İçeriğe atla

Arap Ali Destanı

Arap Ali Destanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilk opera eseri olma özelliğini taşıyan iki perdelik opera eseridir. Bestesini Ali Hoca yapmış, librettosunu Havva Tekin yazmıştır.

Konusu

Opera, Mağusa Limanı'nda bir işçi olan Arap Ali'nin gerçek hikâyesini konu alır. Son derece kavgacı bir kişiliğe sahip olan Ali, liman işçilerine haksızlık yapan Kaptan Ağa'ya karşı baş kaldırmakta, iş sonrası da Muhtarın Meyhanesi'nde içip zaman zaman kavgalara karışmaktadır. Bu durumdan rahatsız olan ailesi kendisini Seniha'yla evlendirse ve Ali böylece baba olsa da bu durum Ali'nin davranışlarına çare olmaz. Bir gece sömürgeci İngiliz askerleriyle takışan Ali, bu askerleri döver. Bunu sindiremeyen askerler intikam almaya karar verir ve oyunun sonunda Ali'yi öldürür.[1]

Sahnelenişi

Operanın prömiyeri 19 Eylül 2019'da Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı'nda gerçekleşti. Sahne yönetmenliği Aytaç Manizade tarafından yapıldı. Operanın sahnelenişi, o tarihte henüz kuruluş çalışmaları devam eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Opera ve Balesinin KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Opera ve Balesi ile iş birliği ile hayata geçirildi. İkinci bir temsil 21 Eylül 2019'da yapıldı.[2] Bu sahnelenişlerde Arap Ali rolünde Tuğrul Enver Töre, Seniha rolünde Sermin Dikmen Töre, meyhaneci muhtar rolünde Arda Aktar yer aldı.[1]

Tepkiler

Gazeddakıbrıs'ta yazan Tüge Dağaşan, operanın prömiyerine dair gelen tepkilerin "genelde ve fazla olarak olumlu" olduğunu, izleyicilerin paylaştığı en önemli hissiyatın gurur olduğunu ifade etti. Dağaşan operayı şu şekilde değerlendirdi:[3]

Mağusa’nın ise bambaşka bir duygusu var, havası bile değişti o akşam, havasında bile hüzüne karışmış bir gurur var. Mağusa gururlu çünkü sadece bir opera değildir sergilenen, aynı zamanda adaya özgü bir destandır, adanın Mağusa şehrinde yaşanmış bir olayın destanıdır hem de! Mağusa bu ilke tanıklık etmiş olmanın gururunu da taşıyacak artık bağrındaki yanığın yanında.

Kıbrıs Hakikat'te yazan Hakan Yozcu "her açıdan mükemmel" bulduğu operaya dair "Eser, her haliyle buram buram Kıbrıs Türk Kültürü kokuyordu." ifadesini kullandı.[1]

Tabella'da yazan Sergen Bahçeci, "müzikal olarak çok beğendiğini" ifade ettiği eseri kültürel ve siyasi bir açıdan değerlendirdi ve "Bu iki gecede Kıbrıslı Türkler belki de ilk kez üzerlerine tartışıp-ayrışamayacakları ve ayrım yapılmadan parçası olabilecekleri bir ulusluk-devletlilik rüyasını gördüler." tespitinde bulundu. Destandaki düşmanın "eski" ve "artık dert etmediğimiz" bir düşman olan İngiliz sömürge yönetimi olduğuna dikkat çekti. Bahçeci'ye göre:[4]

Ana karakter iyisiyle kötüsüyle bir halkın tüm yönlerinin toplamını temsil ederken, kötü karakterler tabiatlarından kaynaklanan zulmü ona reva görürler. Ana karakter sömürgeciler ve yerli iş birlikçilere karşı sıradan halk kitlelerinin adamıdır ve haksız ancak destansı yenilgisinde bir halkın yeniden doğuşunun vaadini barındırır. Halk kitleleri saf ve temiz yüreklidir. Kadınlar vahim durumumuza hepimiz adına yas tutanlar ve acı çekenler konumundadır. Bu hikâye yapısı ilk millî opera olarak tasarlanan Arap Ali Destanı için idealdir çünkü herkesçe bilinen ve herkesin özdeşleşebileceği bir temayı izleyiciler arasında iç ayrılıklar ve farklı yorumlara mahal vermeyecek şekilde geri yansıtmaktadır. [...] Bu yüzdendir ki bu hikâye hem solculara hem de sağcılara, hem “federalistlere” hem de “milliyetçilere” hitap edebilme ihtimalini taşır.

Kaynakça

  1. ^ a b c Yozcu, Hakan (25 Eylül 2019). "İlk yerli operamız Arap Ali Destanı". Kıbrıs Hakikat. 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 
  2. ^ "Arap Ali Destanı prömiyer yaptı". BRT. 19 Eylül 2019. 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2019. 
  3. ^ Dağaşan, Tüge (6 Ekim 2019). "Mağusa'da tarihi bir gece". Gazeddakıbrıs. 8 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 
  4. ^ Bahçeci, Sergen (23 Eylül 2019). ""Arap Ali Destanı" Operası: Geç Gelen Bir Ulusluk-Devletlilik Rüyası". Tabella. 8 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Verdi</span>

Giuseppe Verdi, 19. yüzyıl İtalyan operası ekolünden gelen en ünlü İtalyan besteci. Tüm dünyada eserleri en çok sahnelenen opera bestecilerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Semiha Berksoy</span> Türk opera sanatçısı

Semiha Berksoy, Türk opera sanatçısı, tiyatrocu ve ressamdır.

