İçeriğe atla

Apgar testi

Virginia Apgar

Apgar testi, bir yenidoğanı doğumdan hemen sonra ve resüsitasyona yanıt olarak değerlendirmek için hızlı bir yöntemdir.

Apgar skorunu Columbia Üniversitesi'nde anestezi uzmanı olan Dr.Virginia Apgar 1952'de, geliştirdi.[1]

Apgar skorunun unsurları arasında cilt rengi, kalp atış hızı, refleksler, kas tonusu ve solunum bulunur. Apgar skorlaması, siyanoz, hipoperfüzyon, bradikardi, hipotoni, solunum depresyonu veya apne gibi hemodinamik bozuklukların belirtilerini değerlendirmek için tasarlanmıştır. Her bir unsur 0 (sıfır), 1 veya 2 olarak puanlanır. Tüm yenidoğanlarda 1. ve 5. dakikalarda test yapılır. 5 dakika içinde 7'den az puan alan ve resüsitasyon yapılan hastalarda resüsitasyona yanıt takip etmek için 5 dakikada bir bakılır. 7'den 10'a kadar puanlar güven verici, normal olarak kabul edilir.

  • Kalp atış hızı[2]
    • 2 puan = ≥100 atım / dk
    • 1 puan = <100 atım / dak
    • 0 puan = Yok
  • Solunum
    • 2 puan = Düzenli nefes alma / güçlü ağlama
    • 1 puan = Düzensiz / zayıf / yavaş nefes / nefes nefese
    • 0 puan = Yok
  • Kas tonusu ve hareketi
    • 2 puan = İyi fleksiyon / hareketli
    • 1 puan = Biraz esneme
    • 0 puan = Yok / gevşek
  • Ten rengi / oksijenlenme
    • 2 puan = Vücut ve ekstremiteler pembe
    • 1 puan = Ekstremitelerde mavi; pembe gövde, kısmı siyanoz
    • 0 puan = Tamamen mavi, genel siyanoz
  • Dokunsal uyarıma refleks sinirlilik
    • 2 puan = Ağlama / öksürme / hapşırma
    • 1 puan = Uyarıldığında yüz buruşturma / zayıf ağlama
    • 0 puan = Sessizlik; uyarıma cevap yok

Kaynakça

  1. ^ APGAR Score (İngilizce). StatPearls. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  2. ^ "APGAR Score: APGAR Score". 21 Temmuz 2020. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Volkan Demirel</span> Türk teknik direktör ve eski millî kaleci

Volkan Demirel, kaleci mevkiinde görev yapmış eski millî futbolcu, futbol yorumcusu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Fransa millî futbol takımı</span> Fransa ulusal futbol takımı

Fransa millî futbol takımı, Fransa'yı ulusal seviyede temsil eden erkek millî futbol takımıdır ve Fransa Futbol Federasyonu (FFF) tarafından yönetilmektedir. Avrupa'da UEFA ve global maçlarda FIFA üyesidir. Takımın renk ve şekilleri iki ulusal sembole atıfta bulunur: Fransa bayrağı'ndaki kırmızı-beyaz-mavi renkler ve Galya horozu. Takım, halk arasında Les Bleus (Horozlar) olarak bilinir. İç saha maçlarını Saint-Denis'deki Fransa Stadyumu'nda oynar ve Clairefontaine-en-Yvelines'deki Clairefontaine'de antrenman yaparlar.

Kalp masajı, resusitasyon, kardiyopulmoner resusitasyon, kalp-akciğer canlandırması veya kısa adıyla CPR (İng: Cardiopulmonary resuscitation), kalbi duran bir kişide kan dolaşımını ve solunum sistemini tekrar çalışır hâle getirmek amacıyla uygulanan acil yöntemler bütünüdür. Yöntemin bir ilk yardım yöntemi olması sebebiyle öncelikli amaç, hastaya yeterli sağlık hizmeti ulaşıncaya kadar ya da nefes ve nabız geri gelene kadar, kişinin dolaşım ve solunumunun devam ettirilmesi, dolayısıyla organların oksijensiz kalmasının geciktirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya millî futbol takımı</span> Rusyayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Rusya millî futbol takımı, Rusya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1990 yılına kadar Sovyetler'e bağlı olan Rusya, SSCB'nin dağılmasından sonra 2 kere FIFA Dünya Kupası'na(1994, 2002) 2 kere de Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma başarısı göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Avrupa Futbol Şampiyonası</span>

