İçeriğe atla

Arageek

Arageek
SahipEmad Shams ve Malaz Madani
OluşturanEmad Shams ve Malaz Madani
URLarageek.com
Ticari?Evet
Site türüdijital ortam
Kullanılabilir dil(ler)Arapça
Başlama tarihi2011 (13 yıl önce) (2011)

Arageek, 2011 yılında, Birleşik Krallık'ta çalışan Emad Shams ve Malaz Madani adlı iki Suriyeli blogger tarafından kurulmuş, Arapça yayın yapan ödüllü internet sitesi.[1] Arageek, Arap gençliğine yönelik, teknoloji ve sosyal medya haberlerine ilişkin ilgi çekici ve uygun içerik sunan ilk Arap çevrimiçi dergidir.[2][3]

2010 yılında Ibda3world bölümü, The BOBs'tan "BOBs Awards" ödülünü kazandı[4] ve ayrıca 2015 yılı The Bobs için de aday gösterildi. 2016 yılında Dubai'de gerçekleştirilen Arab Social Media Influences Awards adlı ödül töreninde, en iyi blogger ödülünü kazandı.[5][6]

2018 yılında, aylık 3 milyondan fazla tekil ziyaretçisiyle en fazla ziyaret edilen Arapça yayın yapan medya internet sitesi olmuş ve ayrıca Facebook'ta 2,5 milyondan fazla fan ve Twitter'da 80 bine yakın takipçi elde etmiştir.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ "أراجيك.. المحتوى العربي يزداد أهمية". Entrepreneur مجلة رواد الأعمال (Arapça). 24 Nisan 2017. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  2. ^ "10 مواقع عربية معرفية يجب عليك متابعتها". ساسة بوست. 22 Nisan 2015. 10 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  3. ^ "'أراجيك': 'القارئ أولاً ولو على حسابنا'". Wamda (Arapça). 24 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Winners 2004-2010 - The Bobs - Best of Online Activism" (İngilizce). 13 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  5. ^ "محمد بن راشد يكرم الفائزين من الأفراد والمؤسسات بجائزة رواد التواصل الاجتماعي العرب". الإمارات اليوم (Arapça). 13 Aralık 2016. 14 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  6. ^ "محمد بن راشد يكرم الفائزين بجائزة رواد التواصل الاجتماعي العرب". البيان (Arapça). 13 Aralık 2016. 13 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  7. ^ Socialbakers. "AraGeek - أراجيك | Detailed statistics of Facebook page". Socialbakers.com. 10 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2019. 
  8. ^ "أراجيك.. المحتوى العربي يزداد أهمية | مجلة رواد الأعمال". web.archive.org. 1 Aralık 2018. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kıraat-ı Aşere, Kıraet Arapçada okumak anlamına gelen karae (قرأ) fiilinden semai bir mastardır. Kur'an terminolojisinde ise kıraet, Kur'an'ı okuma konusunda önder sayılan imamlardan her birinin okuyuşta takip ettikleri yoldur. Kur'an'ın kendisinde, kıraet imamları arasında ittifak bulunmakla beraber, okunuş tarzında ihtilaf vardır. Bu ihtilaf harflerin söylenmesinde veya çıkarılış şekillerinde görülmektedir.

Yakubî tam adıyla Ebül-Abbâs Ahmed bin İshâk bin Cafer bin Vehb bin Vâzıh el-Yakubî Müslüman tarihçi, coğrafyacı ve seyyah. Yaygın inanışa göre Fars asıllı, Ermeni asıl olduğu söylenir. İlk tarihi coğrafya üzerine eser veren arap yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Raşid el-Mektum</span>

Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mektum Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emirliği'nin hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Semira Said</span>

Samira Abdül Rezzak Bensaid ya da yalnızca Samira Said, Faslı-Mısırlı şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">İbn Hazm</span> Arap filozof ve tarihçi

İbn Hazm, Huelva, Endülüslü Müslüman polimat, filozof, tarihçi, fakih ve ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">İbn-i Cezerî</span> Kıraat ve hadis âlimi

İbn-i Cezerî, tam adıyla Ebü’l-Hayr Şemsüddin Muhammed bin Muhammed bin Muhammed bin Ali bin Yûsuf el-Cezerî, İslam alimi, tarihçi ve yazar.

