İçeriğe atla

Arabellek altaşımı

Arabellek altaşımı (ing. buffer underrun veya buffer underflow), bilgi işlemde iki cihaz veya işlem ile haberleşmede kullanılan arabelleğe, verinin okuma hızından daha düşük bir hızla beslenmesi durumudur. Bu durum, arabellekten okuma yapan program veya cihazın arabellek tekrar doldurulurken işlemini durdurmasını gerektirir ve arabelleğe konulan verinin genellikle böyle işlem başlama ve durdurma erişimlerine uygun olmaması nedeniyle istenilmeyen ve bazen çok önemli yan etkilere neden olabilir.

Genel neden ve çözümleri

Arabellek alttaşımı, hafızanın bir kısmının arabellek için kullanıldığı sabit ama boyuttan fazla veri ile doldurulduğu arabellek aşımı ile karıştırılmamalıdır. Arabellek aşımı genelde programlama hatalarının sonucu ortaya çıkar ve önlenebilirdir, oysa arabellek altaşımı genelde hafızanın bağlantı; diğerleri ile işlemci zamanı için yarışan iki işlem veya diğerleri ile ile bantgenişliği ile yarışan iki cihaz arasındaki ile doldurulduğu geçici durumlar sonucu ortaya çıkar.

Bu problemlere karşı en basit çözüm hafıza miktarının artırılmasıdır. Gelen veri akışı saniyede 1 bit ile okunacaksa, 10 bit büyüklüğündeki bir hafıza, bağlantının başarısız olmasından önce 10 saniyeye kadar, 60 bit 1 dakikaya kadar, engellenmesini sağlayabilir. Ama, ikinci durum bu işlem veya cihaz için pahalı olabilen daha fazla hafıza gerektirir. Ayrıca, arabelleğin okuma işlemi başlamadan önemli bir süre duraklama gerektiren tam kapasite ile başlangıç yaptığı ve bu durumun bağlantının engellenmediği sürece sürdüğü kabulüne bağlıdır. İkinci durumda, veri ortalamada gerekenden daha hızlı gelmediğinde bağlantıdaki herhangi bir engelleme birikerek çoğalır, bağlantının 1 saat boyunca aktif olduğu kuramsal durumda, her dakikada bir bitin düşürülmesi 60 bitlik arabelleğin altaşımına neden olur.

CD ve DVD yazma işlemleri

Arabellek altaşımı, CD ve DVD yazmada önemli problemlere neden olabilir, çünkü lazer çalışmaya başladıktan sonra, durup tekrar hatasız çalışmaya başlayamaz, altaşım için gereken duraklama diskteki verinin geçersiz ve kullanılamaz olmasına neden olur. Genellikle arabellek sabit disk veya diğer CD/DVD gibi daha yavaş bir kaynak tarafından doldurulduğu için, küçük kapasiteli arabellek, yavaş işlemci veya diğer aynı zamanlı işlemlerin hafıza yükü ile tüketilebilir. Bu nedenle, değişik CD/DVD yazıcı üreticileri tarafından, Plextor BurnProof ve Yamaha SafeBurn gibi değişik markalarca, arabellek altaşımı engelleme tekniği gerçekleştirilmiştir. Bu teknik ile, lazer istenilen herhangi bir süre için yazmayı durdurup arabellek tekrar tam dolunca tekrar devam edebilir. Başarılı yazma süreleri arasındaki süre oldukça küçüktür.

Yeniden yazılabilir medya ürünlerini (CD-RW, DVD-RW, DVD-RAM) kullanırken bu problemi engellemenin diğer bir yolu UDF dosya sistemini kullanmaktır. Bu dosya sistemi, veriyi tek, güncellenebilir adres tablosunca referanslanan daha küçük paketler ile düzenler. Böylece bu küçük paketli veri daha kısa sürede yazılabilir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

Sadece okunabilir bellek. ROM, bilgisayarlarda ve diğer elektronik aletlerde kullanılan bir depolama birimidir. RAM gibi yazılıp silinebilen bir depolama birimi değildir. ROM içeriği sadece üretim anında yazılır. Kullanıcının kendi isteği doğrultusunda programlanamaz.

<span class="mw-page-title-main">DVD</span>

DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır. İngilizce Digital Versatile Disc sözcüklerinin akronimidir. CD'ye göre, çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R ve DVD-RW gibi çeşitleri vardır. Gündelik yaşamda, teknik tanımı dikkate alınmadan ve sözcüğün açılımı düşünülmeden, yaygın olarak, DVD üzerine kaydedilmiş, film ya da video anlamında kullanılır.

