İçeriğe atla

Apollodorus Logisticus

Apollodorus Logisticus, matematikçi olduğu düşünülen bir eski Yunan'dı. Yaygın kanıya göre metinlerde Arithmetikos (ἀριθμητικός) olarak geçen matematikçiyle aynı kişiydi.[1][2]

Plutarhos'un iki satır alıntı yaptığı Apollodotus ile aynı olup olmadığı tam olarak belli değildir.[3]

Notlar

  1. ^ Diogenes Laërtius, Lives and Opinions of Eminent Philosophers 1.25, 8.12
  2. ^ Athenaeus, Deipnosophistae 10.418
  3. ^ Plutarch, Non posse vivi secund. Epic. p. 1094)

Kaynakça

  • Plutarch's Morals: Translated from the Greek by Several Hands ... The Third Edition Corrected and Amended, 2. cilt, 1718, s. 203
  • Ioannis Alberti Fabricii [...] Bibliotheca graeca sive notitia scriptorvm vetervm graecorvm, qvorvmcvmqve monvmenta integra avt fragmenta edita exstant tvm plerorvmqve e mss. ac deperditis, 4. cilt, 1795, s. 300

Bu makale, şu anda kamu malı olan bir yayından metin içermektedir: Smith, William (1870). "Apollodorus Logisticus" 18 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Smith, William (ed.). Yunan ve Roma Biyografisi ve Mitolojisi Sözlüğü. 1. s. 233.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filolaos</span> Yunan filozof, astronom ve Pisagorcu (MÖ yak. 470 - yak. 385)

Filolaos Pisagorcu ve Sokrates öncesi bir Yunan filozof idi. Her şeyin temelinde, uyum içinde bir araya gelen, sınırlayıcı ve sınırsızın oynadığı rol olduğunu savundu. Ayrıca, Dünya'nın Evrenin merkezi olmadığı teorisi olan güneşmerkezciliğin ortaya çıkmasıyla da tanınır. Nicomachus'tan alıntı yapan August Böckh'e (1819) göre Philolaus, Pisagor'un halefiydi. MÖ 5. yüzyılda Pisagorcu okulun önemli filozoflarından biri olmuştur. Çoğulculuk Okulu gibi Pisagorcuların da çatışan iki görüş arasında bir çözüm arayışında oldukları söylenebilir. Bir yanda sürekli olarak değişen bir evren düşüncesi, öte yandan değişmez bir evren düşüncesi arasındaki çatışmadır söz konusu olan. Pisagorcular bu yönde çözümlerini matematikte bulmaya çalışırlar. Filolaus da diğer Pisagorcu filozoflar gibi matematik ve müzik ile ilgilenmiş, evrenin ve varlığın açıklanmasında bunlardan yararlanmıştır. O da diğerleri gibi evrenin temelinin sayı olduğu fikrinden hareket etmiştir.

I. Mithridatis, Anadolu'daki Pontus Krallığının kurucusudur. Aynı zamanda ktistes yani kurucu lakabıyla bilinmektedir.).

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Abderalı Bion, Abdera, Trakya doğumlu bir Antik Yunan matematikçi ve astronom.

Larissalı Heliodorus bir Yunan matematikçi ve optik üzerine hala var olan kısa bir incelemenin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sikroslu Likomedes</span>

Yunan mitolojisinde,, Truva Savaşı sırasında Euboea yakınlarındaki Sikros Adasında Dolopyalıların en önemli kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Bibliotheka (Pseudo-Apollodoros)</span>

Bibliotheka ayrıca Pseudo-Apollodoros Bibliotheka'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Kreusa</span> Yunan mitolojisinde prenses

Yunan mitolojisinde, Kreusa Atinalı bir prensestir.

Yunan mitolojisinde, Batea veya Bateia Kral Teucer'in kızıdır; nadiren de olsa Kral Teucer'in teyzesidir.

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde, Melia titan Okeanos ile Tethys'in 3000 tane olan okenaid kızlarından biridir. Erkek kardeşi ve Argos'un nehir tanrısı İnakhos'tan kahraman Phoroneus ve Aegialeus isimli çocukları olmuştur. Bununla birlikte, bazı anlatımlarda, Phoroneus okenaid nemf Argia ve İnakhos'un çocuğudur. Argos geleneğine göre, Phoroneus, büyük tufan zamanında Argos'ta yaşan ilk adam ya da yerlisiydi ve Deukalion ile ilişkilendirilirdi.

Lacedaemon ya da Lakedaimon, Lakonya'nın efsanevi kralıydı ve Yunan mitolojisinde, Pleaides'ten biri olan Taygete ve Zeus'un oğluydu. Eurotas'ın kızı prenses Sparta'dan, Sparta'nın kralı Amyclas ile Argos'un kraliçesi Eurydice'nin babası olmuştur. Taygete, daha önceki mitolojik anlatımlarda, Artemis ile bir ilişkilendirilmiştir.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.

Macar veya Macareus, Yunan mitolojisinde Aeolus'un oğluydu, ancak kaynaklar bu adı taşıyanın kim olduğu konusunda hemfikir değildir: ya rüzgarların efendisi Aeolus, ya da Tiren kralı Aeolus olabilir. Annesi, ikinci durumda, Amphithea idi.

Yunan mitolojisinde, Kleitos ( ; Eski Yunanca : Κλεῖτος veya Κλειτός. "Ünlü" anlamına gelen kleos kelimesinden gelmektedir. Kleitos ismi Yunan mitolojisinde şu anlamlara gelebilir:

Menoetius, Menoitios veya Menoetes ; "ölüme mahkûm edilmiş kudret" anlamına gelir, Yunan mitolojisindeki üç farklı varlığa atıfta bulunan bir isimdir: