İçeriğe atla

Araçların interneti

Araçların interneti (İngilizceInternet of vehicles, IoV), sensörler, yazılımlar ve teknolojilerle donatılmış bir araç ağıdır.[1][2] Tüketici pazarında, IoV teknolojisi en çok nesnelerin yapay zekası, nesnelerin interneti, nesnelerin ağı, akıllı şehirler ve otonom arabalarla ilişkilidir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz erişim noktası</span>

Kablosuz erişim noktası (KEN), dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon gibi telsiz cihazları wi-fi ve benzeri telsiz erişim standartları kullanarak kablolu ağa bağlayan aygıtlardır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bilişim Çağı</span>

Bilişim Çağı bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişimin insanlık tarihinde toplumsal, ekonomik ve bilimsel değişimin yönünü yeniden belirlediği ve giderek ağ toplumunun ortaya çıktığı döneme verilen addır. Başta imalat sanayii olmak üzere, ulaştırma, inşaat ve enerji sektörlerindeki gelişmelerin toplumsal ve ekonomik değişimin itici gücü olduğu endüstri toplumunun gelecekte neye evrileceği konusundaki tartışmalar 1950'lerin sonlarında başlamıştır. Başlangıçta bu döneme Endüstri Sonrası Çağı denmiştir. Bilgi Toplumu/Çağı, Enformasyon Toplumu/Çağı, İnternet Toplumu/Çağı, Elektronik Çağ, Siber Toplum/Çağ, Dijital Çağ, Sanayi-ötesi Çağ, Post-Modern Çağ, Yeni Çağ gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. 1980'lerde İnternet'in kullanımının yaygınlaşması ve nihayet 1995'te tamamen serbest bırakılmasından sonra endüstri sonrası terimi yerini enformasyon sözcüğüyle değiştirmiş, kavram Türkçeye Bilişim Çağı ya da Bilgi Çağı olarak yerleşmiştir. Günümüzde "Bilişim Çağı" terimi, 1990'lardan bugüne kadar olan süre için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir bilgisayar</span>

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır. Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hız</span> vektörel bir fiziksel nicelik

Hız, bir nesnenin hareket yönü ile birlikte olan süratini ifade eder. Hız, cisimlerin hareketini tanımlayan bir klasik mekanik dalı olan kinematikte temel bir kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı cihaz</span>

Akıllı cihaz, diğer cihazlarla veya internetle bağlantısı olan elektronik cihazları nitelemek için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Nesnelerin interneti</span>

Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür. Nesnelerin tekil anahtar ile işaretlenerek internet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür. Askeri sistem için "askerî nesnelerin interneti" yaratılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi</span> Çin merkezli elektronik şirketi

Xiaomi Corporation, 6 Nisan 2010'da Lei Jun tarafından kurulmuş ve merkezi Pekin'de bulunan Çinli bir teknoloji şirketidir. Xiaomi; akıllı telefon, mobil uygulama, dizüstü bilgisayar, giyilebilir cihazlar, TV'ler, yönlendiriciler, aktivite takipçisi, beyaz eşya, ev eşyaları, akıllı saat, çanta, kulaklık, ayakkabı, spor bandı ve daha birçok ürüne yatırım yapmaktadır. Xiaomi ayrıca Apple, Samsung ve Huawei'den sonra kendi geliştirdiği cep telefonu yonga özelliklerine sahip dördüncü şirkettir. Ve Android tabanlı MIUI işletim sisteminin sahibidir. Ayrıca, nesnelerin interneti ve Xiaomi Smart Home ürün ekosistemlerini kullanarak televizyon, el feneri, insansız hava aracı ve hava temizleme cihazları gibi cihazların da önemli bir üreticisidir.

