İçeriğe atla

Apache James

Apache James
Geliştirici(ler)Apache Yazılım Vakfı
Güncel sürüm3.7.1 / 26 Ağustos 2022
PlatformJava SE
TürMesaj aktarım aracısı
LisansApache Lisansı
Resmî sitesijames.apache.org Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Apache James ya da Java Apache Mail Enterprise Server, tamamen Java ile yazılmış açık kaynaklı bir SMTP ve POP3 posta aktarım aracısı ve NNTP haber sunucusudur.[1] James, Serge Knystautas'ın ilk katkılarıyla başlayarak Apache Yazılım Vakfı'na katkıda bulunanlar tarafından sürdürülmektedir. IMAP desteği, 3.0-M2 önizleme sürümünden itibaren eklenmiştir ve artık Java 1.5 veya üstü gerektirir.[2]

James projesi, "eşleştiriciler" ve "mailetler" tanımlayan Apache Mailet API'sini yönetmektedir. Bunlar, kullanıcıların bir veritabanını güncellemek, bir ileti arşivi oluşturmak veya spam filtrelemek gibi kendi posta işleme kodlarını yazmalarına olanak tanır.[1] Bir eşleştirici, iletileri bazı ölçütlere göre sınıflandırmak için kullanılır ve ardından iletinin işlenmek üzere uygun bir mailete aktarılıp aktarılmayacağını belirler. Mailet'ler servlet'lere kavramsal benzerliklerinden dolayı bu şekilde adlandırılırlar[3] ve Sun Microsystems'ın servlet uygulamasına posta işlemeyi dahil etme önerisini reddetmesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. James, ortak görevlere hizmet etmek için önceden yazılmış çeşitli eşleştiriciler ve mailet'lerle birlikte gelir. Birçok mailet ve eşleştirici kümesi, sofistike ve karmaşık işlevsel davranışlar üretmek için birleştirilebilir.

Apache James projesi, Sun'ın JavaMail API'sinden bağımsız olarak, saf Java kütüphaneleri kullanarak Sender Policy Framework (SPF) ve Sieve posta filtreleme dilini uygulamak ve MIME içerik akışlarını ayrıştırmak için araçlar sağlamaktadır. Böylece, James kullanıcıları, SPF gibi filtreleme teknolojilerini doğrudan Java uygulamalarına entegre edebilir ve MIME içeriği hakkında bilgi almak için James kütüphanelerini kullanabilirler. Bu özellikler, posta sunucusu yöneticilerinin posta aktarımının güvenliğini ve doğruluğunu artırmalarına yardımcı olabilir.

Geliştirme

  • James ilk olarak Jakarta Projesi kapsamında Jakarta-James olarak kuruldu.
  • Ocak 2003'te James, Serge Knystautas başkanlığındaki ASF Yönetim Kurulu tarafından oybirliğiyle alınan bir kararla üst düzey bir Apache projesine yükseltildi.
  • James, Apache Avalon uygulama çerçevesini uygulayan Phoenix konteyneri içinde dağıtılmaktadır.
  • Son gelişmeler arasında Spring Framework uygulama çerçevesi içinde çalışan bir sürüm de bulunmaktadır.
  • Sürüm 2.3.0 Ekim 2006'da yayımlanmıştır.
  • Sürüm 2.3.1 Nisan 2007'de yayınlandı.
  • Sürüm 2.3.2 Ağustos 2009'da yayınlandı.[4]
  • Sürüm 2.3.2.1 (güvenlik düzeltmesi) 8 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır.
  • Sürüm 3.0.0 20 Temmuz 2017'de yayımlanmıştır.
  • Sürüm 3.0.1 (güvenlik düzeltmesi) 20 Ekim 2017 tarihinde yayımlanmıştır.
  • Sürüm 3.1.0 31 Temmuz 2018'de yayımlanmıştır.
  • Sürüm 3.2.0 14 Kasım 2018 tarihinde yayınlanmıştır.
  • Sürüm 3.3.0 26 Mart 2019 tarihinde yayınlanmıştır.
  • Sürüm 3.4.0 5 Eylül 2019 tarihinde yayınlanmıştır.
  • Sürüm 3.5.0 16 Temmuz 2020'de yayımlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Apache James Project – Apache James Server 3 - Index". james.apache.org. 14 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  2. ^ "Apache James IMAP Introduction". james.apache.org. 23 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  3. ^ "IBM Developer". developer.ibm.com. 12 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  4. ^ "Apache James Project - News Archive". james.apache.org. 10 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol yerel E-posta alıcıları tarafından uzak sunucudan E-postaları indirmek için kullanılır ve bu işlem TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilir. POP ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür. Tüm güncel e-posta alıcıları ve sunucuları iki protokolü de destekler. POP birkaç versiyon olarak geliştirilmiştir ve şu anda standart olarak kullanılanı 3. versiyonudur. Bu yüzden POP3 adı kullanılır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

Bilgi işlemde, İnternet Mesaj Erişim Protokolü (IMAP), e-posta istemcilerinin bir TCP/IP bağlantısı üzerinden bir posta sunucusundan e-posta mesajları almak için kullandığı bir İnternet standart protokolüdür. IMAP, RFC 9051 tarafından tanımlanır.

FileMaker, FileMaker şirketi tarafından geliştirilmiş, Macintosh ve Windows platformlarında çalışabilen bir veritabanı programlama aracıdır. 1980'lerde Macintosh için geliştirilmiş olan az sayıdaki veritabanı programından biridir.

