İçeriğe atla

Apple Pages

Apple Pages
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma11 Ocak 2005 (19 yıl önce) (2005-01-11)
Güncel sürüm6.0.5 / 27 Ekim 2016 (7 yıl önce) (2016-10-27)
İşletim sistemiMac OS X
PlatformMac
TürKelime işlemci
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiapple.com/tr/pages/
Apple Pages iOS
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma27 Ocak 2010 (14 yıl önce) (2010-01-27)
Güncel sürüm3.0.5 / 27 Ekim 2016 (7 yıl önce) (2016-10-27)
İşletim sistemiiOS
PlatformiPhone, iPad, iPod Touch
TürKelime işlemci
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiapple.com/tr/pages/

Apple Pages Apple Inc. tarafından geliştirilen kelime işlemci uygulamasıdır.[1] Apple Keynote ve Apple Numbers ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Pages Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Word uygulaması ile eşdeğerdir.[2][3] Pages'in ilk sürümü 11 Ocak 2005'te ilan edildi ve bir ay sonra serbest bırakıldı. En yeni Macintosh sürümü olan Pages 5 sürümü, 22 Ekim 2013 tarihinde piyasaya çıktı. Önceki sürüm olan sürüm 4 ise, 6 Ocak 2009'da iWork '09'un bir bileşeni olarak çıktı. Apple, 27 Ocak 2010'da dokunmatik bir arayüzle iPad için Pages'in yeni bir sürümünü duyurdu.[4] 31 Mayıs 2011'de Apple, iPad, iPhone ve iPod Touch cihazlarında uygulamanın çalışmasına izin veren evrensel ikili dosyalar getiren Pages'in 1.4 iOS sürümünü güncelledi. 12 Ekim 2011'de Apple, iCloud'a "Bulutlardaki Belgeler" özelliğini ekleyerek iOS uygulamasını 1.5 sürümüne yükseltti. iOS Pages, 7 Mart 2012'de 1.6 sürümüne güncellendi ve yalnızca iOS 5.1 veya daha üst bir sürümü üzerinde çalıştı. OS X için Pages, aynı gün yayınlanan iOS için Pages 1.7'yi desteklemek için 4 Aralık 2012'de 4.3 sürümüne güncellendi.

Apple Pages iWork 09 logosu

Pages, Apple tarafından, kullanıcıların cihazlarında hızlı bir şekilde belgeler oluşturmasına izin veren kullanımı kolay bir uygulama olarak pazarlanmaktadır. Pages'de, farklı temalar içeren çeşitli Apple tasarım şablonları (harfler, özgeçmişler, posterler ve anahatlar gibi) bulunmaktadır. Posta sarma, yer imleri, metin kutusu bağlama, gelişmiş bul / değiştirme, sol-sağ kenar boşluklarını değiştirme (sol-sağ üstbilgi ve altbilgiler arasında dönüşümlü olarak), 2'li "sayfa yayılmış" görüntüleme, bitişik olmayan metin seçimi dahil birçok gelişmiş özellik, sürüm 4.3'te mevcuttu. Applescript desteği sürüm 5'e dahil edilmedi. Ayrıca, sürüm 4.3'te bulunan pek çok şablon sürüm 5'te kaldırılmıştır, ancak bazı şablonlar başka yerlerde bulunabilir. Örneğin, Final Draft'ın Cole & Haag standardına göre derlenen Apple Pages için ücretsiz bir senaryo şablonu var.[5]

Özellikleri

Apple Pages 2013-2014 logosu

Sayfalar hem kelime işlemci hem de sayfa mizanpajı uygulamasıdır. Bununla birlikte, en son enkarnasyonunda (sürüm 5), en gelişmiş düzen özellikleri kaldırılmıştır. Apple'nin tasarladığı 140'tan fazla şablon önceki sürümlere dahil edildi. Yeni sürüm 5'e yalnızca yaklaşık 60 dahil edilmiştir. Sayfalar ilk açıldığında kullanıcılara bir Şablon Seçici ile sunulur. Bu bir temel, rapor, mektup, özgeçmiş, zarf, kartvizit, el ilanları ve posterler, kartlar, çeşitli ve şablonların bir bülten bölümünü içeren önceden tasarlanmış bir şablonla boş bir belgeyle başlamalarını sağlar. Medya Tarayıcı'dan fotoğrafları sürükleyip bırakarak yerini alabilecek yer tutucu metinler ve resimler içerir.[6]

