İçeriğe atla

Arçil Habadze

Arçil Habadze
არჩილ ხაბაძე
Acara Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
30 Ekim 2012 - 15 Temmuz 2016
BaşkanMiheil Saakaşvili
Yerine geldiğiLevan Varşalomidze
Yerine gelenZurab Pataridze
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Mart 1980
Batum, Acara ÖSSC, Gürcistan SSC, SSCB
Milliyeti Gürcü
Bitirdiği okul Batum Devlet Üniversitesi
Gürcistan Tarım Üniversitesi
Mesleği Girişimci ve bürokrat

Arçil Habadze (Gürcüce: არჩილ ხაბაძე) (d. 11 Mart 1980), bir Gürcü politikacı. 30 Ekim 2012 - 15 Temmuz 2016 tarihleri arası, Acara Özerk Cumhuriyetinin eski Hükûmet Başkanıydı.

Kariyeri

Batum doğumlu olan Habadze, Batum Devlet Üniversitesi ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis merkezli Tarım Üniversitesi'nde bankacılık ve finans eğitimi aldı. Daha sonra 2006 yılında milyarder Bidzina İvanişvili'ye ait olan Cartu Bank'ta çalıştı ve 2008 yılında bankanın Batum şubesinin başkanı oldu. İvanişvili 1 Ekim'de Gürcü Rüyası koalisyonunun zaferi sonrasında Gürcistan Başbakanı olarak 2012 parlamento seçimlerinde seçildikten sonra, Khabadze Acaristan bölgesel liderlik için onun favori adayı olarak adlandırılmış ve resmen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından da aday gösterilmiştir.

Khabadze, Acara'daki iktidardaki partiyi "yenilemek ve güçlendirmek" gerekçesiyle Temmuz 2016'da istifasını ilan etti. 16 Temmuz 2016'da Zurab Pataridze yerine göreve geldi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "New Head of Adjara's Local Govt Approved". Civil Georgia. 15 Temmuz 2016. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batum</span> Gürcistan, Acarada Karadeniz kıyısındaki bir liman kenti

Batum, Gürcistan'ın Özerk Cumhuriyeti Acara'nın başkenti olan Karadeniz kıyısındaki liman kenti. Nüfusu 169.100 olan Batum, önemli bir liman ve ticaret merkezi olarak hizmet vermektedir. Subtropikal bir bölgede yer almaktadır. Narenciye ve çay gibi tarımsal ürünler bakımından zengindir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çıldır (eyalet)</span>

Çıldır Eyaleti veya Çıldır Beylerbeyliği, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, 16. yüzyılın sonlarına doğru kurulan Osmanlı eyaletidir. Yaklaşık olarak günümüzde Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin bir bölümü ile Samtshe-Cavaheti bölgesini, Türkiye’de Artvin, Ardahan illeri ile Erzurum ilinin bir kısmını kapsamaktadır. 1578-1628 arasında Çıldır, 1628-1829 arasında Ahısha ve 1829-1845 arasında Oltu Çıldır Eyaleti’nin idari merkezleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Acara ÖSSC, Gürcistan SSC sınırları içinde 16 Temmuz 1921'de kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Çveneburi</span> Türkiye’de yaşayan muhacir Gürcülerin kendilerini tanımladığı sözcük

Çveneburi, ataları 93 Harbi sonrasında Artvin ve Batum yöresinden Osmanlı İmparatorluğu'nun iç kısımlarına göç etmiş, Türkiye Gürcüleri içindeki Müslüman muhacir topluluğun kendi aralarında kullandıkları bir öz tanımlamadır. Bu tanım, Türkiye Gürcüleri içerisindeki tarihi Tao-Klarceti bölgesinin yerlisi olan Gürcüleri ve Gürcü Katoliklerini kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Levan Varşalomidze</span>

Levan Varşalomidze, Gürcü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kaha Kaladze</span> Gürcü futbolcu

Kahaber "Kaha" Kaladze, Gürcü siyasetçi ve defansta görev yapan eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Aslan Abaşidze</span>

Aslan Abaşidze, Sovyetler Birliği, Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti vatandaşı siyaset adamı. 1991 ve 2004 yılları arasında Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Acara tarihi</span>

Bu madde Gürcistan'ın özerk bölgesi Acara'nın tarihini anlatmaktadır. Ancak tarihsel Acara bölgesi bugünkü Acara Özerk Cumhuriyeti'nin küçük bir bölümünü oluştuyordu. Merkezi Keda olan bölgeye Aşağı Acara, merkezi Hulo olan bölgeye de Yukarı Acara deniyordu. Osmanlı döneminde de Acara bölgesi benzer biçimde Acara-ı Süfla ve Acara-yı Ulya şeklinde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Memed Abaşidze</span>

Memed Abaşidze, Memed Beg olarak da bilinir, Gürcü siyasi lider, yazar ve hayırseverdir. Acara'da yaşayan Müslüman Gürcülerin ulusal bilincini geliştirmek için çaba harcamıştır. Büyük Temizlik sırasında kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Türkiye ilişkileri</span>

Gürcistan-Türkiye ilişkileri, geçmişi Osmanlı dönemine ve daha eskilere dayanan Gürcü-Türk ilişkileri.