SME Server, server amaçlı geliştirilen Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Exchange Server</span> Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımı

Microsoft Exchange Server, Microsoft tarafından üretilen bir haberleşme yazılımıdır. Sunucu ürünlerinden Microsoft Servers'ın bir parçası olup Microsoft altyapısına sahip sistemlerde sıkça kullanılmaktadır. Exchange'in öne çıkan özellikleri e-posta, takvim, kişiler ve işler, bilgiye web tabanlı erişim olanağı ve veri depolama desteğidir.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

Spring Framework Java için geliştirilmiş, açık kaynak olan bir uygulama geliştirme framework'üdür.

Apache Wicket veya kısaca Wicket Java programlama dili için bileşen tabanlı hafif bir web uygulama kütüphanesidir. Jonathan Locke tarafından geliştirilmeye başlanmış ve ilk sürümü 2005 yılında çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer 8</span>

Internet Explorer 8 (IE8). Microsoft tarafından geliştirilen Internet Explorer Web tarayıcısının 8. sürümüdür. 19 Mart 2009 yılında sunuldu. 2006 yılında tanıtılmış olan Internet Explorer 7'nin yerini aldı. 2011 yılında ise yerini Internet Explorer 9 aldı. Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 işletim sistemleri için varsayılan tarayıcıdır. Internet Explorer 8, IE'nin Acid2 testini geçen ilk sürümüdür. Daha sonraki Acid3 testinde yalnızca 24/100 puan aldı. Microsoft'a göre, güvenlik, kullanım kolaylığı, RSS, CSS, Ajax, Web sayfası bildirimcisi olan Web Slice desteğindeki iyileştirmeler IE8 için öncelikleriydi. Internet Explorer 8, Internet Explorer'ın Windows XP ve Windows Server 2003'te desteklenen son sürümüdür.

Dünya Çapında Ağ bağlamında Apache JServ Protokolü, ikicil bir protokol olup Web sunucusundan gelen geri bağlantılı talepleri bir alıp arkasında bulunan uygulama sunucusua iletebilir. Ayrıca bazı denetlemeleri de yaparak Web sunucusunun uygulama sunucusunu pinglemesine de sağlamaktadır. Web uyarlamacıları tipik olarak AJP'yi bir yük dengleme konuşlandırmasında bir veya birkaç ön uç Web sunucusundan bir veya birkaç uygulama sunucusuna talepleri iletmek için kullanmaktadırlar. Oturumlar asıl uygulama sunucularına her uygulama sunucusu oluşumuna bir ad verildiği özel bir yönlendirme mekanizmasıyla yönlendirilirler. Bu bağlantıların her birine dolaştır denir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mail</span> Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programı

Apple Mail veya Mail.app Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programıdır. Başlangıçta NeXTMail olarak NeXT tarafından geliştirilen, kendi NextStep'in işletim sisteminin bir parçası oldu, sonunda NeXT-in Apple'a satılmasından sonra tesisi oldu. Mailin güncel sürümü gönderme için SMTP, mesajı alma için IMAP, uçtan uca ileti şifreleme için S/MIME kullanır. Ayrıca, Yahoo! Mail, AOL Mail, Gmail, Outlook.com ve iCloud olarak, popüler e-posta sağlayıcıları ile çalışmak üzere yapılandırılmıştır ve Microsoft Exchange Serveri destekler. iOS 9 yayımlanmasına kadar e-postaları yanıtlamak için dosya ekleme işlevselliğini özlüyor olmasına rağmen, iOS Mail mobil sürüm özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklendi. Mail iOS sürümü pazar payı ile dünyada en popüler e-posta istemcidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 6.0</span> Mobil işletim sistemi

Windows Mobile 6.0 kod ismi "Crossbow", Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 5. sürümüdür. 3GSM Dünya Kongresi 2007-de, 12 Şubat 2007 tarihinde serbest bırakıldı. Üç farklı versiyonu geliyor: akıllı telefonlar için "Windows Mobile 6 Standard", Telefon işlevselliği ile Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Professional" ve Hücresel radyolar olmadan Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Classic". Microsoft 6.0 sürümüne 6.5 ve 6.1 sürümü ile birlikte 8 Ocak 2013 tarihinde desteklemeye son verildi.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Apache Yazılım Vakfı</span>

Apache Yazılım Vakfı, 1999 yılında Apache HTTP Sunucusu gibi yazılım projelerini desteklemek üzere kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. ASF yapı olarak merkeziyetsiz açık kaynak bilgi toplumu geliştiricileri tarafından oluşmaktadır. Yönetimsel olarak oy birliğine dayalı, katılımcı ve faydacı felsefelere dayalı bir karar mekanizmasından oluşur.

Apache Abdera web yayınlarının ve diğer web kaynakların yaratılmasında, düzenlenmesinde ve yayımlanmasında bir standart olan Atom Dağıtım Biçimi ve Atom Yayımlama Protokolü'nün bir uygulamasıdır. Ana odak konusu Java'dır. Ancak C/C++ ve .NET uygulamaları da dikkate alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apache Tomcat</span>

Apache Tomcat, Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmiş açık kaynak bir Java Servlet Container uygulamasıdır. Tomcat Java Servlet, JavaServer Pages (JSP), Java EL ve WebSocket dahil olmak üzere birçok Java EE belirtimlerini gerçekleştirir ve Java kodunun çalışabileceği sadece Java ile yazılmış HTTP ağ sunucu çevrelerini sağlar.

Apache Cordova ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü. Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır ne de tam olarak Web temellidir. Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.