İçeriğe atla

Apache Cordova

Apache Cordova
Orijinal yazar(lar)Joe Bowser, Michael Brooks, Rob Ellis, Dave Johnson, Anis Kadri, Brian Leroux, Jesse MacFadyen, Filip Maj, Eric Oesterle, Brock Whitten, Herman Wong, Shazron Abdullah
İlk yayınlanma2009
Güncel sürüm9.0.0 / 20 Mart 2019[1][2][3]
Programlama diliC#, C++, CSS, HTML, Java, JavaScript ve Objective-C
PlatformAndroid, iOS, Windows 8.1, Phone 8.1 ve 10, OS X,[4] ElectronArtık desteklenmeyenler: BlackBerry, Firefox OS, Symbian, Ubuntu Touch, webOS, Windows Phone 7.0 and 8.0[5]
Erişilebilirlikİngilizce
TürMobil geliştirme uygulama iskeleti
LisansApache License 2.0[6][7]
Resmî sitesicordova.apache.org

Apache Cordova (eski adıyla PhoneGap) ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü.[8] Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar.[9] CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır (çünkü tüm düzenler platformun ana UI iskeletinden ziyade Web görünümü aracılığıyla oluşturulmuştur) ne de tam olarak Web temellidir (çünkü temelde dağıtıma hazır uygulamalar gibi paketlenmiştir ve platformun ana cihaz API'lerine erişimi vardır, Web uygulamaları değildir.). Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.

Yazılım önceden sadece "PhoneGap" olarak geçmekteydi, sonradan "Apache Callback" adını aldı.[10][11] Açık kaynaklı yazılım olarak Apache Cordova Appery.io veya Indel XDK gibi wrapperlara izin verir.

PhoneGap Adobe'nin onun ilişkili ekosistemiyle birlikte Cordova'nın ticari sürümüdür. Ionic,[12] Monaca, TACO, Onsen UI, Visual Studio, GapDebug, App Builder, Cocoon, Framework7, Quasar Framework, Evothings Studio, NSB/AppStudio, Mobiscroll, Intel XDK[13] ve Telerik Platform[14] gibi birçok alet ve uygulama iskeleti Cordova'nın üstüne inşa edildi. Bu aletler çekirdek aletleri olarak PhoneGap'ı değil Cordova'yı kullanır.

Apache Cordova projesine katkıda bulunanlar arasında Adobe, BlackBerry, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla gibi firmalar bulunmaktadır.[15]

Desteklenen platformlar

Sürüm 9 itibarıyla Apache Cordova halihazırda Apple iOS,Google Android, Windows 8.1, Windows Phone 8.1, Windows 10 and Electron (üstelik Windows, Linux ve macOS'ta da çalıştırılabilir) işletim sistemleri için geliştirmeyi destekler. Apache Cordova'nın eski sürümleri eskiden Bada, BlackBerry, Firefox OS,[16][17] LG webOS, Microsoft Windows Phone (7 ve 8), Nokia Symbian OS, Tizen (SDK 2.x) ve Ubuntu Touch'ı da desteklemekteydi. Aşağıdaki tablo Apache Cordova 9.X sürümü için desteklenen özelliklerin bir listesidir.[18][19]

Özellik Android[20]iOSOS X Windows 8.1, 10, Phone 8.1Electron
Batarya durumu Evet Evet Hayır Sadece Windows Phone 8.1 Test bekleniyor
Kamera Evet Evet Hayır Evet Evet
Yakalama Evet Evet Hayır Evet Test bekleniyor
Bağlantı Evet Evet Hayır Evet Test bekleniyor
Cihaz Evet Evet Evet Evet Test bekleniyor
Olaylar Evet Evet Hayır Evet Test bekleniyor
Dosyalar Evet Evet Evet Evet Test bekleniyor
Geolokasyon Evet Evet Hayır Evet Test bekleniyor
Globalizasyon Evet Evet Hayır Evet Test bekleniyor
Uygulama içi tarayıcı Evet Evet Hayır iframe kullanıyor Test bekleniyor
Medya Evet Evet Evet Test bekleniyor
Bildirimler Evet Evet Hayır Evet Test bekleniyor
Açılış ekranı Evet Evet Hayır Sadece Windows Phone 8.1 Test bekleniyor
Depolama Evet Evet Hayır localStorage & indexedDB Test bekleniyor
Titreşim Evet Evet Hayır Sadece Windows Phone 8.1 Hayır

