes, İzmirde bulunan antik bir Hristiyan katedrali

Meryem Kilisesi, Theotokos (Meryem) adına yapılmış Efes, İzmir'de bulunan antik bir Hristiyan katedrali. Hristiyanlık'ın tarihinde önenmli yere sahip iki konsilin burada toplanmış olduğuna inanılması sebebi ile Konsiller Kilisesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Kilisesi (Lefkoşa)</span>

Ermeni Apostolik Kilisesi, Lefkoşa'da, Ermeni Apostolik Kilisesi'ne inanların kullandığı bir kilise. Şehrin kuzey kesiminde kalmıştır. Arabahmet mahallesinde, Şehit Salahi Şevket Sokağı veya eski adıyla Victoria Sokağı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Surp Yerrortutyun Katolik Kilisesi</span> İstanbulun Beyoğlu ilçesinde bir Ermeni Katolik kilisesi

Surp Yerrortutyun Katolik Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesinde bulunan bir Ermeni Katolik kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Bartalmay Manastırı</span> Başkalenin Albayrak mahallesinde bir manastır

Aziz Bartalmay Manastırı, 4. yüzyılda inşa edilmiş ve Yeni Ahit'te adı geçen Hristiyan havarisi Bartalmayın defnedilmiş yeri olan Ermeni manastır. Van ilinin Başkale ilçesine bağlı, Albayrak mahallesinde yer almaktadır.

Surp Yerrortutyun Kilisesi veya Kutsal Üçlü Ermeni Kilisesi, Eskişehir'in Tepebaşı semtinde bulunmakta olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi'dir fakat 1915 yılında Ermeni Kırımı olarak da bilinen Ermeni Tehciri'nden sonra porno film sinemasına dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Garmravank</span> Gevaşda bir manastır

Garmravank Manastırı veya Kırmızı Kilise ya da Göründü Kilisesi, 10. yüzyılında Vasburagan kralı I. Kakig tarafından inşa edilmiş Van Gölü'nün güney kıyısında bulunmakta olan tarihî Ermeni Apostolik manastır, fakat 1915 Ermeni kırımı'nda yıkılmıştır. Naregavank manastırı ve Akdamar adasındaki Kutsal Haç Katedrali'nin arasında bulunan Garmravank Manastırı, Gevaş ilçeye bağlı Göründü mahallede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roskilde Katedrali</span>

Roskilde Katedrali, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın 30 kilometre batısındaki Roskilde şehrinin merkezinde bulunan Lüteryan Danimarka Kilisesine bağlı tarihi bir Katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Gayane Kilisesi</span>

Azize Gayane Kilisesi, Ermenistan'ın Eçmiyazin ilinde yer alan ve yedinci yüzyılda inşa edilmiş bir Ermeni Apostolik Kilisesidir. Ülkedeki en eski kiliselerden biridir. Eçmiyazin Katedrali yakınlarında yer almaktadır. Azize Gayane, 630 yılında Katolikos Ezra I tarafından yaptırılmıştır. 1652 yılında kubbenin ve bazı tavanların kısmen yenilenmesine rağmen tasarım değişmeden kalmıştır. 2000 yılında Ermeni ana kilisesi Eçmiyazin Katedrali gibi yakınlardaki diğer kiliselerle birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şoğakat</span>

Şoğakat Kilisesi, Ermenistan'ın Eçmiyazin ilinde yer alan ve yedinci yüzyılda inşa edilmiş bir Ermeni Apostolik Kilisesidir. Ülkedeki en eski kiliselerden biridir. Eçmiyazin Katedrali yakınlarında yer almaktadır. 1694'te Katolikos Nahabed döneminde Prens Aghamal Sorotetsi tarafından yaptırılmıştır. 2000 yılında Ermeni ana kilisesi Eçmiyazin Katedrali gibi yakınlardaki diğer kiliselerle birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hildesheim Katedrali</span>

Hildesheim Katedrali, resmi adıyla Meryem'in Göğe Yükselişi Katedrali, Almanya'nın Hildesheim şehir merkezinde bulunan bir Orta Çağ Katolik katedralidir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rafael İsraelyan</span> Ermeni mimar ve tasarımcı (1908-1973)

Rafael İsraelyan Ermeni bir mimar ve tasarımcıydı. Mimar, sivil binalar, kiliseler ve anıtlar tasarlamıştır.

Surp Hovsep Ermeni Katolik Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kurtarıcı Kilisesi, Gümrü</span>

Kutsal Kurtarıcı Kilisesi, Ermenistan'ın Gümrü şehrinde 19. yüzyıldan kalma bir kilisedir. Gümrü'nün merkezindeki Vartanants Meydanı'nın güney tarafında yer alır. 1858 ve 1872 arasında inşa edilmiş ve 1873'te kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bana Katedrali</span>

Bana Katedrali, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı ve eski adı Panaki (ფანაკი) veya Banaki (ბანაკი) olan Penek köyünde yer alan Bana Manastırı'nın ana kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Kars)</span> Bu cami zaman içinde oldukça hasar görmüştür. 1956’da onarılarak tekrar ibadete açılan cami son olarak 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilmiştir. İlk halinde minaresi bulunmayan camiye 1883 yılında İncezade Hac

Fethiye Camii, Kars merkezdeki Yeni Mahalle'de yer alan, kiliseden camiye çevrilmiş bir yapıdır. Kilise iken Aleksandr Nevski Kilisesi veya Kazak Kilisesi denirdi. 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş eski Hristiyan kilisesi, bölgenin en eski yapımlarından olup 1915 Ermeni Kırımı'ndan sonra boş kalmıştır. 1921 Türk-Ermeni Savaşı'ndan sonra bazı kamu kurumları tarafından bir süre kullanılıp bilâhare camiye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.