Her belge penceresinde, nesnelerin eklenmesi (metin kutuları, şekiller, tablolar, çizelgeler ve yorumlar), belgeyi iWork.com'a yüklemek ve ilave sayfalar eklemek gibi sık kullanılan işlevlere tek tıklamayla erişmenizi sağlayan bir araç çubuğu bulunur. Buna ek olarak, belge penceresinde metinlerin tek tıklamayla biçimlendirilmesine ve görüntülerdeki düzenlemelere olanak tanıyan bağlamsal biçim çubuğu bulunur. Metin seçildiğinde, biçim çubuğu kullanıcıların yazı tiplerini, metin boyutunu ve rengini seçmelerini, satır aralığını ve hizalamayı ayarlamalarını sağlar.[7] Bir görüntü seçildiğinde, biçim çubuğu donukluğu ayarlamak, gölge ve yansıma efektlerini göstermek ve gizlemek ve görüntüyü maskelemek için araçlar görüntüler. Ayrı bir Müfettiş penceresi, açık belgedeki herhangi bir öğe için mevcut olan hemen hemen tüm biçimlendirme seçeneklerini sunar.

IWork '08'den başlayarak, kelime işleme ve sayfa düzeni iki farklı moddur. Kelime işlem modunda Pages, üstbilgi ve altbilgiyi, dipnotları ve ana hatları ve liste oluşturma işlemlerini destekler. Kullanıcılar bir belgede başkalarıyla işbirliği yapabilirler.[8] Sayfalar, her bir kişinin düzenlemelerini farklı renklerle görüntüleyerek değişiklikleri farklı kullanıcılar tarafından izler. Kullanıcılar ayrıca dokümanın yanında yorum ekleyebilirler. Sayfa düzeni modunda, kullanıcılar sayfadaki nesnelerin konumu üzerinde tam kontrol sahibi olurlar.[9] Resimler ve metin tuvale yerleştirilebilir. Medya Tarayıcı, iTunes, iMovie ve Apple Fotoğraflar medyalarına hızlı erişim sağlar. Kullanıcılar, Medya Tarayıcı penceresinden müzik, film ve fotoğrafları doğrudan Pages belgelerine sürükleyip bırakabilir.

Pages birtakım gelişmiş yazma araçlarını kullanması için kullanılır. Bunların birçoğu geçerli sürümden sıyrılmıştır. "Tam Ekran" modu (Mac OS X Lion'da tanıtıldı) menubar'ı ve araç çubuklarını gizler; böylece kullanıcılar, ekrandaki diğer pencerelerden rahatsız olmadan tek bir belgeye odaklanabilirler.[10] Daha önceki sürümlerde, adres mektuplarının veya Kişiselleştirilmiş belgeler oluşturmak için Apple Numbers'den kişi verileriyle otomatik olarak özel alanları dolduran adres mektup birleştirmesi bulunur. Örneğin, bir kullanıcı üç farklı kişiye bir mektup göndermek isterse, mektup birleştirme işlemi, yazdırırken doldurulan yer tutucu alanları olan tek bir belge oluşturmasına izin verir. Adres Mektup Birleştirme özelliği tamamen sürüm 5'te kaldırılmıştır. Tablolar ve Numaralardan yapıştırılan grafikler, özgün e-tablo değiştirilirse otomatik olarak güncellenir.

Uyumluluk

Pages, bazı Microsoft Word belgelerini içe aktarabilir (Word 2007'nin Office Açık XML biçimi dahil). Pages 4 ve daha öncekiler AppleWorks sözcük işleme belgelerini içe aktarabilir ve belgeleri zengin metinlere verebilir, ancak bu özellikler kaldırılmıştır. Pages 5 yine de PDF, EPUB ve Microsoft Word .doc formatlarına dışa aktarabilir.[11] Ocak 2015 itibarıyla, Pages OpenDocument dosya biçimini desteklemez. Dosyalarını açabilen Pages dışındaki tek bilinen yazılım, Google Docs Viewer, LibreOffice ve Jumpshare'dir. Google Dokümanlar dosyaları görüntüleyebilir ve bunları Baskı işlevi aracılığıyla PDF olarak kaydedebilir, ancak bunları düzenleyemezsiniz. Jumpshare dosyaları görüntüleyebilir.

.pages dosyasını Windows veya Linux kullanarak görüntüleyecek veya düzenleyebilecek herhangi bir program bulunmamakla birlikte, .pages dosyası aslında bir paket olduğu için Pages '09'da oluşturulan bir belgeden bazı içerikler alınabilir. Bir kullanıcı, bir paket açma programında .pages dosyasını açabilir, dosyaları Windows'daki zip dosyaları olarak yeniden adlandırarak (XP ve üstü) yeniden adlandırabilir ve yalnızca görüntüleme ve yazdırma için bir .jpg veya .pdf önizleme bulabilir. .pages dosyasının yaratıcısı bir önizleme eklemeyi seçerse mümkündür. Kullanıcı ayrıca biçimlendirilmemiş metin içeren bir .xml dosyası bulacaktır.[12] Bu işlem, 2008 sürümünü kullananlar için, geriye dönük olarak uyumlu olmayan sayfaların 2009 sürümünde kaydedilmiş dokümanları açmak için kullanılabilir.

Apple Pages araçları

Sayfalar belgeleri bir dizi biçimle de dışa aktarabilir; Biçimlendirme, genellikle dışa aktarma işlemi sırasında saklanır.

Versiyon tarihi

Versiyon numarasıYayın tarihiÖzellikleri
1.0 Şubat 2005 İlk sürüm.
1.0.1 March 17, 2005 Bazı müşterilere sorunlara neden olan izole hataları ve sorunları düzeltir. Ayrıca şablon sayfalarının silinmesine de izin verildi.
1.0.2 25 Mayıs, 2005 Sayfa gezinme ve organizasyonla ilgili sorunları ele alır.
2.0 10 Ocak, 2006 IWork '06'nın bir parçası olarak çıkarıldı. Yeni şablonlar, tablo hesaplamaları, şekiller içeren fotoğraf maskeleme ve serbest bıçak eğrileri içerir.
2.0.1 26 Nisan, 2006 2.0.1, grafikler ve görüntü ayarlarıyla ilgili sorunları giderir. Ayrıca birkaç diğer küçük soruna da değinmektedir.
2.0.1v2 1 Mayıs, 2006 Pages 2.0.1, grafikler ve görüntü ayarlarıyla ilgili sorunları giderir. Ayrıca birkaç diğer küçük soruna da değinmektedir.
2.0.2 28 Eylül, 2006 Pages 2.0.2 Aperture uyumluluğu sorunlarını giderir.
3.0 7 Ağustos, 2007 Pages 3.0, iWork '08'in bir parçası olarak piyasaya sürüldü. Office Open XML (Microsoft Office 2007) dosyaları ile uyumluluk getirildi. Değişiklik Takibi tanıtıldı. Resimler için şeffaflık aracı oldu. Pages 3.0, eklenen işlevlere rağmen Pages 2.0 (760 MB) için gereken yalnızca bir üçüncü (260 MB) sabit disk alanına ihtiyaç duyuyor.
3.0.1 27 Eylül, 2007 Performans ve değişim izleme ile ilgili sorunları giderir.
3.0.2 29 Ocak, 2008 Bu güncelleme, macOS ile uyumluluğu ele alıyor.
3.0.3 2 Şubat, 2008 Uyumluluk sorunları.
4.0 6 Ocak, 2009 IWork '09'un bir parçası olarak çıktı. Yeni özellikler, tam ekran görünümünde düzenleme olanağı, Microsoft Office ile daha iyi uyumluluk, anahat modu, belgeleri yeni iWork.com hizmetine yükleme seçeneği ve "değişiklikleri izleme" özelliği için yapılandırılabilirliği genişletti. (Açıklama balonlarını görünür tutarken değişiklik balonlarını kapatma seçeneği de dahil).
4.0.1 March 26, 2009 EndNote X2 veya MathType 6 ile çalışırken veya Pages dosyalarını silerken güvenilirliği artırır.
4.0.2 28 Mayıs, 2009 Belgeleri kaydederken güvenilirliği artırır.
4.0.3 28 Eylül, 2009 Tam ekran modunda güvenilirliği artırır, görüntülere saydamlık uygular ve EndNote alıntıları.
4.0.4 26 Ağustos, 2010 iBooks ile birlikte kullanmak için EPUB formatına dışa aktarma desteği ekler ve tablolardaki sorunları düzeltir.
4.0.5 5 Ocak, 2011 Dışa aktarılmış ePub dokümanlarının okunabilirliğini geliştirir.
4.1 20 Temmuz, 2011 Mac OS X Lion için aşağıdakileri içeren ek destek: Tam Ekran, Özgeçmiş, Otomatik Kaydetme, Sürümler, Karakter seçici. Microsoft Office Uyumluluğunu Geliştirir.
4.2 25 Temmuz, 2012 OS X Mountain Lion ve iCloud'da belge depolamanın desteğini ekler.
4.3 4 Aralık, 2012 iWork iOS 1.7 uygulamaları için destek ekler.
5.0 22 Ekim, 2013 Mac'lar ve iOS cihazları ile web üzerinden iCloud.com aracılığıyla çevrimiçi ortak çalışma ekler. Adres mektup birleştirmesi, metin kutusu bağlama, varsayılan yakınlaştırma ayarı, sayfa sayısı, yer imleri, tablolardaki görüntüler ve rtf dosyalarını okuma / verme becerisi gibi pek çok gelişmiş özelliği kaldırır.
5.0.1 21 Kasım, 2013 Araç çubuğunu en önemli araçlarınızla özelleştirin - İstikrar iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri.
5.1 24 Ocak, 2014 Dikey cetveli ve birkaç diğer özelliği ekler - Kararlılık iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri
5.2 1 Nisan, 2014 iCloud aracılığıyla paylaşım için "yalnızca görüntüleme" seçeneğini ekler. İbranice ve Arapça gibi iki yönlü diller için geliştirilmiş destek. Geliştirilmiş Anında Alfa, metin kutuları, ePub dışa aktarma ve AppleScript desteği.
5.2.2 21 Ağustos, 2014 Kararlılık iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri.[13]
5.5.1 6 Ekim, 2014 Bu güncelleme kararlılık geliştirmeleri ve hata düzeltmeleri içeriyor.[13]
5.5.2 8 Ocak, 2015 This update contains stability improvements and bug fixes.[13]
5.5.3 21 Nisan, 2015 Bu güncelleme kararlılık geliştirmeleri ve hata düzeltmeleri içeriyor.[13]
5.6 15 Ekim, 2015 Bu güncelleme, OS X El Capitan için geliştirmeler, kararlılık geliştirmeleri ve hata düzeltmeleri içeriyor.[13]
5.6.1 11 Ekim, 2015 Bu güncelleme kararlılık geliştirmeleri ve hata düzeltmeleri içeriyor.[13]
5.6.2 10 Mayıs, 2016 Bu güncelleme kararlılık geliştirmeleri ve hata düzeltmeleri içeriyor.[13]
6.0 20 Eylül, 2016 Gerçek zamanlı İşbirliği (Beta), Pages '05 belgelerini destekleme ve birden çok belgeyi tek bir pencerede açmak için eklenen sekmeler dahil olmak üzere macOS Sierra için güncellendi.[14]
6.0.5 27 Ekim, 2016 2016 MacBook Pro Touch Bar desteği, kararlılık ve performans geliştirmeleri.

