İçeriğe atla

Arama motoru optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir.[1][2] SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.[3]

Dijital pazarlama stratejisi olarak, SEO, arama motorlarının nasıl çalıştığını, arama motoru davranışını belirleyen bilgisayarla programlanmış algoritmaları, insanların ne aradığını, gerçek arama terimlerini veya anahtar kelimeleri arama motorlarına nasıl yazdıklarını ve hedef kitlesi tarafından tercih edilen hangi arama motorlarının olduğunu dikkate alır. SEO, web siteleri arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha yüksek sıralarda yer aldığında, web sitesinin bir arama motorundan daha fazla ziyaretçi almasını sağlamak için yapılır. Bu ziyaretçiler potansiyel olarak müşterilere dönüştürülebilir.[4]

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Alt Dalları

Kapsamına Göre SEO Alt Dalları

Arama motoru optimizasyonu (SEO) uygulama kapsamına göre kendi içinde iki alt dala ayrılmaktadır. Bunlarİ İç SEO ve dış SEO'dur.[5]

İç SEO, teknik seo, içerik optimizasyonu, iç linkleme, kullanıcı deneyimi gibi seo uygulama alanlarını kapsamaktadır.

Dış SEO ise, backlink, serp analizi ve optimizasyonu, arama motoru ve sosyal medya reklamları, PR çalışmaları gibi uygulama alanlarını kapsar.

Uygulanma Tipine Göre SEO Alt Dalları

Uygulanma yöntemine göre SEO 3 alt dala ayrılmaktadır :

Beyaz Şapka SEO (White Hat SEO): Google arama motoru yönergelerine uyan, etik SEO yöntemleridir. Uzun vadeli ve kalıcı başarı için önerilen yöntemdir.

Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO): Google arama motoru yönergelerine uymayan ve etik olmayan SEO yöntemleridir. Kısa vadede başarı getirme olasılığı olsa da, uzun vadede önerilmeyen yöntemdir.

Gri Şapka SEO (Gray Hat SEO):Google arama motoru yönergeleri ile net olarak olumsuz olarak belirtilmese de, beyaz şapka tekniklere göre daha riskli kabul edilen ya da etik anlamda tartışmalı olan yöntemlerdir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "SEO - search engine optimization". Webopedia. 19 Aralık 2001. 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 
  2. ^ Giomelakis, Dimitrios; Veglis, Andreas (2 Nisan 2016). "Investigating Search Engine Optimization Factors in Media Websites: The case of Greece". Digital Journalism (İngilizce). 4 (3): 379-400. doi:10.1080/21670811.2015.1046992. ISSN 2167-0811. 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2022. 
  3. ^ Beel, Jöran; Gipp, Bela; Wilde, Erik (2010). "Academic Search Engine Optimization (ASEO): Optimizing Scholarly Literature for Google Scholar and Co" (PDF). Journal of Scholarly Publishing. ss. 176-190. 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2010. 
  4. ^ Ortiz-Cordova, A. and Jansen, B. J. (2012) Classifying Web Search Queries in Order to Identify High Revenue Generating Customers 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Journal of the American Society for Information Sciences and Technology. 63(7), 1426 – 1441.
  5. ^ Makosiewicz, Mateusz (1 Haziran 2022). "On-Page vs. Off-Page SEO: Different but Equally Important". SEO Blog by Ahrefs (İngilizce). 18 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Arama</span> Larry Page ve Sergey Brin tarafından geliştirilen internet arama motoru

Google Arama, Google Inc. tarafından hizmete sokulan ve en popüler arama motorudur. Google Arama Motoru günde 20 bin terabyte'lık veri işlemektedir.

Bilgisayar bilimlerinde, sezgisel ya da buluşsal (heuristic) bir problem çözme tekniniğidir. Sonucun doğruluğunun kanıtlanabilir olup olmadığını önemsememektedir fakat genelde iyiye yakın çözüm yolları elde eder. Sezgisel algoritmalar ise geçiş süresinde daha verimli hale gelebilmek için en iyi çözümü aramaktan vaz geçerek çözüm zamanını azaltan algoritmalardır.

Googlebot, Google tarafından kullanılan bir arama botudur. Bu bot web'deki dokümanları toplar ve Google Arama Motoru için aranabilir bir içerik listesi (index) oluşturur. Eğer site yöneticiyseniz ve sitenizin Google aramalarında ya da herhangi bir arama motoru botunun indeksleme işleminde çıkmasını istemiyorsanız sitenizin dizininde bir robots.txt adlı dosya oluşturarak, ya da sadece Googlebot için aşağıdaki meta etiketini kullanarak botların indekslemesini engelleyebilirsiniz.

