İçeriğe atla

Aram Sarkisyan

Aram Sarkisyan
Ermenistan Başbakanı
Görev süresi
3 Kasım 1999 - 2 Mayıs 2000
BaşkanRobert Koçaryan
Yerine geldiğiVazgen Sarkisyan
Yerine gelenAndranik Markaryan
Kişisel bilgiler
Doğum 02 Ocak 1961 (63 yaşında)
Ararat, Ermenistan SSC
Partisi Ermenistan Cumhuriyet Partisi
Dini Ermeni Apostolik

Aram Sarkisyan (Ermenice: Արամ Սարգսյան, Doğu Erm.: Aram Sargsyan, Batı Erm.: Aram Sarksyan; d. 2 Şubat 1961, Ararat), Ermeni siyasetçi, Ermenistan eski başbakanı (3 Kasım 1999-2 Mayıs 2000).

Yaşamı

2 Şubat 1961'de Ağrı Dağı’nın Ermenistan yakasındaki Ararat köyünde doğdu. 7. Ermenistan başbakanı Vazken Sarksyan’ın (Վազգեն Սարգսյան) küçük kardeşidir.

1989’da Erevan Politeknik Enstitüsü’nden inşaat mühendisi derecesiyle mezun oldu.

1980-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği Ordusunda görev yaptı. Bunu izleyen dört yıl boyunca Ararat Çimento Fabrikası yapıları, askerî yapılar, banka ve telekomünikasyon yapıları inşaatıyla ilgilenen Araratardshin Vakfında ilk önce formen, sonra sırasıyla laboratuvar şefi, başmühendis yardımcısı ve nihayet başmühendis görevlerinde bulundu. 1993-1998 yılları arasında Ararat Çimento Kompleksi’nde sırasıyla başkan yardımcısı, başkan vekili, idari başkan ve genel müdür oldu. 1999-2000 yıllarında Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanlığı görevinde bulundu, 2000-2002 yıllarında da Ararat Çimento CJSC genel müdürlüğü yaptı. 1993’te kurulan Yergrapah (« Yıldırımsavar ») Karabağ Savaş Gazileri Gönüllüler Birliği (Batı Erm.: Yergrabah Gamavoraganneri Miowt'yown, Doğu Erm.: Yerkrapah Kamavorakanneri Miowt'yown) üyesidir.

25 Mayıs 2003'te Adalet İttifakı partisinin nispi listesinden Ermenistan Millet Meclisine seçildi. 2008 seçimlerinde muhalefet lideri Levon Ter-Petrosyan'ı (Batı Erm.: Levon Der-Bedrosyan) destekledi. 2010 itibarıyla Millet Meclisi Mali Kredi, Bütçe ve İktisadi İşler Daimi Komitesinde görevlidir. Aynı zamanda Adalet Faksiyonu (Doğu Erm.: Ardarowt'yown) ve Ermenistan Cumhuriyet Partisi (Doğu Erm.: Hayastani Hanrapetakan Kusaktsutyun) siyasi heyeti üyesidir.

Evli ve üç çocuk babasıdır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kars Antlaşması</span>

Kars Antlaşması (Fransızca: Traite de Kars), 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan ve Türkiye ile Güney Kafkasya ülkeleri Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki sınırların belirlendiği antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Şahin</span> 24. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mehmet Ali Şahin, Türk avukat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Karakaş</span> 13. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cahit Karakaş, Türk inşaat mühendisi ve siyasetçi. 12 Eylül Darbesi sırasında TBMM başkanlığı görevinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">1965 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 13. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1965 Türkiye genel seçimleri, 10 Ekim 1965 tarihinde yapılan bu genel seçimler ile TBMM 13. dönem milletvekilleri seçildi. İlk kez Millî bakiye sisteminin uygulandığı bu seçimlerde, Türkiye tarihinde ilk defa bir sosyalist parti olan Türkiye İşçi Partisi milletvekili çıkararak meclise girdi.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz Ökmen</span> Türk siyasetçi

Ömer Mümtaz Ökmen, Türk siyasetçi, hukukçu, avukat ve Türkiye'nin ilk başbakan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Veysi Kaynak</span> Türk siyasetçi

Veysi Kaynak, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Levon Ter-Petrosyan</span> Ermenistanın ilk devlet başkanı

Levon Ter-Petrosyan Ermenistan'ın ilk devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Bozdağ</span> Türk siyasetçi

Bekir Bozdağ, Kürt asıllı Türk ilahiyatçı, avukat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Einaudi</span> 2. İtalya cumhurbaşkanı

Luigi Einaudi İtalya Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin hükûmet başkanı (1920–2018)

Türkiye Cumhuriyeti başbakanı, Türkiye'de 1920-2018 yılları arasında hükûmetin başı ve Bakanlar Kurulunun başkanı olarak görev yapan makamdı. Başbakan, cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından seçilir ve görev süresi boyunca Çankaya Köşkü'nde ikâmet ederdi. Başbakanlık, 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 Türkiye genel seçimleri ile birlikte kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tigran Sarkisyan</span> 12. Ermenistan başbakanı

Tigran Surani Sarkisyan, 9 Nisan 2008-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Ermenistan'ın başbakanlığını yapan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Canikli</span> Türk politikacı

Nurettin Canikli, Türk siyasetçi, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili, Başbakan Yardımcısı ve bakan. 24 Mayıs 2016 tarihinde Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde önce Başbakan Yardımcısı, daha sonra da Millî Savunma Bakanı görevlerine getirildi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2002, 2007, 2011 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Giresun; 2018 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

<span class="mw-page-title-main">Fransa başbakanı</span> Fransanın hükûmet başkanı

Fransa başbakanı, Beşinci Cumhuriyet'te Hükûmetin şefi olarak konumlandırılmıştır. Yarı başkanlık sistemi uygulanan Fransa'da yürütme yetkisi Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında paylaşılmıştır. Fransa Cumhurbaşkanı mecliste çoğunluğa sahip partinin üyelerinden birini Başbakanlığa atar ancak Başbakan olacak kişinin milletvekili ya da senatör olması şart değildir. Başbakan Cumhurbaşkanı ile aynı partiye mensup olabilir ya da kohabitasyon hükûmetlerinde olduğu gibi Cumhurbaşkanı ile farklı siyasi partiye mensup olabilirler. Başbakanlık resmi konutu Paris'te bulunan Matignon Köşkü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Hovik Abrahamyan</span> 13. Ermenistan başbakanı

Hovik Argami Abrahamyan, Ermeni politikacı. İktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin bir üyesi olarak 13 Nisan 2014 tarihinde Ermenistan başbakanı oldu. Bundan önce 2012-2014 yılları arasında Ermenistan Millî Meclisi başkanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">António Costa</span> 118. Portekiz başbakanı

António Luis Santos da Costa, eski Lizbon belediye başkanı ve Sosyalist Parti'nin genel sekreteri, 26 Kasım 2015 - 2 Nisan 2024 tarihleri arasında görevde bulunan Portekiz başbakanı.

Kamerun başbakanı, Afrika ülkesi Kamerun'un bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Başbakan, 1960 ile 1961 yılları arasında Kamerun Cumhuriyeti'ni, 1961 ile 1972 yılları arasında Federal Kamerun Cumhuriyeti'ni, 1972 ile 1984 yılları arasında Kamerun Birleşik Cumhuriyeti'ni ve 1984 yılında itibaren de Kamerun Cumhuriyeti'nde hükûmet görevlerini üstlenmiş, 1961 ile 1972 yılları arasında var olan federal yapı gereği hem Batı Kamerun hem de Doğu Kamerun'da ayrı başbakanlar göreve gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.