İçeriğe atla

Aragonlu Konstanz

Aragonlu Konstanz
Macar konsort kraliçesi
Hüküm süresi1198–1204
Sicilya konsort kraliçesi
Hüküm süresi15 Ağustos 1209 - 23 Haziran 1222
Almanya konsort kraliçesi
Hüküm süresi1212-1220
Kutsal Roma imparatoriçesi
Hüküm süresi1220-1222
Doğum1179
Lizbon, Portekiz Krallığı
Ölüm23 Haziran 1222 (42-43 yaşında)
Katanya, Sicilya Krallığı
DefinPalermo Katedrali
Eş(ler)iEmerik
II. Friedrich
Çocuk(lar)ıIII. Ladislaus
VII. Henry
HanedanBarcelona Hanedanı

Aragonlu Konstanz (1179 - 23 Haziran 1222), evlilik yoluyla ilk olarak Macaristan kraliçesi, ikinci olarak Almanya ve Sicilya kraliçesi ve Kutsal Roma imparatoriçesi olan Aragonlu bir prensestir. 1212'den 1220'ye kadar Sicilya naipliği yapmıştır.

Aragonlu II. Alfonso ile Kastilyalı Sancha'nın dokuz çocuğundan ikincisi ve en büyük kızıydı.

Hayatı

Macar kraliçesi

Babası 1196'da öldü ve Konstanz yeni kral, kardeşi II. Peter tarafından Macaristan Kralı Emerik ile evlendirildi. Henüz on dokuz yaşındayken Konstanz, Aragon'dan Macaristan'a gitti. Düğün 1198 yılında gerçekleşti. İki yıl sonra, 1200'de kraliçe, Ladislaus adında bir erkek çocuk doğurdu.

Kral Emerik ölmek üzereyken 26 Ağustos 1204 tarihinde oğlu Ladislaus'a hükümdarlık tacı giydirdi. Kral kendi halefliğini güvence altına almak istiyordu ve kardeşi Andrew'dan çocuğu koruyacağına ve yetişkinliğe erişene kadar Macaristan Krallığı'nı yönetmesine yardım edeceğine dair söz aldı. Emerik üç ay sonra, 30 Kasım'da öldü. Ladislaus onun yerine kral olurken Andrew onun naibi oldu. Ancak Andrew kısa sürede tüm kraliyet otoritesini ele geçirdi. Konstanz oğlu Ladislaus ile birlikte Viyana'ya kaçtı.

Sicilya kraliçesi ve Kutsal Roma imparatoriçesi

Konstanz, Aragon'a döndüğünde, annesi Kraliçe Sancha ile birlikte Sijena'daki Nuestra Senora Manastırı'na yerleşti; Sancha kocasının ölümünden sonra bu manastırı açmıştı ve emeklilik dönemini orada geçirmekteydi. Konstanz sonraki üç yılını annesiyle birlikte manastırda geçirdi, ta ki kaderi yine erkek kardeşi tarafından değiştirilene kadar.

II. Peter, Papa III. Innocentius ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyordu. Papa, öğrencisi Kutsal Roma İmparatoru genç II. Friedrich ile Macaristan'ın dul kraliçesi Konstanz'ı evlendirmek istedi. Aragon kralı teklifi kabul etti; Konstanz annesini ve Nuestra Senora manastırını terk ederek Sicilya'ya doğru yolculuğuna başladı (1208). Bir daha ne Aragon'a döndü ne de annesini gördü. Sancha'da kızının gidişinden kısa bir süre sonra öldü.

Konstanz ve II. Frederick 15 Ağustos 1209'da Sicilya'nın Messina kentinde evlendiler. Törende kendisine Sicilya kraliçesi tacı giydirildi. Bu sırada Konstanz otuz, yeni kocası ise sadece on dört yaşındaydı. İki yıl sonra, 1211'de Konstanz, daha sonra trajik bir sonla karşılaşacak olan Henry adında bir oğul doğurdu. 9 Aralık 1212'de Frederick, Kutsal Roma İmparatoru IV. Otto'ya karşı Almanya kralı olarak taç giydi. Kocasının yokluğunda Konstanz, 1220 yılına kadar krallığın naibi olarak Sicilya'da kaldı.

