
Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.
Arnavutluk'un illeri, Arnavutluk'un birinci düzeydeki idari bölümleridir. Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.

Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi, Başpiskoposluğu idaresi Tiran, Dıraç bölgeleriyle beraber, genelde ülkenin güney bölgesini kapsar. Ayin dili Arnavutçadır. Ortodoks cemaat yaklaşık yarım milyon üyeye sahiptir. ABD'de yaşayan 15.000 ortodoks Arnavut için iki ayrı idari birim kurulmuş olup, bunlardan birisi dolaysız şekilde İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlıdır.

Dıraç veya Duraç Orta Arnavutluk'ta Dıraç ili'nin merkezi ve ülkenin en büyük ikinci şehridir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 113.249'dur. İsmi antik Dirrahium'dan gelmektedir.

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

Arnavutluk İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Avrupa Birliği'ne aday olan Arnavutluk için kullanılan sınıflandırmadır:
- İBBS-1: Arnavutluk
- İBBS-2: 3 yönetimsel olmayan bölge
- İBBS-3: 12 iller

Ayasaranda veya Sarandoz, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Ayasaranda, Arnavutluk'un Ayasaranda bölgesinin başkenti aynı zamanda turistlerin en çok ilgisini çeken tatil yeri.

Arnavutluk Kraliyet Jandarması, 1925-1939 yılları arasında Arnavutluk Kraliyet Ordusu'nun parçası olan jandarma kuvveti.

Maminas, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Şayak belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 8,868'dir.

Katund i Ri, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Dıraç belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10,161'dir.

Rrashbull, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Dıraç belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 24,081'dir.

İzmid veya İsmid, Arnavutluk'un Dıraç iline bağlı Dıraç belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,001'dir.

Strum, Arnavutluk'un Fier iline bağlı Roskovec belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 7,538'dir.

Arnavut halkının %40'a yakını sigara içmektedir. Avrupa ülkeleri arasında sadece Türkiye'de sigara tüketimi Arnavutluk'takinden fazladır. Böylece Arnavutluk, Avrupa sıralamasında en çok sigara içilen ikinci ülkedir. Arnavutlar tütün ürünlerine yılda yaklaşık 300.000.000 Euro'dan fazla para harcamaktadır. Bugün 13-15 yaş arasındaki Arnavut gençlerinin %15'lik bir bölümü sigara içmektedir.
Air Albania; Arnavutluk'un bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Genel merkezi Arnavutluk'un Dıraç şehrinde olan şirketin hubı ise Tiran Uluslararası Havalimanı'dır.

2019 Arnavutluk depremi, 26 Kasım 2019'da yerel saate göre 03:54'te gerçekleşmiş, Arnavutluk'un kuzeybatısında yer alan Mamurras şehrinin 12 km güneybatısında merkez üssü bulunan 6.4 büyüklüğünde bir depremdir. Sarsıntı Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın yanı sıra, Taranto ve Belgrad gibi merkez üssünden 370 km uzakta yer alan bölgelerde de hissedilmiştir.

Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri Arnavutluk ve Azerbaycan'ın ekonomik, kültürel ve siyasi ikili ilişkilerini kapsar. Arnavutluk Bakü'de bir büyükelçilik açmayı planlıyor ve Azerbaycan, Atina'daki büyükelçisini Arnavutluk Büyükelçiliği ek göreviyle resmen görevlendirdi.
Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

Dom Nikoll Kaçorri, Arnavut millî uyanışının önde gelen isimlerinden biriydi. Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalayan Dom Kaçorri, bağımsızlıktan sonra Arnavutluk Geçici Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.