Android Things, Google I/O 2015'te ilan edilen, Google'nin Android tabanlı bir gömülü işletim sistemi platformudur. Genellikle farklı Mikrodenetleyici platformlarından inşa edilen Nesnelerin İnternet'i (IoT) cihazlarının düşük güç tüketimi ve bellek kısıtlı Internet'le kullanılması hedeflenmektedir. Bluetooth düşük enerji ve Wi-Fi'yi destekleyecekdir. Google, Brillo'nun yanı sıra, bu cihazların diğer cihazlarla iletişim kurmak için kullanacağı ve diğer IoT işletim sistemleri tarafından benimsenmesini umduğu Weave protokolünü de tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Tüketici elektroniği</span>

Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 810</span>

Nokia Lumia 810 Nokia tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. Q4 2012'de açıklandı. T-Mobile US kablosuz taşıyıcı içindir. Nokia Lumia 800 modelinin ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aktivite takipçisi</span>

Aktivite takipçileri yürünen veya koşulan mesafe, kalori tüketimi ve bazı durumlarda kalp atışı gibi fitness ile ilgili ölçümleri izlemek için kullanılan bir cihaz veya uygulamadır. Bir tür bileklik ve giyilebilir bilgisayardır. Bu terim öncelikle, uzun vadeli veri takibi için kablosuz olarak bir bilgisayar veya akıllı telefon ile senkronize edilen akıllı saatler için kullanılmaktadır. Bağımsız mobil ve Facebook uygulamaları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Google Nest</span>

Google Nest daha önce Nest Labs adıyla bilinen bir Google LLC markasıdır. Ev otomasyonu sistemleri, akıllı hoparlörler, akıllı ekranlar, akış cihazları, akıllı termostat, duman dedektörü, yönlendiriciler, güvenlik alarmı, akıllı kapı zili, kameralar ve akıllı kilitler dahil güvenlik sistemleri pazarlar.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı termostat</span>

Akıllı termostatlar akıllı cihaz ve termostat türüdür. Ev otomasyonu ile kullanılabilir ve bir evin ısıtma, havalandırma ve klimasının (HVAC) kontrolünden sorumludur. Programlanabilir termostat gibi benzer işlevleri yerine getirirler. Kullanıcının bir program kullanarak gün boyunca evinin sıcaklığını kontrol etmesine izin verir, ancak sensörler ve WiFi bağlantısı gibi ek özellikler de içerir.

Tarımsal verimliliğini artırmak için toprak ve ürün yönetimini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan tekniktir. Bu kapsamda klasik üretimden vazgeçilerek, araziyi homojen olmayan değişken bir yaklaşımla ele alan bir sistemin uygulanması amaçlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HarmonyOS</span> Huawei tarafından geliştirilen işletim sistemi

HarmonyOS (HMOS), Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei Technologies Co. Ltd. kısa adıyla Huawei tarafından nesnelerin interneti (IoT) ve akıllı cihazlar için geliştirilen işletim sistemidir. İşletim sisteminin HarmonyOS 2.0 akıllı telefon sürümü, Android 10'un açık kaynak kodları üzerine inşa edildi. Akıllı telefonlar ve IoT cihazları içinse LiteOS tabanlıdır. Huawei AppGallery'den akıllı telefonlara ve tabletlere yüklenebilen uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli uygulama biçimlerini destekler. HarmonyOS, Huawei'nin tescilli mikro çekirdek mimarisi üzerinde çalışır ve Linux çekirdek alt sistemi ile EMUI'den AOSP kodları kullanır. Ek olarak işletim sistemi, Ark Derleyici aracılığıyla Huawei Mobil Hizmetleri bulunan cihazlarda yerel HarmonyOS uygulamalarını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Dijital ikiz</span>

Dijital İkiz, gerçek dünya nesnelerinin, süreçlerinin veya sistemlerinin sanal bir simülasyonunu temsil eden bir dijital modeldir. İkizler, fiziksel nesnenin özelliklerini, performansını ve davranışını taklit ederek, gerçek zamanlı olarak analiz, tahmin ve optimizasyon sağlar. Bu teknoloji, özellikle endüstriyel İnternet ve Nesnelerin İnterneti (IoT) alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.