İçeriğe atla

Arap kahvesi

Arap kahvesi
BölgesiOrta Doğu
TürüKahve
Servis şekliSıcak

Arap kahvesi, Coffea Arabica çekirdeklerinden demlenmiş bir kahvedir. Orta Doğu'daki çoğu Arap ülkesi, kahve demlemek ve hazırlamak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Kakule sıklıkla eklenen bir baharattır, ancak alternatif olarak sade veya şekerli olarak da servis edilebilir.[1]

İçicinin tercihine bağlı olarak kahveyi demlemek için birkaç farklı yöntemler bulunmaktadır. Bazı yöntemler kahveyi açık tutarken diğerleri koyulaştırabilir. Arap kahvesi acıdır ve genellikle şeker eklenmez. Genellikle fincan olarak bilinen dekoratif bir desenle süslenmiş küçük bir kapta servis edilir. Kültürel olarak, Arap kahvesi aile toplantıları sırasında veya misafir kabul edilirken servis edilir.

Arap kahvesi, Orta Doğu ve Arap kültürü ve geleneğine kök salmıştır ve Orta Doğu'da demlenen en popüler kahve türüdür. Orta Doğu'da ortaya çıkmış olup Yemen'de başladı ve sonunda Mekke'ye (Hicaz), Mısır'a, Levant'a ve daha sonra 16. yüzyılın ortalarında Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya giderek kahve sonunda popüler hale geldi.[2] Arap kahvesi, UNESCO tarafından onaylanan Arap devletlerinin somut olmayan kültürel mirasıdır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Ingredients Arabic Coffee". 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 
  2. ^ Weinberg, Bennett Alan; Bealer, Bonnie K. (2001). The world of caffeine. Routledge. ss. 3-4. ISBN 978-0-415-92723-9. 
  3. ^ "Arabic coffee, a symbol of generosity - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO". www.unesco.org. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahve</span> kahve çekirdeklerinden elde edilen içecek

Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

<span class="mw-page-title-main">Türk kahvesi</span> Türk usulü kahve

Türk kahvesi, daha çok Türk kültüründe önemli yere sahip Osmanlı İmparatorluğu'dan günümüze kadar gelmiş bilinen en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarındandır. Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mırra</span> Arap kahvesi

Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir. Türkiye'de de Adana, Gaziantep, Mardin, Mersin, Şanlıurfa gibi Arap kültüründen etkilenen güney ve sınır bölgelerinde tüketilen bir içecektir.

<span class="mw-page-title-main">Kahvehane</span>

Kahvehane veya kıraathane; kahve ve çay yanı sıra çeşitli meşrubatların ve nargile gibi tütün ürünlerinin servis yapıldığı, masa oyunlarının oynandığı, sohbet edilen ve yine birçok farklı aktivitenin yapıldığı mekân.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Musakka</span> Türk mutfağının sebze yemeklerinden

Musakka, Genellikle Orta Doğu ve Balkanlar'da yaygın olan, patlıcan veya patates bazlı bir yemektir. Kıymalı varyasyonları da dâhil olmak üzere birçok yerel ve bölgesel varyasyonları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Frappé</span>

Frappé kahvesi, Greek frappé, Nescafé frappé veya sadece frappé, hazır kahveden, su, şeker ve sütten yapılan bir Yunan buzlu kahve içeceğidir. Kelime genellikle frappe olarak yazılır (aksansız). Frappé, 1957'de Selanik'te Nescafe temsilcisi Dimitris Vakondios tarafından deney yoluyla icat edildi. Frappé, Yunanistan ve Kıbrıs'ta en popüler kahve türleri arasındadır ve Yunan kahve kültürünün ayırt edici özelliği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni mutfağı</span>

Ermeni mutfağı, Ermeni kültürü ve çevre kültürlere bağlı olarak gelişmiş Ermenilere özgü bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ipoh beyaz kahvesi</span>

Ipoh ‘beyaz’ kahvesi Ipoh, Perak, Malezya kökenli kahvedir. Kahve çekirdeklerinin palmiye yağı margarini ile kavrulup konsantre süt ile karıştırılması sonucunda elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Likörlü kahve</span>

