İçeriğe atla

Arap Birliği bayrağı

Arap Birliği bayrağı
Arap Birliği bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Arap Birliği
Arap Birliği ülkeleri
Kabul tarihi8 Mart 1945
Oran2:3 - 1:3
TasarlayanBilinmiyor

Arap Birliği bayrağı, 22 Mart 1945 yılında kurulan ve 22 üyenin bulunduğu Arap Birliğini temsil etmek için kullanılan bayraktır. Bayrağın orta kısmında Arap Birliğinin mührü bulunurken mührün etrafında yirmi iki zincirli bir halka bulunmaktadır, bu zincirler her bir üyeyi temsil eder.[1]

Eski Arap Birliği bayrağı beyaz, siyah ve yeşil zemin üzerinde kırmızı zincirler bulunuyordu ve ortadaki mühür siyahtı. Bayrak, 8 Mart 1945'te kuruluşun ulusal bayrağı olarak kabul edildi . Bayrağın yaratıcısı bilinmiyor.

Kaynakça

  1. ^ "Arab League Flags from The World Flag Database". www.flags.net. 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filistin bayrağı</span> Filistin Devletinin ulusal bayrağı

Filistin bayrağı, Filistin halkını ve devletini temsil etmek için kullanılan resmî bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ürdün bayrağı, ana hatlarını I. Dünya Savaşı boyunca Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığı almak için başlatılan Arap İsyanı'nın simgesi olan bayraktan alır. En üstte siyah, ortada beyaz ve en altta yeşil renklerde üç yatay çizgi ve bunlar ile bağlantılı, bayrağın solunda kırmızı bir üçgenden oluşur. Bu renklere Pan-Arap renkleri adı verilir. Bayrakta bulunan üç dikey şeridin renkleri sırası ile Abbasî, Emevî ve Fatımî halifelerini simgeler. Kırmızı üçgenin simgesi ise Haşimiler ve Arap İsyanları'dır. Bayrağı Arap İsyanları'nın simgesi olan bayraktan ayıran tek fark kırmızı üçgenin uç kısmında bulunan yedi köşeli yıldızdır. Bu yıldızın da temsil ettiği iki farklı olgu vardır. Birincisi Kuran'daki ilk sure olan ve 7 ayetten oluşan Fatiha Suresi'ni temsil ettiğidir, ikincisi ise Arap halkının birliği umududur. Bazen bu yedi köşeli yıldızın her bir köşesinin başkent Amman'ın üzerinde kurulu olduğu yedi tepeyi temsil ettiği düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Yemen bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yemen bayrağı, Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği gün olan 22 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiş ve yeni devletin simgesi hâline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı, Birleşik Arap Emirlikleri devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan bayrağı</span> Afganistanın ulusal bayrağı

Afganistan bayrağı, Afganistan'ın ulusal bayrağıdır. Ülke, Hotakîler tarafından kurulduğu 1709 yılındaki ilk bayrağından bu yana 25 bayrağa sahip. Sadece 20. yüzyılda Afganistan, o dönemdeki diğer tüm ülkelerden daha fazla 19 ulusal bayrak kullandı ve bunların çoğu siyah, kırmızı ve yeşil renklere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Timor bayrağı</span> Ulusal bayrak

Doğu Timor bayrağı ya da Timor-Leste bayrağı, Doğu Timor devletinin resmi bayrağı. 2002'den beri kullanımdadır.

2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nın bir sonucu olarak, savaşta farklı gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek için kullanılan en az iki bayrak var. Baas Partisi liderliğindeki Suriye Arap Cumhuriyeti'nin görevdeki hükümeti, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan kırmızı-beyaz-siyah üç rengini kullanırken, Suriye Ulusal Koalisyonu gibi Suriyeli muhalif gruplar yeşil-beyaz-siyah üç rengini kullanıyor. Bu bayrak ilk olarak Suriye Mandası tarafından kullanılan "bağımsızlık bayrağı"ydı.

<span class="mw-page-title-main">Belçika bayrağı</span> Ulusal bayrak

Belçika bayrağı, Belçika Krallığı'nın bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Slovenya bayrağı, Slovenya devleti tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Angola bayrağı</span> Ulusal bayrak

Angola bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile 11 Kasım 1975 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uganda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Uganda bayrağı Afrika ülkesi Uganda'nın ulusal bayrağıdır. Eski Uganda Adalet Bakanı Grace Ibingira tarafından tasarlanan bayrak, Uganda'nın 9 Ekim 1962'de Birleşik Krallık'tan kazandığı bağımsızlığının ardından kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei bayrağı</span> Ulusal bayrak

Brunei bayrağı, Brunei Sultanlığı'nın resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Mısır bayrağı</span> Ulusal bayrak

Mısır bayrağı, Mısır Arap Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmi bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Irak bayrağı</span> Ulusal bayrak

Irak bayrağı, Yemen, Mısır, Sudan, Suriye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri bayraklarında olduğu gibi Arapları temsil eden geleneksel Pan-Arap renkleri'nden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. 'Allahu Ekber' yazısı bayrağın ortasına beyaz şerit üzerine yeşil renkte ve Kufi harfleriyle stilize edilmiştir ve Irak halkını temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tayvan bayrağı, sınırlı sayıda ülke tarafından tanınan Tayvan Cumhuriyeti'ne ait devlet bayrağı. Günümüzde kullanılan hâli ile 8 Ekim 1928 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dominika bayrağı</span> Ulusal bayrak

Dominika bayrağı günümüzdeki hâli ile resmî olarak 1988 yılından bu yana kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fas bayrağı, Fas devleti tarafından kullanılan resmî bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti bayrağı</span> Bayrak

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti bayrağı, Afrika kıtasında bulunan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini ilan eden ancak kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde bağımsızlığın ilan edildiği 27 Şubat 1976 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Arap renkleri</span>

Pan-Arap renkleri, siyah, beyaz, yeşil ve kırmızıdır. Her dört Pan-Arap renginden birinin belirli bir Arap hanedanını veya dönemini temsil etmesi amaçlanmıştır. Siyah Abbasilerin, beyaz Emevîlerin, yeşil Fatimilerin ve kırmızı ise Haşimilerin rengi idi. Bu dört renk 14. yüzyılda Iraklı şair Safiyeddin El-Hilli tarafından "beyaz eylemlerimiz, siyah savaşlarımız, yeşil bölgelerimiz ve kırmızı kılıçlarımız" olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Afrika renkleri</span>

Pan-Afrika renkleri terimi, üç renkten oluşan iki farklı grup anlamına gelebilir. Kırmızı, sarı ve yeşil Etiyopya bayrağından ilham almıştır. Afrika ve Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerin bayraklarında ve diğer amblemlerinde Pan-Afrikalı ideolojiyi temsil etmek için kullanılırlar. Rastafaryan hareketi ve birçok Pan-Afrika organizasyonu da sıklıkla renkleri kullanır.