Bellek bilgisayarı oluşturan 3 ana bileşenden biridir.. İşlemcinin çalıştırdığı programı, lar ve programa ait bilgiler bellek üzerinde saklanır. Bellek geçici bir depolama alanıdır. Bellek üzerindeki bilgiler güç kesildiği anda kaybolurlar. Bu nedenle bilgisayarlarda programları daha uzun süreli ve kalıcı olarak saklamak için farklı birimler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">DRAM (bilgisayar)</span>

Dinamik Rastgele Erişimli Bellek, dinamik rastgele erişimli bellek bir tümleşik devre içinde her bir veri bitini ayrı bir kapasitör içinde saklayan Rastgele Erişimli Bellek türüdür. Kapasitörler yapıları gereği bir süre sonra boşalacağından yenileme/tazeleme (refresh) devresine ihtiyaçları vardır. Bu yenileme ihtiyacından dolayı DRAM, SRAM ve diğer statik belleklerin zıddı durumundadır. DRAM’in SRAM üzerindeki avantajı onun yapısal basitliğidir: 1 bit için 1 transistör ve 1 kapasitör DRAM için yeterliyken SRAM için 6 transistör gerekir. DRAM, yenileme devresinden dolayı çok yer kaplar. Güç kaynağı açık olduğu durumda DRAM ve SRAM sakladığı verileri korur bu nedenle her iki bellek aygıtı da volatiledir.

<span class="mw-page-title-main">SD kart</span>

SD Memory Card bir hafıza kartı standardıdır. Standart, Ağustos 1999'da SanDisk, Panasonic (Matsushita) ve Toshiba'nın ortak çabalarıyla MultiMediaCard'lara (MMC'ler) göre bir iyileştirme olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk sürücüsü</span> ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılan cihaz

Optik sürücü adı verilen aygıtlar, ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılırlar.

Arabellek aşımı ya da arabellek taşkını, iki yazılım arasında veri iletişimi için ayrılmış olan bir arabelleğe boyutundan daha fazla veri konulması ile ortaya çıkan durumdur.

Bellek ya da hafıza, yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">EEPROM</span>

EEPROM, küçük boyuttaki verileri kalıcı olarak saklamak için bilgisayar ya da diğer cihazlarda kullanılan bir yongadır. Boyutu daha büyük olan sabit verileri saklamak için ise flaş bellek gibi daha ekonomik yöntemler kullanılır. EEPROM, elektrikle yazılıp silinme özelliğine sahiptir.

Doğrudan Bellek Erişimi, merkezi işlem biriminden bağımsız olarak, çevresel bileşenlerin Rastgele Erişimli Hafıza bloğuna erişebilmesini sağlayan bir özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk</span>

Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.

Boru hattı (pipeline), yazılım mühendisliğinde, her bir elemanın çıktısı bir sonraki elemanın girdisi olacak şekilde sıralanmış işlemler zinciridir. Genellikle, ardışık birimlerin aralarına bir miktar arabellek (buffer) konulmaktadır. Bu boruhatları arasındaki bilgi akışı çoğunlukla bayt katarları (stream) ve bit katarları şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">DVD-RW</span>

Bir DVD-RW disk tekrar yazılabilir bir optik diskdir ve depolama kapasitesi tipik 4,7 GB kapasiteye sahip bir DVD-R ile aynıdır. Format Pioneer tarafından Kasım 1999'da geliştirildi ve DVD Forum tarafından kabul gördü. DVD-RAM gibi değildir, bu DVD oynatıcılarının yaklaşık %75'i tarafından oynatılabilinir.

<span class="mw-page-title-main">DVD-R</span>

DVD-R bir kaydedilebilir DVD formatıdır. Her ne kadar orijinal standart kapasite olan 3.95 GB Pioneer tarafından geliştirilmiş olsa bile tipik bir DVD-R'nin depolama kapasitesi 4.71 GB dır. Her iki değer selefi (atası) olan CD-R'nin 700 MB olan kapasitesinden daha fazladır

<span class="mw-page-title-main">DVD-RAM</span>

DVD-RAM 1996 yılında DVD Forum tarafından tanımlanan disk standardı. DVD-RAM ortamları, 1998'den bu yana bilgisayarlar, video kaydedici cihazlar ve kişisel video kaydediciler tarafından kullanılmaktadır. DVD-RAM; DVD-RW, DVD+RW ile beraber yeniden yazılıabilir DVD standartları arasında yer alırken; iyi veri tutarlılığı, veri hatırlama ve hasara karşı koruma vadetmektedir. Bu yüzden DVD-RAM ortamları, verilerini uzun süreler boyu DVD'lerde saklamak isteyen insanlar tarafından diğer standardlara göre daha iyi olduğu anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">DVD+RW</span>

DVD+RW optik diskler için standart bir isimdir: DVD'nin birkaç türünden biridir ve 4,7 GB'lık kapasiteye sahiptir (yaklaşık olarak 4.7 × 109 bayt; normalde her bir sektörde 2048 bayt olan 2295104 sektör bulunur) film, müzik ve diğer verileri depolamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Veri kayıt ortamı</span> bilginin kaydı için fiziksel depolama ortamı

Veri kayıt ortamı, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.

<span class="mw-page-title-main">Dijital ortam</span>

Dijital ortam, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.

Güvenli kodlama, bilgisayarın yazılımsal olarak güvenlik zafiyetlerinden korumayı amaçlayan bir yöntemdir. Yazılım hata ve kusurları ile mantıksal hatalar yazılımı sömürme amaçlı kullanılan güvenlik zafiyetlerin başında gelir. Raporlanan zafiyetlerden elde edilen bilgiler ışığında güvenlik uzmanları çoğu zafiyetin ufak programlama hatalarından kaynaklandığını keşfetmiştir. Güvenli olmayan bu kodlar incelenerek eğitimci yazılım geliştiren kişiler ve kurumlar bu açıklıkları azaltmayı hedeflemektedir.