İçeriğe atla

Apostolik Sarayı

Koordinatlar: 41°54′13″K 12°27′23″D / 41.90361°K 12.45639°D / 41.90361; 12.45639
Apostolik Sarayı
Apostolik Sarayı
Harita
Diğer ad(lar)V. Sixtus Sarayı

Vatikan Sarayı

Papalık Sarayı
Genel bilgiler
ÜlkeVatikan
Koordinatlar41°54′13″K 12°27′23″D / 41.90361°K 12.45639°D / 41.90361; 12.45639
Başlama30 Nisan 1589

Apostolik Sarayı, Katolik Kilisesi'nin başı ve en üst sorumlusu olan papanın resmî ikametgâh adresidir. Saray Vatikan'dadır. Papalık Sarayı ve Vatikan Sarayı olarak da isimlendirildiği zamanlar olabilmektedir. Vatikan, sarayın bugünkü formunu sarayın çoğunu inşa ettiren Papa V. Sixtus'un onuruna ithafen sarayı V. Sixtus olarak da isimlendirebiliyor.[1]

Bina genel olarak papalık apartmanı, Katolik Kilisesi'nin farklı ofisleri, özel ve halka açık şapeller, Vatikan Müzeleri ve bir de Vatikan Kütüphanesi içermektedir. Bunun yanı sıra saray içerisinde geçmişte yaşamış ve Rönesans'ın altın üç çocuğundan biri olarak nitelendirilen Raffaello Sanzio'nun da özel odasını içermektedir. Günümüzde Vatikan'ı ziyaret eden turistler dilemeleri halinde bu odayı ve diğer yerleri görebilirler.

Tarihi

5. Yüzyıl'da Papa Symmachus, eski Aziz Petrus Bazilikası'nın yakınında, Lateran Sarayı'na alternatif bir ikamet yeri olarak hizmet veren bir papalık sarayı inşa etti. İkinci bir müstahkem sarayın inşası Papa III. Eugene tarafından desteklendi ve on ikinci yüzyılda Papa III. Innocent döneminde kapsamlı bir şekilde değiştirildi.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Nilson, Jon (2005). "Vatican". Christianity: The Complete Guide. doi:10.5040/9781472972835.0278a. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Papanın yanılmazlığı</span> Katolik Kilisesi dogması

Papalığın yanılmazlığı, Katolik Kilisesi'nin bir öğretisidir ve İsa'nın Aziz Petrus'a verdiği söze dayanarak Papa'nın ex cathedra konuşması sırasında "başlangıçta apostolik Kilise'ye verilmiş ve Kutsal metin ve gelenekle aktarılmış" öğreti konusunda hata yapma ihtimalinden korunduğunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Papa</span> Katoliklerin dinî lideri ve Vatikan Şehir Devletinin hükümdarı

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri. Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">XXIII. Ioannes</span> 261. Katolik Kilisesi papası (1881-1963; pd. 1958-1963)

Papa (Aziz) XXIII. Ioannes, asıl adı Angelo Giuseppe Roncalli, 28 Ekim 1958-3 Haziran 1963 arasında 4 yıl, 218 gün papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Vatikan Konsili</span>

İkinci Vatikan Konsili veya Vatikan II, Katolik Kilisesi’nin Ekümenik Konsillerindendir. 1962'de Papa XXIII. Ioannes tarafından açılan konsil, 1965'te Papa VI. Paulus tarafından sonlandırılmıştır. 2024 itibarıyla Katolik Kilisesi’nin en son konsilidir.

<i>Büyük Leo ve Attilanın Toplantısı</i>

Büyük Leo ve Attila'nın Toplantısı, İtalyan Rönesans sanatçısı Raphael ve onun yardımcı Giulio Romano tarafından yapılan bir freskdir. Eser Vatikan şehri Apostolik Sarayı'ndaki şimdi Rafael odaları olarak bilinen yeri Rafael tarafından dekore edilmesi görevinin bir parçası olarak 1514 yılında boyanarak süslenmiştir. Eser sonradan The Expulsion of Heliodorus from the Temple olarak adlandırılan Stanza di Eliodoro da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Meydanı</span> Romada meydan

