Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.
Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.
Java EE, özellikle büyük çaplı projelerin ihtiyaçları için geliştirilmiş Java teknolojilerinin bütünün oluşturduğu çerçevenin ve standardın ismidir. Java EE servislerini sunan yazılımlara uygulama sunucusu denir. Java EE'yi oluşturan teknolojilerin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır:
- EJB
- JAAS
- JCA
- JCE
- JDBC
- JNDI
- JMS
- JSP
- JSF
- JTA
Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.
İstemci-sunucu, istemciyi sunucudan ayıran bir ağ mimarisidir. Her bir istemci yazılımı, sunucuya ya da uygulama sunucusuna isteklerini (request) gönderir.
Apache, açık kaynak kodlu ve özgür bir Web sunucu programıdır. Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmektedir.
Windows Communication Foundation farklı makineler üzerindeki uygulamaların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir iç sistemdir. .NET Framework 3.0 uygulama geliştirme platformunun bir bileşeni olarak sunulmuştur. WCF olarak kısaltılan bu teknoloji, ilk olarak Indigo kod adıyla dünyaya duyurulmuştur. WCF; Remoting, Web Servisleri, Dağıtık "Transaction"lar gibi dağıtık programlama yollarını tek bir yapıda birleştirmektedir.
Zend Studio. PHP'nin geliştiricisi Zend firması tarafından geliştirilen bir editördür. PHP'yi en verimli şekilde kodlamayı amaç edinmiştir. Otomatik kod tamamlama ve hata bulma gibi özellikleri mevcuttur. Proje de kullanmış olduğunuz değişkenleri, fonksiyonları, sınıfları hatırlatıp işin karmaşıklığından sizi kurtarır.
Apache Ant, yazılım inşası süreçlerini otomatikleştirmeye yarayan bir araçtır. Make'e benzeyen uygulama, Java ile geliştirilmiş olup Java platformunu gerektirmekte ve Java projelerinde sıkça kullanılmaktadır.
SOAP , Service-oriented Architecture felsefesini pratiğe uyarlayan iki interface'den biridir. Üzerinde bulunan Universal Description Discovery and Integration (UDDI) ile birlikte hizmet yönelimli mimarinin pratikte kullanılmasını mümkün kılar.
Enterprise JavaBeans (EJB) veya Türkçe karşılığı ile işe yönelik yeniden kullanılabilir Java elemanları iş uygulamalarının modüler bir şekilde kurulması için tasarlanmış yönetilebilir sunucu-yanı (server-side) eleman mimarisidir.
Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.
Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.
macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.
Apache Synapse yüksek performanslı basit bir ESB dir. Apache Synapse kolaylıkla ayarlanabilen, geçitleme (gatewaying) ve yük dengeleme entegrasyonunu kolaylaştırabilir bir yapıda tasarlanmıştır. Apache Synapse, Apache Axis2 üzerine inşa edilmiş XML tabanlı güvenlik kümeleri içeren, web servisler için geliştirilmiş bir aracı çalışma çerçevesidir.
Apache Yazılım Vakfı, 1999 yılında Apache HTTP Sunucusu gibi yazılım projelerini desteklemek üzere kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. ASF yapı olarak merkeziyetsiz açık kaynak bilgi toplumu geliştiricileri tarafından oluşmaktadır. Yönetimsel olarak oy birliğine dayalı, katılımcı ve faydacı felsefelere dayalı bir karar mekanizmasından oluşur.
Apache ActiveMQ, tam destekli Java Mesaj Servisi (JMS) istemci ile birlikte Java programlama dilinde yazılmış bir açık kaynaklı mesaj komisyoncusudur. Birden fazla istemci ya da sunucunun iletişimini teşvik eden ve büyük işletmeleri hedefleyen özelliklere sahiptir. Java üzerinden JMS 1.1 ve diğer birkaç çapraz dil kullanan istemciler desteklenenler arasındadır. İletişim yönetiminin dayandığı özellikler arasında sanal bellek, önbellek, kalıcı günlük vardır. Bunların dışında kalıcı JMS sunucusu üzerinden herhangi bir veritabanını kullanabilme yeteneği ve bilgisayar kümeleme gibi özelliklere de dayanır.
Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).
Android 1.1 Android sisteminin resmi 2. versiyonu olarak Android 1.0'dan 4 ay sonra takdim edildi. Android 1.1, geliştirilme aşamasında şirket içinde "Petit Four" olarak anılsa da bu ad hiçbir zaman resmi bir kod adı olarak kullanılmamıştır. Yani bir kod adı yoktur. Android 1.1 versiyonu API 2. seviyesinde ve Linux: 2.6.25 bazında hazırlanmıştır. Bu versiyon öncekinin benzeri idi, sadece birkaç hatalar aradan kaldırılmıştır. Uygulama programlama arayüzü (API) değişiklikleri oldu. Çağrı menüsüne «göster» ve «gizle» düğmeleri eklendi. Mesajlarda fotoğraf ekleme ve kaydetme işlevi eklendi. Bu sürüm ise sadece T-Mobile G1 telefonunda bulundu.