İçeriğe atla

Araç bakımı

Bir otomobil bakımı belirli bir zaman aralığında veya araç belirli bir mesafe gittikten sonra gerçekleştirilen bir dizi bakım prosedürüdür.[1] Servis aralıkları, araç üreticisi tarafından bir servis programında belirtilir. Bazı modern araçlar, elektronik olarak gösterge panelinde bir sonraki servisin son tarihini görüntüler.[2] Oto bakımın esas yapıldığı yerler tamirciler oto tamir atölyesi, araba satış bayiliği ve oto yedek parça mağazalarıdır.

Temel bakımlar

Bir motorlu taşıt servisi sırasında genellikle gerçekleştirilen bakım görevleri şunları içerir:

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Pompa</span>

Pompa, genelde elektrik enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sıvıları veya bazen çamur gibi bulamaçları, mekanik güçle hareket ettiren makinadır.

Motorlu taşıtların çalışmasında temel madde yakıttır. Ulaşım masraflarının büyük bir bölümünü yakıt oluşturmaktadır. Bu nedenle yakıt en yüksek ekonomi ile kullanılmalıdır. Otomobillerde yakıt ekonomisini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar taşıtın tasarımından, teknik durumuna, yol ve iklim şartlarından, sürücü deneyimine kadar çeşitli faktörleri içine alır. Ulaşım organizasyonu durumu da bunlara eklenebilir. Her geçen gün taşıtların performansı, sürüş kolaylığı ve konforu artırılmaya çalışılmakta bunları sağlarken de yakıt ekonomisini en üst düzeyde tutmak için taşıtın toplam verimini yükseltilmeye yönelik çalışmalarda yapılmaktadır. Yüksek oktan, yüksek sıkıştırma oranı, geliştirilmiş yanma odası, geliştirilmiş ateşleme sistemleriyle daha fakir karışımlar ateşlenebilmekte yüksek verimli tork konvektörü ve aktarma organlarıyla sürtünme kayıpları en aza indirilmektedir. Ayrıca yol kalitelerindeki artış da önemlidir.

Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Atölye</span>

Atölye, hem alet hem de araç ve makinelerle sağlanan bir odadır. Bu, üretilen malların tekrar üretimi veya onarımı için gerekli olabilir. Atölyeler, sanayileşme ve daha büyük fabrikaların gelişmesine kadar tek üretim yeriydi. Atölyede demirci, dülger, mekanik, tamirci, makinist, teknisyen gibi meslekler çalışabilir.

Otomatik şanzıman veya otomatik vites, motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için, tekerleklerin devir hızının kademeli olarak, motor gücünü ileten dişlileri değiştirerek yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.

<span class="mw-page-title-main">Havalı fren sistemi</span>

Bünyesinde hava üreten taşıt araçlarının fren pedalından gelen komutla birlikte; havayı mekanik güce dönüştürerek durmayı sağladığı fren sistemi türüdür. Fren Pedalına uygulanan gücü Kamyon, Tır gibi araçlarda araç lastiklerine iletmek imkânsız olduğu için hava araç tekerine kadar gider ve kampana ya da fren diskine etki etmeden önce pnömatik güçle mekanik hareket oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Supra</span> Toyota tarafından üretilen spor araba

Toyota Supra, Toyota tarafından 1978-2002 yılları arasında ve 2019 yılından bu yana üretilen spor otomobil modelidir. Araç, Toyota Celica'nın temelinde geliştirilmiş olup 1986 yılında üçüncü nesli Celica'nın bir parçası olmaktan çıkmış ve bağımsız bir model olmuştur. Supra adı Latince kökenli, supra; yukarıda, exsupero; aşmak ve supergrediatur; ötesine geçmek kelimelerinden türetilmiştir. Birinci nesil Supra, Aichi'deki, Tahara şehrinde üretilmeye başlamıştır. Dördüncü nesil Supra, Japonya'daki Toyota şehrinde üretimine devam etmiştir. Beşinci nesil Supra'lar ise BMW Z4 ile birlikte Avusturya'nın Graz şehrinde üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Araba satış bayiliği</span>