Aziz Petrus Meydanı, Vatikan devleti ve şehrinde yer alan, aynı zamanda devletin en ünlü meydanıdır. Aziz Petrus Meydanı her yıl binlerce Katolikin ibadet için geldikleri Aziz Petrus Bazilikası'nın önünde geniş bir alan üzerinde yer alır. Alan dünyanın en büyük meydanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam</span> Katolik Kilisesinin Piskoposluk Yönetimini ile Vatikanı yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumu

Santa Sede (Latince: Sancta Sedes) veyahut Papalık Makamı; Batı Avrupa dillerinde "Aziz Sandalye", "Apostolik Makam", "Kutsal Koltuk" olarak adlandırılır. Bu isimlendirme Vatikan'ın devlet pozisyonunu belirleyen resmi isimlendirmesidir. Nihayetinde Roma’da bulunan Katolik Kilisesi'nin Piskoposluk Yönetimi'ni içerir ve devleti yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumudur. Bu isimlendirme ise; Papa ile beraber Devlet Sekretaryasını, farklı Kongregasyonlarını ve papalık konseylerini içerir. Bütün bu sistemin başında bulunan kişiye de 'Başpiskopos' denir ve bu haliyle 'Papa'ya işaret etmektedir. Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle buna Vatikan denilir.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Benedictus</span> 247. Katolik Kilisesi papası (1675-1758; pd. 1740-1758)

Papa XIV. Benedictus, asıl adı Prospero Lorenzo Lambertini, 17 Ağustos 1740 ile 3 Mayıs 1758 arasında papa.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Innocentius</span> papa

Papa VIII. İnnocentius (1432 Cenova, Ceneviz Cumhuriyeti, – 25 Temmuz 1492 Roma, Papalık Devletleri,. Doğum adı Giovanni Battista Cibo idi. 29 Ağustos 1484 - 25 Temmuz 1492 döneminde papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soterius</span>

Papa Aziz Soterius ; .Yaklaşık olarak 167 - 174 yılları arasında papalık görevinde bulunmuştur. Fondi, Campangia'da doğmuştur ama asıl ismi bilinmemektedir. Papalık ismi "Soterius" "Kurtarıcı" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Urbanus</span>

Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna, 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.

<span class="mw-page-title-main">V. Sixtus</span>

Papa V. Sixtus;(İtalyanca:Sisto V; Fransızca:Sixte V), gerçek adı ile Felice Peretti di Montalto, 24 Nisan 1585 - 27 Ağustos 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 228. papadır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Pius</span>

Papa IV. Pius veya doğum adı ile Giovanni Angelo Medici, 25 Aralık 1559 - 9 Aralık 1565 döneminde Papalık yapmıştır. Papa IV. Paulus yerine Papa seçilmiş ve ölünce 223'üncü Katolik Kilisesi papası olarak papalık görevine Papa V. Pius seçilmiştir. Papalık döneminde ortaya çıkan en önemli gelişme Trento Konsili'nin sona erip kapatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Sixtus</span> 9 Ağustos 1471 - 12 Ağustos 1484 arasında papalık yapmış din adamı

IV. Sixtus, gerçek adıyla Francesco della Rovere, 9 Ağustos 1471 - 12 Ağustos 1484 arasında papa olarak görev almış bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan'da turizm</span>

Vatikan, turistler ve özellikle Papa'yı görmek isteyen Hristiyanlar için popüler bir uğrak noktasıdır. . Başlıca turistik yerler arasında Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus Meydanı, Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli ve Rafael Odaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<i>İsanın Vaftizi</i> Pietro Perugino tarafından yapılan şapel (Sistina Şapeli)

İsa'nın Vaftizi, İtalyan Rönesans ressamı Pietro Perugino tarafından 1482 yılında yapılan ve Roma'daki Sistine Şapeli'nde bulunan bir fresktir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı</span>

Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı 29 Haziran’da Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un Roma’daki şehitliğinin onuruna kutlanılan litürjik bir Hristiyan bayramıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam ve Vatikan Şehri arması</span>

Vatikan arması, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Şehir Devleti'nin resmî devlet armasıdır.