İçeriğe atla

Aragon'daki Müdeccen Mimarisi

Aragon'daki Müdeccen Mimarisi
UNESCO Dünya Mirası
Teruel Katedrali'nin kubbesi
Konum İspanya
KriterKültürel: iv
Referans378
Tescil1986 (10. oturum)
Uzatma2001
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Aragon'daki Müdeccen Mimarisi, Aragon (İspanya) merkezli bir estetik akımdır ve bu akımın uygulandığı bazı binalar UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Dünya Mirası Alanı

Utebo Kilisesi'nin kulesi.

1986 yılında, UNESCO, Teruel'deki bazı Müdeccen yapılarını Dünya Mirası olarak ilan etti,[2] 2001 yılında bazı yapılar eklenerek miras alanı genişletildi:

Kod Ad Konum Yıl
378-001 Mediavillalı Meryem Katedrali'nin çatısı, kubbesi ve kulesi Teruel1986
378-002 San Pedro Kilisesi ve kulesi Teruel 1986
378-003 San Martín Kilisesi ve kulesi Teruel 1986
378-004 San Salvador Kilisesi Kulesi ve Kurtarıcı Kilisesi Teruel 1986
378-005 Colegiata de Santa María'nın apsisi, manastırı ve kulesi Calatayud2001
378-006 Santa Tecla cemaat kilisesi Cervera de la Cañada 2001
378-007 Meryem Ana Kilisesi Tobed 2001
378-008 Aljafería Sarayı'nın Müdeccen kalıntıları Zaragoza2001
378-009 San Pablo cemaat kilisesi ve kulesi Zaragoza 2001
378-010 La Seo kilisesi, kubbesi ve apsisi Zaragoza 2001

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2017. 
  2. ^ Mudejar Architecture of Aragon 11 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Website of UNESCO World Heritage Centre

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Westminster Abbey</span>

Westminster Abbey ya da resmî adı ile Westminster'daki Aziz Peter Kilisesi, Londra'nın Westminster kentinde, Westminster Sarayı'nın batısında, büyük, Gotik bir manastır kilisesi. Birleşik Krallık'ın en önemli dinî yapılarından birisidir ve İngilizler için geleneksel taç giyme ve defin yeri olmuş, daha sonraki zamanlarda bu özelliğini sadece kraliyet ailesi için sergilemeye devam etmiştir. Manastır, 1540 ve 1556 yılları arasında bir katedral statüsüne sahipti. Ancak 1560 yılından bu yana bina artık bir manastır ya da bir katedral değil, İngiltere Krallığı'nın bir kilisesi - egemenliğe doğrudan sorumlu bir kilise - statüsüne sahiptir. Binanın kendi orijinal manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alcázar, Sevilla</span>

Alcázar, Sevilla İspanya’nın Sevilla şehrinde yer alan orijinal olarak Moro kökenli Müslüman krallar için inşa edilmiş bir kraliyet sarayıdır. İspanya’da ve İber Yarımadası’nda hâlen ayakta kalan Müdeccen mimari stile sahip en güzel ve etkileyici yapı olarak kabul edilmektedir. Sarayın üst katları hâlen kraliyet ailesi tarafından kullanılmakta olup Patrimonio Nacional adlı ulusal bir kurum tarafından işletilmektedir. Dünyada hâlen kullanılan kraliyet sarayların arasında en eskisi olan Alcázar, Sevilla UNESCO tarafından 1987 yılında Sevilla Katedrali ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi ile birlikte Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Nea Moni</span>

Nea Moni, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenen Sakız Adası'ndaki 11. yüzyıldan kalma bir manastırdır. Adanın iç kısmında, Sakız Adası kentine yaklaşık 15 km mesafede, Provateio Oros Dağı'nda yer almaktadır. Dafni ve Hosios Loukas'taki manastırlarla birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir ve Yunanistan'daki "Makedon Rönesansı" sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan mozaikleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Canterbury Katedrali</span>