Arama Motoru Pazarlama, internet sitelerinin, arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) görülebilirliklerini arttırarak tanıtım yapan internet pazarlama yöntemleridir. Arama Motoru Pazarlama Profesyonellerine göre, SEM yöntemleri şunlardan oluşur: arama motoru optimizasyonu (SEO), ücretli yerleşim ve ücretli katılım.

Robot engelleme standardı, web böceği veya web örümceği gibi yazılımların web sunucularının kamuya açık bölümlerinin tamamına veya bir kısmına erişimini engellemeye yarayan bir standarttır. Genelde web sitelerini sınıflandırmak ve arşivlemek amacı ile arama motorları ya da düzeltilmiş kaynak kodları için site yöneticileri robotları kullanırlar. Robotlar bu işlem sonucunda web siteleri için site haritaları oluştururlar.

Yandex 1997 yılında kurulan Rusya merkezli çok uluslu bir firmadır. Yandex başta internet tabanlı ürünler ve hizmetleri kapsamak üzere ulaşım, e-ticaret, navigasyon, mobil uygulama ve reklamcılık gibi birçok alanda hizmet veren yetmişten fazla servise sahiptir. Yandex'in ana pazarı Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. Rusya'nın en büyük teknoloji şirketidir ve %60,09 pazar payıyla arama motoru pazarının lideridir. Yandex dünya çapında 17 ülkede 30 ofise sahiptir, ancak şirketin kurucuları ve çalışanlarının çoğu Rusya'da bulunur. Google ve Baidu'nun ardından dünyanın en büyük 3. arama motorudur.

Black Hat Search Engine Optimization, seo çalışmalarının seo programları ile desteklenerek yapılmasına verilen isimdir. Black Hat Seo'da amaç, bağımsız siteler ve sosyal paylaşım sitelerinde profiller oluşturarak ana siteye link vermektir.

<span class="mw-page-title-main">Google Panda</span>

Google Panda, Google'ın internet sitelerini belirli kriterlere göre sınıflandıran uygulaması. Bu sınıflandırma neticesinde çıkan sonuçlara göre de sitelere arama sonuçlarında yer verir.

Mobilegeddon, Google'ın 21 Nisan 2015 tarihli arama motoru algoritması güncellemesi.

Seo veya SEO, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru sonuç sayfası</span>

SERP (Açılımı: İngilizce: Search Engine Results Page), herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir.

Barnacle, bir web sitesi arama motoru optimizasyonu stratejisidir. Barnacle stratejisi çoğunlukla istenen anahtar kelime için sıralamada yükselmenin zor olduğu durumlarda kullanılır ve websitesi, arama motorlarında daha fazla görünür olmak için başka bir sitenin sıralamasını kullanır. Arama motoru sonuçları tanınmış ve daha büyük siteler tarafından domine edildiğinde, birçok SEO uzmanı bu stratejiyi kullanmaktadır.

Link değişimi, web siteleri arasında gerçekleştirilen bir işbirliği yöntemidir. İki veya daha fazla web sitesi sahibi, kendi sitelerinde diğer sitelere ait bağlantıları (linkleri) yayınlamayı kabul eder ve karşılığında diğer siteler de kendi sitelerinde linklerini yayınlar. Bu işbirliği, her iki tarafın da organik trafiklerini artırmak ve arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için kullanılır.

E.E.A.T diğer adı ile Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trust bir Google arama motoru optimizasyonu kriteridir.

Yerel arama motoru optimizasyonu, ulusal SEO ile benzerlik gösteren bir süreçtir ve bir web arama motorunun ücretsiz sonuçlarında sıkça "doğal", "organik" veya "kazanılmış" sonuçlar olarak adlandırılan sonuçları içerir.

Sosyal arama, genellikle Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram ve Flickr gibi sosyal medya platformlarında kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri aramak için yapılan bir davranıştır. Bu, geleneksel web aramasının geliştirilmiş bir versiyonudur ve sadece sorgu ve sonuçlar arasındaki anlamsal uyumluluğa dayanarak değil, aynı zamanda arama sonuçları ile araştıran arasındaki sosyal ilişkileri de dikkate alır.

Trafik değişimi, internet sitesi sahiplerinin trafik alışverişi yapmasına olanak sağlayan servislerdir. Trafik değişimleri genellikle manuel bir rotasyan kullanırken, autosurf konseptine benzer.