Kaynakça

  1. ^ "apache/cordova-cli". GitHub. 31 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  2. ^ "cordova". npm. 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  3. ^ "Cordova-CLI 9.0.0 Released". cordova.apache.org. 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  4. ^ "Cordova support by platform - Apache Cordova". cordova.apache.org. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  5. ^ "apache/cordova". GitHub. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  6. ^ "PhoneGap License". Phonegap.com. 17 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2013. 
  7. ^ "FAQ | PhoneGap Build | Edge Tools & Services | Adobe & HTML". Html.adobe.com. 28 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2013. 
  8. ^ "Adobe Announces Agreement to Acquire Nitobi, Creator of PhoneGap". Adobe.com. 3 Ekim 2011. 13 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 
  9. ^ "PhoneGap Seeks to Bridge the Gap Between Mobile App Platforms". GigaOM. 5 Nisan 2009. 8 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 
  10. ^ "Apache Callback - Tiki Wiki CMS Groupware :: Development". Tiki Wiki CMS Groupware :: Development. 4 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2018. 
  11. ^ "Apache Callback Proposal". Wiki.phonegap.com. 15 Ağustos 2013. 5 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2013. 
  12. ^ "The Last Word on Cordova and PhoneGap". The Official Ionic Blog. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  13. ^ "Intel XDK". Intel Developer Zone. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  14. ^ "Apache Cordova". Apache Cordova. 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  15. ^ "Cordova Contributor's Who's Who". apache.org. 2 Kasım 2015. 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2015. 
  16. ^ "Building Cordova apps for Firefox OS ✩ Mozilla Hacks – the Web developer blog". 20 Şubat 2014. 4 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2014. 
  17. ^ "Using PhoneGap and the Sony Ericsson WebSDK to develop Android apps". Android and Me. 31 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 
  18. ^ "Platform Support". Adobe PhoneGap. 26 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2016. 
  19. ^ "PhoneGap supported features". Phonegap.com. 22 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2013. 
  20. ^ "Android Platform Guide - Apache Cordova". cordova.apache.org. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2018. 

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">BlackBerry geliştirme araçları</span>

BlackBerry firması, BlackBerry OS, BlackBerry Tablet OS ve BlackBerry 10 geliştiricilerine, uygulamalarını kodlayabilecekleri çok sayıda araç ve geliştirme arayüzü sunar. Resmi geliştirme araçlarının yanı sıra Eclipse gibi pek çok bağımsız IDE, BlackBerry uygulama geliştirme süreçlerinde kolaylıkla kullanılabilmektedir.

Viber, çoklu platform desteği sunan ve internet üzerinden anlık mesajlaşma ve sesli görüşme imkânı sunan bir iletişim aracıdır. Metin mesajının yanı sıra kullanıcıların birbirlerine medya ve sesli mesaj göndermesine de imkân verir.

<span class="mw-page-title-main">EPUB</span>

EPUB ya da tam adıyla Electronic Publication, Uluslararası Sayısal Yayıncılık Forumu (IDPF) tarafından e-kitap standardı olarak ilan edilen, gömülü cihazlarda ve bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir dosya biçimidir.

Mobil işletim sistemi; akıllı telefon, tablet gibi mobil elektronik aygıtlarda kullanılan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha platform</span>

Nokia Asha platform, düşük sınırlı akıllı telefonlar için tasarlanmış bir mobil işletim sistemi (OS) ve bilgisayar platformudur, Nokia tarafından satın alınmış Norveç merkezli Smarterphone yazılımına dayalıdır. Nokia Asha serisi telefonlarında desteklenmekdedir. Platform Symbian, Maemo ve MeeGo sistemlerinden UI benzerliklerini devralır ve Nokia low-end cihazlarında Seri 40-ın yerini alır. Kullanıcı arayüzünün tasarım ekibine open webOS ve Nokia N9 için MeeGo tasarımında işinde çalışmış Peter Skillman, başkanlık etti. Platform, Nokianın Seri 40 sisteminin yerine bir Linux platformu olarak geliştirdiği Meltemi projesinin halefidir, ancak Temmuz 2012'de iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

Evrensel Windows Platformu Microsoft tarafından oluşturulmuş ve ilk olarak Windows 10'da tanıtılan, platforma özgü bir uygulama mimarisidir. Bu yazılım platformunun amacı, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10, Windows 11 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olmaktır. C++, C#, Visual Basic .NET veya XAML kullanarak Windows uygulaması geliştirmeyi destekler. API, C++ ile uygulanır ve C++, VB.NET, C#, F# ve JavaScript'de desteklenir. Windows Server 2012 ve Windows 8'de ilk tanıtılan Windows Runtime platformunun bir uzantısı olarak tasarlanan UWP, geliştiricilere potansiyel olarak birden fazla cihazda çalışacak uygulamalar oluşturmasına olanak tanır

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Office Mobile</span> Microsoft Officein akıllı telefonlar için geliştirilmiş sürümü

