İçeriğe atla

Arabistan Meryem Ana Katedrali

Arabistan Meryem Ana Katedrali'nin iç kısmı

Arabistan Meryem Ana Katedrali, Awali, Bahreyn'de bulunan bir Roma Katolik katedralidir ve Arabistan Meryem Ana'sına adanmıştır. Kuzey Arabistan Apostolik Vikariyası'nın merkezi olarak hizmet vermektedir. 9 Aralık 2021 tarihinde Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Âl-i Halife tarafından açılışı yapılmıştır.[1] Katedral, Arap Yarımadası'ndaki en büyük Katolik kilisesidir.[2]

Ayinler, ülkedeki göçmen nüfusunu yansıtacak şekilde çeşitli dillerde yapılmaktadır; bu diller ağırlıklı olarak İngilizce olmakla birlikte, Arapça, Tagalogca, Malayalamca ve Konkani dillerini de içermektedir.

Tarihi

Arabistan Meryem Ana Heykeli

Dini hoşgörünün bir göstergesi olarak, 11 Şubat 2013 tarihinde Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Âl-i Halife, katedral için 9.000 metrekare (97.000 ft2) arazi bağışladı.[3] 19 Mayıs 2014'te Kral Hamed bin İsa Âl-i Halife, Vatikan'daki Apostolik Sarayı'nda Papa Francis ile bir araya geldi ve Papa'ya Arap Yarımadası'nda inşa edilecek en büyük kilisenin bir maketini sundu.[4] Bu kilise, Krallığın hoşgörü ve birlikte yaşama taahhüdünün bir simgesi olarak tasarlandı.[5]

İnşaat çalışmaları, Temel Taşı'nın kutsanmasının ardından 31 Mayıs 2014'te başladı. Temel taşı, Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nın Kutsal Kapı'sından alındı ve Arabistan'daki inananlara Roma Papalığı ile derin bir birliğin işareti olarak hediye edildi.[6] Temel atma töreni, 10 Haziran 2018 tarihinde Vikar Apostolik Camillo Ballin; Papalık Temsilcisi, Francisco Padilla; ve Bahreyn Krallığı yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.[7] Monsenyör Ballin'in 12 Nisan 2020'deki ölümünün ardından inşaat, Papa Francis'in Kuzey Arabistan Apostolik Yöneticisi olarak atadığı Msgr. Paul Hinder tarafından denetlendi.

Katedralin tasarımı, İtalyan tasarımcı ve mimar Mattia Del Prete ve Cristiano Rosponi tarafından yapıldı. Şekli, Tanrı'nın varlığının Musa peygambere vahiy edildiği "karşılaşma çadırı"na veya tabernakle'ye atıfta bulunarak bir çadırı andırıyor.[8] Katedral, 2300 kişilik oturma kapasitesine sahip olup, iki şapel ve itiraflar için bölmeli iki büyük odaya sahiptir. Katedralin çatısında sekizgen bir kubbe bulunmaktadır.[9]

Şapellerden birinde, Kuzey Arabistan Apostolik Vikariyası'nın koruyucusu "Arabistan Meryem Ana" yer almaktadır. Meryem Ana heykelinin başında bir taç bulunmakta ve sağ elinde bebek İsa'yı, sol elinde ise tesbihi tutarak tahtta oturmaktadır. Katedraldeki "gizem tacı sanat eserleri", Kiko Argüello'nun başyapıtıdır.

Katedralin açılışı, 9 Aralık 2021 Perşembe sabahı gerçekleştirildi. Törene Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Âl-i Halife'yı temsilen Şeyh Abdullah bin Hamad Al Khalifa katıldı. Ayrıca Kuzey Arabistan Apostolik Yöneticisi Msgr. Paul Hinder, Bahreyn'deki Apostolik Nuncio, Eugene Nugent; Kuveyt ve Katar'daki Apostolik Nuncio ve Halkların Evanjelizasyonu Cemaati'nin Prefekti Luis Antonio Tagle de törende hazır bulundu. Ertesi gün, 10 Aralık 2021'de, Kardinal Tagle, Monsenyörler Nugent ve Hinder ile birlikte ibadet yerinin kutsanması için ayini yönetti.

Papalık Ziyareti

4 Kasım 2022'de, Papa Francis Bahreyn'deki Arabistan Meryem Ana Katedrali'ni tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti sırasında Papa, Bahreyn halkına ülkenin Katolik topluluğuna gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Ayrıca Hristiyan topluluğundaki çeşitlilikte birlik konusuna değindi ve ibadet ve dua etmenin Hristiyanları bir araya getirmedeki önemini vurguladı.[10]

Papa'nın Arabistan Meryem Ana Katedrali'ni ziyareti birçok açıdan önemliydi. Papa'nın Bahreyn'i ilk kez ziyaret etmesi anlamına geliyordu. Bu ziyaret aynı zamanda Katolik Kilisesi'nin dinler arası diyaloğa olan bağlılığının ve Hristiyan topluluğu içinde daha büyük bir birlik teşvik etme arzusunun bir simgesiydi.[11]