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası veya diğer kullanımıyla UEFA Euro 2008, sadece UEFA üyesi ülkelerin millî takımlarının katılabildiği Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 13. turnuvası. Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde, 7 - 29 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenen turnuvayı, finalde Almanya'yı 1-0 yenen İspanya şampiyon olarak tamamladı. Şampiyona kapsamında oynadığı tüm maçlardan galip ayrılan İspanya, 1984'te Fransa, 1996'da ise Almanya'nın ardından tüm maçları kazanan üçüncü takım oldu. İspanya, bu başarısı ile ilk kez 1964'te kazanmış olduğu kupayı, 44 yıl aradan sonra yeniden elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Estonya millî futbol takımı</span>

Estonya millî futbol takımı, Estonya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımıdır. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri grubunda 2. olup play-off'a kalarak tarihindeki en büyük başarısını göstermiştir.

Yeni Zelanda millî futbol takımı; Yeni Zelanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Okyanusya kıtasının en çok başarı yakalamış takımıdır. Ülke; 1982 ve 2010 yıllarında olmak üzere 2(iki) kez FIFA Dünya Kupası'na katılmıştır.

Fenerbahçe 1991-92 sezonu, Fenerbahçe'nin kuruluşundan itibaren 85. ve ulusal ligdeki 34. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Dart</span> spor

Dart, iç içe renkli halkalardan ve bunları kesen üçgen dilimlerden oluşan bir hedefe, ufak okların (dartların) elle atılarak saplanması suretiyle oynanan bir spordur. Dünyada en yaygın oynanan türünde belirli bir skordan başlanarak geriye gidilir ve tam olarak sıfır puana ilk ulaşan taraf o eli kazanır. TDK, İngilizce kökenli darta karşılık olarak oklama sözcüğünü önermiştir.

Fenerbahçe 1984-85 sezonu, Fenerbahçe'nin kuruluşundan itibaren 78. ve ulusal ligdeki 27. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Lewandowski</span> Polonyalı futbolcu

Robert Lewandowski, santrafor mevkiinde oynayan Polonyalı millî futbolcudur. La Liga takımlarından Barcelona'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">2002 UEFA Kupası finali</span>

2002 UEFA Kupası finali, 8 Mayıs 2002'de, Hollanda'nın başkenti Rotterdam'daki Feijenoord Stadyumu'nda oynanan ve UEFA Kupası'nın 2001-02 sezonunun şampiyonunun belirlendiği maçtır. Hollanda ekibi Feyenoord ile Alman Borussia Dortmund takımları arasında oynanan maçı 3-2'lik skorla Feyenoord kazandı. UEFA Kupası'nın otuz birinci finali olan bu maç, 1998'de UEFA Kupası'nda tek maçlı final sisteminin uygulanmaya başlamasından bu yana, bir final maçının finalist takımın sahasında oynandığı ilk maç oldu.

2001 UEFA Kupası finali, 2000-01 UEFA Kupası'nın şampiyonunun belirlendiği maçtır. Karşılaşma İngiliz ekibi Liverpool ile İspanya ekibi Alavés arasında, 16 Mayıs 2001 tarihinde Dortmund'daki Westfalenstadion'da oynandı. Etkinlik, Avrupa'nın ikinci en prestijli kulüp turnuvası olan UEFA Kupası'nın 2000-01 sezonunun final maçı oldu. Liverpool, 1973 ve 1976'dan sonra tarihinde üçüncü kez turnuvanın finalinde mücadele etti. Liverpool, 1985'teki Heysel Faciası nedeniyle Avrupa yarışmalarından men edilmesinden sonra bu maçla birlikte ilk defa bir Avrupa kupası finalinde yer aldı. Alavés ise ilk kez bir Avrupa kupası finalinde boy gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">1976 UEFA Kupası finali</span>