Frederick ilk olarak Güney Almanya'yı kontrol ediyordu ve IV. Otto, 5 Temmuz 1215'te fiilen tahttan indirildi. Bu kez Konstanz kocasıyla birlikte Alman kraliçesi olarak taç giydi. Papa III. Honorius, 22 Kasım 1220 tarihinde Frederick'e Kutsal Roma İmparatoru tacını giydirdi. Konstanz, Kutsal Roma imparatoriçesi olarak taç giyerken oğulları Henry de Almanya'nın yeni kralı oldu.

Konstanz 23 Haziran 1222'de Katanya'da sıtmadan öldü ve Palermo Katedrali'ne gömüldü.

Kaynakça

  • Kamp, Norbert (1984). "Costanza d'Aragona, imperatrice, regina d'Ungheria e di Sicilia". Dizionario Biografico degli Italiani, Volume 30: Cosattini–Crispolto (İtalyanca). Roma: Istituto dell'Enciclopedia Italiana. ISBN 978-8-81200032-6. 
  • Jacqueline Alio: Queens of Sicily 1061-1266, Trinacria, New York 2018.
  • Uwe A. Oster: Die Frauen Kaiser Friedrichs II, Piper Verlag, Munich 2008.
  • Ingo Runde: Konstanze von Aragón, in: Die Kaiserinnen des Mittelalters, hrsg. von Amalie Fößel, Pustet, Regensburg 2011, pp. 232–248.
  • Austin Lane Poole: Filippo di Svevia e Ottone IV, in: Storia del mondo medievale, vol. V, 1999, pp. 54–93.
  • E.F. Jacob: Innocenzo III, in: Storia del mondo medievale, vol. V, 1999, pp. 5–53.
  • Michelangelo Schipa: L'Italia e la Sicilia sotto Federico II, in: Storia del mondo medievale, vol. V, 1999, pp. 153–197.
  • Maria Amalia Mastelloni: Il sarcofago antico di Costanza d'Aragona, in Federico e la Sicilia, dalla terra alla corona. Arti figurative e arti suntuarie, a cura di M. Andaloro, Palermo 1995, pp. 46–52.
  • Marek, Miroslav. "A listing of descendant of Petronilla I of Aragon". Genealogy.EU. 1 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Aragonlu Konstanz
Barcelona Hanedanı
Doğumu: 1179 Ölümü: 1222
Kraliyet Unvanları
Boş
Başka isim ile kullanılan makam
Marguerite (İngiltere ve Macaristan)

Macar konsort kraliçesi

1198–1204
Sonra gelen
Gertrude (Macaristan)
Önce gelen
Maria (Kutsal Roma imparatoriçesi)

Almanya konsort kraliçesi

9 Aralık 1212/5 Temmuz 1215 - 23 Nisan 1220
Sonra gelen
Margaret (Bohemya)

Kutsal Roma imparatoriçesi

22 Kasım 1220 - 23 Haziran 1222
Boş
Sonraki tarafından düzenlenen makam
II. İsabella
Boş
Başka isim ile kullanılan makam
Sibylla (Acerra)

Sicilya konsort kraliçesi

1209 - 23 Haziran 1222

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">Habsburg Hanedanı</span> Avrupanın çeşitli bölgelerini uzun yıllar boyunca yöneten aile

Habsburg Hanedanı, Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yönetmiş bir hanedan. Avusturya Hanedanı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Napoli Krallığı</span> 1282-1816 yılları arasında İtalyanın güneyinde hüküm sürmüş eski bir devlet