Kaynakça

  1. ^ "Education". 17 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  2. ^ "Iwork Vs Microsoft Office Vs Google Docs". 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  3. ^ "Microsoft Word Vs Apple Pages Review". 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  4. ^ "11apple Unveils Iwork 05". 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  5. ^ "How Get Pages Numbers Keynote İmovie Garageband On İpad Or İphone For Free". 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  6. ^ "Apple Working Iwork Update Reintroduce Missing Features". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  7. ^ "Apple Pages İpad İphone Review". 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  8. ^ "07apple Introduces Iwork 08". 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  9. ^ "Iwork 2013 Apple Promises Bring Missing Features Back New Free Versions Pages Number Keynote". 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  10. ^ "Does Iwork For Icloud Mean Native Iwork Mac And İos Apps Will Become Free Services". 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  11. ^ "Apple Pages Word Processor". 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  12. ^ "Pages Numbers Updates Are Killing Some Macs". 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  13. ^ a b c d e f g "Arşivlenmiş kopya". 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 
  14. ^ "Apple Updates Iwork For Mac Adding Real Time Collaboration Beta To Pages Numbers Keynote". 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

iBooks

iBooks Apple'ın yayınladığı e-kitap programıdır. iPad sürümü 27 Ocak 2010 tarihinde duyurulmuştur ve 2010'un ortalarında iOS 4 ile iPhone ve iPod Touch versiyonları da yayınlanmıştır.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

macOS Sierra İşletim sistemi sürümü

macOS Sierra, Apple şirketinin macintosh bilgisayarlar için tasarladığı masaüstü ve sunucu işletim sistemi olan macOS'un on üçüncü büyük sürümüdür. OS X El Capitan sürümünün bir üstü olarak çıkmıştır. macOS Sierra sisteminin ilk beta sürümü geliştiriciler için WWDC 2016 sunumunun hemen ardından yayınlanmıştır. Ayrıca, bu etkinlikte iOS 10 mobil işletim sistemi de kullanıcılara sunuldu. Apple bu kez yeniden bir isim düzenlemesi yaptı, böyle ki, şirket OS X Mountain Lion versiyonunda "Mac OS X" ismini "OS X" ismine değiştirmiştir. Bu kez ise şirket Mac OS 7.6'dan beri kullanılan ve eski adlandırma şemasını hatırlatan, "macOS" ismi ile değiştirdi. Bundan başka Applenin sunucu işletim sistemi de "macOS Server" ismini aldı. Aynı watchOS ve tvOS gibi Apple'ın diğer ürünleri için kullandığı kişisel kullanım yazılımlarının isimleri ile bağdaştırabilmek için, OS X yazılım sisteminin ismi bu sürümde macOS olarak değiştirilmiştir. Bu kez de sürüme konum tabanlı isim verildi, Kaliforniyada bulunan Sierra Nevada dağlarının şerefine "Sierra" ismi verildi. Yeni sürümde özellikler Süreklilik, iCloud ve pencere geliştirmeleri ve Apple Pay ve Siri desteği üzerinde durulacak.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Lion</span> Mac OS X işletim sisteminin 2011 tarihli, 8. büyük sürümü