1976 UEFA Kupası finali, 1975-76 UEFA Kupası'nın şampiyonunun belirlendiği maçtır. İngiliz ekibi Liverpool ile Belçika ekibi Club Brugge arasında oynanan maç, iki ayaklı olarak 28 Nisan ve 19 Mayıs 1976 tarihinde, sırasıyla Liverpool'daki Anfield ile Brugge'deki Jan Breydel Stadyumu'nda oynandı.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi</span> Türkiyede bir futbol rekabeti

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi, İstanbul merkezli Beşiktaş ile Fenerbahçe spor kulüplerinin futbol takımları arasındaki rekabettir. İki takımın yaptığı 360 futbol maçında en çok kazanan takım, 136 maçla Fenerbahçe'dir. Beşiktaş'ın 127 galibiyetinin olduğu ezeli rekabetin 97 maçında ise taraflar eşitliği bozamamıştır. Bu 360 maçın 251 tanesi resmî maçtır. Resmî maçlarda ise Beşiktaş futbol takımı 95, Fenerbahçe 86 galibiyet almıştır. Fenerbahçe futbol takımı 49 senedir, Beşiktaş futbol takımı da 34 senedir rakibini 4 ya da üstü bir farkla yenememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Siyanoz</span> kandaki oksijen miktarında azalma

Siyanoz, kılcal yatağın "kırmızı kan hücrelerinde" hemoglobine bağlı oksijen miktarının azalması sonucu vücut "doku" renginin mavimsi-mor bir renge dönüşmesidir. Siyanoz yansıtan vücut dokuları genellikle mukoza zarları, dudaklar, tırnak yatakları ve kulak memeleri dahil olmak üzere derinin daha ince olduğu yerlerde bulunur. Amiodaron veya gümüş içeren bazı ilaçlar, Moğol lekeleri, büyük doğum izleri ve mavi veya mor boya içeren gıda ürünlerinin tüketimi de mavimsi cilt dokusu renginin değişmesine neden olabilir ve siyanozla karıştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lazarus refleksi</span>

Lazarus belirtisi ya da Lazarus refleksi beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarda meydana gelen reflekslerdir, bu refleks sarılır gibi kollarını kaldırıp çapraz şekilde bağlama şeklinde görülür. Bu fenomen adını Kutsal Kitap'ta geçen Lazarus'tan alır, Yuhanna İncili'nde İsa'nın Lazarus'u ölüyken dirilttiği anlatılır.

Boğulma, çevreden akciğerlere doğru olan hava akışının mekanik olarak engellenmesidir. Boğulma, kısmen veya tamamen nefes almayı engeller; kısmi boğulma akciğerlere yetersiz hava akışına rağmen hava akışına izin verir. Uzun süren veya tamamen boğulma, anoksiya neden olan asfiksi ile sonuçlanır ve ölüme sebep olabilir. Kandaki ve akciğerde depolanan oksijen, bir kişiyi solunum durduktan sonra birkaç dakika canlı tutabilir. Boğulma nedenleri şunlar olabilir:

Waterhouse–Friderichsen sendromu, adrenal bezlere kanama nedeniyle, genellikle ciddi bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan adrenal bez yetmezliği olarak tanımlanır. Tipik olarak, Neisseria meningitidis neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Fallot tetralojisi</span> kalp anomalilerinden oluşan bir kardiyovasküler olgu

Fallot tetralojisi, doğumsal (konjenital) kalp anomalilerinden oluşan bir kardiyovasküler olgudur. Siyanoza yol açan konjenital kalp hastalıklarından en sık görülenidir. 1500-4000 yenidoğanda bir görülen bu anomali bazı genetik durumlarla birlikte görülse de çoğu olgu sporadiktir ve cinsiyetler arası olgunun görülmesinde bariz bir fark yoktur.