İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.
"Imnos is tin Eleftherian", Dionysios Solomos'un 1821'de yazdığı 158 kıtalık şiirine dayanır. 1821'de Osmanlı Devleti'ne karşı giriştiği Yunan Ayaklanmasından ilham alınmıştır. Şiirin ilk iki kıtası marşı oluşturur. Bestesi Nikolaos Mantzaros'a aittir.
Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.
Meniñ Qazaqstanım, Kazakistan'ın ulusal marşıdır. Marş, 1992'den 2006'ya kadar kullanılan Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı'nın yerine, 7 Ocak 2006 tarihinde kabul edilmiştir. Marşın orijinali 1956'da Şemsi Kaldayakov tarafından bestelenen ve Cumeken Nacimedenov tarafından yazılmış bir şarkıdır. Şarkı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra kurulan Kazakistan'ın ulusal marşı olmuştur, fakat ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından sözlerinde değişiklikler yapılmıştır.
Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.
Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.
Osmanlı döneminde padişah marşları veya Osmanlı İmparatorluğu'nda Resmî Marşlar, Osmanlı döneminde millî marş yerine padişah marşları vardı.
Ankara Marşı, Ankara'yı konu alan marş. Güftesi Mehmet Ali Ertekin'e, bestesi Halil Bediî Yönetken'e aittir.
Ons Heemecht Lüksemburg Büyük Dukalığı'nın ulusal marşıdır. Sözleri 1859 yılında Michel Lentz tarafından yazılan marş, 1864 yılında Jean Antoine Zinnen tarafından bestelendi. Bestelenmiş hâliyle şiir ilk olarak 5 Haziran 1864 tarihinde Alzette ve Sauer nehirlerinin birleştiği Ettelbruck kasabasında sahnelendi. Bu iki akarsu da adları marşın sözleri içinde yer alıyordu.
İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.
Belarus Cumhuriyeti Devlet Marşı veya şarkı sözlerinin ilk kısmının kullanıldığı resmî olmayan adıyla Mı, Byelarusı, Belarus'un devlet marşıdır. Ülkenin devlet sembolleri arasında yer alır. Marş ilk olarak 1940'lı yıllarda yazıldı ve 1955'te Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde kullanılmak üzere kabul edildi. Marşın müziği Nestser Sakalouski tarafından bestelendi, sözleri Mihas Klimkoviç tarafından yazıldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde 1995'ten 2002'ye kadar marşı resmi törenlerde sözsüz olarak Sakalouski tarafından bestelenen müzikle birlikte kullanılmaya devam etti. Klimkoviç ve Uladzimir Karızna tarafından yazılan yeni şarkı sözleri, 2 Temmuz 2002'de yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle kabul edilirken, Belarus ile olan tarihi bağlantılarından dolayı bestede değişikliğe gidilmedi. Bu açıdan Belarus, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan ile birlikte Sovyet marşlarının müziğini kullanımdan kaldırılmadan devam eden eski Sovyet ülkelerinden biridir.
Türk İzmir Marşı müziği Kurt Striegler sözleri Mustafa Nermi'ye ait marştır. 1923 yılında bestelenmiştir. İlk olarak 29 Haziran 1923 tarihinde Almanya'nın Dresden kentinde çalınmıştır.Dr. Mete Soytürk'ün araştırması sonucu Dresden Devlet Kütüphanesi Müzik arşivinde, bestenin notalarına ve güftesine ulaştı. Mikro filmler halinde besteyi kopyaladı. Bu araştırmanın basın yeralmasından sonra 2004 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) eski Müdürü Dr. Fikret Yılmaz, notaların bir kopyasını alarak arşive aldı. Türk İzmir Marşı, bir daha kaybolmamak üzere arşivlendi.
Eski İzmir Marşı bestecisi Mehmet Ali Bey olan ilk kayıtlı marştır. Yunan kaynaklarındaki adı ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ(İzmir Marşı)dir. Müziksel yapı biraz değiştirilmiş olarak bestecisi anonim( ) olarak geçmektedir. Yorgo Dalaras ın,internet sitesinde yine bu şarkı anonim olarak geçmektedir. Eser tipik kasap havası formunda ve sözsüzdür. Günümüzde İzmir Marşı ile karıştırılmaktadır. Bunun nedeni iki marşın da İzmir Marşı olarak adlandırılmasından gelmektedir. "Osmanlı Marşları" adlı 15 Kasım 1999 tarihinde Kalan Müzik'ten çıkan albümde bu marş 5. sırada yer alır. Sırbistan'da Arapsko Kokonješte adlı marş ile benzer müziğe sahiptir.Halk oyunu olarak Sırbistan'da oynanır.
İstanbul Marşı(Vive Constantinople Marche) bestecisi anonim olan marştır. İlk olarak İstanbul'da 1905 yılında Mızıkay-ı Hümayun Orkestrası tarafından eser icra edimiş ve kayda alınmıştır. Osmanlı Marşları adlı 15 Kasım 1999 tarihinde Kalan müzikden çıkan albümde bu marş 9. sırada yer alır.
Sivastopol Marşı(Sivastopol önünde Yatar Gemiler) bestecisi Rifat Bey dir. İlk seslendiren Hafız Yaşar Bey ve Saz Heyeti Favorite Record (?) [K.Tarihi 1906- 1910 ?] marştır. Osmanlı Marşları adlı 15 Kasım 1999 tarihinde Kalan müzikden çıkan albümde bu marş 15. sırada yer alır.
Patriotiçeskaya pesnya (Glinka) Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin (RSFSC) ve Rusya Federasyonu'nun 1990 ve 2000 yılları arasındaki milli marşıdır. Aslen RSFSC'nin 1990–1991 yılları arasında milli marşı olan beste, 1991'de Rusya Federasyonu'nun anayasal olarak kurulmasıyla onun da milli marşı olmuştur.
Gazi Osman Paşa Marşı, Rifat Bey tarafından bestelenmiş bir marş. İlk olarak armonize ederek çok seslendiren Guatelli Paşa, seslendiren Odeon Orkestrası kayıt tarihi 1908-12'dir. Osmanlı Marşları adlı 15 Kasım 1999 tarihinde Kalan Müzik'ten çıkan albümde bu marş 20. sırada yer alır.
Alay Marşı, Rifat Bey tarafından bestelenen marştır. Rast makamındadır.
Sansoen Phra Barami,, Tayland'ın şu anki kraliyet marşıdır. 1932 yılından önce de facto olarak Siyam'ın millî marşıydı.
Türkiye'nin ulusal sembolleri, Türkiye ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek için kullanılan sembollerdir.