İbn-i Hallikân On üçüncü yüzyılda yaşamış olan tarihçi, fakih ve şair. İbn Hallikân soyunu, Abbâsî Devleti'nde çeşitli görevlerde bulunan Belhli olan Budist kökenli Bermekî ailesine dayandırır ancak bazı kaynaklar Arap veya Kürt olduğunu iddia eder.

<span class="mw-page-title-main">Arap Milliyetçi Muhafızlar</span>

Arap Milletçi Muhafızlar Suriye'de faaliyet gösteren gönüllü, seküler, silahlı milis kuvvettir. Grup kendini aşırı din taraftarlığı, etnik köken ve mezheplerden uzak Pan Arabizm taraftarı olarak tanımlamaktadır. Muhafızlar Tunus, Suriye, Irak, Mısır, Lübnan, Filistin gibi Arap Ülkeleri'nde üyeleri etkindir. Grubun milis kuvvetleri Libya İç Savaşı ve Suriye İç Savaşı'nda savaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Avad Taceddin</span>

Muhammed Avad Taceddin, Mısırlı hekim, akademisyen ve siyasetçidir. Mart 2002-Aralık 2005 arasında Mısır sağlık bakanlığı yapmıştır. Ayn Şems Üniversitesi mezunu olup yine aynı üniversitede öğretim görevlisi ve 1997-Eylül 2001 arasında üniversitenin rektörü olarak hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haya bint el-Hüseyin</span>

Haya bint El Hüseyin, eski Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal'ın kızı, şimdiki Ürdün Kralı Abdullah Bin El Hüseyin'in kız kardeşi ve BAE Başkan Yardımcısı, BAE Başbakanı ve Dubai emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Mektum'un eşi. 2007 yılında Birleşmiş Milletler Barış Elçisi olarak seçildi.

Oran Uluslararası Arapça Film Festivali Vahran'da düzenlenen bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Lina Ben Mhenni</span> Tunuslu aktivist

Lina Ben Mhenni, Tunuslu kadın aktivist, blog yazarı, eğitimci ve dilbilimci. 2011'deki Tunus Devrimi ve sonraki yıllarda yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Arap Sosyalist Birliği</span> Fransa merkezli Suriye siyasi partisi

Demokratik Arap Sosyalist Birliği, Paris, Fransa merkezli Nasırcı demokratik sosyalist bir Suriye siyasi partisidir. Suriye Arap Sosyalist Birliği Partisi'nin bir bölünmesiyle kurulmuştur ve genel sekreteri Hasan Abdülazim'dir..

<span class="mw-page-title-main">Arap Demokratik Birlik Partisi</span> Suriyede bir siyasi parti

Arap Demokratik Birlik Partisi Suriye'de bulunan milliyetçi bir siyasi partidir. Hükûmetin sosyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve Baas Partisi'nin liderliğini kabul eden yasal olarak lisanslı partilerin üye olduğu Ulusal İlerici Cephe'nin bir parçasıdır. 22 Nisan 2007 Suriye Halk Meclisi seçimlerinde parti, meclisteki 250 sandalyeden 1'ini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Mısır Bölgesi</span> Mısırda bir siyasi parti

Arap Sosyalist Baas Partisi - Mısır Bölgesi, Mısır'da Neo-Baasçı bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Mısır'daki bölgesel şubesidir.

Salah el-Muhtar, Irak'ın en önde gelen direnişçi Baasçı lideridir. Arap Birliği genel sekreter yardımcısı ve Saddam Hüseyin'in birçok ülkedeki büyükelçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi</span> Yemende bir siyasi parti

Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi Yemen'de bir siyasi partidir. Parti, Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Yemen bölgesel örgütüdür. Partinin Yemen'deki sekreteri Dr. Kasım Selim Said'dir. Abdulvahid Havaş sekreter yardımcısı olarak görev yapıyor. Parti, Al-Ehyaa Al-'Arabi gazetesini yayınlıyor.

Fezare, Orta Arabistan'daki Necid bölgesinde yerleşik bir Arap kabilesi.

<span class="mw-page-title-main">Alaa Najjar</span> doktor, Wikimedian

Alaa Najjar Arap ve tıp topluluklarının gelişimindeki öncü rolü gibi COVID-19 konularının geliştirilmesindeki rolü nedeniyle de Ağustos 2021'de Vikipedi'nin kurucu ortağı Jimmy Wales tarafından Wikimania'da Yılın Wikimedian'ı seçilen bir doktor, Vikipedist ve internet aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Hiba Kemal Ebu Nada</span>

Hiba Kemal Ebu Nada, Filistinli şair, romancı ve diyetisyen.