<i>Ağır Roman</i> 1997 yapımı Türk filmi

Ağır Roman, 1997 yapımı bir Mustafa Altıoklar filmidir. Filmin senaryosu Metin Kaçan ve Mustafa Altıoklar'a aittir. Başrollerde Müjde Ar, Okan Bayülgen, Mustafa Uğurlu, Burak Sergen, Savaş Dinçel ve Küçük İskender oynamıştır. Film Metin Kaçan'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır ve Türk sinemasının en ses getiren filmlerinden biridir. Eser adını ağır bir Roman oyun havasından alır.

Hisseli Harikalar Kumpanyası, Haldun Dormen'in yazdığı, ilk kez 3 Mart 1980'de İstanbul Şan Sineması'nda Dormen yönetmenliğinde sahnelenmiş bir müzikaldir.

Selman Ada, Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

<span class="mw-page-title-main">Josef Mysliveček</span>

Josef Mysliveček (d. 9 Mart 1737 Prag,, ö. 4 Şubat 1781 Roma. Gençliğini o zaman Avusturya İmparatorluğu'na bağlı olan Bohemya'da geçirdikten sonra müzik, kompoziyon ve keman çalma eğitimi yaptı ve sonra müzik çalışmalarını İtalya'da tamamladı. 1763'te İtalya'ya yerleşerek genel olarak İtalya'da müzik kariyerini sürdürdü. Opera eserleri bestecisi olarak ün kazandı ama çok sayıda diğer türde müzik parçaları da bestelemiştir. Mysliveček 18. yüzyılın sonlarında gelişen müzikteki klasizm akımının kurulup gelişmesine büyük katkı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da Türkleri konu alan operalar</span>

Avrupa'da Türkleri konu alan operalar Avrupa'da klasik anlamıyla opera tanımına uyan ilk yapıt olan Dafne 1594 yılında Floransa'da bir sarayda sahnelenmişti ancak bu eser günümüze kalmamıştır. Günümüzde müziği ve dizeleri elde kalan ilk opera ise 1600'de aynı sarayda sahnelenen Euridice dir. Türkleri konu alan ilk opera olan Kara Mustafa ise 1686 tarihlidir.

<span class="mw-page-title-main">Italo Montemezzi</span> İtalyan besteci (1875-1952)

İtalo Montemezzi, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisidir. İtalyan operasında post-verismo akımının ilk temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tancredi</span>

Tancredi Gioacchino Rossini tarafından bestelenen 2-perdelik opera seria veya "kahramanlik melodrami " janrindan opera eseridir.Gaetano Rossi tarafından yazılan İtalyanca libretto Voltaire tarafından 1760'ta Fransızca yazılan Tancrède adlı bir tiyatro oyunundan uyarlanmıştır. Bu eserin prömiyer temsili 9 Mayıs, 1812'de Venedik'te Fenice Tiyatrosu'nda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Armide (Gluck)</span>

Armide, Christoph Willibald Gluck tarafından Fransızca olarak hazırlanmış 5 perdelik bir trajik operadır. Librettosu "Philippe Quinault" tarafından Fransızca olarak Torquato Tasso'nun (d.1544-o.1596) "Gerusalemme liberata [(Kurtarılmış Kudüs)(1581)]" epik şiir eserinden uyarlanarak yazılan eserin prömiyer temsili 23 Eylul 1777'de Paris'te "Académie Royale de Musique" tarafından verilmiştir. Bu eser Gluck'un Fransız opera sahnesinde temsil edilen 5. opera eseri olmuştur.

2008-09 Bayanlar Ligi, günümüzde Kadınlar Ligi adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen tek kadın futbol liginin ikinci sezonudur. Bayanlar Futbol Deneme Ligi adıyla oynanan ilk sezonun verimli bulunması ile birlikte turnuva sürekli hâle getirilerek adı Bayanlar Ligi olarak değiştirilmiş, bu sezon özelinde Arınet ile ₺10 bin meblağlı bir ad sponsorluğu anlaşması imzalanarak sezon Arınet Bayanlar Ligi adıyla düzenlenmiştir.

2009-10 Bayanlar Ligi, günümüzde Kadınlar Ligi adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen tek kadın futbol liginin üçüncü sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Spor Akademisi (kadın futbol takımı)</span>

Mağusa Spor Akademisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa kentini Kadınlar Ligi'nde temsil eden futbol takımı. Ana kulübü Mağusa Spor Akademisine bağlı olarak faaliyet gösteren takımın teknik direktörlüğünü Şerif Ogan Karabıyıklı yapmaktadır.

Şerif Ogan Karabıyıklı, kariyerini Mağusa Spor Akademisi'nde sürdürmekte olan Kıbrıs Türkü futbolcu ve antrenör.

<span class="mw-page-title-main">Mağusa Kuşatması</span>

Mağusa Kuşatması, 1570-1573 Osmanlı-Venedik Savaşı sırasındaki en büyük iki askerî harekâttan biri olan Kıbrıs Seferi'nde bir evre. Fiilen 12 Mayıs 1571'de başlayan kuşatmanın 82. gününde kale Osmanlı ordusunca fethedildi.

Troya, Bujor Hoinic'un bestelediği, librettosu Artun Hoinic'ye ait, iki perdelik epik opera eseridir.

21 Nisan 2014 tarihinde KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde oy birliği ile kabul edilen KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Yasası ile oluşturulan orkestra Ocak 2015'ten itibaren Kuzey Kıbrıs'ta ve Türkiye Cumhuriyeti'nde aktif olarak konserler vermektedir. Orkestra şefi 2015'ten itibaren Ali Hoca'dır.

Ali Hoca, Kıbrıs Türkü müzisyen ve besteci. KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi.