İçeriğe atla

Apertium

Apertium
Güncel sürüm3.1.1 / 21 may 2009
Programlama diliC++
İşletim sistemiPOSIX compatible
ErişilebilirlikMulti-lingual
TürMachine translation
LisansGNU General Public License
Resmî sitesiwww.apertium.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Apertium, kurallara dayanan bir makine çeviri platformudur. Bu bir özgür yazılımdır ve GNU General Public License şartları altında yayımlanmıştır.

Geçmiş

Apertium OpenTrad projesindeki makine çeviri motorlarından bir tanesinden, İspanya hükûmetinin kaynak sağladığı olan, esinlenilerek başlatıldı. Apertium, en başta birbiriyle ilişkili iki dili birbirine çevirmek için tasarlanmıştı. Sonraları Apertium daha çok, farklı olan dil çiftlerini çevirmek amacıyla genişletildi. Yeni bir makine çeviri sistemi yapmak isteyen, önceden belirtilmiş XML formatlarını kullanarak dilbilimi bilgisini (sözlükler, kurallar) geliştirmesini bilmelidir.

Bu dil motoru Asturya dili, Bask dili, Breton dili, Bulgaristan dili, Katalan dili, Dan dili, İngiltere dili, Esperanto, Fransa dili, Galiçya dili, İzlanda dili, İtalya dili, Makedonya dili, Norveç dili (Bokmål ve Nynorsk), Oksitan dili, Portekiz dili, Romanya dili, İspanyol dili, İsveç dili ve Galler dili gibi dillerin şu andaki desteği için Universidade de Vigo, Universitat Politècnica de Catalunya ve Universitat Pompeu Fabra gibi üniversitelerin işbirliği içinde, geliştirildi. Bu dilerin hepsi aşağıdaki tabloda mevcuttur. Ayrıca birkaç şirket Prompsit Language Engineering, Imaxin Software ve Eleka Ingeniaritza Linguistikoa de Apertium developmanında yer aldılar.

Apertium bir yüzeysel transfer makine çevirisi system, which uses finite state transducers for all of its lexical transformations, and hidden Markov models for part-of-speech tagging or word category disambiguation. Constraint Grammar taggers are also used for some language pairs (vs. Breton dili-Fransa dili). Apertium fst'u tüm sözlüksel çevirilerinde finite state transducer'ı ve kelimelerin hangi kategoriye ait olduğunun netleştirmede hidden Markov model'i kullanmaktadır.

Bu proje 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Google Summer of Code'un içinde ve 2010 ve 2011 yıllarında Google Code-in.[1]'in içinde bir bölüm olarak yer almıştır.

Dil çiftleri

Kalıcı dil çiftlerininin listesi, sunuldukları dilleri görmek için dilin kodlarının üstünde bekleyiniz.

asteubrbgcadaeneofrglisitmknbnnocptroessvcy
Asturyaca Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok
Baskça Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok
Bretonca Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Bulgarca Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Katalanca Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (→) {{{1}}} (⇄) Yok Yok {{{1}}} (←) Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (⇄) Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok
Dance Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (←) Yok
İngilizce Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok {{{1}}} (⇄) Yok {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (←) Yok {{{1}}} (←) Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok {{{1}}} (←)
Esperantoca Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (←) Yok {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (←) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (←) Yok Yok
Fransızca Yok Yok {{{1}}} (←) Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok
Galce Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok
İzlandaca Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
İtalyanca Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Makedonyaca Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Norveççe(Bokmål) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Norveççe(Nyyokrsk) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Oksitanca Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok
Portekizce Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok Yok
Rumence Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (←) Yok Yok
İspanyolca {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (←) Yok Yok {{{1}}} (⇄) Yok {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (→) {{{1}}} (⇄) Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (⇄) {{{1}}} (←) Yok Yok
İsvecçe Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok
Galce Yok Yok Yok Yok Yok Yok {{{1}}} (→) Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok Yok

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Google Summer of Code page". 16 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2011. 
Genel
  • Corbí-Bellot, M. et al. (2005) "An open-source shallow-transfer machine translation engine for the romance languages of Spain" in Proceedings of the European Association for Machine Translation, 10th Annual Conference, Budapest 2005, pp. 79–86
  • Armentayok-Oller, C. et al. (2006) "Open-source Portuguese-Spanish machine translation" in Lecture Notes in Computer Science 3960 [Computational Processing of the Portuguese Language, Proceedings of the 7th International Workshop on Computational Processing of Written and Spoken Portuguese, PROPOR 2006], p 50-59.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğal dil işleme</span> bilgisayar bilimi ve dil bilimi alanı

Doğal Dil İşleme, yaygın olarak NLP olarak bilinen yapay zekâ ve dilbilim alt kategorisidir. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca gibi doğal dillerin işlenmesi ve kullanılması amacı ile araştırma yapan bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Translasyon</span> Protein sentezine ilişkin hücresel süreç

Translasyon, transkripsiyon sonucu oluşan mRNA'lardaki koda uygun olarak ribozomlarda gerçekleştirilen amino asit zinciri veya polipeptit sentezi sürecidir, daha sonra üretilen amino asit zinciri veya polipeptit uygun bir şekilde katlanarak etkin bir protein haline gelmektedir. Translasyon, protein biyosentezinin ilk aşamasıdır. 4 harfli DNA dilindeki mesajın 20 harfli amino asid diline çevrilmesinden ötürü, İngilizce terminolojide "çeviri" anlamına gelen translation sözcüğü kullanılmaktadır. Bu terim Türkçeye translasyon olarak geçmiştir. Translasyon hücrenin sitoplazmasında gerçekleşir. Sitoplazmada bulunan iki ribozom alt birimi translasyon sırasında mRNA zincirinin 5' ucuna bağlanır. Ribozom üzerindeki bağlanma bölgelerinde, mRNA'daki baz üçlülerini (kodon) tRNA'daki tamamlayıcıları olan antikodonlara bağlar. mRNA'daki kodonlara karşılık gelen antikodonu bulunduran tRNA'ların art arda eklenmesi sırasında tRNA'nın 3' ucuna bağlanmış olan amino asitler birbirine bağlanarak polipeptit zincirini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Google Çeviri</span> Çeviri aracı

Google Çeviri, İnternet sayfalarını, metinleri veya yüklemiş olduğunuz belgeleri ücretsiz çeviren bir araçtır. Google tarafından sağlanır. İlk olarak 28 Nisan 2006 tarihinde, Arapça ile İngilizce arası çeviri yaparak hizmete girmiştir. Bir web arayüzü, Android ve iOS için mobil uygulamalar, geliştiricilere tarayıcı eklentisi ve yazılım uygulamaları oluşturmada yardımcı olan bir API sunar. Google Translate, çeşitli seviyelerde 100'den fazla dili destekliyor ve Mayıs 2013 itibarıyla günlük 200 milyondan fazla kişiye hizmet veriyor.

Matematikte, Markov Zinciri, Markov özelliğine sahip bir stokastik süreçtir. Markov özelliğine sahip olmak, mevcut durum verildiğinde, gelecek durumların geçmiş durumlardan bağımsız olması anlamına gelir. Bir başka deyişle, mevcut durumun açıklaması, sürecin gelecekteki evrimini etkileyebilecek tüm bilgiyi kapsar. Gelecek durumlara belirli bir şekilde değil, olasılıksal bir süreçle ulaşılacaktır.

Google Developers Google'ın yazılım geliştirme araçları ve platformları, uygulama programlama arayüzü (API'ler) ve teknik kaynaklar sitesidir. Site, Google'ın geliştirici ürünlerini kullanan geliştiriciler için tartışma grupları ve bloglar dahil olmak üzere Google geliştirici araçlarının ve API'larının kullanımına ilişkin belgeler içerir. Google Haritalar, YouTube, Google Workspace ve diğerleri gibi Google'ın neredeyse tüm popüler tüketici ürünleri için sunulan API'ler vardır. Google, çoğunlukla web geliştiricileri için web API'leri olmak üzere çeşitli API'ler sunar. API'ler, Google Haritalar, Google Earth, Google AdSense, Adwords, Google Apps ve YouTube dahil olmak üzere popüler Google tüketici ürünlerini temel alır. Google Veri API'leri, programcıların Google hizmetlerinden veri okuyan ve yazan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır. Şu anda bunlar arasında Google Analytics, Blogger, Google Base, Google Books, Google Takvim, Google Code, Google Earth, Google Notebook API'leri bulunmaktadır.

Peter Frederick Strawson, Britanyalı filozof, gündelik dil felsefesinin en önemli temsilcilerinden olan çağdaş düşünür. 1968-1987 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde Waynflete metafizik felsefesi profesörü olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Halliday</span> Avustralyalı dilbilimci (1925 – 2018)

Michael Alexander Kirkwood Halliday, İngiliz dilbilimci. Systemic functional grammar yaklaşımıyla uluslararası etkide bir dil bilgisi modeli ortaya koymuştur.

İstatistiksel makine çevirisi, iki dilli metin derlemlerinin incelenmesinden elde edilen parametrelerin kullanıldığı istatistiksel modelleri içeren bir makine çevirisi yaklaşımıdır. İstatiksel çeviri yöntemi, makine çevirisi disiplini içerisinde kural tabanlı makine çevirisi ve örnek tabanlı makine çevirisi yaklaşımlarına göre farklılık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Yandex.Çeviri</span> çeviri aracı

Yandex.Çeviri, Yandex tarafından sağlanan amacı metin ve web sayfaları diğer dillere çevirmek olan bir web hizmetidir.

translatewiki.net MediaWiki yerelleştirme projesi

translatewiki.net, web yazılımı şeklinde bir çeviri platformudur. Çeviri eklentisi, MediaWiki yazılımı kullanılarak oluşturulmuştur. MediaWiki'deki bütün metinleri ve içerikleri çevirmekte kullanılmaktadır. Temmuz 2006 tarihinde başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı dilbilim</span>

Bilgisayarlı dilbilim veya hesaplamalı dilbilim, doğal dilin istatistiksel veya kural tabanlı modelleme yöntemleriyle ve hesaplamalı bir perspektif ile inceleyen disiplinler arası bir bilgisayar bilimi alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makine çevirisi</span>

MT kısaltmasıyla da anılan makine çevirisi, metin veya konuşmayı bir dilden diğerine çevirmek için yazılım kullanımını araştıran bilgisayarlı dilbilimin bir alt alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Z notasyonu</span>

Z notasyonu İngilizce telaffuz: [ z ɛ d], bilgi işlem sistemlerini tanımlamak ve modellemek için kullanılan bir tanımla dilinin resmi notasyonudur. Genel olarak bilgisayar programı ve bilgisayar tabanlı sistemlerin belirtilmesi hedeflenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TensorFlow</span>

TensorFlow, makine öğrenimi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Bir dizi görevde kullanılabilir, ancak derin sinir ağlarının eğitimi ve çıkarımına özel olarak odaklanmaktadır.

Bu liste biyoenformatik ve hesaplamalı biyoloji konularına odaklı, akran denetimli bilimsel dergileri sıralamaktadır.

Sufle mühendisliği; yapay zekada, özellikle de doğal dil işlemede kullanılan bir kavramdır. Sufle mühendisliğinde görevin tanımı, girdiye gömülüdür. Sufle mühendisliği tipik olarak bir veya daha çok görevi sufle tabanlı bir veri kümesine dönüştürerek ve "sufle tabanlı öğrenme" veya sadece "sufle öğrenme" olarak adlandırılan yöntemle bir dil modelini eğiterek çalışır. Sufle mühendisliği, "önek-ayarlama" veya "sufle ayarlama" olarak adlandırılan yöntemle yalnızca sufle temsilinin öğrenildiği büyük bir "dondurulmuş" ön eğitimli dil modelinden çalışabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aglütinasyon (dilbilim)</span>

Aglütinasyon, dilbilimde her biri tek bir sözdizimsel özelliğe karşılık gelen biçimbirimlerin birbirine dizilmesiyle kelimelerin oluşturulduğu biçimbilimsel bir süreçtir. Sondan eklemeyi yaygın olarak kullanan dillere sondan eklemeli diller denir. Örneğin, Türkçede evlerinizden ("evlerinizden") kelimesi, ev-ler-inizden-den biçimbirimlerinden oluşur. Eklemeli diller genellikle kelimelerin monomorfemik olduğu yalınlayan dillerle ve kelimelerin karmaşık olabileceği, ancak morfemlerin birden çok özelliğe karşılık gelebileceği bükümlü dillerle karşılaştırılır.

50Languages, eski adıyla Book2, 56 dilden herhangi birini öğrenmek için bir dizi web sayfası, indirilebilir ses dosyası, mobil uygulama ve kitaptır. Açıklamalar aynı 56 dilde de mevcuttur. Seçmeli kitaplar dışında ücretsiz olup, online dil öğrenimi ile ilgili araştırmalarda alıntılanmıştır.

Nöral makine çevirisi (NMT), bir sözcük dizilim olasılığını tahmin etmek için yapay bir sinir ağı kullanan ve genellikle cümlenin tümünü tek bir entegre modelde modelleyen bir makine çevirisi yaklaşımıdır.

Diller arası bilgi erişimi (CLIR), farklı dillerde ifade edilen sorguları kabul edilebilir çeviri teknikleri ile arayıp bulma işlemidir. Bilgi erişim sistemlerinde önemli rol oynar ve farklı dillerde bilgiye erişim imkanı sağlayarak küresel bilgi akışına katkıda bulunur.