İçeriğe atla

Araba Pazarı Hamamı

Koordinatlar: 41°22′42″K 33°46′19″D / 41.37833°K 33.77194°D / 41.37833; 33.77194
Araba Pazarı Hamamı
Hamamın ön cephesinden bir görünüm
Harita
Diğer ad(lar)Arabapazarı Hamamı
Genel bilgiler
DurumFaal
TürHamam
KonumKastamonu, Türkiye
Koordinatlar41°22′42″K 33°46′19″D / 41.37833°K 33.77194°D / 41.37833; 33.77194
Yenileme1773 ya da 1774 · 1918 · 1973-1981 · 2007-2008
SahipKastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiKâgir
MalzemeTaş

Araba Pazarı Hamamı ya da Arabapazarı Hamamı, Kastamonu'daki bir hamamdır.

Tarihi

Nasrullah Kadı tarafından, kendisinin 1506 ya da 1507 yılında[a] yaptırdığı camiye gelir sağlama amacıyla yaptırıldı.[1] 1918 ile 1971-1981 arasında birer onarımdan geçti.[2][3]

Yapının mülkiyetine sahip Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 2007 sonunda yaptığı ihale sonrasında başlanan restorasyon çalışmaları,[4] 2008'da tamamlandı.[5]

Konumu ve mimarisi

Kastamonu'nun Akmescit Mahallesi'ndeki Araba Pazarı Sokağı'nda, bu sokakla Belediye Caddesi'nin kesiştiği noktada, eski Kastamonu Belediye Binası önünde konumlanır.[2][6][7] Kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen bir alanda bulunur.[3] Moloz taş ve kesme taşla inşa edilen yapının doğu kısmı erkeklere, batı kısmı ise kadınlara ayrılmıştır.[6][3]

10,50 × 10,30 m ölçülerindeki yaklaşık kare planlı erkekler soyunmalık mekânına, güney cephesinin ortasındaki basık kemerli bir kapı açıklığıyla girilir. Bu açıklık, sonradan eklenen, dışa taşan dikdörtgen bir çerçeve içinde bulunur. Girişin her iki yanında, kesme taşlarla oluşturulan birer çerçeve içinde konumlanan birer dikdörtgen pencere yer alır. Demir parmaklıklı pencerelerin, tuğladan yapılan birer alınlığı, üç sıra tuğla ve bir sıra taşla oluşturulan birer sivri kemerle çevrelenir. Soyunmalığı örten kubbe, dışarıdan sekizgen bir kasnak içindedir. Köşelerde kalan kısımlar ise içeriden tromp, dışarıdan ise kurşun taklidi beton sıvalı çatıyla örtülüdür.[8][2][7]

Soyunmalıktan geçiş yapılan yaklaşık 7 × 9 m ölçülerindeki erkekler ılıklık mekânı, bir eyvanla genişletilmiştir.[2][7] Ilıklığın arkasında, haç benzeri plana sahip iki halvetli erkekler sıcaklık mekânı yer alır.[6][7] Kadınlar bölümünün kare planlı soyunmalığı da kubbeyle örtülüdür.[6][7] Soyunmalığın ardından gelen aynalı tonozla örtülü ılıklık, dikdörtgen planlıdır.[7] Sonrasında ulaşılan dikdörtgen planlı ve iki halvetli sıcaklık bölümünün ise ortasında bir kubbe bulunur.[6][7]

Notlar

  1. ^ Kitâbesindeki 912 yılı, miladi takvimde 1506 ya da 1507'ye denk gelir.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Gökoğlu, Ahmet (1952). Paphlagonia. Doğrusöz Matbaası. s. 366. 
  2. ^ a b c d "Araba Pazarı Hamamı". Türkiye Kültür Portalı. 
  3. ^ a b c Bilici 1991, s. 142.
  4. ^ "Araba Pazarı Hamamı kıymete bindi". Kastamonu Postası. 14 Mayıs 2008. 10 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Tarihe baca işkencesi". Kastamonu Postası. 7 Ocak 2011. 27 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c d e Kanbay, F. Hande (Haziran 1996). Kastamonu Saray Hamamı Restorasyon Projesi (yüksek lisans). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. s. 18. 
  7. ^ a b c d e f g Eyüpgiller, Kemal Kutgün (2009). "Kastamonu hamamları envanteri". TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi (7): 149-164. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2024. 
  8. ^ Bilici 1991, ss. 142-143.
Genel
  • Bilici, Kenan (1991). Kastamonu'da Türk Devri Mimarisi ve Şehir Dokusunun Gelişimi (18. Yüzyıl Sonuna Kadar) (doktora). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji ve Sanat Tarihi Sanat Tarihi Anabilim Dalı. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Haseki Hamamı</span> Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasında yer alan XVI. yüzyıl Türk hamamı

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

Türk hamamı, Selçuklu Türkleri'nin 12. yüzyılda Anadolu'yu fethinden sonra ortaya çıkan hamam mimarisi ve hamamlar etrafında şekillenen gelenekleri ifade eder.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Melek Ahmed Paşa Hamamı</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Melek Ahmed Paşa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır. Hamam, kent kapıları yakınında bulunan br külliye hamamıdır. Günümüze sadece soyunmalık bölümü ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paşa Hamamı (Diyarbakır)</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Paşa Hamamı ya da bilinen diğer adıyla Behram Paşa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Vahap Ağa Hamamı</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Vahap Ağa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır.