<span class="mw-page-title-main">Bidzina İvanişvili</span>

Bidzina İvanişvili (Gürcüce:ბიძინა ივანიშვილი, (18 Şubat 1956, Chorvila, SSCB,, Gürcü siyasetçi ve iş insanı. 1 Ekim 2012'de yapılan parlamento seçimlerini kazanmasının akabinde. İvanişvili 25 Ekim 2012 tarihinde Gürcistan Başbakanı olarak göreve başlamıştır. 20 Kasım 2013 tarihinde kendi isteği ile başbakanlıktan istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Margvelaşvili</span> 4. Gürcistan devlet başkanı

Giorgi Margvelaşvili, Gürcü akademisyen ve siyasetçi. 2013-2018 yılları arasında Gürcistan devlet başkanı olarak görev aldı. Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı olarak Bidzina İvanişvili'nin kabine üyesi olunca, 2000 yılından 2006 yılına kadar Gürcistan Halkla İlişkiler Enstitüsü rektörü oldu ve yine 2010-2012 tarihlerinde bu görevi yaptı. Bu yıllarda, siyaset ve Gürcistan toplumu üzerine sık sık yorumlar yaptı. Şubat 2013'te Başbakan Birinci Yardımcısı olarak atandı. 11 Mayıs 2013 Başkakan Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcü Rüyası koalisyonu, Ekim 2013'teki başkanlık seçimleri için aday olarak Margvelaşvili'nin adını verdi. Margvelaşvili herhangi bir siyasi partiye üye değildir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Garibaşvili</span> 15. Gürcistan başbakanı

İrakli Garibaşvili, Gürcü politikacı ve eski işletme yöneticisi. 20 Kasım 2013 tarihinden 23 Aralık 2015 tarihinde istifa edene kadar Gürcistan Başbakanı olmuştur. Garibaşvili Ekim 2012 yılında, uzun süreli ortağı, iş insanı Bidzina İvanişvili ile siyasete girdi. 2012-2013 Bidzina İvanişvili kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. İvanişvili kendi isteği ile Kasım 2013'te Başbakanlıktan istifa ederek halefi Garibaşvili'yi yeni başbakan olarak atamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kvirikaşvili</span> 12. Gürcistan başbakanı

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü siyasetçi. 30 Aralık 2015 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gürcistan başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maia Pancikidze</span> Gürcü diplomat ve politikacı

Maia Pancikidze, Gürcü diplomat ve politikacı. Önceleri Almanca öğretmenliği yapan Pancikidze, 1994 Gürcistan dışişlerine giriş yaptı. 25 Ekim 2012'de Bidzina İvanişvili hükûmetinde dışişleri bakanı olarak göreve geldi. Eniştesi İrakli Alasania savunma bakanlığı görevinden alınınca, Pancikidze de 5 Kasım 2014'te bakanlıktan istifa etti.

Leri Habelov, Gürcü politikacı ve emekli bir güreşçi. Serbest güreşte Olimpiyat şampiyonluğu bulunmaktadır. 2012'de Gürcü Rüyası partisinden Gürcistan Parlamentosuna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Kumsişvili</span> Gürcü siyasetçi

Dimitri Kumsişvili, 27 Kasım 2016-13 Haziran 2018 tarihleri arasında ülkenin Birinci Başbakan Yardımcısı ve 13 Kasım 2017-13 Haziran 2018 tarihleri arasında Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıdır.

<i>İslam Gürcistanı</i> (gazete)

Samuslimano Sakartvelo ya da İslam Gürcistanı, Batum’da iki dilde basılan ve 1919-1921 arasında yayımlanan politik, ekonomik ve edebi günlük gazetedir. Önce İslam Gürcistanı Kurtuluş Komitesi’nin, sonra İslam Gürcistanı Meclisi’nin yayın organıydı. Başlangıçta Hasan Tahsin Himşiaşvili, sonra Memed Beg Abaşidze gazetenin yayın yönetmeniydi. Gazetenin adı, Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği tarihsel Gürcü topraklarının adlandırılmasında kullanılan terimlerden birine dayanmaktadır.