İçeriğe atla

Arabesk rock

Arabesk rock, Orhan Gencebay ve Erkin Koray'ın başlattığı müzik akımı.[1] Anadolu rock ile yakın ilişki içerisindedir.

1981 sonlarında Orhan Gencebay ve Erkin Koray'ın arabesk-rock çalışmaları ile bu müziğin temelleri atılır. Elektro bağlamanın icadı bu müzik türünün gelişimine hız kazandırmıştır. Şaşkın (Ala Ain Moulayiteen) (Dabke), Arap Saçı, Fesuphanallah bu tarzın en önemli şarkılarıdır. Anadolu Rocktan en temel farkı türkülerin değil beste formlarının söylenmiş olması ya da Arap kaynaklı eserlerin söylenmiş olmasıdır.

Hayko Cepkin de elektronik donanımla arabesk rock müzik yapmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Anadolu Rockın Erkin Babası hayata veda etti". gundemgazetesi.com. 22 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<i>İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek</i>

İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek ; yönetmenliğini Fatih Akın'ın, anlatımını Einstürzende Neubauten'ın bas gitaristi Alexander Hacke'nin yaptığı belgesel filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Erkin Koray</span> Türk müzik sanatçısı (1941–2023)

Mustafa Erkin Koray, Türk Anadolu rock sanatçısıdır. Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde çok sayıda özgün eseri bulunmaktadır. Sanatçı, Anadolu'nun kültürel mirasını da korumaya katkıda bulunmuş, birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arabesk müzik</span> müzik türü

Arabesk, Türkiye'ye özgü, duygusal bir halk müziği türüdür. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; karamsarlığı, umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir. Küçük bir kısmı ise enstrümantaldir.

Elektro bağlama, 1960'ların sonuna doğru, Orhan Gencebay ve Erkin Koray'ın beraber çalışırlarken oluşturdukları bir saz.

Asıl anlamı sanatta doğu ile batının sentezi olan arabesk, 1980'li yıllarda şehre göçün sonucu yaygınlaşan ve özellikle arabesk müziğin Orhan Gencebay ile yaygınlaşmasının ardından belirginleşmiştir. Genelde üzüntülü yapılan şarkılar yüzünden, ilk başlarda maddi sıkıntı çeken insanlar tarafından sahiplenmeye çalışılmıştır. Arabesk şarkıcılarının çoğu varoşlarda büyümüş kimseler olduğu için herkesin ilgisine çekecek kalitede şarkılar üretememişlerdir. Buna karşın sürekli kendini farklı alanlarda geliştirmeyi hedef almış Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses, Azer Bülbül ve Müslüm Gürses yaptıkları bestelerle, sözlerle ve yorumladıkları şarkılarla bu kültüre ait müziğin büyük kitlelere ulaşmasını sağlamış, elit kesimden de büyük bir hayran toplamışlardır. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirde arka planda kalanların yaşam tarzı ve dünya görüşünü yansıtan altkültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

<i>Bir Güneş Batışında</i>

Bir Güneş Batışında, Sibel Can'ın 1991'de beşinci stüdyo albümüdür. Albümde sanat müziği yanında ağırlıklı fantezi müzik tarzı şarkılar yer almaktadır.

Sevda Çiçeği, Fikret Kızılok'un 1983 tarihli Zaman Zaman başlıklı albümünde yer alan, bestesi ve sözleri kendisine ait bir şarkıdır. 2004 yılında Mor ve Ötesi, Dünya Yalan Söylüyor başlıklı albümünde şarkıyı yeniden yorumlamış ve klip çekmişlerdir.

Anadolu rock türünün kurucularından Erkin Koray'ın diskografisi.

Ter, 1972 yılında kurulmuş ve dağılmış Türk Underground Rock grubudur. Grup önce Bunalımlar'dan gitarist Aydın Çakus ve davulcu Nur Yenal, Kurtalan Ekspres'ten gelme ve daha önce hiç plak yapmamış, ilk plak çalışmasını Ter ile yapan, sonradan Kurtalan Ekspres (tekrar), Ersen ve Dadaşlar, Edip Akbayram & Dostlar ve MFÖ gibi gruplarda çalacak basçı Özkan Uğur tarafından kurulmuştur. Ardından Erkin Koray Süpergrup'u dağıtmış olan Erkin Koray da gruba katılacak, ancak birliktelik uzun sürmeyecek ve grup kısa zaman içinde dağılacaktır.

<i>Erkin Koray Tutkusu</i>

Erkin Koray'ın dördüncü albümüdür. 1977'de LP olarak çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Plak</span>

İstanbul Plak, 1963 yılında İstanbul'da kurulmuş bir plak şirketi. Bir süre sonra hizmetine Doğubank'ta 1970 yılına kadar müzik sektöründe yer edindi. 45'lik üretimi ile de hizmet verdi. Orhan Gencebay, Özlem Tekin, Erkin Koray gibi isimler ilk olarak "İstanbul Plak" ile çalışmışlardır.

<i>Derin Aşk 2</i>

Derin Aşk 2, Zara'nın onuncu Arabesk şarkılarından oluşan stüdyo albümüdür.

Hor Görme Garibi, ilk olarak Orhan Gencebay'ın 1971 yılında yayınladığı Ben Eski Halimle Daha Mesuttum 45'liğinde seslendirdiği daha sonra Erkin Koray'ın 1972'de yayınlanan "Hor Görme Garibi-Züleyha" 45'liğinde ve 2002'de yayınlanan Silinmeyen Hatıralar albümünde yer verdiği söz ve müziği Orhan Gencebay'a ait şarkıdır. İlk olarak İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır. Orhan Gencebay kendisiyle aynı isimdeki 1973'e yayınlanan Orhan Gencebay albümünde ve 1980'de yayınladığı aynı isimli albümü Hor Görme Garibi de şarkıya yer vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özer Şenay</span> Türk söz yazarı, besteci, müzisyen ve orkestra şefi

Özer Şenay Türk söz yazarı, besteci, orkestra şefi, bağlama virtiözü ve şarkı yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe rock</span> Türkiye çıkışlı rock türü müzik

Türkçe rock müziği, Türkiye'deki rock müzik sahnesini tanımlar. Türkiye'de rock müzik eserleri 1960'lar ve 70'lerden beri Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok ve Moğollar gibi grup ve kişiler tarafından Anadolu ve Arabesk rock tarzında üretilmiştir. Bu tür, Türk halk müziği ve çeşitli rock müzik alt türlerini birleştirmiş ve rock müzikten içerik ve tarz bakımından önemli farklılıklar göstermiştir. 12 Eylül Darbesi sonucunda rock müzik performansları Türkiye'de sınırlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kervan Plak</span> Bir Türk müzik şirketi

Kervan Plak, 1972 yılında Orhan Gencebay ve Yaşar Kekeva tarafından kurulan İstanbul merkezli bir müzik yapım şirketidir. 1980 yılında Yaşar Kekeva şirketten ayrılarak kendi yapım şirketi olan Yaşar Kekeva Plak'ı kurdu. Şirketin eski ortaklarından olan ve şirketten çıkan çoğu albümün yapımcılığını yapan Orhan Gencebay'ın kardeşi Burhan Kencebay ise şirketten 1996 yılında ayrıldı. Şirketin günümüzdeki sahipleri Orhan Gencebay ve oğlu Altan Gencebay'dır. Şirketin merkezi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı 5. Blok'taki 5454 numaralı dükkandır.