Canterbury, Kent içinde yer alan Canterbury Katedrali, İngiltere'nin en eski ve en ünlü Hristiyan yapılarından biridir. Bir Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır. Canterbury Başpiskoposluğu'na bağlı bir katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Holašovice</span>

Holašovice (Holaschowitz), Çekya'nın güneyinde, České Budějovice'nin 15 kilometre batısında yer alan küçük tarihi bir köydür. Köy, Jankov beledisine bağlıdır. Köyün güneyinde, Blanský Ormanı'nı Koruma Alanı yer almaktadır. Köy, II. Dünya Savaşı'ndan sonra terkedilmiş ve Orta Çağ planı ve Güney Bohem Halkı veya Kırsal Barok tarzındaki bahçe yapıları bozulmadan kalmıştır. 1990 yılından itibaren restore edilerek yeniden oluşturulmuş ve 1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Córdoba'nın Tarihi Merkezi</span>

Córdoba'nın Tarihi Merkezi, İspanya'da yer alır ve türünün Avrupa'daki en büyük örneklerinden biridir. 1984 yılında Kurtuba Camii UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. On yıl sonra Dünya Mirası Alanı, eski şehrin çoğunu içerecek şekilde genişletildi. Tarihi merkez, Roma, Arap ve Hristiyan zamanlarının büyük izlerini muhafaza eden zengin anıtlara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Monte San Giorgio</span>

Monte San Giorgio, Lugano Önalplerinde, İsviçre'deki Lugano Gölü'ne bakan ormanlık bir dağdır. Ticino Kantonu'nun güney kesiminde, Brusino Arsizio, Riva San Vitale ve Meride belediyeleri arasında yer alır. Monte San Giorgio, 2003'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi, çünkü "Trias Devri deniz yaşamının bilinen en iyi kayıtlarından biridir ve bölgedeki önemli yaşam izlerininde kaydını tutmuştur." Poncione D'Arzo'nun batısındaki İtalyan bölgesi, 2010 yılında Dünya Miras Alanının bir uzantısı olarak eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'daki Orta Çağ Anıtları</span>

Kosova'daki Orta Çağ Anıtları, dört Sırp Ortodoks Hristiyan kilisesi ve manastırından oluşan bir Dünya Mirası Alanı olup, doğu Ortodoks Bizans ve batı Romanesk mimarisinin, Palaiolog Rönesans tarzını oluşturmak üzere birleşmesini temsil etmektedir. Yapılar, Orta Çağ'da Sırbistan'ın en önemli hanedanı olan Nemanjić hanedanının üyeleri tarafından kuruldu. Yapılar, tartışmalı Kosova topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Domica Mağarası</span>

Domica Mağarası, Güney Slovakya'daki Košice Bölgesi'ndeki Rožňava ilçsindeki Plesivec'in 10 km güneydoğusundaki Silicka planina Platosu'nun güneybatı sınırında yer alır ve Baradla Mağarası'yla birlikte Macaristan'da Aggtelek Ulusal Parkı ile devam eden Aggtelek Karst ve Slovak Karst sınır ötesi mağara ağının en önemli bölümünü oluşturmaktadır. [1]

<span class="mw-page-title-main">Jasovská Mağarası</span> Çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alan

Jasovská Mağarası Slovakya'daki Slovak Karstik Bölgesi'nde bir mağara çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alanıdır. Košice şehrinden yaklaşık 25 km uzaklıkta, Jasov köyü yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mnajdra</span> Malta adasının güney sahillerinde bulunan megalitik bir tapınak kompleksi

Mnajdra, Akdeniz'deki Malta adasının güney sahillerinde bulunan megalitik bir tapınak kompleksidir. Mnajdra, Ħaġar Qim megalit kompleksine yaklaşık 500 metre uzaklıktadır. Mnajdra, M.Ö. 4. binyıl civarında inşa edilmiştir; Malta'daki Megalit Tapınaklar, Dünya Miras Komitesi tarafından "benzersiz mimari başyapıtlar" olarak tanımlanan en eski dini mekanlar arasındadır. 1992'de UNESCO, Mnajdra kompleksini ve dört diğer Malta megalitik yapısını Dünya Mirası olarak ilan etmiştir. 2009'da koruma çalışmaları tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kazan Kremlini</span>

