İçeriğe atla

Apostolos Andreas Manastırı

Koordinatlar: 35°39′34″K 34°34′17″D / 35.65944°K 34.57139°D / 35.65944; 34.57139
Apostolos Andreas Manastırı
Harita
Temel bilgiler
Koordinatlar35°39′34″K 34°34′17″D / 35.65944°K 34.57139°D / 35.65944; 34.57139
İnançRum Ortodoks
Açılış15. yüzyıl (şapel)
18. yüzyıl (kilise)
19. yüzyıl (manastır)

Apostolos Andreas Manastırı (Yunanca: Απόστολος Ανδρέας) veya Ayandreya Manastırı,[1] Kıbrıs'ta, Karpaz Yarımadası'nın en ucu olan Zafer Burnu'nun güneyinde bulunan bir manastırdır.

Hristiyan inancına göre İsa'nın havarilerinden Andreas deniz yoluyla Kutsal Topraklar ve Kudüs'e giderken gemide su sıkıntısı baş gösterdi. Andreas gemiden inerek manastırın bulunduğu yere bastonuyla ve oradan su fışkırmaya başladı. Bir gözü kör olan geminin kaptanı gözlerini bu suyla yıkayınca kör gözü görmeye başladı.[2]

15. yüzyılda suyun bulunduğu ve günümüzde de aktığı yere küçük bir şapel inşa edildi. Manastırın bir bölümü 18. yüzyılda inşa edilirken, binanın günümüzdeki dış cephesini oluşturan bölüm 19. yüzyılda yapıldı.[2]

1974 yılındaki Kıbrıs Harekâtı'nın ardından bölgedeki Rumların neredeyse tümü güneye göç etmesi ve Yeşil Hat'tan geçişin mümkün olmaması nedeniyle manastıra ziyaret çok azaldı. 2000'li yıllarda sınır kapılarının açılmasıyla ziyaret yeniden başladı ve giderek arttı.[2]

Özellikle 15 Ağustos ve 30 Kasım günlerinde manastıra ziyaretçi akın etmektedir. Bir takım Müslümanlar manastırın bir Hristiyan azizinin değil, İslam ermişinin yeri olduğuna inanmaktadır.[1]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Hakeri, Bener Hakkı (1992). "Ayandreya Manastırı (Apostolos Andreas Manastırı)". Kıbrıs Türk Ansiklopedisi. I. Kıbrıs Gazetesi Yayınları. ss. sf. 36. 
  2. ^ a b c Apostolos Andreas Monastery, Karpaz, North Cyprus 26 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (whatson-northcyprus.com) Erişim tarihi: 12 Ekim 2011.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Barnabas</span> Hristiyanlığı yeni kabul eden Pavlusun yanında önemli rol oynayan Kıbrıs asıllı Yahudi; ilk Hristiyanlardan biri

Barnabas ya da Barnaba, Hristiyanlığın erken döneminde Nasıralı İsa'nın yaşamı boyunca kendi etrafında oluşturduğu "On İkiler"in arasında yer almayan elçilerinden biriydi. Elçilerin İşleri'ne göre, Kıbrıs'taki Yahudi diaspora cemaatinden geliyordu ve Levililerin kâhin İsrail kabilesine mensuptu. Antakya'daki Hristiyan cemaatinin kurucu figürlerinden ve liderlerinden biridir ve mektuplarında kendisinden birkaç kez bahseden Tarsuslu Pavlus'un öğretmeni olarak kabul edilir. Barnabas, Elçiler Çağı'nda Pavlus'la birlikte Hristiyan misyonerlik anlayışının gelişmesi için temel teşkil eden misyonerlik yolculuklarına çıkmış ve Elçiler Konsili'nin katılımcılarından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dipkarpaz</span> Kıbrısta bir kasaba

Dipkarpaz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'nde yer alan bir kasabadır. Burada Türkler'in yanı sıra 250 Rum nüfusu yaşamaktadır. 2006 nüfus verilerine göre burada nüfus 5.300 kişiden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

Ayazma, şifalı olduğuna inanılıp kutsallık atfedilmiş su kaynağı ve üzerine inşa edilen yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karpaz Yarımadası</span> Kuzey Kıbrısta yarımada

Karpaz Yarımadası,, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundan uzanan, sivri ve uzun yarımadadır. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Bellapais Manastırı</span>

Bellapais Manastırı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Beylerbeyi köyünde bulunan tarihi bir manastır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Hilarion Kalesi</span>

Saint Hilarion Kalesi, Sent Hilaryon kalesi, Aziz Hilaryon kalesi (St.Hilarion), Beşparmak dağları üzerinde kurulan üç kaleden en batıda yer alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nil Manastırı</span>

Stolobenli Nil Manastırı, Rusya'nın Tver Oblastı'nın Ostaşkov Okrugu'na bağlı Ostaşkov'un yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde Seligel Gölü'nün içinde bulunan Stolobni Adası ve kısmen Svettsa Yarımadası'nda yer alan manastır.

<span class="mw-page-title-main">Trooditissa Manastırı</span> Kıbrıs, Trodos Dağlarında bir manastır

Trooditissa Manastırı, Kıbrıs'ta, Trodos Dağları'nda bir manastırdır. Platres köyünden yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1370 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Tirilye</span> Mudanyanın mahallesi

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Andreas Kilisesi (Kiev)</span>

Aziz Andreas Kilisesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan 18. yüzyıl ortasında inşa edilmiş, barok tarzda bir Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Manastırı</span>

Aziz Yuhanna Manastırı, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyünde 1088 yılında inşa edilen Yunan Ortodoks manastırıdır. UNESCO manastırı 1999 yılında Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Listeye alındıktan sonra Patmos'lu Aziz Yuhanna olarak da anılmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Camii</span>

Haydarpaşa Camii veya eskiden Azize Katerina Kilisesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Kirlizade Sokağı'nda yer almaktadır. Lefkoşa'daki eski Frenk (Latin) katedrali olan Ayasofya'dan sonra en önemli Gotik yapıdır. Harry Charles Luke tarafından adadaki en güzel Gotik yapı örneklerinden birisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Pavlus Su Kuyusu</span>

Aziz Pavlus Su Kuyusu, Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunan ve Hristiyan azizlerinden Pavlus'a ait olduğu öne sürülen bir su kuyusudur.

<span class="mw-page-title-main">Altın Kumsal</span>

Altın Kumsal veya Altınkum Plajı, Kıbrıs'ın Karpaz Yarımadası'nda, Dipkarpaz ile Apostolos Andreas Manastırı arasında bulunan bir plajdır.

Minia Kıbrıs Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'ne bağlı Tatlısu kasabasında bulunmaktadır. Tatlısu bölge ekonomisine katkı sağlamak ve bölgede turizmi artırmak amacı ile Kıbrıs'ta bulunan tarihi eserlerin minyatürlerinin sergilendiği bir alandır.

Dipkarpaz Milli Parkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan tek milli parktır. Dipkarpaz kasabasından, Kıbrıs'ın en uç noktası olan Zafer Burnu'na kadar uzanmaktadır. Yaklaşık olarak 9500 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Parkın yapımı 1970 yılında başlamış olup, 2004 yılında sınırları resmen belirlenmiştir.