Napoli Krallığı, İtalyan yarımadasının güneyinde, Napoli'de kurulmuş bir devletin modern ismidir. Zamanında, biraz yanıltıcı olarak Sicilya Krallığı adı ile anılmaktaydı; çünkü Napoli Krallığı Sicilya adasında 1282'de çıkan Sicilya Vesperleri adlı bir isyan sonucunda Napoli Krallığı'nin Sicilya Krallığı'ndan ayrılması ile ortaya çıkmıştı. Napoli Krallığı'nın ortada bulunduğu dönemde bu Krallık ya İspanyol veya Fransız asıllı bir kral tarafından idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Catherine (Aragon)</span> İspanya Prensesi, İngiltere Kraliçesi

Aragonlu Catherine İngiltere kraliçesi VIII. Henry'nin ilk karısı ve I. Mary'nin annesidir. Kral II. Fernando ve Kraliçe I. Isabel'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Krallığı</span>

Sicilya Krallığı, genel kabul gören kısaltması Regno 1130 tarihinden 1816 tarihine kadar hüküm süren ve II. Rugerro tarafından İtalya'nın güneyinde kurulmuş olan bir devletti. Sicilya Krallığı sadece Sicilya'yı değil aynı zamanda İtalya'nın Mezzogiorno diye adlandırılan tüm güney bölgesini ve 1530 yılına kadar Malta ve Gozo adalarını kapsıyordu. Ada yöre idaresi bakımdan "Valle di Mazzara", "Valle di Demona" ve "Valle di Noto" olarak üç bölgeye bölünmüştü.

<span class="mw-page-title-main">II. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru (1194 - 1250)

II. Friedrich, Hohenstaufen hanedanı, 1212 yılından beri Roma Krallığı üzerinde hak iddia eden İtalyan ve 1215 yılından beri elinde bulunduran karşı çıkılmaz hükümdar. VII. Freidrich Hohenstaufen Swabia unvanıyla Almanya Kralı, I. Federico unvanıyla ve annesinin vârisi olarak Sicilya Kralı ve Burgundy Kralı idi. Onun orijinal unvanı İtalya Sicilya Kralıdır, 1198 yılından ölünceye kadar. 1220 yılında papalık taç giyme töreninden ölünceye kadar II. Friedrich unvanıyla Kutsal Roma İmparatoru'dur. Onun diğer unvanları Kıbrıs Kralı ve evlilik bağı nedeni ve Altıncı Haçlı Seferi bağlantısıyla Kudüs Kralı.

<span class="mw-page-title-main">Anjou Hanedanı</span>

Anjou Hanedanı, Capet Hanedanı'nın alt kolu olan Fransız soylu ailedir. Soyu IX. Louis'in küçük kardeşlerinden olan I. Charles'dan gelmektedir. 1435'te hanedanın soyu tükenmiştir.

II. Frederik ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Sigismund (Kutsal Roma imparatoru)</span>

Sigismund 1378'den 1388'e ve 1411'den 1415'e kadar Brandenburg'un elektörü, 1387'den Macaristan ve Hırvatistan kralı, 1411'den itibaren Almanya kralı, 1419'dan itibaren, Bohemya kralı, 1431'den itibaren İtalya kralı ve 1433'te taç giymesinden 1437'deki ölümüne dek Kutsal Roma İmparatoru oldu. Lüksemburg Hanedanı'nın son erkek üyesidir.

Maria Komnini, Macaristan kralı IV. Stefan'ın eşidir.