Likörlü kahve, kahve ile karıştırılmış bir ölçü likörden oluşan kafeinli ve alkollü bir içkidir. Geleneksel olarak likör kadehinde, genellikle krema ve şeker eklenerek sunulur. Likörlü kahveler, sıcak kahve ve viski karışımın üzerine çırpılmış krema dökülerek hazırlanan İrlanda kahvesinin çeşitli versiyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mr. Coffee</span>

Mr. Coffee, Newell Brands şirketinin tescilli ticari markasıdır. Mr. Coffee markası, otomatik damla mutfak kahve makinelerinin yanı sıra diğer ürünleri de üretmektedir. Marka 1970'lerin başında kuruldu. Mr. Coffee, popüler kültürde sıklıkla referans görmüştür ve Joe DiMaggio gibi ünlüler tarafından tanıtılmıştır. Daha yakın bir zamanda, Mr. Coffee, Keurig K-cup teknolojisini, tek servis sıcak içecek makineleri serisini tanıtmak için lisansladı. Ayrıca yakın zamanda tanıtılan Mr. Coffee Cafe Latte, kahvenin yanı sıra bir adımda buğulanmış sütle çırpılmış demler hazırlar.

Kaldi veya Halid popüler efsaneye göre MS 850'lerde kahve'yi keşfeden Etiyopyalı keçi çobanıdır. Daha sonrasında kahve, İslâm dünyasına ve ardından dünyanın geri kalanına yayılmıştır. Kaldi efsanesi, özellikle batı edebiyatlarında yoğun bir ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kahve kültürü</span>

Kahve kültürü, kahve tüketimini çevreleyen gelenekler ve sosyal davranışlar dizisidir. Terim ayrıca kahvenin yaygın olarak kültürel yayılımı ve benimsenmesi anlamına gelir. 20. yüzyılın sonlarında, espresso, özellikle Batı dünyasında ve dünyanın diğer merkezlerinde, giderek daha popüler bir içecek haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Umman mutfağı</span>

Umman mutfağı Arap, İran, Hint, Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika mutfaklarından etkilenmiştir. Yemekler genellikle tavuk, balık ve kuzu etinin yanı sıra pilavdan yapılır. Umman'daki yemeklerin çoğu, zengin bir baharat, bitki ve turşusu karışım içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dallah</span>

Dallah, geleneksel bir Arap cezvesidir. Dallah, yüzyıllardır çok aşamalı bir ritüelle yapılan bir Arap kahvesini ve Ramazan Bayramı gibi bayramlarda geleneksel olarak servis edilen baharatlı, acı bir kahve olan haliciyi demlemek ve sunmak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt mutfağı</span>

Kuveyt mutfağı, Kuveyt'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Kuveyt mutfağı, Doğu Arap mutfağının bir parçası olup Arap, İran ve Mezopotamya mutfaklarının bir karışımıdır. Kuveyt mutfağında öne çıkan bir yemek, genellikle baharatlarla tatlandırılmış basmati pirinci ve tavuk veya koyun eti ile hazırlanan pirinç bazlı bir yemek olan mahbustur.

<span class="mw-page-title-main">Mini öğütücü</span>

Kahve değirmeni veya öğütücü genellikle kullanıcı tarafından belirlenen bir mesafe ile ayrılan iki döner aşındırıcı yüzey arasında sert, küçük gıda ürünlerini öğütmek için kullanılan bir değirmendir. İki yüzey birbirinden uzağa yerleştirildiğinde öğütülen malzemesi daha kaba, iki yüzey birbirine daha yakın yerleştirildiğinde öğütülen malzemesi daha ince ve daha küçüktür. Genellikle cihaz, yiyecekleri iten döner bir vida içerir. Elektrikle veya kol gücüyle çalıştırılabilir.

Yemen kültürü, İslam'dan etkilenen eski bir kültürel tarihe sahiptir. Eşsiz coğrafi konumu nedeniyle Yemen, tarihsel ve kültürel olarak komşularından çok farklı bir kültür edinmiştir.