Kazan Kremlini, Tataristan'ın Kazan şehrinde bulunan tarihî kaledir. Kazan hanlarının eski kale kalıntıları üzerine Korkunç Ivan'ın emriyle kurulmuştur. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiştir. Aralarında Süyümbike Kulesi ve Kul Şerif Camii'nin de bulunduğu çeşitli yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Monte Perdido</span>

Monte Perdido (İspanyolca) Pireneler'in en yüksek üçüncü dağıdır. İspanya'da bulunan Monte Perdido'nun zirvesi 3,355 metre yüksekliğindedir. 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Camino de Santiago</span>

Camino de Santiago, ayrıca İngilizce olarak St. James Yolu, St. James'in Way, St. James's Rotası, St. James's Güzergâhı, Santiago de Compostela Yolu, ve Santiago Yolu olarak da bilinir, hacılık yolları olarak da bilinen bir güzergâhtır. İspanya'nın kuzeyindeki Galiçya'da, azizlerin medfun bulunduğu Santiago de Compostela Katedrali'ndeki Zebedi oğlu Yakup tapınağına giden, kutsal yollar olarak bilinen hac yollarından herhangi birinin adıdır. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İber Akdeniz Havzası'ndaki kaya sanatları</span>

Levant sanatı olarak da bilinen, İber Akdeniz Havzası'ndaki kaya sanatları, 700'den fazla tarihöncesi kaya sanatı alanını içeren birtopluluktur ve 1998 yılında UNESCO tarafından toplu olarak bir Dünya Mirası ilan edilmiştir. Siteler, İspanya'nın doğu kesiminde yer alır ve Taş Devri'nin Üst Paleolitik veya (muhtemelen) Mezolitik Dönemlerine aittir. İşlemeler, insanlar ve hayvanlara ait küçük boyalı figürlerden oluşmaktadır. Dahil olan alan sayısı açısından, bu sanatın Avrupa'daki en büyük bileşimini içermekte olduğu için dikkate değerdir. Adı Akdeniz Havzası'nna atıfta bulunmaktadır; ancak, bazı siteler deniz kenarında bulunmasına rağmen, sitelerin çoğu, iç kısımlarda yer alan Aragon'da ve Kastilya-La Mancha'da bulunmaktadır; ayrıca Levant adı, Levant Bölgesine değil Levantin Sanatı'na atıfta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vall de Boí'deki Katalan Romanesk Kiliseler</span>

Vall de Boí Kiliseleri, Lérida ili Alta Ribagorça'daki Vall de Boí'de yer alan ve 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen dokuz Erken Romanesk kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Amalfi Sahili</span>

Amalfi Sahili Güney İtalya'daki Salerno bölgesinde bulunan Tiren Denizi'ndeki Salerno Körfezi'nin güney kıyısında uzanan bir sahil şerididir.

<span class="mw-page-title-main">Tarquinia</span> İtalyanın Lazio bölgesinde, Viterbo iline bağlı ilçe (komün)

Eskiden Corneto olarak bilinen Tarquinia, Viterbo, Lazio, İtalya'daki eski bir kenttir ve çoğunlukla üzerinde bulunduğu Etrüsk nekropolleri veya mezarlıkları sayesinde tanınmıştır. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rolli Saray Sistemi</span>

Palazzi dei Rolli Rolli Saray Sistemi, İtalya'nın kuzeyindeki Cenova'da bulunan bir saray grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Asturias Krallığı ve Oviedo Anıtları</span>

Asturias Krallığı ve Oviedo Anıtları, Asturias Krallığı sırasında inşa edilen bir dizi binadan oluşur. 1985 yılında "Asturias Krallığı Kiliseleri" adı altında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi; 1998 yılında, bazı diğer yapıları da kapsayacak şekilde genişletildi.