İçeriğe atla

Aram Tigran

Aram Tigran
Aram Tîgran'ın Diyarbakır Silvan'daki heykeli
Genel bilgiler
Diğer adlarıApe Aram, Aram Amca[1]
Doğum15 Ocak 1934
Kamışlı, Suriye
Ölüm8 Ağustos 2009
Atina, Yunanistan
Başladığı yerErmenistan
TarzlarYöresel müzik
MesleklerSanatçı, Besteci
ÇalgılarUt (Ud)

Aram Tigran (Ermenice: Արամ Տիգրան, Kürtçe: Aramê Dîkran veya Aramê Tîgran; 1934, Kamışlı - 8 Ağustos 2009, Atina), Ermeni besteci.

Ailesi Ermeni Kırımı sırasında Diyarbakır'dan Suriye'nin Kamışlı kentine göç etmiştir.[2] Tigran, dokuz yaşındayken ilgisini müziğe yönlendirdi ve ud çalmaya başladı. 20 yaşındayken Kürtçe, Ermenice ve Arapça şarkılar söylemeye başladı.[3] Kürtçe söyleyen şarkıcı ve müzisyenler arasında en iyilerden sayılmaktadır.[2]

Sanatçı, hayatı boyunca 11 albüm çıkardı. Aram, 230'u Kurmançça, 150'si Arapça, 10'u Süryanice, 8'i Yunanca şarkı okudu.[4] 2009 Nevruz kutlamaları için geldiği Diyarbakır'da rahatsızlandı, sanatçıya kaldırıldığı hastanede anjiyo yapılmıştı. 6 Ağustos 2009 tarihinde Yunanistan'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti ve 8 Ağustos 2009 tarihinde öldü. Vasiyeti Diyarbakır'da defnedilmekti fakat Türkiye vatandaşı olmadığından isteği Türk hükûmeti tarafından reddedildi ve Brüksel'de toprağa verildi.[5]

  1. Çîyayê Geberê, Aydın Müzik, 2004.
  2. Zîlan, Aydın Müzik, 2004.
  3. Serxwebûn Xweşe, Aydın Müzik, 2004.
  4. Kurdistan, Aydın Müzik, 2004

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  2. ^ a b Kutay Kugay,The way of Kurdish Music 20 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sing Out!, 2007.
  3. ^ Interview with Aram Tigran 13 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (in Kurdish).
  4. ^ "Kürt müziğinin duayen ismi Aram Tigran öldü". Radikal. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kürt dilleri</span> Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren dil

Kürt dilleri veya Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur. Kürtçe Irak'ta, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir. Kürt dillerinin yukarıda belirtilenler haricinde Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde az sayıda konuşanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kurt</span> Türk müzikçi

Arşak Yaşar Kurt, Türkiye Ermenisi rock şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı</span> Suriyenin kuzey doğusunda, Hasiçi İlinin merkezi olan şehir

Kamışlı Suriye'nin kuzey doğusunda, Türkiye sınırında bulunan ve Haseke'nin merkezi olan şehir. Haseke'nin en büyük şehridir ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin kontrolünde bulunmaktadır. 2004 verilerine göre nüfusu 232,258'dir.

<span class="mw-page-title-main">Siruşo</span> Ermeni şarkıcı

Siranuş Harutyunyan ya da bilinen sahne adıyla Siruşo, Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">PJAK</span> Silahlı ve siyasî hareket

PJAK, tam adı ile Kürdistan Özgür Yaşam Partisi, İran ve Irak'ta faaliyet gösteren Kürt milliyetçisi silahlı örgüt. PJAK; Türkiye, İran, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır. Kürdistan İşçi Partisinin (PKK) üyesi olduğu Kürdistan Topluluklar Birliğinin (KCK) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnga ve Anuş</span>

İnga ve Anuş Arşakyan ya da Arşakyan Kardeşler, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Can Can" adlı şarkıyla Ermenistan'ı temsil eden Ermeni halk müziği şarkıcısı ve besteci kız kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Harun Kolçak</span> Türk müzisyen, şarkıcı-şarkı yazarı

Harun Emin Kolçak, Türk şarkıcı ve şarkı yazarı. Sinema sanatçısı Eşref Kolçak'ın oğludur.

Kilam Kurmanci ve Zazaca'da dengbej şiirine denilir.

Karapetê Xaço ya da Karabêtê Xaço ya da Gerabêtê Xaço, Osmanlı - Ermeni müzisyen

Kamışlı Olayı, Kamışlı Ayaklanması ya da Kamışlı Katliamı, Suriye'de 2004 yılında gerçekleşen futbol maçı sırasında ortaya çıkan protesto gösterilerinin ardından 52 kişinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olay.

<span class="mw-page-title-main">Kürt müziği</span> Kürtlerin müziği

Kürt Müziği, Kürt dillerinde yapılan müzikleri ifade eder. Kürt müziğinin ilk çalışması, ünlü Ermeni rahip ve besteci Gomidas Vartabed tarafından 1903'te topladığı on iki Kürt melodisinden oluşan "Chansons kurdes transcrites par le pere Komitas" adlı eseridir. Etnik Ermeni Karapetê Xaço, 20. yüzyıl boyunca birçok geleneksel Kürtçe melodiyi kaydederek ve icra ederek korudu. 1909'da Bilgin İsya Joseph, Yezidilerin müzik pratiğini, müzisyen benzeri kawâl figürleri ve azınlık tarafından kullanılan enstrümanlar da dahil olmak üzere belgelediği "Yezidi çalışmaları" adlı eserini yayınladı.

Aram Tigran Konservatuvarı Sanat Günleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Kent Konservatuvarı'nın düzenlediği sanat günleri. Kürtçe eğitim veren Aram Tigran Konservatuvarı'nın öğrencilerinin ürünlerinin sergilendiği günler adını, ailesi 1915'te Diyarbakır'dan Suriye'nin Kamışlı kentine göçen ve Ermenice, Kürtçe, Arpça, Süryanice ve Yunanca şarkılar söyleyen Ermeni besteci Aram Tigran'dan almaktadır.

Egîdê Cimo Mîrê Bilurê olarak da tanınan kaval sanatçısı. 1918 yılında Van'dan Ermenistan'a göç eden bir ailenin çocuğu olan Cimo, 8 yaşındayken ilk kavalını yaparak müziğe başladı. Daha sonra mey, zurna ve diğer enstrümanları da kullandı. 1955'te Erivan Radyosunun Kürtçe bölümünde müzisyen olarak çalışmaya başladı ve 1990'lara kadar arasında Şeroyê Biro, Karapetê Xaço, Efroye Esed, Aslıka Kadır, Aram Tigran gibi dengbêjlerin de olduğu pek çok müzisyene eşlik etti. Radyo çalışmalarının yanı sıra bir gece okulu olan Romanos Melikyan Müzik Enstitüsü'nde (Kulize) okudu ve 1967'de müzik yüksekokul diploması aldı. Egîdê Cimo, uzun yıllar yaşadığı Erivan'da öldü.

Bahtiyar Ali, Irak Kürdü bir yazar, şair, romancı ve makale yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Muharebesi (2016)</span>

Kamışlı Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında paramiliter güç olan Asayiş Güçleri ve hükûmete bağlı Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında şehir savaşı türünde gerçekleşen silahlı çatışma. Tarafların ateşkes imzalaması ile sona ermiştir.

Ermenistan Devlet Radyosu, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 1955'ten beri yayın yapan radyo kanalı.

Kürt kültürü, Kürtler tarafından uygulanan farklı kültürel özellikleri ifade eder. Kürt kültürü, modern Kürtleri ve toplumlarını şekillendiren eski halkların mirası niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da konuşulan diller</span>

Ermenistan'daki resmî dil Ermenicedir; ülkenin etnik açıdan homojen olmasından dolayı, burada yaşayan insanların çoğu Ermeniceyi anadil olarak konuşur.