Tartışmalar

Körfez'deki en büyük Roma Katolik kilisesinin planlanan inşası, kiliselerin önemli kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu bir bölgede Bahreyn'in dini hoşgörü geleneklerini göstermek amacıyla yapılmıştı. Ancak, bu durum, zaten bölünmüş olan Müslüman topluluklar arasında ülkede başka bir gerilim noktası haline geldi. Katı din adamları, kilise kompleksinin inşasına karşı çıktılar.[12]

70'ten fazla din adamı, Arap Yarımadası'nda kilise inşa etmenin yasak olduğunu belirten bir dilekçe imzaladı. Hükûmet, muhalefet gösteren önde gelen din adamlarından Şeyh Adel Hassan al-Hamad'ı camiinden uzaklaştırma emri verdi, ancak destekçilerinin protestoları nedeniyle bu emir iptal edildi.[13]

Ülkede yaklaşık 19 aylık huzursuzluk sırasında 50'den fazla kişi öldü ve yüzlerce kişi tutuklandı. Vatikan, Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan'ı kapsayan yeni bir apostolik bölge oluşturmayı planlıyor. Yeni idari merkezlerin Kuveyt'ten Bahreyn'e taşınması bekleniyor.[12] Bahreyn, farklı dinler, mezhepler ve ırklar arasındaki hoşgörü geleneği ile tanınan eşsiz bir yapıya sahiptir; yerli Hristiyan, Yahudi ve Hindu toplulukları bulunmaktadır.

Kaynaklar

  1. ^ "Bahreyn, Körfez'in en büyük Katolik kilisesini açtı". The Jerusalem Post - Christian World (İngilizce). 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  2. ^ "Arap Yarımadası'nın en büyük Katolik kilisesi Bahreyn'de açıldı". Al Arabiya English (İngilizce). 10 Aralık 2021. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  3. ^ Gagliarducci, Andrea. "Bahreyn Katedrali, Arabistan Meryem Ana'nın heykeli geldi". www.acistampa.com. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  4. ^ "Bahreyn Kralı, Papa'ya 'Arap Yarımadası'ndaki en büyük kilisenin' maketini verdi" (İngilizce). www.romereports.com. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  5. ^ "Bahreyn kilise projesi, Körfez bölgesinin dini hoşgörü itibarını pekiştiriyor" (İngilizce). Arab News. 23 Aralık 2020. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  6. ^ "Arabistan Meryem Ana Katedrali'nin İlk Taşının Kutsanması". www.avona.org. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  7. ^ Smith, Joanna (20 Haziran 2018). "Bahreyn'de, Arabistan Meryem Ana Katedrali'nin temel atma töreni" (İngilizce). Church in Need. 1 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  8. ^ Dennehy, John (10 Aralık 2021). "Körfez'in en büyük Roma Katolik katedrali Bahreyn'de açıldı". The National (İngilizce). 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  9. ^ "Arabistan Meryem Ana Katedrali Hakkında (COLA); Awali, Bahreyn Krallığı" (İngilizce). Kuzey Arabistan Apostolik Vikariyası. 2022. 29 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  10. ^ "Arabistan Meryem Ana Katedrali - Bahreyn Papalık Ziyareti". 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 
  11. ^ Salah, Faisal (4 Kasım 2022). "Müminler, Papa Francis'in Bahreyn'deki katedrali ziyaretinden dolayı sevinç yaşıyor" (İngilizce). The National. 9 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  12. ^ a b Associated Press tarafından çeşitli medya kuruluşlarında yayımlanan haber:
  13. ^ "Bahreyn'de üç din adamı nefret yaydığı için yasaklandı". Daiji World (İngilizce). IANS. 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan</span> 1870te İtalya tarafından yıkılan Papalık Devletinin yerine 1929da Roma sınırları içerisinde kurulan bağımsız, küçük bir şehir devleti

Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Ülkedeki yerleşik nüfus 1.000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Evi</span> Türkiyede bulunan bir Hristiyan mabedi

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı'nda bulunan bir Katolik mabet yeridir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Anne Catherine Emmerich 3 Ekim 2004 tarihinde Papa II. İoannes Paulus tarafından kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Efes Konsili</span>

Birinci Efes Konsülü, 431 yılında Efes Meryem Ana kilisesinde, İstanbul Patriği Nestorius'un tartışmalı öğretileri yüzünden toplanmıştır. İskenderiye Patriği Cyril, Nestorius'u sapkınla suçlayarak Papa I. Celestine'e başvurmuştur. Papa da aynı fikirde olup, Cyril'e Nestorius'un fikrini değiştirmesi için çalışmasını yoksa aforoz edileceğini bildirmesi için yetki vermiştir. Çağrı gelmeden önce, Nestorius İmparator II. Theodosius'u kendisinin karşı görüşlerini tartışabileceği genel bir konsil toplaması için ikna etmiştir. Konsil'de yaklaşık 250 piskopos bulunmuştur. Konferans, karşılıklı meydan okuma ve birbirini suçlama atmosferinde geçmiştir. Doğu ve Batı Ortodoksları, Roma Katolikleri ile birçok diğer batı hristiyanlarının 3. ekümenik konsülü olarak kabul edilir. Diğer taraftan, Efes, Doğu Kilisesi tarafından reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zephyrinus</span>

