İçeriğe atla

Apache Wicket

Apache Wicket
Geliştirici(ler)Apache Yazılım Vakfı
Güncel sürüm9.2.0 / 19 Kasım 2020
Programlama diliJava
İşletim sistemiÇapraz platform
TürWeb application framework
LisansApache Lisansı 2.0
Resmî sitesihttp://wicket.apache.org/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Apache Wicket veya kısaca Wicket Java programlama dili için bileşen tabanlı hafif bir web uygulama kütüphanesidir. Jonathan Locke tarafından geliştirilmeye başlanmış ve ilk sürümü 2005 yılında çıkmıştır.

Örnek

4 dosya ile yapılan bir Merhaba Dünya uygulaması

HelloWorld.html
XHTML şablonu
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" 
      "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" 
      xmlns:wicket="http://wicket.apache.org/dtds.data/wicket-xhtml1.3-strict.dtd"
      xml:lang="en" lang="en">

<body>
    <span wicket:id="message" id="message">Message goes here</span>
</body>
</html>
HelloWorld.java
Sayfa bileşeni şablona bağlanacaktır.
package org.wikipedia.wicket;

import org.apache.wicket.markup.html.WebPage;
import org.apache.wicket.markup.html.basic.Label;

public class HelloWorld extends WebPage {
    /**
     * Constructor
     */
    public HelloWorld() {
        add(new Label("message", "Hello World!"));
    }
}
HelloWorldApplication.java
Ana uygulama sınıfı
package org.wikipedia.wicket;

import org.apache.wicket.protocol.http.WebApplication;

public class HelloWorldApplication extends WebApplication {
    /**
     * Constructor.
     */
    public HelloWorldApplication() {
    }

    /**
     * @see org.apache.wicket.Application#getHomePage()
     */
    public Class getHomePage() {
        return HelloWorld.class;
    }
}
web.xml
The servlet uygulama tanımlaması
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<web-app xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" 
         xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/javaee" 
         xmlns:web="http://java.sun.com/xml/ns/javaee/web-app_2_5.xsd" 
         xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/javaee 
                             http://java.sun.com/xml/ns/javaee/web-app_2_5.xsd" 
         id="WebApp_ID" version="2.5">
    <display-name>Wicket Example</display-name>
    <filter>
        <filter-name>HelloWorldApplication</filter-name>
        <filter-class>org.apache.wicket.protocol.http.WicketFilter</filter-class>
        <init-param>
            <param-name>applicationClassName</param-name>
            <param-value>org.wikipedia.wicket.HelloWorldApplication</param-value>
        </init-param>
    </filter>
    <filter-mapping>
        <filter-name>HelloWorldApplication</filter-name>
        <url-pattern>/*</url-pattern>
    </filter-mapping>
</web-app>

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RSS</span>

RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

XML Bağlantı Dili veya kısaca XLink, XML dokümanlarının bağlantılarını yönetmeye yarayan bir dildir. W3C standardıdır.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.

Kaynak Tanımlama Çerçevesi, metadata model olarak tasarlanmış bir World Wide Web Consortium (W3C) spesifikasyonu olmasına rağmen, çeşitli sözdizim biçemlerinde bilgi modellemek için kullanılan genel bir metoda dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Apache Ant</span>

Apache Ant, yazılım inşası süreçlerini otomatikleştirmeye yarayan bir araçtır. Make'e benzeyen uygulama, Java ile geliştirilmiş olup Java platformunu gerektirmekte ve Java projelerinde sıkça kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SOAP</span>

SOAP , Service-oriented Architecture felsefesini pratiğe uyarlayan iki interface'den biridir. Üzerinde bulunan Universal Description Discovery and Integration (UDDI) ile birlikte hizmet yönelimli mimarinin pratikte kullanılmasını mümkün kılar.

Smarty, PHP ile yazılmış bir şablon motorudur. Özellikle web geliştirirken tasarım ve yazılım süreçlerinin birbirinden bağımsız hale getirilmesini sağlayan bir araç olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HTML5</span> web programlama dili HTMLnin en güncel sürümü

HTML5, İnternet'in çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standardının beşinci sürümüdür. Internet Explorer, Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarının güncel sürümleri tarafından kısmen desteklenmektedir. Kısaca H5 Google Chrome ve Safari tarayıcılarının güncel sürümleri üzerinde deneme aşamasında da olsa çok daha iyi bir şekilde çalışmaktadır. Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda kodlanırsa kodlansın, yine de fazladan yazılan kodların fonksiyonelliğini bozduğu bilinmektedir. Bu yüzden HTML5, bu ihtiyaçları karşılamak adına geliştirilmeye başlanmıştır. Video paylaşım sitesi YouTube, deneme aşamasında HTML5'i kullanıcılarına sunmaktadır.

vCard elektronik kartvizit için bir dosya biçimi standarttır. vCard sıklıkla e-posta iletilerine bağlı, ancak World Wide Web veya anlık mesajlaşma gibi diğer yollarla değiştirilebilir. Onlar isim ve adres bilgilerini, telefon numaraları, e-posta adresleri, URL'ler, logolar, fotoğraflar ve ses klipleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">React</span> Kullacı arayüzleri oluşturmak için kullanılan JavaScript kütüphanesi

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.

VoiceXML (VXML), insan ile bilgisayar arasındaki interaktif medya ve ses diyaloglarını belirten dijital dosya standardıdır. Otomatik müşteri hizmetleri servisi ve banka sistemleri gibi sesli cevap kullanımının olduğu uygulamaların geliştirilmesinde kullanılır.

Apache Cordova ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü. Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır ne de tam olarak Web temellidir. Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.

Flutter, Google tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir UI yazılım geliştirme kitidir. Android, iOS, Windows, Mac, Linux ve web için uygulamalar geliştirmek için kullanılıyor. Flutter'ın ilk sürümü "Sky" olarak biliniyordu ve Android işletim sisteminde çalışıyordu. Flutter ilk olarak 2015 Dart geliştirici zirvesinde tanıtıldı. Tanıtımında sabit bir şekilde saniyede 120 FPS çalışan uygulamalar geliştirilebileceği belirtildi. 4 Aralık 2018'de Flutter 1.0, Flutter Live etkinliğinde ilk "kararlı sürüm" olarak yayımlandı. 11 Aralık 2019'da Flutter Interactive etkinliğinde Flutter 1.12 yayımlandı.

Mikro veri, meta verileri web sayfalarındaki mevcut içeriğin içine yerleştirmek için kullanılan bir WHATWG HTML spesifikasyonudur. Arama motorları, web tarayıcıları ve tarayıcılar bir web sayfasından Mikro Verileri ayıklayıp işleyebilir ve kullanıcılar için daha zengin bir göz atma deneyimi sağlamak için kullanabilir. Arama motorları, bu yapılandırılmış verilere doğrudan erişimden büyük ölçüde yararlanır çünkü web sayfalarındaki bilgileri anlamalarına ve kullanıcılara daha alakalı sonuçlar sağlamalarına olanak tanır. Mikro veriler, bir öğeyi açıklamak için destekleyici bir kelime dağarcığı ve özelliklerine değerler atamak için ad-değer çiftlerini kullanır. Mikro veri, benzer RDFa ve mikro biçimler kullanım yaklaşımlarına göre, HTML öğelerine makine tarafından okunabilir etiketlerle açıklama eklemenin daha basit bir yolunu sağlama girişimidir.

<span class="mw-page-title-main">Pyqt</span>

PyQt, bir Python eklentisi olarak uygulanan, platformlar arası GUI araç seti Qt'nin bir Python bağlantısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nullsoft Scriptable Install System</span>

Nullsoft Scriptable Install System (NSIS), Winamp'ın yapımcıları Nullsoft tarafından desteklenen Microsoft Windows için komut dosyasıyla çalışan bir kurulum sihirbazı hazırlama aracıdır. NSIS, başta zlib lisansı olmak üzere, özgür yazılım lisanslarının bir kombinasyonu altında yayımlanır. Amazon, Dropbox, Google, Ubisoft, FL Studio, BitTorrent ve McAfee gibi kullanıcılarla, InstallShield gibi ticari özel mülk ürünlere yaygın olarak kullanılan bir alternatif haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Web şablon sistemi</span>

Web yayıncılığı'ndaki web şablon sistemi, web tasarımcılarının ve geliştiricilerin, bir aramanın sonuçları gibi özel web sayfa'larını otomatik oluşturmak için web şablonları ile çalışmasına olanak tanır. Bu, dinamik öğeleri web isteği parametrelerine dayalı olarak tanımlarken statik web sayfası öğelerini yeniden kullanır. Web şablonları statik içeriği destekleyerek temel yapı ve görünüm sağlar. Geliştiriciler içerik yönetim sistemlerinden, Web uygulama iskeletlerinden ve HTML düzenleyicilerinden şablonları kullanabilir.

Bir belge türü beyanı veya DOCTYPE, belirli bir XML veya SGML belgesini bir belge türü tanımıyla (DTD) ilişkilendiren bir talimattır. 4.0). Belgenin serileştirilmiş biçiminde, belirli bir sözdizimine uyan kısa bir işaretleme dizisi olarak ortaya çıkar.