Araba satış bayiliği, bir otomobil üreticisi veya onun satışa bağlı yan kuruluşu ile bir bayilik sözleşmesine dayanan, yeni veya kullanılmış arabaları perakende seviyesinde satan bir iş koludur. Otomotiv araçlarını satmak için otomobil satış temsilcileri kullanılmaktadır. Bayilikler açık ve kapalı alana sahip olabilirler. Ayrıca çok markalı ve çok üreticili otomobil bayileri, farklı ve bağımsız otomobil üreticilerinin araçlarını satmaktadır. Bazıları elektrikli araçlarda uzmanlaşmıştır. Son yıllarda bayilikler elektronik ticaret, araba satışı websiteleri ile de satış ve hizmet yapmakdadırlar. Otomobiller için araç bakımı, oto kiralama hizmetleri de sunabilir ve yedek otomobil parçaları stoklamak ve satmak ve garanti taleplerini işlemek için otomotiv teknisyenleri istihdam edebilir. Bayilikler ayrıca sergi salonu, oto tamir atölyesi, araba yıkama yeri, test sürüşü mekanına sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rejeneratif frenleme</span> Bir enerji geri kazanım mekanizması

Rejeneratif frenleme, hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya potansiyel enerjisini anında kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar depolanabilecek gerek duyulana kadar saklanabilecek hale dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hidrolik fren</span>

Hidrolik fren, basıncı kontrol mekanizmasından fren mekanizmasına aktarmak için tipik olarak glikol eterler veya dietilen glikol içeren fren hidroliği kullanan bir fren mekanizması düzenlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Oto tamir atölyesi</span>

Bir otomobil tamir atölyesi, kişi veya şirketlere hizmet veren kuruluşdur. Burada planlı bakım, mevcut ve revizyon onarımları, arızaların giderilmesi, ek ekipmanın kurulması, araç modifikasyonu ve restorasyonu yapılır. Otomobiller oto tamircisi ve teknisyenler tarafından onarılır. Tamir atölyeleri araba satış bayiliği ve oto yedek parça mağazaları bünyesinde veya özgür olabilir. Daha yaygın olarak, şehir içi ve şehir dışında, kasabalarda, şehirlerarası yol kenarlarında, benzin istasyonu ve araba yıkama yeri yakınlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Oto tamirci</span>

Bir otomobil tamircisi çeşitli otomobil markalarına sahip belirli bir alanda veya belirli bir otomobil markasında bulunan tamircidir. Oto tamirciler oto tamir atölyesi, araba satış bayiliği ve oto yedek parça mağazaları çalışanı olabilir, ayrıca serbest meslek sahibi de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Enstrüman paneli</span>

Enstrüman paneli genellikle aracın sürücüsünün hemen önünde bulunan, aracın çalışması için enstrümantasyon ve kontrolleri gösteren bir kontrol panelidir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli pencere regülatörü</span>

Elektrikli pencere regülatörü, krank kolu kullanmanın tersine, otomobil camlarını kaldırıp indirebilmek için elektronik kilit veya anahtardır. İlk kez Packard, 1941 yılında Packard 180 serisi arabaları için hidrolik cam asansörlerini piyasaya sürdü. 1941'de Ford Motor Company, Lincoln Custom'daki ilk elektrikli camları kurdu. Cadillac'ın, 75 serili modelleri düz bir elektrikli bölme penceresine sahipti. İlk güç destekleri vakumla çalıştırıldı ve Chrysler araçlarında, özellikle 1930'ların sonlarında düşük maliyetli Plymouth araçlarında sunuldu. İkinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre önce General Motors, açılır kapanır tavanlar için merkezi bir hidrolik pompa geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Karoser</span>

Karoser, bir arabanın veya başka bir aracın parçasıdır. Otomobil, otobüs gibi taşıtlarda, motor, yürür şasi, şasi, tekerlek gibi bölümlerin dışında kalan, görünen dış bölümdür. Karoser arabanın çerçevesine sabitlenir. Arabanın diğer tüm düğüm ve agregatları onlara bağlıdır. Araç çerçevesi, çamurluk paneli, alt çerçeve de karoser bileşenleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.