İçeriğe atla

Arakan

Arakan şu anlamlara gelebilir:

  • Arakan Dağları, Myanmar'ın batısında yer alan sıradağ
  • Arakan Eyaleti, Myanmar'ın Rakhayn Eyaleti'nin eski adı
  • Arakan Krallığı, Bengal Körfezi kıyısında kurulmuş eski bir devlet
  • Arakan Nehri, Cotabato, Filipinler
  • Arakan, Cotabato, Filipinler'de bir belediye
  • Arakanca, Rakhayn Eyaleti'nde konuşulan dillerden biri
  • Arakanlılar, Rohingya'ların diğer adı
  • Arakan Soykırımı, Arakadan'da yapılan günümüz soykırımı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Myanmar</span> Güneydoğu Asyada ülke

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ang San Su Çi</span>

Ang San Su Çi Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri, tanınmış düşünce mahkûmu ve 2016'dan 2021'e kadar dışişleri bakanı ve hükûmet başdanışmanı. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Mandalay</span>

Mandalay, Myanmar'ın orta kesiminde kent.

<span class="mw-page-title-main">ASEAN Futbol Federasyonu</span> Organizasyon

ASEAN Futbol Federasyonu, AFC'ye bağlı Güneydoğu Asya ulusal futbol federasyonlarını tek çatı altında toplamayı amaçlayan bir organizasyondur. ASEAN'ın açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliğidir. AFF; Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland ulusal futbol federasyonları tarafından 1984 yılında kurulmuştur. Brunei de aynı yıl katılım sağlamıştır. Kamboçya, Laos, Myanmar ve Vietnam ise 1996 yılında federasyona katılmıştır. En son katılan ulusal federasyonlar ise 2004'te üyeliğini gerçekleştiren Doğu Timor ve 2006'da üye olan Avustralya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Burma pasaportu</span>

Burma pasaportu veya Myanmar pasaportu, Myanmar vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Rohingyalar</span> Güneydoğu Asyada müslüman bir halk

Rohingyalar, Güneydoğu Asya'da esas olarak Myanmar'ın Arakan Eyaleti′nde (Rakhine) yaşayan, mülteci olarak da Bangladeş ve Malezya′da da görülen ve dilleri Hint-Avrupa dil ailesine giren Sünni Müslüman bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Arakan ayaklanmaları</span> Myanmarın kuzeyinde Budist Rakhineler ile Müslüman Rohingyalar arasında yaşanan şiddet olayları

2012 Arakan Bölgesi ayaklanmaları, Myanmar'ın Rakhine eyaleti bölgesinin kuzeyinde Budist Rakhineler ve Müslüman Rohingyalar arasında meydana gelen şiddet olaylarıdır. Olaylar ilk başlarda Rohingyalılar ile Rakhineler arasında karşılıklı evlerin yakılması şeklinde başlamıştır. Şiddetin artması ile ilan edilen olağanüstü hâl ile birlikte müslümanlara uygulanan şiddet artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangsamoro</span>

Bangsamoro veya resmi adıyla Bangsamoro Özerk Bölgesi. Filipinler'in güneyinde Müslümanların çoğunlukta olduğu özerk bir bölge. 21 Ocak 2019 yapılan halk oylamasında Bangsomoro Organik Yasası'nın onaylanmasından sonra Müslüman Mindanao Özerk Bölgesinin yerini aldı. Bu düzenleme 25 Ocak 2019 tarihinde, Filipinler Seçim Kurulu tarafından onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">Arakan İsyanı</span> Güneydoğu Asya ülkesi Myanmarın Arakan eyaletinde bir çatışma

Arakan İsyanı ya da Arakan Sorunu, Myanmar Ordusu ile Myanmar'da Müslüman bir azınlık Rohingyalar arasında Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletindeki çatışmalardır.

Birmanya Takvimi (မြန်မာသက္ကရာဇ်), Geleneksel Takimi veya Myammar Takvimi, Birmanya'da kullanılan geleneksel bir güneş takvimidir.

<span class="mw-page-title-main">Rakhaynya</span> Güneydoğu Asyada bulunan Myanmarın bir eyaleti

Arakan Eyaleti resmî adıyla Rakhayn Eyaleti veya Rakhine Eyaleti, Myanmar'ın bir eyaletidir. Kuzeyinde Chin Eyaleti, doğusunda Magway Bölgesi ve Bago Bölgesi, doğusunda Ayeyarwady Bölgesi, batısında Bengal Körfezi, kuzeybatısında ise Bangladeş'in Chittagong İli bulunmaktadır. Eyaletin başkenti Sittwe şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar'da din</span>

Myanmar, çok dinli bir ülkedir. Resmi bir devlet dini yoktur, ancak hükûmet çoğunluk dini olan Theravada Budizmi'ne öncelik vermektedir. Her iki 2014 nüfus sayımına göre, Budizm, nüfusun %88'inde egemen olan dindir; özellikle Birman, Rakhine, Şan, Mon, Karen halkları ve Çin etnik grupları tarafından takip edilmektedir. Birmanlar, Budizm adına Birmanya halk dinini de uygular. Yeni anayasa din özgürlüğünü kapsıyor; bununla birlikte, rejimin bu hakları istediği gibi kısıtlamasına izin veren geniş istisnaları da içeriyor. Etnik azınlıklar, Hristiyanlığı, İslam'ı ve Hinduizmi uyguluyor.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jean Lastimosa</span>

Mary Jean Lastimosa, Filipinli manken ve eski güzellik kraliçesi. Lastimosa 2014 yılında ülkesinde düzenlenen ulusal güzellik yarışmasında 'Miss Universe Philippines' seçilmiştir. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentinde düzenlenen Miss Universe güzellik yarışmasında ilk 10 finalist arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Cotabato depremleri</span>

2019 Cotabato depremleri, Ekim 2019'da Filipinler'deki Mindanao adasındaki Cotabato eyaletini vuran deprem serisiydi. Depremlerin üçü magnitüd ölçeği ile 6,0 şiddetinde VII. seviye Mercalli şiddetindeydi. Meydana gelen depremler neticesinde 30'dan fazla kişi öldü ve 700 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Min Aung Hlaing</span> Myanmarlı asker ve siyasetçi

Min Aung Hlaing, Şubat 2021 darbesinde iktidarı ele geçirmesinden bu yana Myanmar'ı Devlet İdare Konseyi başkanı olarak yöneten Birmanyalı bir politikacı ve ordu generalidir. Ağustos 2021'de Myanmar başbakanı olarak sözde sivil rolünü üstlendi. Mart 2011'den bu yana Savunma Hizmetleri Başkomutanlığı görevini de yürütüyor. Daha önce 2010-2011 yılları arasında Savunma Bakanlığı müşterek kurmay başkanı olarak görev yaptı ve Myanmar cumhurbaşkanının başkanlığındaki Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'nin (USGK) bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Arakan Soykırımı</span> Myanmarın Arakan Eyaletinde yapılan soykırım

Arakan Soykırımı, Müslüman Arakan halkına Myanmar Hükûmeti tarafından yapılan etnik temizliktir. Milliyetçi Budistlerin yaptığı katliamlar 1 milyondan fazla Arakanlıyı başka ülkelere gitmeye mecbur bıraktı. Çoğu Arakanlı Bangladeş'e göç ederek Dünya'nın en büyük mülteci kampının kurulmasına sebep olurken diğer Arakanlılar Hindistan, Tayland ve Malezya'ya gitmeye mecbur bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rohingyaca</span>

Rohingyaca (𐴌𐴗𐴥𐴝𐴙𐴚𐴒𐴙𐴝), ağırlıklı olarak Myanmar'ın Arakan eyaletinde konuşulan bir Doğu Hint-Aryan dilidir. Bengal-Assam dillerine ait olup komşu Bangladeş'te konuşulan Çittagongça ile yakından ilgilidir. Rohingyaca ve Çittagongca karşılıklı olarak oldukça anlaşılır kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Paletwa</span> Myanmarda bir şehir

Paletwa Myanmar'ın Çin Eyaletinde Bangladeş sınırına 18 kilometre uzaklığında bulunan şehirdir. Myanmar'ın en batıdaki şehirlerinden biridir. 2014 yılında nüfusu yaklaşık 97.000 idi.

Sittwe, Myanmar'ın (Burma) Arakan Eyaletinin başkentidir. Arakan dilinde sait-tway olarak telaffuz edilen Sittwe, Bengal Körfezi'ne dökülen Kaladan, Mayu ve Lay Mro nehirlerinin birleştiği yerde oluşturulmuş bir haliç adasında yer almaktadır. Şehrin 181.000 nüfusu var (2006). Sittwe Kasabası ve Sittwe Bölgesi'nin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Arakanlılar</span>

Arakanlılar, Myanmar'da Rakhine Eyaleti'nin kıyı bölgesinde çoğunluğu oluşturan bir etnik gruptur. Ayeyarwady ve Yangon bölgesinde de yaşamaktadırlar.