İçeriğe atla

Araç kornası

Araç kornası, motorlu taşıtlara, trenlere, teknelere ve diğer taşıt türlerine takılan ses çıkaran bir cihazdır. Çıkardığı ses genellikle “korna” (eski araçlar) veya “bip” (modern araçlar) sesine benzer. Sürücü kornayı insanları tehlikeye karşı uyarmak için kullanır. Korna, başkalarını aracın varlığı veya yaklaşması konusunda uyarmak veya bir tehlikeye dikkat çekmek için etkinleştirilir. Motorlu taşıtlar, gemiler ve trenlerde korna bulunması bazı ülkelerde kanunen zorunludur.[1] Tramvaylar ve hatta bisikletlerin de birçok bölgede yasal olarak sesli bir uyarı cihazına sahip olması gerekmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "The "Voice" of the "Queen Mary" can be heard ten miles away!". 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Coupe</span> 2 veya 4 oturma yeri olan, 2 kapılı, 2 veya 4 yan penceresi olan kapalı binek taşıtı

Coupe 2 veya 4 oturma yeri olan, 2 kapılı, 2 veya 4 yan penceresi olan kapalı binek taşıtıdır. 4 kapılı coupe araçlarda olduğu için bu kategoride yer alıp ama bu tanıma uymayan modeller de mevcuttur.

Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hava aracı</span> havada uçuş desteğine sahip makinelere verilen genel isim

Hava taşıtı ya da hava aracı, taşıma kapasitesine sahip her nevi insanlı ya da insansız uçan araç. uçak, helikopter, insansız hava aracı, Balon, zeplin, planör ve yelken kanat gibi çok geniş bir yelpazedeki tüm uçabilen araçlar hava aracı sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 253</span> II. Dünya Savaşında Wehrmacht tarafından kullanılan yarı paletli hafif gözetleme aracı

Sd.Kfz. 253, Alman ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli hafif gözetleme aracıdır. Düşman piyade birlikleri ve tanklarının durumlarını gözetleyerek gerideki topçu birliklerine bildirirdi. Bu araç SdKfz 250 ailesinden gelmektedir.

Sd.Kfz. 254, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan paletli keşif aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Motorlu taşıt</span>

Motorlu taşıt veya otomotiv taşıtı olarak da bilinen motorlu taşıt kendinden tahrikli bir araç olup genellikle tekerlekli, demiryolu üzerinde çalışmayan ve insan veya kargo taşımacılığı için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Minibüs</span>

Minibüs, 3,5 - 4 metrelik kapalı aracın içine koltuklar yerleştirilerek yolcu taşımacılığında kullanılan hafif ticari araçtır. Sürücüsünden başka sekiz ile on dört sınırı içinde değişen koltuk sayısına sahip olan ve insan taşımak için kullanılan motorlu taşıtlara Minibüs adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

Yamaha Motor Şirketi Ltd. Japon motorlu taşıt üreticisi. Yamaha bünyesindeki şirketlerden biri olan Yamaha Motor'un merkezi Iwata, Shizuoka'da bulunmaktadır. Yamaha'yı Dünya'nın bir numaralı piyano üreticisi durumuna getiren CEO Genichi Kawakami 1 Temmuz 1955'te motorlu taşıtlar sektörüne girme kararı almış ve Yamaha Motor'u kurmuştur. Şirketin akustik piyanolarda kullandığı hafif metal alaşımlardan elde ettiği deneyim motosiklet yapımında şirkete büyük yarar sağlamıştır. Şirket halihazırda Dünya'nın en büyük ikinci motosiklet üreticisi durumundadır.Şirketin ürettiği diğer motorlu araçlar ise arazi araçları, bot ve yatlardır.

<span class="mw-page-title-main">Araba alarmı</span>

Araba alarmı, otomobillere konulan ve aracın kendisini, parçalarını veya araç ininde bulunan eşyaların çalışması girişimlerinin, yaydığı yüksek sesle bildirilmesini sağlayan elektronik cihaz. Siren, klakson, daha önceden kaydedilen herhangi bir ses veya aracın kendi kornasıyla ses yaymasının yanında bazı alarmlar, aracın ışıklarının da yanıp-sönmesini sağlamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sis düdüğü</span>

Sis düdüğü, seyir halindeki deniz taşıtlarını sisli koşullara karşı uyaran bir çeşit uyarı düdüğüdür. Terim, genellikle deniz taşımacılığı ile ilgili olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

İmmobilizer, motorlu taşıtlarda kullanılan anahtar tanıma sistemi. Araç kontak anahtarının içine düzenek yerleştirilmesi ve aracı çalıştıracak devrenin yalnızca bu anahtar ile çalışabilmesi esasına dayanır. Anahtar, devreyi tamamlar. Başka bir anahtarla veya düz kontak ile motor çalışmaz. Sistem genel olarak bu şekilde çalışmasına rağmen, farklı otomobil firmaları değişik teknikler kullanabilmektedir. Motorlu taşıt hırsızlığını büyük oranda azaltmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siren (alarm)</span> İkazlarda kullanılan ses çıkartma aygıtı

Siren, yüksek sesli bir ses çıkartma cihazıdır. Sivil savunma sirenleri sabit yerlere monte edilir ve doğal afetleri veya saldırıları uyarmak için kullanılır. Sirenler ambulanslar, polis arabaları ve itfaiye araçları gibi acil durum araçlarında kullanılır. Pnömatik ve elektronik olmak üzere iki türde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Ticari araç</span>

Ticari araç (CV), motorlu taşıt türüdür. Ticari araç, kazanç sağlamak amacıyla yük ve yolcu taşımasında kullanılan ve ticari plaka alan taşıtlardır. Avrupa Birliği "ticari motorlu taşıt"ı herhangi bir motorlu kara yolu taşıt aracı olarak tanımlamaktadır. Daha küçük türü hafif ticari araç'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ön cam sileceği</span>

Ön cam sileceği, bir arabanın ön camından yağmur, kar, buz, yıkama sıvısı, su veya kalıntıları temizlemek için kullanılan bir cihazdır. Bunun için cam suyu kullanılır. Arabalar, kamyonlar, otobüsler, tren lokomotifleri ve kabinli deniz taşıtları da dahil olmak üzere neredeyse tüm motorlu taşıtlar ve bazı uçaklar, bir veya daha fazla silecekle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz farı</span>

Gündüz farı, yolda giden bir motorlu taşıt veya bisiklette bulunan bir otomotiv aydınlatma cihazıdır. Genellikle, aracın el freni aşağı çekildiğinde veya sürüş halindeyken otomatik olarak devreye girer ve beyaz, sarı veya kehribar rengi ışık verir. Amacı, sürücünün yolu görmesine yardımcı olmaktan ziyade diğer yol kullanıcılarının aracı görmesine yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv tasarımı</span>

Otomotiv tasarımı, otomobiller, motosikletler, otobüsler, şehirler arası otobüsler ve minibüsler, kamyon dahil olmak üzere motorlu taşıtların görünümünü ve bir dereceye kadar ergonomisini geliştirme sürecidir.