İçeriğe atla

Aracılık Yasası

Aracılık Yasası, 1803

Aracılık Yasası veya Arabuluculuk Yasası (İngilizceAct of Mediation), İsviçre'nin özerkliğini büyük oranda geri veren ve 19 kantondan oluşan bir konfederasyonun kurulmasını öngören yasa. Arabuluculuk Yasası Ancien Rejimi ve Cumhuriyeti arasında Napolyon'un girişimi bir uzlaşma oldu. İsviçre tarihinin bu geçiş aşaması 1815 Restorasyonuna kadar sürdü.

1798 yılında Fransız Devrimi orduları İsviçre'yi işgal ederek; zorla yeni bir anayasayı uygulattırdı.[1] Bu anayasa ile ülkenin hükûmeti merkezîleştiriliyor ve kantonlar ortadan kaldırılıyordu. Helvetia Cumhuriyeti olarak bilinen yeni devletin halk arasında hiç desteği yoktu. Yabancı işgal kuvvetleri tarafından zorla kabul ettirilen bu hükûmet dinsel inanç özgürlüğü de dahil olmak üzere yüzyıllarca süren gelenekleri yıkmıştı. Bu devlet, İsviçre'yi Fransa'nın bir uydusundan başka bir şey yapmamıştı. Sık sık ortaya çıkan ayaklanmalar, Fransız birliklerinin varlığı nedeniyle başarıya ulaşamamıştı. Eylül ayında Nidwalden isyanının Fransızlar tarafından kanlı bir şekilde bastırılması çok kötü karşılanmıştı.

Aracılık Yasası tarafından belirlenen kantonlar

Aynı zamanda, Helvetia Cumhuriyeti'nin kantonları 1798-1803'te zorla ortadan kaldırılma tehlikesi yaşadılar. Fransa ile diğer ülkeler arasında savaş çıktıktan sonra İsviçre; Avusturya ve Rusya gibi başka kuvvetler tarafından da işgal edilmişti. İsviçreliler, merkezî hükûmeti destekleyen "Cumhuriyetçiler" ve kantonların özerkliğinin tekrar verilmesini isteyen "Federalistler" arasında ikiye bölündü. Ortaya çıkan hoşnutsuzluk sonucunda Napolyon Bonapart, her iki tarafın önde gelen politikacılarını 1803 yılında Paris'te bir araya getirdi.[1] Bu toplantının sonucunda 19 Şubat 1803 tarihinde İsviçre'nin özerkliğini büyük oranda geri veren ve 19 kantondan oluşan bir Konfederasyonu kuran Aracılık Yasası ortaya çıkmıştır.[2] Bu yasa İsviçre'nin özerkliğini büyük oranda geri verir ve yeni kantonlar ortaya çıkar. Örneğin, St. Gallen, Aargau, Graubünden, Thurgau, Ticino, Vaud.

Bu tarihten sonra İsviçre politikasının en önemli konusu kantonların kendi kendini yönetme geleneği ile merkezî bir hükûmet gerekliliği arasında geçecektir. 1815 yılında Viyana Kongresi ile İsviçre'nin bağımsızlığı ve tarafsızlığı tüm Avrupa güçleri tarafından tanınmıştır.[3] Bu tarihte, Valais, Neuchâtel ve Cenevre kantonlarının federasyona katılmasıyla birlikte İsviçre tarihteki en son genişlemeyi gerçekleştirmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b A Brief Survey of Swiss History 26 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. admin.ch, Retrieved on 2009-06-22
  2. ^ Historisches Lexikon der Schweiz 15 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Mediationsakte maddesi
  3. ^ The Congress of Vienna, 1 November 1814 — 8 June 1815 4 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Victorian Web. 30 Nisan 2002. Erişim tarihi: 09-01-2009.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Vaud</span> İsviçre kantonu

Vaud İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgesinde bulunan bir kantondur. Lozan, kantonun başkenti ve en önemli şehridir.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Fribourg</span> İsviçrede şehir ve belediye

Fribourg, İsviçre'de, Fribourg kantonunun merkezi kent.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Aarau</span> İsviçrede şehir ve belediye

Aarau, İsviçre'nin kuzeyindeki Aargau kantonunun merkezi. Jura Dağlarının güney eteklerinde, Zürih'in batısında ve Aare ırmağının sağ yakasındadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsviçre bayrağı, İsviçre Konfederasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Üç orman kantonu</span>

Üç orman kantonu 14. yüzyılın başından beri orta İsviçre'deki ormanlık bölgeleri tanımlamak için kullanılan terim. Terim 1291 yılında yaptıkları bir antlaşma ile bir araya gelen Uri, Schwyz ve Unterwalden kantonları için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Eski İsviçre Konfederasyonu</span> Kanton denen küçük bağımsız devletlerden oluşan en eski İsviçre Konfederasyonu

Eski İsviçre Konfederasyonu, kanton denilen küçük bağımsız devletlerin oluşturduğu en eski İsviçre konfederasyonudur.