Mac OS X Lion veya Mac OS X 10.7 Lion Mac OS X işletim sisteminin 8. büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 11A511 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 11.0"dir. Sürümün ilk önizlemesi "Maca geri dön" sloganı altında Apple Özel Etkinliğinde (Stevenote) 20 Ekim 2010 tarihinde açıldı. Bu, Apple'ın iOS sisteminde yapılan birçok gelişmeler, Mac yüklü uygulamaların kolayca gezilebilir olan ekran gibi yenilikler getiriyor, Mac OS X Snow Leopard sürümündeki gibi, Mac App Store için destek içerir.Sürümün yüklenmesi Apple Software Update aracılığı ile oluyor. 24 Şubat 2011 tarihinde, Lion-un ilk geliştiriciler için önizlemesi (11A390) Apple Developer programına abonelerine serbest bırakıldı. Diğer geliştirici önizlemesi sonra dan WWDC 2011'de serbest bırakıldı. Lion, 1 Temmuz 2011 tarihinde üretim için serbest bırakıldı, 20 Temmuz 2011 tarihinde Mac App Store üzerinden son sürümü ile izledi. İlk günde şirket bir milyon satış olduğunu bildirdi. Ekim 2011 itibarıyla, Mac OS X Lion, dünya çapında altı milyon kopya sattı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Panther</span>

Mac OS X Panther, Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış dördüncü nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Sürüme bu kez büyük kedilerin bir türü olan Panthera ismi verildi. Apple 24 Ekim 2003 tarihinde Panther'i yayınladı. Sürümün güncellenmesi Apple Software Update yöntemi ile gerçekleşti. Safari web tarayıcısı da ilk kez bu sürümden başlayarak kullanılmaya başlandı.

iMovie macOS ve İOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik video düzenleme yazılımı

iMovie Apple tarafından Mac ve iOS için bir video düzenleme yazılımıdır. İlk olarak 1999 yılında, FireWire özellikli ilk tüketici Mac modeli iMac G3 ile birlikte Mac OS 8 uygulaması olarak piyasaya çıktı. iTunes, iDVD, iWeb, iPhoto ve GarageBand uygulamaları ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Sürüm 3'ten bu yana iMovie, Mac için iLife paketiyle birlikte gelen bir OS X uygulamasıdır. 2003 yılından bu yana, iMovie tüm yeni Mac bilgisayarlarına ücretsiz olarak dahil edilmiştir. iMovie, çoğu MiniDV format dijital video kameradaki FireWire (IEEE 1394 arayüzünü veya bilgisayarın USB bağlantı noktasını kullanarak Mac'e video çekimi yapar. Ayrıca bir sabit diskten video ve fotoğraf dosyalarını içe aktarabilir. Buradan, kullanıcı fotoğraflar ve video klipler düzenleyebilir ve temel renk düzeltme, video geliştirme araçları ve geçişler ve slaytlar gibi geçişler de dahil olmak üzere başlık, tema, müzik ve efektler ekleyebilir.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

Quick Look Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Leopard işletim sisteminde tanıtılan hızlı bir önizleme özelliğidir. Bu özellik 11 Haziran 2007'de düzenlenen Worldwide Developers Conference'da ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Write</span> Sözcük işlemci

Microsoft Write Windows NT 3.5'e kadar, Windows 1.0 ve sonraki sürümlerinde bulunan temel bir sözcük işlemcidir. Ömrü boyunca minimum düzeyde güncellendi ve MacWrite'nin önceki sürümleriyle karşılaştırılabilir duruma geldi. Erken sürümlerde Write yalnızca Write (.wri) dosyaları ile çalışır, ancak Windows 3.0'dan sonra Write, erken Word (.doc) belgelerini okuma ve oluşturma becerisine kavuşmuştur. Windows 3.1 ile, Write OLE yeteneğine sahip oldu. Windows 95'te, Write, WordPad ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office Mobile</span> Microsoft Officein akıllı telefonlar için geliştirilmiş sürümü

Microsoft Office Mobile Microsoft tarafından Windows 10, Windows 10 Mobile, iOS, Android ve Chrome OS için geliştirilen yaratıcılık yazılımı mobil uygulamalarıdır. Çekirdek uygulamalar Word, Excel, PowerPoint ve OneNote'dur. Office Sway, Skype for Business ve SharePoint gibi diğer Office uygulamaları, desteklenen cihazlar ve platformlardaki mobil uygulama mağazasından indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Önizleme (macOS)</span>

