İçeriğe atla

Arama motoru sonuç sayfası

Google SERP

SERP (Açılımı: İngilizceSearch Engine Results Page), herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir.

Görselde görüldüğü üzere "Wikipedia" arama motorunun sonuç göstermesi için girilen anahtar kelime. Ekranda barınan sonuçlar bütününe ise SERP sayfası deniliyor. SERP sayfasında yer alan sonuçlarda üst sıraya çıkmak için yapılan işleme ise "arama motoru optimizasyonu" ismi veriliyor.

Arama motoru sonuç sayfaları (SERP) genellikle sayfa başına 10 sonuç içermektedir. Kimi durumlarda bu sonuçlar 8'e kadar düşebilmektedir ancak 8'den az sayıda sonuç (özellikle ilk sayfada) sunulmaz.

Arama motoru sonuç sayfalarında farklı sonuç türleri sunulmaktadır. (Arama motoruna göre değişiklik gösterir.) Bu sonuç türleri;

  • Organik sonuçlar
  • Ücretli sonuçlar (reklamlar)
  • Kullanıcıların sık sorduğu sıkça sorulan sorular
  • Görsel sonuç ön izlemeleri
  • Bilgi panelleri
  • Zengin sonuçlar

Yararlı sayfalar

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">PageRank</span>

PageRank, Google tarafından geliştirilen ve web sayfalarının önemini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. İnternet üzerindeki bağlantıların analiz edilmesiyle hesaplanan Pagerank değeri Google Arama sonuçlarında sayfaların sıralanması için kullanılan faktörlerden biridir.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

AdSense, her aşamadaki İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Reklamlar, ziyaretçilerin sitede aradıkları konulara ve ilgi alanlarına uygun olduğu için hem sayfaları zenginleştirir hem de siteden para kazanma olanağı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Google Arama</span> Larry Page ve Sergey Brin tarafından geliştirilen internet arama motoru

Google Arama, Google Inc. tarafından hizmete sokulan ve en popüler arama motorudur. Google Arama Motoru günde 20 bin terabyte'lık veri işlemektedir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir. SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.

Backlink, bir internet sitesinin başka bir siteye vermiş olduğu, herhangi bir sayfasında banner veya metin bağlantısı (link) bulunması durumunda arama motorlarında değerinin yükselmesini sağlayan bir sistem.

<span class="mw-page-title-main">Google Ads</span> Beyazgül Halı yıkama

Google Ads, Google'ın sunmuş olduğu bir reklamcılık hizmetidir. Bing Ads gibi, Google Ads ile reklam veren kullanıcıların reklamları, aranan kelimeyle ilişkilendirilerek; Google arama sayfasında arama sonuçlarının en üstünde ve en altında yer almaktadır. 2019'da Google AdWords'ün ismi Google Ads olarak değiştirilmiştir.

Arama Motoru Pazarlama, internet sitelerinin, arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) görülebilirliklerini arttırarak tanıtım yapan internet pazarlama yöntemleridir. Arama Motoru Pazarlama Profesyonellerine göre, SEM yöntemleri şunlardan oluşur: arama motoru optimizasyonu (SEO), ücretli yerleşim ve ücretli katılım.

<span class="mw-page-title-main">Google Görseller</span> Görsel aramalarını kolaylaştıran bir arama motoru.

Google Görseller, Google'ın Aralık 2001'de hizmete aldığı, kullanıcıların her türlü ve boyda görsel aramalarını kolaylaştıran arama motoru. Bu hizmetin hazırlanmasında Jennifer Lopez'in 2000 Grammy Ödülleri'nde giydiği elbisenin de etkisi olmuştur.

Robot engelleme standardı, web böceği veya web örümceği gibi yazılımların web sunucularının kamuya açık bölümlerinin tamamına veya bir kısmına erişimini engellemeye yarayan bir standarttır. Genelde web sitelerini sınıflandırmak ve arşivlemek amacı ile arama motorları ya da düzeltilmiş kaynak kodları için site yöneticileri robotları kullanırlar. Robotlar bu işlem sonucunda web siteleri için site haritaları oluştururlar.

