
Kartallar, atmacagiller (Accipitridae) familyasına üyedir. Kartal türleri çok geniş bir yelpazede dağılan yırtıcı kuşları kapsar. Türkiye'de genellikle dağlık bölgelerde yaşarlar.

Kaya kartalı, atmacagiller (Accipitridae) familyasından büyük ve kahverengi bir kartal türü.

Lejyoner kelimesinin Türkçe karşılığı çarkacıdır. Roma ordusundaki askerlere verilen isimdir. Ayrıca Fransız yabancılar lejyonundaki askerlere ve ünlü Fransız nişanı Légion d'honneur'u alan kişiye denir.

Aquila, modern 88 takımyıldızdan biridir. Mitolojide Zeus'un Kuşu olarak bilinir. Onun devlerle olan savaşında ona yardım eder ve ona bekçilik yapar.

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

Bu liste, günümüze ulaşmış edebi, epigrafik ve arkeolojik deliller ışığında esas olarak Principate dönemine odaklanmış olan bir Roma lejyonları listesidir.
Lejyon XV Primigenia 39 yılında Roma İmparatoru Caligula tarafından Germen seferine destek olması için toplanan ve 70 yılına kadar konuşlandırıldığı Ren cephesinde kalan Roma lejyonu. Batavi isyanında V Alaude lejyonu ile birlikte yok edilmiştir.
Lejyon XVI Gallica (Galyalı), 41/MÖ 40 yıllarında geleceğin İmparatoru Octavian tarafından toplanan Roma lejyonu. 70 yılındaki Batavi isyanı sırasında onursuz bir şekilde teslim olması üzerine dağıtılmıştır; İmparator Vespasian bu lejyonun yerine XVI Flavia Firma adında yeni bir lejyon oluşturmuştur. Lejyonun arması bir ihtimale göre aslandır.

Signifer, Roma Lejyonlarında standart taşımakla görevli asker. Kohort ya da centuria için signum adı verilen bir standart taşırlardı. Taşınan bu signum birliğin askeri amblemiydi ve yaprak şeklinde mızrak başı ya da bir manus imajı tepeliğe sahip bir sırık üzerine yerleştirilmiş, philarae adı verilen metal disklerden ve çeşitli diğer elemanlardan oluşurdu. Zaman zaman, onur ya da ödüle vurgu yapan temsili bir çelenk de bulunurdu.

Cornicen, Roma ordusunda görev yapn bir astsubay. Cornicen'lerin işi subaylara sinyal selamı ve lejyona ses komutları vermekti. Cornicenler Cornu adı verilen bir boru üflerlerdi. Cornicenler, tesserarius ve signiferlerle birlikte centuria'nın en önünde yürürlerdi. Aynı zamanda centurion tarafından yardımcı olarak da kullanılan Cornicenler, duplicarius olarak adlandırılan ve standart lejyoner maaşının iki katı ücret alan bir askerdi.

Imaginifer, Roma Lejyonlarında imago adı verilen İmparator imajını taşıyan bir signifer tipi. Imaginifer'in kohortlara dahil edilmesi, Augustus döneminde İmparator kültünün oluşturulmasıyla başlamıştır. Imago (imaj), İmparatorun dövülmüş metalden yapılan üç boyutlu bir portresiydi. Sadece en önde bulunan kohortta Imago bulunurdu.

Vexillifer ya da Vexillarius, Roma Lejyonlarında görevli bir signiferi tipi. Görevi Vexillum adı verilen ve lejyonun adının ve amblemini gösteren askeri standardı taşımaktı. Bu standart dokuma kumaştan bir sancak olup sırık ya da kargıya takılmış yatay bir çubuğa takılırdı. Hem süvariler hem de piyadeler tarafından kullanılmıştır.
Lejyon I Germanica, MÖ 48 yılında Jül Sezar tarafından Pompeius'a karşı yürüttüğü iç savaş sırasında toplanan Roma lejyonu. Sezar tarafından oluşturulan tüm lejyonlarda olduğu gibi amblemi boğaydı. Lejyon zaman zaman 'Germanica' adıyla da bilinir.

Lejyon II Augusta, MÖ 43 yılında Gaius Vibius Pansa Caetronianus tarafından toplanan Roma lejyonu. Amblem olarak Capricornus, Pegasus ve Mars kullanmıştır.
Lejyon XI, MÖ 58 yılında Jül Sezar tarafından Cisalpina Galya eyaleletinden toplanan lejyon. Amblemi Neptün'dür. Lejyon XI, öldürülmesinden bir yıl önce 45 yılında Sezar tarafından terhis edilmiş ve askerleri Bovianum Undecumanorum bölgesine yerleştirlmiştir.
Lejyon V Alaudae, zaman zaman Gallica olarak da bilinen ve MÖ 52 yılında Jül Sezar tarafından yerli Galyalılardan toplanan Roma lejyonu. Amblemi Fil olan lejyon'un cognomen'i Alaudae idi ve Galyalıların giydiği tipik miğferlerde bulunan sorguç yüzünden Tarla kuşuna benzetilmelerinden dolayı verilmişti.

Çekoslovak Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri bünyesinde savaşan Çek ve Slovaklardan oluşan gönüllü ordu. Rus İç Savaşı'nda önemli bir silahlı güç olarak yer almış, I. Dünya Savaşı'nın ardından Çekoslovakya'nın bağımsızlığının ilanında etkili olmuştur.
Ermeni Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan Fransız Ordusu ile yapılan antlaşma. Lejyonun asıl adı "La Légion d'Orient" idi. Adı 1 Şubat 1919'da "La Légion Arménienne" olarak değiştirildi. Bu lejyondaki askerlere gayri resmi olarak Ermeniler arasında Gamavor (Gönüllü) adı verildi.
Legio undecima Claudia, MÖ 58 yılında Jül Sezar tarafından Cisalpina Galya eyaleletinden toplanan lejyon. Amblemi Neptün'dür. Lejyon XI, öldürülmesinden bir yıl önce 45 yılında Sezar tarafından terhis edilmiş ve askerleri Bovianum Undecumanorum bölgesine yerleştirlmiştir. Lejyon Julius Caesar'ın kitaplarındada anlattığı Lucius Vorenus ve Titus Pullo 11. Claudian lejyonunda geçmiştir. Bazı kaynaklar 12. lejyon ve 13. lejyon diyor ama 11. lejyondur.