Papa Aziz Zephyrinus, yaklaşık 199-217 arasında papa. Papa Aziz I. Victor'un ardından papa oldu. Sonradan ardılı olacak Papa Aziz I. Callixtus'u başdiyakozluğa atadığı söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam</span> Katolik Kilisesinin Piskoposluk Yönetimini ile Vatikanı yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumu

Santa Sede (Latince: Sancta Sedes) veyahut Papalık Makamı; Batı Avrupa dillerinde "Aziz Sandalye", "Apostolik Makam", "Kutsal Koltuk" olarak adlandırılır. Bu isimlendirme Vatikan'ın devlet pozisyonunu belirleyen resmi isimlendirmesidir. Nihayetinde Roma’da bulunan Katolik Kilisesi'nin Piskoposluk Yönetimi'ni içerir ve devleti yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumudur. Bu isimlendirme ise; Papa ile beraber Devlet Sekretaryasını, farklı Kongregasyonlarını ve papalık konseylerini içerir. Bütün bu sistemin başında bulunan kişiye de 'Başpiskopos' denir ve bu haliyle 'Papa'ya işaret etmektedir. Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle buna Vatikan denilir.

<span class="mw-page-title-main">Hamed bin İsa Âl-i Halife</span> Bahreyn kralı

Hamed bin İsa Âl-i Halife, 14 Şubat 2002'den beri Bahreyn Kralı olarak görev yapmaktadır. 6 Mart 1999'dan 14 Şubat 2002'ye kadar Bahreyn Emiri olarak hüküm sürmüştür. Kendisi, önceki ve ilk emir olan İsa bin Selman el-Halife'nın oğludur. Ülke, 1783 yılından beri Halife Hanedanı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bebekli Kilise</span>

Adana Bebekli Kilise veya Aziz Pavlus Kilisesi, üzerinde Meryem'in tunçtan heykelinin bulunduğu, tahminen 1880-90 yılları arasında yapılan Adana'nın merkezindeki İtalyan katolik kilisesidir. Ermeni Apostolik Kilisesi olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meryem'in günahsızlığı</span> Meryemin aslî günahsız doğduğu öğretisi

Meryem'in günahsızlığı, Meryem'in "İlk Günah"'tan azade olarak Dünya'ya gelmiş olduğu şeklindeki Katolik Kilisesi dogmalarından biridir. Hristiyanlık inancına göre bütün insanlar ilk günah ile birlikte doğar ve bu günahtan arınmak için vaftiz edilirler. Ancak İsa'yı doğuran Meryem diğer insanlar gibi değil, ilk günahtan azade olarak doğmuş, bu yüzden de vaftiz edilmesine gerek kalmamıştır. Bu inanç, Katolik Meryemolojisi'nin dört ana dogmasından biridir. Diğer üç dogma ise Meryem'in ebedî bekâreti, Tanrı'nın annesi olması ve Meryem'in göğe kabulüdür. Meryem'in sık sık saf ve günahsız olduğunu anlatmak için özellikle sanatsal ve kültürel bağlamda Latincede immaculata denilir.

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Vatikan ilişkileri</span> Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikalar

Vatikan-Türkiye ilişkileri, Vatikan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Hamed Âl-i Halife</span>

Salman bin Hamed bin İsa Âl-i Halife, d. 21 Ekim 1969) Bahreyn Krallığı Başbakanıdır. Aynı zamanda Bahreyn Savunma Kuvvetleri Komutan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

Munificentissimus Deus, Papa XII. Pius tarafından yazılmış bir apostolik anayasanın adıdır. Kutsal Bakire Meryem'in göğe yükselişi dogmasını ex cathedra olarak tanımlar. Birinci Vatikan Konsili'nde (1869-1870) papalığın yanılmazlığına ilişkin resmi kararın verilmesinden bu yana, bu, eski katedralin yanılmaz beyanıydı. 1854'te Papa IX. Pius, Ineffabilis Deus ile birlikte, bu dogmanın temelini oluşturan Meryem Ana'nın Lekesiz Hamileliği hakkında yanılmaz bir açıklama yaptı. Kararname 1 Kasım 1950'de yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">III. Sixtus</span> Papa

Aziz Papa III. Sixtus ya da Xystus, 3 Temmuz 432'den ölümüne kadar Katolik Kilisesinin papasıdır. En çok saltanatı sırasında Roma'nın yeniden inşasıyla bilinir. Yortu Günü 28 Mart tarihinde Katolikler tarafından kutlanır.