İçeriğe atla

Apple silicon

Apple silicon, esas olarak ARM mimarisini kullanan, Apple tarafından tasarlanan bir yongada sistem (SoC) ve paketde sistem (SiP) dizisidir. Mac bilgisayarların yanı sıra iPhone, iPad, Apple TV, Apple Watch, AirPods, HomePod, IPod Touch ve AirTag gibi ürünlerin temelidir.

2020'nin sonlarından itibaren Apple, Mac bilgisayar ailesini Intel işlemcilerden Apple silikonuna geçirme sürecindedir. Mac'in Apple silicon'a geçişi süreci 22 Haziran 2020'de WWDC 2020'de duyuruldu.[1] 2005 yılında Mac'in Intel işlemciler'e geçişi olmuştur ve ürünlerinde Apple–Intel mimarisi kullanıldı. Apple M1 işlemci kullanan ARM tabanlı Mac'lerin ilki 10 Kasım 2020'de tanıtıldı.[2]

Apple A serisi

Apple S serisi

Apple T serisi

  • Apple T1
  • Apple T2

Apple W serisi

  • Apple W1
  • Apple W2
  • Apple W3

Apple H serisi

  • Apple H1

Apple U serisi

  • Apple U1

Apple M serisi

  • Apple M1
  • M1 Max
  • Apple M2
  • Apple M2 Pro ve M2 Max
  • Apple M3

Benzer ürünler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

macOS, Macintosh işletim sistemi ailesinin son sürümüdür ve Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Leopard</span> İşletim sistemi sürümü

Mac OS X Leopard, Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış altıncı nesil bir Mac OS X bilgisayar işletim sistemidir. Sürüm bu kez kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri olan Leopar ismi ile isimlendirildi. Leopar, Mac OS X Tiger'ın halefi olarak 26 Ekim 2007 tarihinde sunuldu ve iki sürümü mevcuttur: kişisel bilgisayarlar için uygun bir masaüstü sürümü ve sunucu sürümü, Mac OS X Server. Fiyat olarak, masaüstü sürümü için 129 dolar ve Server için 499 dolar fiyatla satılıyordu. Leopard, ardılı olarak Mac OS X Snow Leopard sürümü ile değiştirildi. Leopard yalnızca "Snow Leopard" işlevleri gibi Mac tabanlı Intelde PowerPC mimarisini destekleyen Mac OS X'in son sürümü oldu. Apple Software Update yöntemi ile güncelleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Snow Leopard</span> Appleın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS Xin yedinci ana sürümüdür.

Mac OS X Snow Leopard veya Mac OS X 10.6 Snow Leopard, Apple'ın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS X'in yedinci ana sürümüdür. Apple CEO'su Steve Jobs, Snow Leopard'ı WWDC 'da 9 Haziran 2008 tarihinde duyurdu ve Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Bertrand Serlet tarafından geliştiricilere özel olarak gösterildi. İlk genel gösteri, Dünya Çapında Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Serlet ve Phil Schiller tarafından, WWDC 2009'da sunulmuştur.

iMac Appleın masaüstü bilgisayarı

iMac, Apple tarafından tasarlanıp üretilmiş Macintosh masaüstü bilgisayar ailesinin hepsi bir arada modelidir. Ağustos 1998'de piyasaya sürülmesinden bu yana Apple'ın en çok bilinen ürünlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

iMac (İntel-tabanlı)

iMac (İntel-tabanlı), Apple tarafından sunulan bir dizi Macintosh masaüstü bilgisayardır. Şu anki Apple iMac, Intel Core i5 veya Core i7 işlemci, Intel Iris, Nvidia GeForce 700 Serisi veya AMD Radeon R9 M200 Serisi ekran kartları ve aşağıdakilerden herhangi birini seçebileceğiniz bir özellik sunmaktadır: 21.5 "veya 27" LED-LCD ekran.

<span class="mw-page-title-main">MacBook Retina</span>

MacBook Retina, Apple tarafından Mart 2015'te piyasaya sürülen MacBook ailesine ait bir dizi Macintosh taşınabilir bilgisayar. MacBook, MacBook Air'e benzer bir görünüşe sahip, ancak daha ince ve daha hafif ve boş gri, gümüş, altın ve gül altınında mevcut. Yüksek çözünürlüklü bir Retina Ekran, Force Touch trackpad, yeniden tasarlanmış klavye ve yalnızca iki bağlantı noktası sunar: şarj, veri aktarımı ve video çıkışı için bir kulaklık girişi ve USB-C 3.1 bağlantı noktası.

macOS Big Sur İşletim sistemi sürümü

macOS Big Sur, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için işletim sistemi olan MacOS'un bir sonraki büyük sürümüdür. macOS Catalina'nın ardılı olan Big Sur, 22 Haziran 2020 tarihinde 2020 WWDC'de açıklandı ve adını Kaliforniya'daki bir kıyı bölgesinden almaktadır. Bu sürüm aynı zamanda, 2000 yılında Mac OS X Public Beta'nın yayımlanmasından bu yana ilk kez ana versiyon numarasının değiştiği sürümdür. 2021 yılında yerini macOS Monterey aldı.

<span class="mw-page-title-main">Apple M1</span>

Apple M1, Haziran 2020'de WWDC 2020 etkinliğinde duyurulan Apple silikon çiplere geçiş sürecinde Apple tarafından geliştirilen ilk çiptir. 5 nm üretim süreci ile üretilen ilk kişisel bilgisayar çipi olan M1, 2020'nin Kasım ayında tanıtılan MacBook Air, MacBook Pro ve Mac Mini modellerinde kullanılmaktadır. Daha sonra 18 Ekim 2021 yılında Apple M1 Pro ve M1 Max çipleri sunuldu. TSMC şirketinin 7 nm'li teknolojisin'de üretilir.

Aşağıda Klasik Mac OS ve macOS gibi Macintosh işletim sistemleri'nde çalışan cihazların bir listesi bulunmaktadır.

iMac (Apple silicon)

Apple silicon tabanlı iMac, Macintosh ailesinin Apple Inc. tarafından 2021 yılında geliştirilen, tasarlanan ve üretilen bir modelidir.

macOS Monterey İşletim sistemi sürümü

macOS Monterey, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için masaüstü işletim sistemi olan macOS'un 18. ana sürümüdür. macOS Big Sur'un halefi olarak 7 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilen WWDC 2021'de duyuruldu ve resmî olarak 25 Ekim 2021'de yayınlandı. 7 Haziran 2021'de Apple Developer programına kayıtlı geliştiriciler için macOS Monterey'in beta sürümü yayınlandı. Temmuz 2021'in başında ise herkese açık bir beta sürümü yayınlandı. Tam sürüm ise 25 Ekim 2021 tarihinde kullanıma sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Mac'in Intel işlemciler'e geçişi</span>

Mac'in Intel işlemciler'e geçişi, Apple'ın merkezî işlem birimi'ni (CPU'lar) değiştirme işlemi idi. PowerPC'den Intel x86 işlemcilere geçiş yapıldı. 2005-2020 yıllarında mevcut olmuştur ve ürünlerinde Apple-Intel mimarisi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mac'in Apple silicon'a geçişi</span>

Mac'in Apple silicon'a geçişi, Apple'ın merkezî işlem birimi (CPU'lar) değiştirme işlemidir. 2005-2020 yıllarında Mac'in Intel işlemciler'e geçişi olmuştur ve bu sürecde ürünlerinde Apple-Intel mimarisi kullanıldı. 2020 yılında Intel şirketinin x86-64 işlemcileri Apple silicon ile değiştirildi. CEO Tim Cook, 22 Haziran 2020'de WWDC açılış konuşmasında "iki yıllık bir geçiş planı" duyurdu. Kasım ayında Apple tarafından tasarlanmış işlemcilere sahip ilk Mac'ler piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Apple–Intel mimarisi</span>

Apple–Intel mimarisi, Intel Mac veya Mactel, Intel x86 işlemcileri kullanan Apple Macintosh kişisel bilgisayarları için kullanılan resmi olmayan bir addır. Bundan önce Apple Motorola 68000 serisi ve PowerPC yongaları kullanmıştır. İşlemci mimarisinde x86'ya yapılan değişiklikle, Mac'ler x86 yerel işletim sistemlerine önyükleme yeteneği kazandı. 2020 yılından Apple ürünlerinde Apple silicon yongalarını kullanacağını duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Asahi Linux</span>

Asahi Linux, Apple silicon donanımlı Mac'lere Linux'u taşımayı ve onların macOS'tan farklı bir işletim sistemi çalıştırmasını amaçlayan bir projedir. Proje Hector Martin tarafından başlatıldı ve onun tarafından yönetilmektedir. Çalışmalar, Apple'ın 2022'de ilk alfa sürümüyle birlikte Apple silikona geçişi resmi olarak duyurmasından birkaç ay sonra, 2021'in başlarında başladı. Proje, Apple'ın tescilli donanım yazılımının belgelenmemesi nedeniyle zorlu hale getirildi.

<span class="mw-page-title-main">MacBook Air</span>

Macbook Air, Apple tarafından geliştirilen taşınabilir dizüstü bilgisayar serisidir. macOS işletim sistemine sahip cihaz M1 ve Yeni cihazlarda M2 işlemcisini kullanmaktadır.

macOS Sequoia, Apple'ın Macintosh bilgisayarlar için sunulan işletim sistemi macOS'un yirmi birinci ve mevcut sürümüdür. 10 Haziran 2024'te WWDC 2024'te duyuruldu. macOS Sequoia, Apple'ın macOS sürümlerine Kaliforniya'daki önemli yerlerin adını verme uygulamasına uygun olarak, Sierra Nevada sıradağlarında bulunan Sequoia Ulusal Parkı'ndan esinlenerek verilmiştir.