Önizleme MacOS işletim sisteminin resim görüntüleyici ve PDF görüntüleyicisidir; Kullanıcıların dijital görüntüleri ve Taşınabilir Belge Formatı (PDF) dosyalarını görüntülemesine ve yazdırmasına olanak tanır. MacOS'un kendisi gibi, NeXT'den gelen NextStep işletim sisteminde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Numbers</span> hesap tablosu uygulaması

Apple Numbers Apple Inc. tarafından geliştirilen hesap tablosu uygulamasıdır. Apple Pages ve Apple Keynote ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Numbers Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Excel uygulaması ile eşdeğerdir. Numbers iOS, Mac OS X Tiger veya daha yeni sürümleri için kullanılabilir. OS X için 1.0 sürümü 7 Ağustos 2007'de ilan edilerek iWork paketindeki en yeni uygulama haline geldi. iPad sürümü 27 Ocak 2010'da çıktı. Uygulama, daha sonra iPhone ve iPod Touch'u destekleyecek şekilde güncellendi.

iBooks Author Interaktif, multimedya odaklı "yeni nesil" dijital kitaplar üretebilen Apple'nin e-kitap yazarlığı uygulamasıdır. iBooks Author ile oluşturulan kitaplar .ibooks dosyaları olarak dışa aktarılabilir ve Apple iBooks Store'da yayınlanabilir veya PDF olarak ihraç edilebilir. IBooks Yazar ücretsiz olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Apple Keynote</span>

Apple Keynote Apple Inc. tarafından geliştirilen sunum programı uygulamasıdır. Apple Pages ve Apple Numbers ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Keynote 7.0 sürümü, 20 Eylül 2016'da piyasaya çıktı ve Mac için en son sürümdür. Keynote Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft PowerPoint uygulaması ile eşdeğerdir. Apple, 27 Ocak 2010 tarihinde, iPad için Keynote'nin yeni bir sürümünü yepyeni bir dokunmatik arayüzü ile duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">TextEdit (yazılım)</span>

TextEdit, ilk olarak NeXT'in NextStep ve OpenStep'te bulunan, basit, açık kaynaklı bir kelime işlemci ve metin düzenleyicidir. Apple 'nin NeXT'i satın almasından bu yana MacOS ile dağıtılıyor ve Linux gibi diğer Unix benzeri işletim sistemleri için bir GNUstep uygulaması olarak mevcuttur. Apple Advanced Typography tarafından desteklenmektedir ve birçok gelişmiş tipografi özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Notlar</span> Appleın kullandığı not yazma uygulaması

Apple Notlar Apple tarafından geliştirilen bir uygulamadır. iOS ve macOS işletim sistemlerinde sağlanır; ikincisi OS X Mountain Lion ile başlar. Apple'ın iCloud hizmetini kullanarak cihazlar arasında senkronize edebilen kısa metin notları oluşturmak için bir servis görevi görür.

<span class="mw-page-title-main">WordPad</span> Microsoftun ürettiği kelime işlemci

WordPad Windows 95'ten itibaren hemen hemen tüm Microsoft Windows sürümlerine dahil olan basit bir kelime işlemcidir. Microsoft Notepad'den daha gelişmiş, ancak Microsoft Works Kelime İşlemcisi ve Microsoft Word'den daha basittir. Microsoft Write'nın yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Works</span>

Microsoft Works Microsoft tarafından geliştirilmiş durdurulan bir ofis paketidir. Works daha küçük, daha ucuzdu ve Microsoft Office'e veya diğer büyük ofis takımlarına göre daha az özellik taşıyordu. Temel işlevselliği bir kelime işlemci, bir hesap tablosu ve bir veritabanı yönetim sistemi içeriyordu. Daha eski sürümlerde bir takvim uygulaması ve bir sözlük vardı, ancak eski sürümler bir terminal emülatörü içeriyordu. Works, bağımsız bir program olarak ve adaşı ev verimlilik paketinin bir parçası olarak mevcuttu. Düşük maliyeti nedeniyle, şirketler Works'u sıklıkla düşük maliyetli makinelerde önceden yüklemişlerdir.