Çardaklı Hamam, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Hamamı</span> İstanbul, Kadıköyde yer alan eski bir hamam

Söğütlüçeşme Hamamı ya da Abidin Bey Hamamı, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki eski bir hamamdır. Adını aldığı Söğütlüçeşme semtindeki Taşköprü Caddesi üzerinde, bu cadde ile Kurbağalıdere Caddesi ve İstanbul-Ankara demiryolunun kesişerek sınırlandırdığı alanda konumlanan yapı, günümüzde harap durumda ve işlevsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Güpür Hamamı</span>

Güpür Hamamı, Çorum merkeze bağlı Üçtutlar mahallesinde yer alan bir hamamdır. Tarihi Selçuklu dönemine dayanan yapının mimarisi Osmanlı dönemini yansıtmaktadır. 1436 yılında, erkek ve kadınlar bölümü olarak ikiye ayrılan hamama kadınlar kısmı 1960 yılında sonradan eklenmiştir. Erkekler kısmı; ılıklık, sıcaklık, soyunmalık ve iki halvetten oluşmaktadır. Soyunmalık ve halvet bölümünün üst kısmı kubbeyle, sıcaklık ve ılıklık bölümünün üst kısmı ise tonozla örtülüdür. Yapı malzemesi olarak hamamda taş kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Paşa Hamamı (Tokat)</span>

Ali Paşa Hamamı, Tokat'ın merkezinde bulunan hamam.

Sinan Paşa Külliyesi, Çorum'da Sinan Paşa tarafından 1506-1507 yılları arasında yapılmıştır.

Kulaksız Hamamı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki bir hamamdır.

Adakale Hamamı, Artvin'in Ardanuç ilçesinde konumlanmış bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Sasa Bey Hamamı</span>

Sasa Bey Hamamı ya da Şehir Hamamı, Akhisar'daki bir hamamdır. Sasa Bey tarafından 15. yüzyılda yaptırılan hamamın erkekler ve kadınlar bölümü vardı. Günümüzde kadınlar bölümü kısmen yıkılmış olup kullanılmazken erkekler bölümü faaldir.

Rüstem Paşa Şifa Hamamı, Konya'nın Ereğli ilçesinde, 15. yüzyılda Karamanoğlu Döneminde İbrahim Bey (1423-1464) tarafından inşa ettirilmiş ve banisi bilinmemektedir. Rüstem Paşa Şifa Hamamı, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir ve günümüzde ise restorasyonu tamamlanmıştır. Konum olarak ilçe merkezinde, Ulu Camii ve Rüstem Paşa Kervansarayı'nın güney doğusunda yer almaktadır. Yıldızvari plan düzenlenmesi ve mimari genel özellikleri bakımından XV. yüzyıl hamamlarında görülen özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Yapısı, kuzey-güney istikametinde dikdörtgen şeklinde inşa edilmiştir ve Hamamın kuzeyinde dükkanlar sıralanmaktadır. Hamamın yapısı çifte planlı olmadığı için kadınlar ve erkekler için dönüşümlü olarak kullanılmaktadır. Hamam inşa edilirken kullanılan malzemeler; Kesme taş, moloz taş ve tuğladır. Giriş kısmı güney yönündedir.

<span class="mw-page-title-main">Hızırbey Hamamı</span> Kırklarelide bulunan tarihi Türk Hamamı

Hızırbey Hamamı veya Hızırbey Çifte Hamamı, Kırklareli'de kent merkezinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, şehir merkezinin en eski ve günümüze ulaşan tek hamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamam (Babaeski)</span> Babaeskideki bir hamam

Babaeski Hamamı veya Fatih Hamamı, Kırklareli ili Babaeski ilçesinde, Fatih Camii'nin karşısında bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Klasik Osmanlı hamam plan şemasında çifte hamam olarak inşa edilen yapının günümüzde yalnızca erkekler bölümü ayaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Bey Hamamı</span> Vizedeki tarihi bir hamam

Ferhat Bey Hamamı, Vize Hamamı veya Ağa Hamamı, Kırklareli'nin doğusundaki Vize ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde harap durumdadır ve kullanılmamaktadır.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.