İçeriğe atla

Apolas Lermi

Kontrol Edilmiş
Apolas Lermi
Apolas Lermi
Genel bilgiler
Doğum adıAbdurrahman Lermi
Doğum1986 (37-38 yaşında)
Tonya, Trabzon, Türkiye
AlanıHalk müziği
[apolaslermi.com Resmî sitesi]
Ödüller
2013 Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Sanat Ödülü, 2013 Karadeniz Teknik Üniversitesi En Sevilen Yöresel Ses Ödülü

Abdurrahman Lermi ya da sahne adıyla Apolas Lermi (d. 1986; Trabzon), Türk Karadeniz halk müziği sanatçısı ve müzisyendir.

Yaşam öyküsü

Trabzon'da doğdu. 10 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. Apolas arkadaşlarının taktığı bir lâkaptır ve sahne adı olarak benimsemiştir. Uzun süren müzisyenlik hayatından sonra Karadeniz Kültürü'ne dönük bir albüm çıkarmaya karar vermiştir.[1] Genelde Türkçe Karadeniz türküleri seslendiren Apolas Lermi, Karadeniz Bölgesi'nde konuşulan ve unutulmakta olan Romeika ve Türkçe dilinde şarkıların da yer aldığı; geleneksel takvimde yeni yılın ilk ayı anlamına gelen Kalandar albümünü 2011 yılında çıkarmıştır.[2]Mektup, Ağapo Se, Yağmur, Seçim Zamanı, Ağasar Horonu’ albümün öne çıkan şarkılarıdır. Ağapo Se şarkısının klip çekimleri Sümela Manastırı'nda yapılmıştır.[2] Klip ayrıca Türkiye'de Romeika dilinde ve Sumela Manastırı'nda çekilen ilk klip olma özelliğini taşır.[2]

Seçim Zamanı’ isimli şarkı, 24 sanatçının katılımıyla Diren Karadeniz isimli bir projeye dönüştürülmüştür. Bu klip Karadeniz’deki sosyal ve kültürel sorunları işaret etmektedir.

Apolas Lermi, Kalandar isimli albümü ile Karadeniz Müziğinde kendisine özgü bir yer edinmiştir. Kalandar isimli bir de TV programı hazırlamış ve geleneksel Karadeniz Müziğine dikkat çekmiştir. Zaman zaman Karadenizli ozanlardan öğrendiği geleneksel türküleri seslendiren Lermi’nin, ayrıca çoğu şarkısı dizilerde ve sinema filmlerinde kullanılmıştır. Türkiye'de Karadeniz Rumcası'nın tanınmasına büyük katkı sağlamıştır.

Sanatçının 2014'te çıkan 2. solo albümü Santa, adını Santa Harabeleri'nin yer aldığı Gümüşhane'nin Dumanlı köyünden alır.

Apolas Lermi, Santa isimli albümünde, Karadeniz ve Anadolu kökenli Yunan sanatçılar Giorgos Ioannidis ve İrodina Kandrali ile düet yapmıştır. ‘Eski Yar, Felek, Beşikdüzü, Karadeniz, Tonton, Yaban Eller, Görele Horonu’ albümün öne çıkan şarkılarıdır.

Apolas Lermi, 2016'da tamamı Romeika ve Yunanca şarkılardan oluşan Romeika isimli bir albüm çıkartmıştır. Bu albüm Yunanistan'da ve Türkiye'de eş zamanlı olarak yayınlanmıştır. Albüm, öncekilere göre daha sade bir düzenleme anlayışıyla kaydedilmiştir.

Lermi; bu albümde yine Yunanistan'da yaşayan Karadeniz kökenli sanatçı Pela Nikolaidou ile bir düet yapmıştır. 2019’da çıkan Romeika Sözlük’ün yazarı Vahit Tursun bu albümde kendi yazdığı bir şiiri seslendirmiştir. Ayrıca albümün iç kapak resimleri sanatçı, yazar ve ressam olan Muzaffer Oruçoğlu'nun çizdiği resimlerden oluşmaktadır. Lermi, albümün tek klip çalışmasını Laison isimli şarkıya İstanbul'da çekmiştir.

Apolas Lermi, 2017 yılında Trabzonspor’un Resmi Marşı’nı hazırlamıştır.