E-pazarlama, markanın ve yapılan işin tanıtımını yapmak ve tüm pazarlama uygulamalarını desteklemek amacı ile internet, mobil ve interaktif platformların kullanarak yapılan çalışmalardır.

Sosyal medya optimizasyonu. Kurumların ve bireylerin sosyal ağ profillerini profesyonelleştirerek belirli içerik yerleşim ve paylaşımıyla hedeflenen sitelere trafik yönlendirmeyi amaçlayan stratejik çalışmadır. İnternet üzerindeki görünürlüğün arttırılmasında kullanılan bir yöntemdir. Konu hakkındaki anahtar kelimeler kullanılarak hazırlanır böylece potansiyel araştırmacılar ürün ve hizmetlere kolaylıkla ulaşabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Google (fiil)</span>

Geçişli bir fiil olan Google, googlelamak veya gugıllamak internette bilgi elde etmek için Google arama motorunu kullanmayı ifade eder. Ancak aynı zamanda sadece Google'la değil, herhangi bir arama motoruyla interneti aramak için genel bir terim olarak da kullanılabilir. Adını aldığı arama motorunun popülerliği ve egemenliğinden doğan yeni sözcük, Amerikan Bölgesel Dil Derneği tarafından "2002'nin en faydalı kelimesi" seçilmiştir. 15 Haziran 2006 tarihinde resmi olarak Oxford İngilizce Sözlüğü'ne ve Haziran 2006'da Merriam-Webster Üniversite Sözlüğü'nün on birinci baskısına dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Panda</span>

Google Panda, Google'ın internet sitelerini belirli kriterlere göre sınıflandıran uygulaması. Bu sınıflandırma neticesinde çıkan sonuçlara göre de sitelere arama sonuçlarında yer verir.

Mobilegeddon, Google'ın 21 Nisan 2015 tarihli arama motoru algoritması güncellemesi.

İnternet pazarlamacılığında arama reklamcılığı, arama motoru sorgularının sonuçlarını gösteren web sayfalarına çevrimiçi reklam yerleştirme yöntemidir. Aynı arama motoru reklam hizmetleri aracılığıyla, yayınlanan diğer içeriklere sahip Web sayfalarına da reklamlar yerleştirilebilir.

Yerel arama motoru optimizasyonu, ulusal SEO ile benzerlik gösteren bir süreçtir ve bir web arama motorunun ücretsiz sonuçlarında sıkça "doğal", "organik" veya "kazanılmış" sonuçlar olarak adlandırılan sonuçları içerir.

Rekabetçi Bilgi Erişimi, bilgi erişim sistemlerine yönelik saldırıları veya manipülasyonları tanımlayan bir kavramdır. Bu saldırılar genellikle bilgi arama motorlarını, web spamini ve arama motoru optimizasyonunu (SEO) hedef alır. Rekabetçi bilgi erişimi, bu tür manipülasyonları tespit etmek, izole etmek ve engellemek için çeşitli tekniklerin araştırıldığı bir alandır.

Video arama motoru, internet üzerindeki milyarlarca videoyu endeksleyen ve kullanıcının belirli anahtar kelimelerle bu videolar arasında arama yaparak en alakalı sonuçları sunan bir yazılımdır. Bu tür arama motorları genellikle kullanıcıların belirli anahtar kelimeler veya kategoriler kullanarak video içeriklerini bulmalarına yardımcı olur. YouTube gibi büyük platformlar, kendi içerisinde video arama motoru işlevi görürken, genel arama motorları da video sonuçlarını web siteleri ve video barındırma platformlarından çeker ve kullanıcılara sunar.Video içeriği gün geçtikçe dijital medya biçimlerinden biridir ve YouTube, Instagram veya TikTok gibi birçok marka hâlihazırda kullanmaktadır.