Prens I. Giovanni Natoli Natoli ailesi reisi ve Sperlinga Prensi. Prens Blasco Natoli Lanza ve Prenses Dominique Natoli Giambruni Perna oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Aragon Tacı</span> 1162-1716 yılları arası bir monarşi

Aragon Tacı karma bir monarşiydi, aynı zamanda günümüzde Aragon Krallığı ve Barselona Kontluğu'nun hanedan birliğinden kaynaklanan ve İspanya Veraset Savaşı'nın bir sonucu olarak sona eren tek bir kral tarafından yönetilen, bireysel yönetimlerin veya krallıkların konfederasyonu olarak da anılmaktadır. 14. ve 15. yüzyıllarda gücünün zirvesinde olan Aragon Tacı talassokrasi idi, günümüzde doğu İspanya'nın büyük bir bölümü ile güney Fransa'nın bazı kısımları kontrol eden ve Balear Adaları, Sicilya, Korsika, Sardinya, Malta, Güney İtalya ve Yunanistan'ın bazı bölgelerini de içeren bir Akdeniz "imparatorluğu" idi.

<span class="mw-page-title-main">Kievli Anastasia</span>

Kievli Anastasia ;, I. András ile evliliği yoluyla Macaristan Kraliçesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Kastilyalı Juana</span> Kastilya ve Aragon Kraliçesi

Kastilyalı Joanna ya da tarihsel olarak Deli Joanna bilinen Joanna, 1504'ten sözde Kastilya Kraliçesi ve 1516'dan 1555'teki ölümüne kadar Aragon Kraliçesi olarak hayatını sürdürdü. 20 Ekim 1496'da Habsburg Hanedanı mensubu Avusturya Arşidükü Yakışıklı Philip ile anlaşmalı olarak evlendi.

<span class="mw-page-title-main">III. Pedro (Aragon kralı)</span> Aragon ve Valensiya Kralı (1276-85); Sicilya Kralı (1282-85)

III. Pedro, 1276'dan ölümüne kadar Aragon Kralı, Valensiya Kralı ve Barselona Kontu. Bazı asilerin daveti üzerine Sicilya Krallığı'nı fethetti ve karısı II. Constance'ın krallığı taçla birleştiren iddiasını öne sürerek 1282'de Sicilya Kralı oldu.

<span class="mw-page-title-main">III. Otto (Bavyera dükü)</span> Aşağı Bavyera dükü (1261-1312; hd. 1290-1312). Macaristan kralı (hd. 1305-1308).

III. Otto, Wittelsbach Hanedanı'nın bir üyesidir. 1290'dan 1312'ye kadar Aşağı Bavyera Dükü ve 1305 ile 1307 arasında Macaristan ve Hırvatistan Kralıdır. Macaristan'daki hükümdarlığına Anjou hanedanından Charles Robert itiraz etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emerik</span> Macar kralı (1174-1204)

Emerik, aynı zamanda Henry veya Imre olarak da bilinir, 1196 ile 1204 yılları arasında Macaristan ve Hırvatistan Kralıydı. 1184 yılında babası Macaristan Kralı III. Béla, kral olarak taç giymesini emretti ve 1195 civarında onu Hırvatistan ve Dalmaçya'nın hükümdarı olarak atadı. Emerik, babasının ölümünden sonra tahta çıktı. Saltanatının ilk dört yılında, Emerik'i kendisini Hırvatistan ve Dalmaçya'nın hükümdarı yapmaya zorlayan asi kardeşi András ile savaştı.

<span class="mw-page-title-main">III. Ladislaus</span> Macaristan kralı (1199-1205)

III. Ladislaus, 1204 ile 1205 yılları arasında Macaristan ve Hırvatistan Kralıdır. Kral Emerik'in tek çocuğudur. Ladislaus, küçük oğlunun verasetini güvence altına almak isteyen hasta babasının emriyle kral olarak taç giydi. Ölen kral, kardeşi András'u Ladislaus'un küçük olduğu dönem için naip yaptı. Ancak Dük András çocuğun çıkarlarını göz ardı etti. Sonuç olarak, Ladislaus'un annesi Aragonlu Konstanz, Ladislaus'u da yanına alarak Avusturya'ya kaçtı. Ladislaus beklenmedik bir şekilde Viyana'da öldü.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburglu Elisabeth</span>

Lüksemburglu Elisabeth Macaristan, Almanya ve Bohemya konsort kraliçesiydi.