Apolas Lermi, 2018 yılında Momoyer isimli yeni albümünü yayınladı. Momoyer, dünyanın birçok yerinde benzer şekillerde gerçekleşen geleneksel kış eğlencelerinin Trabzon’daki adıdır. Kılık değiştiren bir grup insanın müzik eşliğinde dans ederek icra ettiği bir halk tiyatrosudur. Albüm 13 eserden oluşmaktadır.

Lermi, albümdeki ‘Bir Baktım’ isimli eser ile ilk defa bir horon klibi çekmiştir. Ayrıca Ordu’da yer alan tarihi Yason Burnu’nda ‘Senan Kardian Apes’ isimli Rumca bir şarkıya klip çekmiştir. Yine Uzungöl’deki doğa kirliliğine dikkat çekmek amacıyla ‘Uzungöl Şerah’ isimli bir klip hazırlamıştır. ‘Dünya’ isimli şarkının klibini Van’ın Akdamar Adasında çekmiştir. ‘Kanlı Hemşin, Memleket, Ah Almanya, Karayemiş Ağacı’ albümün öne çıkan diğer şarkılarıdır.

Lermi, 2019’da kemençe müziğinin öncülerinden Sait Uçar ile bir düet yapmıştır. Yine Karadeniz kökenli Yunan kemençe sanatçısı Matthaios Tsahouridis ile düetler ve konserler yapmıştır. Ayrıca Zaza Kültürü üzerine çalışmalar yapan Mikail Aslan ile ‘Hal Yamano’ isimli Zazaca eseri seslendirmiş; klibini de Trabzon, Rize ve Tunceli’de çekmiştir.

Lermi ayrıca Kardeş Türküler, Hüsnü Arkan, Ayşenur Kolivar, Babis Kemanetzidis, Sasa ve Chistoforos Kosmidis gibi çeşitli isimlerle çeşitli çalışmalar yayınlamıştır.

Apolas Lermi çok yönlü bir sanat anlayışına sahiptir. Bu nedenle Türkiye'deki bazı siyasi çevreler tarafından zaman zaman hedef gösterilmektedir. Hakkında çeşitli yalan haberler ortaya atılmakta ve çalışma hayatına ambargo uygulanmaktadır. Lermi bu yalan haberlerle ilgili açıklamalar yapmış ve hukuki süreci başlatmıştır. Ayrıca konuyla ilgili 'Afkuranlar' isimli bir şarkı da yayınlamıştır.

Apolas Lermi yeni şarkılarını single (tekli) olarak dijital platformlarda yayınlamaya devam etmektir. ‘Yaşandı Bitti, Giresun Gümüşhane, Bella Ciao (Pontic Greek), Okul Yolu, Bal Yedim, Sensiz Günler, Hazreti Şah'ın Avazı, Akşam Oldu Karanlık, Seni de Unuturum, Kalanima Deresi’ bunlardan bazılarıdır.

Sahne hayatınz Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde devam eden Lermi, Karadeniz müziğinde fark yaratan değerli bir sanatçıdır.

Albümleri

  • Kalandar (2011)
  • Santa (2014)
  • Romeika (Pontic Greek) (2016)
  • Momoyer (2018)

Kaynakça

  1. ^ "Kendi yeteneğini internette keşfetti". 26 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2014. 
  2. ^ a b c "Kalandar 2011". 8 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şebnem Ferah</span> Türk şarkıcı

Şebnem Ferah, Türk rock müzik sanatçısı.

Mustafa Sandal, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Turna</span>

Yaşar Turna, Laz kemençeci.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

Nazan Öncel,, Türk şarkıcı, söz yazarı ve besteci. "Sokak Kızı" lakabıyla da anılan şarkıcının ilk kırk beşliği, Sana Kul Köle Olmuştum başlığıyla 1978 yılında yayımlandı. 1982 yılında LP formatında yayınladığı ilk albümü tutmayınca, TRT için demolar yapmayı bıraktı, sadece sahne çalışmalarıyla mesleğine devam etti. 9 yıl sonra, 27 Aralık 1991'de yayınladığı Bir Hadise Var albümü ile şöhrete kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

Grup Hepsi, dört kişilik bir Pop - R&B grubudur. Grubun üyeleri çocukluklarından beri birbirlerini tanımaktadırlar. Grubun menajerliğini grup üyelerinden Cemre'nin annesi Şebnem Özberk yürütmüştür. Grup üyeleri küçük yaştan çalışmalara başlamış ilk albümleriyle büyük beğeni kazanıp önemli isimlerle çalışmış ve düet yapmışlardır. Türkiye'de R&B tarz müziği dansları değişik sahne showlarıyla dikkat çekmişlerdir. Grup çıktığı günden bu yana birçok ödül almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akon</span>

Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Badara Akon Thiam, bilinen adıyla Akon (/ˈeɪkɒn/), Senegal asıllı Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, plak yapımcısı ve iş adamı. Modern dünya müziğinde etkili bir figür olan sanatçı, 2004 yılında ilk single'ı “Locked Up ”ın yayınlanmasının ardından öne çıktı. Hip hop tarzındaki bu single, ilk stüdyo albümü Trouble'ın (2004) yayınlanmasından önce geldi ve bu albüm onun ticari atılımı oldu ve ertesi yıl R&B tarzındaki devam albümü “Lonely”yi ortaya çıkardı.

Laz müziği, Laz halkının geleneksel müziğine verilen addır. Laz müziği, Kolhis'den günümüze değin ulaşan süreç içinde birçok kültürden ve medeniyetten etkilenerek çeşitlilik kazanmıştır. Laz müziği, temelde insan sesine dayanır. Günümüz Laz müziğini coğrafî olarak Gürcistan (Kafkasya) ve Türkiye olarak iki kısımda incelemek mümkündür.

İbrahim Can, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

Nilgül Badakal, Türk şarkıcı.

Süreyya Davulcuoğlu, ağırlıklı olarak Karadeniz türküleri söyleyen Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ceceli</span> Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısı

Mustafa Ceceli, Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Ortaç</span> Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve besteci

Serdar Ortaç, Türk şarkıcı ve şarkı sözü yazarı. Bazı müzik eleştirmenleri tarafından kendisinin Türk pop müziğinde bir dönemin standartlarını belirlediği kabul edildi, ancak 2000'li yılların başından sonra ürettiği şarkıların birbirinin tekrarı olması gerekçesi ile olumsuz eleştirildi.

<i>Biraz Ayrılık</i>

Biraz Ayrılık, Gökhan Türkmen'in 18 Mart 2010 tarihinde İrem Records etiketiyle çıkardığı ikinci stüdyo albümüdür. İlk albümü Büyük İnsan'la yakaladığı başarının ardından yine Aykut Gürel prodüktörlüğünde hazırladığı bu albümle beğeni toplayan sanatçı albümdeki 11 şarkıdan 8 tanesinin bestesini kendisi yapmıştır. Sanatçının kuzeni Serkan Söylemez albümündeki 7 parçaya söz veya müziğiyle katkıda bulunurken sanatçı "Rüya" isimli parçada Yonca Kocadağ ile düet yapmıştır. Sanatçı ayrıca bir Sezen Aksu şarkısı olan "Yas" adlı şarkıyı yeniden seslendirdi.

Selçuk Balcı, Türk halk müziği sanatçısı. Rize'nin Çayeli ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu doğduğu bu şehirde tamamladı. İlkokulu bitirdikten sonra ailesiyle birlikte Ankara'ya yerleşti. Çocukluğundan beri bağlama çalmasına rağmen lise yıllarında kemençeye merak saldı. Kendini bu konuda yetiştirdikten sonra birçok Karadenizli şarkıcıya kemençe çalarak eşlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Sagopa Kajmer şarkıları listesi</span> Liste

Türk rap sanatçısı Sagopa Kajmer; bugüne kadar 15 stüdyo albümü, 3 ortak albüm, 3 derleme albüm, 8 EP ve 14 single yayımladı.

<i>Yüreğimden Yüreğinize</i>

Yüreğimden Yüreğinize Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 19 Ocak 2012 tarihinde çıkardığı on altıncı albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bu Devran (şarkı)</span>

"Bu Devran", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on üçüncü stüdyo albümü Bu Devran'da (1995) bir şarkı. Parçanın söz ve müziği Bilal Ercan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Bilal Ercan parçayı aynı yılın başında yayınladığı Ceren adlı albümünde seslendirdi. Parçanın klibine albümün kayıtlarında yer alan kişilerde dahil oldu. Güler Duman'ın kariyerinde yayınladığı dördüncü video kliptir. Bu video klibinden sonra uzun süre solo video klip yayınlamadı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Listelerde bir numaraya kadar yükselerek haftalarca listelerin ilk sırasında yer aldı ve halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi. 10 Mayıs 2024 tarihinde Mustafa İpekçioğlu ile birlikte tekli olarak yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Sait Uçar</span>

Sait Uçar, Karadeniz Müziği'nin önemli temsilcilerinden olan şarkıcı ve müzisyen.