İçeriğe atla

Appayya Dikshita

Appayya Dikshita (IAST Appayya Dīkṣita veya "Dikshitar"), 1520 ve 1593 tarihleri arasında yaşadı. Yajna uygulayıcısı ve Hint felsefesinin daha çok Şiva veya Şiva Advaita yoğunluklu Advaita Vedanta okulunun sözcüsüdür.

Hayatı

Appayya Dikshitar, Tiruvannamalai bölgesindeki Adayapalam'da Vinayaga Subramanian adıyla dünyaya geldi. Babasının adı Rangarajudhwari idi. Namakarana denilen ad verme seremonisinden sonra Vinayaka Subramanya adını aldı. Guru'su Rama Kavi'nin gözetimi altında Hindu kutsal metinleri üzerinde çalıştı. Seyahatlerde bulundu ve felsefi tartışmalara girdi, pek çok merkezde eğitim verdi. Pek çok eser veren Appayya Dikshita yaşamı sırasında Vellore, Tanjore, Vijayanagara ve Venkatagiri krallarından da hürmet gören bir Advaita filozofu ve bilgesi oldu.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sri Chandrasekharendra Saraswathi</span>

Sri Chandrakesharendra Saraswathi Mahaswamigal, Hint dini lider ve aziz.

<span class="mw-page-title-main">Şivan Perwer</span> Kürt sanatçı, söz yazarı ve yorumcusu

İsmail Aygün ya da bilinen sahne adıyla Şivan Perwer, Kürt müzisyen, şair ve yazardır. Eserlerinde tarihi ve geleneksel temaları yansıtmaktadır.

Vişnu, Vaişnavizm'de Mutlak Varlık, Nihai Benlik; Yüce Tanrı. Vişnu veya Yüce Tanrı'nın en yüce varoluşsal konumu Hindu kutsal metinlerinden Yajurveda, Rigveda ve Bhagavad Gita'da bildirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ramana Maharshi</span>

Ramana Maharshi, Tiruvannamalai yakınlarındaki Arunachala tepesinde yaşamış, Advaita Vedanta akımından Hindu mistik.

Advaita Vedanta, Devanagari अद्वैत वेदान्त, Hint felsefesi dizgelerinden Vedanta'nın "ikicisizlik" öğretisinin Sanskritçe karşılığı.

Shankara şekillerinde de yazılır ve şu isimlere atıfla kullanılır:

<span class="mw-page-title-main">Avatar</span> Hint mitolojisine göre tanrıların yeryüzüne indiklerinde büründükleri şekiller

Avatar, Hint mitolojisine göre tanrıların yeryüzüne indiklerinde büründükleri şekillerdir. Balarama, Sri, Varaha gibi isimler alan avatarlar, hikâyelere konu olmuştur. Avatar, Sanskritçede ava; aşağı ve tar: iniş anlamına gelen sözcüklerin birleşiminden oluşturulmuş olup bilgi anlamına gelen veda'nın gökyüzünden yeryüzüne; havadan, ateşten, sudan veya topraktan olana inmesi ve ona dahil olması anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Eckhart Tolle</span>

Eckhart Tolle 1948 yılında Almanya'da Ulrich Tolle adıyla doğdu. Yeni dönem ruhani öğretmen ve yazarlardandır. Eckhart Tolle hiçbir din ve gelenek ile bağıntılı değildir fakat "Power of Now" adlı kitabında etkilendiği kişi ve felsefeleri şu şekilde sıralar: Meister Eckhart, Advaita Vedanta, A Course in Miracles, mistik İslam, Sufilik, Rumi'nin şiirleri, Zen Budizmin Lin-chi (Rinzai) ekolü.

<span class="mw-page-title-main">Yüksekliğine göre heykeller listesi</span> Vikimedya liste maddesi


Yüksekliğine göre heykeller listesi dünyada bulunan heykellerin en yüksek boydaki heykelden, boyu 10m üstünde olan heykele kadar boy yükseklikleri itibarıyla yapılan bir sıralamasını vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adi Şankara</span> 8. yüzyılda yaşamış Hint filozof ve teolog

Adi Şankara, Hint filozof, mistik ve teolog. Śaṅkara Bhagavatpādācārya ve Ādi Śaṅkarācārya adlarıyla bilinen Hint filozof Vedanta'nın bir alt kolu olan Advaita Vedanta öğretisinin tarihteki en ünlü temsilcilerinin başında gelir.

İkiliksizlik veya Nondüalizm şeylerin birbirinden farklı görünmekle birlikte ayrı olmadıklarını savunan görüştür. İkiliksizlik inanç, durum, teori, pratik veya bir felsefeye atıfla kullanılır. Kavramın "Monizm" veya nitelikli monizm ile bağlantısı vardır.

Ishwar Totapuri "Nangta Baba" (1780-?) olarak da bilinir. Pencap'da (Hindistan) doğmuştur. Advaita Vedanta yolunu izlediği söylenilen bir parivrajaka tir. Kendisinin Hint bilge Ramakrişna'yı Advaita Vedanta'ya inisiye ettiği bilinmektedir. Totapuri Ramakrişna'ya Gayrişahsi Mutlağın sadece tüm kavramsal formlardan arınmış bir bilinç haliyle idrak edilebileceğini öğretmiştir. Ramakrişna kendisini "ezici güçte, sert görünümlü, iri fizikli ve yiğit sesli" birisi olarak tarif etmiş ve onu hint dilinde "Çıplak kişi" anlamına gelen Nangta adıyla anmıştır. Bu lakabın kendisine verilmesinin sebebi kendisinin elbisesiz olan Hint zahitlerden biri olmasıdır.

Keşmir Şivacılığı, Hindu felsefi ve dini Şivacı okulun kollarından biridir. Keşmir'de 8. veya 9. yüzyıllarda doğan Keşmir Şivaizmi Batı felsefi terminolojiyle mutlak idealizm, teistik monizm, realistik idealizm gibi tanımlanmaktadır. Keşmir Şivaizmi'ne göre Tanrı ile evren arasında uçurum bulunmamaktadır. Hint felsefesinin bir başka okulu olan Advaita Vedanta'da dile getirildiği gibi Evren değil ancak evren ile Tanrı'yı birbirinden kopuk olarak algılayan ikilik algısının kendisi bir illüzyondur.

<span class="mw-page-title-main">Jaimini</span> Hint bilge

Jaimini, Hint felsefe okulu Mimansa'nın büyük filozoflarından Hint bilge. Rishi Parashara'nın oğlu büyük bilge Veda Vyasa'nın müridi idi.

<span class="mw-page-title-main">Hintler</span> Hindistan vatandaşları veya sakinleri

Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır. İngilizcede Hintler için kullanılan Indian kelimesi Yeni Dünya'nın keşfinden sonra Kızılderililer için de kullanılmaya başlanmış, son dönemlerde ise bu ikili karışık anlamı bertaraf etmek için Kızılderililer American Indian tamlamasından kısaltma Amerindian adıyla da anılmaktadır. 1 milyar 250 milyonluk nüfuslarıyla dünya nüfusunun %17,31 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Hint felsefesi</span>

Hint (Hindu) Felsefesi Hindistan'ın eski çağlarında ortaya çıkmış, içinde felsefeleri, dünya görüşlerini, öğretileri barındıran kendilerinin ise Darşana dedikleri geniş bir yelpazeyi içine alır. Milattan önce 15. yüzyılda geç vedalar döneminde oluşturulan upanişadlar ilk yazılı ve hala önemsenen kaynaklardır. Radhakrishnan'a göre dünyanın en eski felsefi yapıtlarıdır. Modern yorumcular Hint Felsefesinde iki ana gelenek olduğunu öne sürerler. Veda'da söylenenleri kaynak olarak görüp kabul eden geleneğe Astika, Veda'lara mesafe koyan geleneklere de Nastika geleneği denir. Nastika akımından olan okullar arasında Budizm, Cainizm, Ajivika, Carvaka vs. bulunur. Hint felsefesinde Veda'ları kabul eden Astika akımında altı sistem bulunur. En eskisi Samkhya'dır ve ondan ortaya çıkan Yoga'dır. Diğer dördü Nyaya, Vaiseşika, Mimamsa, Vedanta'dır. Yoga adlı eserinde inançlar üzerine çalışan felsefeci Eliade'e göre Hindu düşünce sisteminin olmazsa olmaz dört temel kavramı karma, maya, nirvana ve yoga'dır. Karma, insanı kozmosa bağlayan evrensel nedensellik yasasıdır, "eden, ettiğini bulur" diye algılanır. Maya, kozmosu doğurur ve onun geri dönüşünü de yönetir. İnsanlar cehaletle körleştiği sürece bu kozmik yanılsamayı besler. Nirvana, Karma ve Maya'nın ötesinde konumlanmış asıl hakikat, koşullanmamış, aşkın bir hal, durumdur. Yoga ise varlığa erişmenin yollarıdır.

Gauḍapāda, ayrıca Gauḍapādācārya olarak da anılan erken Orta Çağ dönemi Hindu filozofu ve Hindu felsefesinin Advaita Vedanta okulunun bilginiydi. Biyografisi belirsiz olsa da fikirleri ona Paramaguru diyen Adi Şankara gibi başkalarına ilham verdi.

<span class="mw-page-title-main">Para Brahman</span>

Para Brahman veya Param Brahman Vedik felsefeye göre tüm tanımlamaların ve kavramların ötesinde olan "Yüce Brahman"dır. Evrene ve ötesinde, tüm varlıklara sonsuz nüfuz eden biçimsiz Var Olan, Maya'yı aşkın Nihai Varlık olarak tanımlanır.

Neo-Advaita, klasik Advaita Vedanta anlayışını modern dönemde yeniden yorumlayan tinsel bir yaklaşım ve hareket. Satsang hareketi veya Satsang ağı olarak da bilinmektedir.