İsviçre Federal Anayasası, İsviçre'nin üçüncü ve şimdi geçerli olan anayasasıdır. Bu anayasa 26 kantondan oluşan İsviçre Konfederasyonunun hukuksal çerçevesini tanımlar, bireysel ve grup haklarını içeren temel bir belgedir. Ayrıca kantonlar ve konfederasyonun sorumluluklarını ve federal devlet kurumlarının nasıl oluşacağını belirler.

Yeniden Yapılanma ve Yenilenme İsviçre tarihinde 1814 ile 1847 arasındaki dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Rhodan Cumhuriyeti</span>

Rhodan Cumhuriyeti, Napolyon savaşları sırasında İsviçre topraklarında kurulan cumhuriyettir. Napolyon İtalya'da bulunan Alp dağları'na yapacağı operasyonları kolaylaştırmak için İsviçre bölgesine müdahale etti. Bu müdahale sonucunda Helvetya Cumhuriyeti kuruldu. Ama ülkede bulunan Birlikçiler ile federalistler arası çekişmelerin artması üzerine, Napolyon Bonapart'ın aracılığına başvuruldu. Bonapart ta hemen Arabuluculuk Yasası'nı çıkararak Helvetya Cumhuriyeti'nin yerine Rhodan Cumhuriyeti ilan edildi. 1810 yılında, Napolyon aniden bu geçici devleti Fransız imparatorluğunun bir parçası ilan etti. Napolyon böylece Orta Avrupa'da üs elde etmiş oldu. Ülke hukuken varlığı devam ettirsede 1813 yılında Fransa, Napolyon Savaşları'nı kaybetmeye başlamıştı. Bunun üzerine ülkede konfederalist bir ülke kuruldu.

Freiämtersturm, Aralık 1830 yılında İsviçre'nin Aargau kantonunda meydana gelen kansız devrimdir. Devrimi kırsal alanlarda sıkıntı içinde yaşayan insanların Freie Ämter liderliğinde Aargau kantonun başkentinin üzerine yürüdü. Eylemcilerin talepleri anayasa değişikliğiydi. Freiämtersturm ve ülkenin diğer bölgelerinde meydana gelen kansız devrimler ile birlikte ülkede Liberal politikalar uygulanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Marie Anne Brune</span> Fransız diplomat (1763 – 1815)

Guillaume Marie-Anne Brune Fransız mareşal ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Thurgau</span> İsviçre kantonu

Thurgau, İsviçre'nin kuzeydoğu kesiminde kanton. Kuzeyde Konstanz Gölü (Bodensee), kuzeybatıda Ren Nehri, güneyde Sankt Gallen kantonu, batıda da Zürich ve Schaffhausen kantonları ile çevrilidir. Yüzölçümü 991 km²'dir. Kanton merkezi Frauenfeld'tir.

<span class="mw-page-title-main">Helvetia Cumhuriyeti</span> 1798-1803 yıllar arası Fransanın kardeşi olan bir Avrupa Cumhuriyeti

Helvetia Cumhuriyeti Fransız Devrim Savaşları sırasında 1798 ve 1803 yılları arasında var olan Fransa'nın kardeş cumhuriyetiydi. Fransız işgali ve bunun sonucunda Eski İsviçre Konfederasyonu'nun dağılmasının ardından, İsviçre'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bern Oberlandı</span>

Bern Oberlandı, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir bölgedir. Bölge, kantonun Alp bölgesini ve Bern Alpleri'nin kuzey tarafını oluşturur ve aralarında hem dağ hem de kantonun en yükseği olan Finsteraarhorn'un da bulunduğu en yüksek zirvelerinin çoğu bölgeye dahildir. Bern Oberlandı, kantonun en yüksek ve en güney kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'nin idari bölümleri</span>

İsviçre'nin idari bölümleri, İsviçre topraklarının kurumsal ve bölgesel organizasyonu ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Basel (kanton)</span>

Basel kantonu, İsviçre'nin kantonlarından biriydi. Kanton, 1501 yılında Eski İsviçre Konfederasyonu döneminde kurulmuştur. Kantonun başkenti Basel idi.