Microsoft Office Mobile Microsoft tarafından Windows 10, Windows 10 Mobile, iOS, Android ve Chrome OS için geliştirilen yaratıcılık yazılımı mobil uygulamalarıdır. Çekirdek uygulamalar Word, Excel, PowerPoint ve OneNote'dur. Office Sway, Skype for Business ve SharePoint gibi diğer Office uygulamaları, desteklenen cihazlar ve platformlardaki mobil uygulama mağazasından indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer Mobile</span>

Internet Explorer Mobile Microsoft Trident düzen motorunun sürümlerine dayalı olarak Microsoft tarafından geliştirilen durdurulan bir mobil tarayıcıdır. IE Mobile varsayılan olarak Windows Phone ve Windows CE ile yüklenir. Internet Explorer Mobile'nin geçerli sürümleri, Internet Explorer'ın masaüstü sürümünü temel alır. Bununla birlikte, Pocket Internet Explorer olan eski sürümler, aynı düzen motoruna dayanmaz.

iOS SDK

iOS SDK Apple tarafından geliştirilen bir yazılım geliştirme kitidir. Kit, Apple'ın iOS işletim sisteminde mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Tethering</span> İnternet bağlantısı paylaşım şekli

Tethering Bir mobil cihazın internet bağlantısının diğer cihazlarla paylaşılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Xamarin</span>

Xamarin, Mayıs 2011'de Mono, Xamarin.Android ve Xamarin.iOS'u yaratan mühendisler tarafından kurulan ve Microsoft'un sahip olduğu San Francisco merkezli bir yazılım şirketidir. Ortak Dil Altyapısı (CLI) ve Ortak Dil Özellikleri'nin platform uygulamalarıdır.

UC Tarayıcı Singapur/Çin merkezli mobil İnternet şirketi UCWeb tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Asya'nın en büyük e-ticaret platformlarından Alibaba Group'a aittir. Hindistan ve Endonezya gibi Asya'nın en hızlı büyüyen pazarlarında Google Chrome'dan daha popülerdir.

Opera Mobile Store, cep telefonu sahipleri için platformdan bağımsız bir tarayıcı tabanlı uygulama mağazasıdır. Dünya çapında 40.000'den fazla geliştirici tarafından kullanılan ve Opera Software ASA'nın sahip olduğu bir dijital uygulama dağıtım platformudur. Mart 2011'de bir üçüncü taraf sağlayıcı tarafından başlatılan ve güçlendirilen Opera Mobile Store, Ocak 2012'de bir mobil uygulama mağazası platform şirketi olan Handster'i satın aldıktan sonra yeni bir platformda yeniden başlatıldı. Android, Java, BlackBerry OS, Symbian, iOS, Windows Mobile, Windows Phone'da kullanılabilir. Microsoft, 2015 yılında Nokia Store Mağazasını kullanımdan kaldırdı ve kullanıcılar eski Nokia cihazları için yeni uygulama mağazası olarak Opera Mobile Store'ye geçti. Opera Mobile Store günde 1 milyondan fazla uygulama indirmesi sağlıyor. Opera Mobile veya Opera Mini tarayıcılarda Hızlı Arama'daki OMS logosu veya görsel bir yer imi aracılığıyla herhangi bir cep telefonundan erişilebilir. Mağazaya masaüstü sürümleri de dahil olmak üzere herhangi bir tarayıcıdan herhangi bir işletim sisteminde erişilebilir. Opera Mobile Store tarafından sağlanan Android destekli telefonlar için yapılan uygulamaların% 86'sından fazlası ücretsizdir, diğerleri ise ödeme gerektirir. Tüm platformlar için ortalama ücretsiz ücretli uygulamalar oranı sırasıyla% 70 ve% 30'dur. Bu uygulamalar genellikle video oyunları, iş uygulamaları, sosyal medya uygulamaları, e-kitaplar ve diğerleri dahil olmak üzere belirli bir kategoriyi hedefler.

<span class="mw-page-title-main">Opera Mini</span>

Opera Mini, Opera Software AS tarafından geliştirilen bir mobil web tarayıcısıdır. Öncelikle Java ME platformu için, Opera Mobile için alt sınıf kardeş olarak geliştirildi. Windows 10 Mobile, Windows Phone 8.1, BlackBerry, Symbian, S60, Nokia X platform, Nokia Asha platform, MeeGo ve Bada platformlarında çalıştı. Nokia X ailesi, Nokia Asha serisi, Samsung tuşlu telefon'lar için de uyumlu oldu. 2018 itibarıyla, Android ve iOS sürümlerinin yanı sıra Opera Mini'nin tüm sürümleri artık aktif geliştirme aşamasında değildir.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.