İçeriğe atla

Aram (anlam ayrımı)

Aram aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Kitab-ı Mukaddes

  • Aram, Tevrat kişisi, İbrani Kutsal Kitabı'nda Tekvin 10'daki Nuh'un Oğulları Tablosu'na göre Sam'ın oğlu ve Uz'un, Hul'un, Geter'in ve Maş'ın babası
  • Aramiler, Suriye'de yaşamış Sami (semitik) bir kavim
    • Aramice ya da Aramca, Sami (Semitik) dil ailesinin Kuzey-Batı grubundan bir dil

Ku'ran

Diğer

  • I. Aram veya Keşişyan, Kilikya Büyük Evi Ermeni Gatoliğosluğu başı
  • Aram Andonyan (1875-1952), Ermeni gazeteci ve yazar
  • Aram Haçaturyan (1903-1978), Ermeni asıllı Sovyet besteci
  • Aram Manukyan (1879-1919) ya da Sarkis Hovanesyan 1915 yılında Osmanlı Devleti'ne karşı Ermenilerin yaptığı Van İsyanının Taşnaklı lideri. 1918 yılında Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nın ilk İçişleri Bakanı
  • Aram Mp3 ya da Aram Sarkisyan (d. 1984), Ermeni pop şarkıcısı, komedyen ve şovmen
  • Aram Sarkisyan (d. 1961), Ermeni siyasetçi, Ermenistan eski başbakanı (1999-2000).
  • Aram Tigran (1934-2009), Ermeni besteci

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sami dilleri</span> Afro-Asyatik dil ailesinin bir alt grubu

Sami dil ailesi veya Semitik diller, Afro-Asya dil ailesinin bir alt grubudur. Orta Doğu'da yaygın olan antik dillerin çoğunu kapsar. Bunların arasında Aramice, Arapça ve İbranice en fazla konuşulan Sami dilleridir. Ayrıca Fenikece ve Akadca da Sami dil ailesinin mensubudur. Ama bu iki dil günümüzde konuşulmamaktadır. Aramice, Arapça ve İbranicenin lehçelerinden olan Süryanice de bölgede kullanılan Sami dillerine örnek olarak gösterilebilir. Sami adı Nuh'un oğlu Sam'dan gelmektedir. Maltaca, Malta Adası'nda konuşulan bir Sami dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Silahlı Kuvvetleri</span> Ermenistan Cumhuriyetinin askerî gücü

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, 1992 yılında Ermenistan bağımsızlığını kazandıktan hemen sonra kurulmuştur. 2009 yılında bütçesi %2,3 artarak 495 milyon dolara ulaşmıştır. Serj Sarkisyan'ın Başkan seçilmesiyle beraber Ermenistan Savunma Bakanlığı'na Seyran Ohanyan getirilmiştir. Ermenistan'ın denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Vartan Oskanyan</span>

Vartan Oskanyan, Eski Ermenistan Dışişleri Bakanı, Civilitas Vakfı kurucusu ve başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Ermenistan-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile Türkiye'nin 1918 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Siruşo</span> Ermeni şarkıcı

Siranuş Harutyunyan ya da bilinen sahne adıyla Siruşo, Ermeni şarkıcı, söz yazarı ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Levon Ter-Petrosyan</span> Ermenistanın ilk devlet başkanı

Levon Ter-Petrosyan Ermenistan'ın ilk devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Tigran Sarkisyan</span> 12. Ermenistan başbakanı

Tigran Surani Sarkisyan, 9 Nisan 2008-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Ermenistan'ın başbakanlığını yapan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aram MP3</span>

Aram Sarkisyan, sahne adıyla Aram MP3, Ermeni şarkıcı-şarkı yazarı, komedyen, şovmen ve oyuncudur. Kopenhag, Danimarka'da gerçekleşen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı "Not Alone" isimli şarkı ile temsil etmiş ve 174 puanla dördüncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karen Karapetyan</span> 14. Ermenistan başbakanı

Karen Karapetyan, Ermeni siyasetçi. 13 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan başbakanı olarak atandı. Bundan önce 2010-2011 yılları arasında Erivan Belediye Başkanı olarak görev aldı. 28 Ekim 2011 tarihinde görevinden istifa ederek, Kasım 2011'de Taron Margaryan yerine belediye başkanı seçildi. İstifasından sonra Gazprom için çalışmaya devam etmek için Rusya'ya döndü. 17 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık görevini Serj Sarkisyan'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Armen Sarkisyan</span> 4. Ermenistan devlet başkanı

Armen Vardani Sarkisyan, Ermeni siyasetçi, diplomat ve Ermenistan'ın 2 Mart 2018'de seçilen 4. devlet başkanı. Ermenistan'ın Londra büyükelçiliği ve Ermenistan başbakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aram Gasparoviç Sarkisyan</span>

Aram Gasparoviç Sarkisyan, Ermeni politikacı, Rus Dili ve Edebiyatı eğitmeni, komünist ve sosyal demokrat aktivist.

Sarkisyan, Ermeni soyadıdır. Bu isme sahip olan insanlar arasında aşağıdakiler bulunur:

Ermenistan'da çok çeşitli sporlar oynanır. Ermenistan'daki popüler sporlar arasında futbol, basketbol, voleybol ve hokey bulunmaktadır. Ayrıca ülke boks, güreş, halter, judo, jimnastik, atletizm, atlama, yüzme ve atıcılık sporlarında Olimpiyatlarda yarışıyor. Ermenistan'ın dağlık arazisi, kayak ve kaya tırmanışı gibi sporların pratiği için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ermenistan, kara ile çevrili bir ülke olduğu için su sporları sadece Sevan Gölü gibi yerlerde yapılabiliyor. Ermenistan, rekabet açısından uluslararası düzeyde satranç, halter ve güreşte çok başarılı olmuştur. Ermenistan ayrıca, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'ne (UEFA), Uluslararası Bandy Federasyonu'na (FIB) ve Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu'na (IIHF) tam üyelik ile uluslararası spor topluluğunun aktif bir üyesidir. Aynı zamanda Pan-Ermeni Oyunlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kudretli Anavatan</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Kudretlı Anavatan Ermenistan'da milliyetçi bir siyasi partidir. 2003 yılında kurulmuştur. Kurucusu Vardan Vardapetyan'dır. Merkezi Erivan şehridir.

Pan-Ermeni Ulusal Hareketi veya Ermeni Tüm-ulusal Hareketi Ermenistan'da bir siyasi partiydi.

Ermenistan Demokrat Partisi Ermenistan'da görülen demokratik bir sosyalist siyasi partidir. 1991 yılında, Sovyet dönemi Ermenistan Komünist Partisi'nin son sekreteri Aram Gaspar Sarkisyan tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ermenistan ilişkileri</span>

Çin-Ermenistan ilişkileri, Çin ile Ermenistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Ermenistan ve Yunanistan arasında ikili ilişkiler mevcuttur. İki ulus arasındaki güçlü siyasi, kültürel ve dini bağlar nedeniyle, Ermenistan ve Yunanistan bugün iyi diplomatik ilişkilere sahiptir. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde dini ve kültürel kökenleri ve bir arada yaşamaları nedeniyle hem duygusal hem de tarihsel olarak her zaman güçlü olmuşlardır.