İçeriğe atla

Anzhela Atroshchenko

Anjela Atroşçenko
Kişisel bilgileri
Doğumu14 Ekim 1970 (53 yaşında)
Boy1,76 m (5 ft 9 in)
Spor
ÜlkeTürkiye
SporAtletizm
Yarışma(lar)Heptatlon
Madalyalar
Akdeniz Oyunları
Altın2001 TunusHeptatlon
Bronz2005 AlmeriaHeptatlon

Anjela Atroşçenko (Rusça: Анжела Атрощенко, d. 14 Ekim 1970), Beyaz Rus asıllı Türk eski atlet. Fenerbahçe forması giyen sporcu yapmış olduğu derecelerle bilinmektedir. 1992 Barselona Olimpiyatları'nda heptatlon dalında 6. olmuştur. 2001'de yapılan Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda ise 4. olmuştur. 2004 Olimpiyatlarında yarışmadan sakatlığı nedeniyle çekilen atlet, 2005 Akdeniz Oyunları'nda ise bronz madalya kazanmıştır.

Türkiye'de yaşayan atlet, Beyaz Rusça, Rusça ve Türkçe biliyor.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

<span class="mw-page-title-main">1904 Yaz Olimpiyatları</span>

1904 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla III. Olimpiyat Oyunları, 1904 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Saint Louis şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Olimpiyatlara 12 ülkeden 6'sı kadın 651 sporcu katıldı.

Dekatlon, atletizmde 10 pist ve saha yarışından oluşan etkinlik. Bu yarışma peş peşe iki gün içerisinde gerçekleşir ve atletlerin tüm branşlardaki performansı değerlendirilir. Performanslar IAAF'ın hazırladığı tüm branşların derecelerinin karşılığı olan bir puan cetveline göre yapılır. Atletin hangi branşta, kaçıncı olduğunun önemi yoktur. Önemli olan, 10 yarışma bittiğindeki toplam puandır. Dekatlon, 1912'de ortaya çıkıp aynı tarihte Olimpiyat Oyunları programına dâhil edildi. Oyunların sırası 1914'ten beri aynıdır. Erkekler dekatlona katılım gösterirken kadınlar heptatlon yarışmalarına katılırlar.

<span class="mw-page-title-main">1980 Yaz Olimpiyatları</span>

1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">Uzun atlama</span> olimpik bir spor dalı

Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır.

<span class="mw-page-title-main">Gülle atma</span> atletizm içinde yer alan bir spor dalı

Gülle atma, atletizm içinde yer alan bir spor branşıdır.

Atletizmde orta mesafe koşuları, engelli koşular da dahil 800 metre ile 3000 metre arasındaki koşulardır. Antrenman teknikleri ve fiziksel gereklilikler benzer olduğu için birçok atlet hem 800 hem de 1500 metrede yarışır. Taktikleri çoğu zaman son birkaç adımda kazanılan ya da kaybedilen bu yarışlarda önemli rol oynar. Orta mesafe koşuları Olimpiyatların ve atletizm şampiyonlarının esas yarışları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paralimpik Oyunları</span>

Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır.Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Ramil Guliyev</span> Türk atlet

Ramil Guliyev, Azerbaycan kökenli Türk sprint atleti. 2011 yılında Türk vatandaşı olmuştur. Türk vatandaşlığına geçişi, Azerbaycan Atletizm Federasyonu tarafından öfkeyle karşılandı. 2012 yılında Londra'da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edebilmesi Azerbaycan Atletizm Federasyonu'nun iznine bağlıydı ve yetkili kurumdan izin çıkmadı. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına kadar ulaştırılsa da Azerbaycan Atletizm Federasyonu kararından dönmeyeceğini kesin olarak bildirdi.

<i>Ateş Arabaları</i>

Ateş Arabaları, 1981 Büyük Britanya yapımı filmdir. Filmde 1924 Yaz Olimpiyatları'na katılan koyu dindar İskoç Hristiyan atlet Eric Liddell ile önyargıları aşmaya çalışan İngiliz Yahudi atlet Harold Abrahams'ın gerçek yaşamları konu edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

2012 Yaz Olimpiyatları'nda, Türkiye adına 16 dalda 114 sporcuyla yarıştı. Aynı zamanda Türkiye, bu oyunlara tarihindeki en yüksek kadın ve toplam sporcu sayısıyla katılmıştır. Türkiye, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda katıldığı sporcu sayısını en çok arttıran 8. ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">İrina Privalova</span>

İrina Anatolyevna Privalova, Rus atlet.

2008 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 15 ile 24 Ağustos tarihleri arasında, Pekin Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Olga Brızgina</span>

Olga Brızgina 1991'e kadar SSCB'yi, sonrasında ise Ukrayna'yı temsil etmiş eski atlet. 400 metre ve 4 × 400 metre bayrak yarışında mücadele eden sporcu, üç altın ve bir gümüş olimpiyat madalyasıyla başarılı bir performans göstermişti. 1988 Olimpiyatlarında Sovyet bayrak takımının kaydettiği 3:15.17'lik dünya ve olimpiyat rekoru halen kırılamamıştır. Brızgina 1987'de dünya şampiyonluğuna da ulaştı. 48.27 saniyelik kişisel en iyi derecesi, tüm zamanların en iyi dördüncü performansıdır. Sporcunun eşi Viktor Brızgin de 1988 Olimpiyatlarında altın madalya kazanmış olimpiyat şampiyonu bir atlettir. Çiftin kızları Yelizaveta Brızgina da Ukrayna adına mücadele eden başarılı bir atlettir.

<span class="mw-page-title-main">Atlet (iç çamaşırı)</span>

Atlet, tişörtle vücut ile katman oluşturur. Atlet bir iç çamaşırıdır. Genelde beyaz renkte olurlar fakat farklı renkte olanları da mevcuttur. Atletlerde, en çok beyaz renk tercih edilir. Genelde yün ve pamuktan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Antyuh</span>

Natalya Nikolayevna Antyuh, 400 metre ve 400 metre engellide yarışan Rus atlet. 2004 Yaz Olimpiyatları'nda 400 metrede bronz madalya kazanan Antyuh, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda ise 400 metre engellide şampiyonluğa ulaşmıştır. Antyuh 400 metre ve 400 metre engellide Olimpiyat madalyası kazanmış tek kadın atlet olma unvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Belarus</span>

Belarus, Olimpiyat Oyunları'na ilk katılımını Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu dönemde, Helsinki'deki 1952 Yaz Olimpiyatları'nda yaptı. Sovyetler'in 1991'de dağılmasının ardından gerçekleşen 1992 Kış ve Yaz Olimpiyatları'nda ise, kendisi gibi Sovyetler'den ayrılan cumhuriyetlerin oluşturduğu Birleşik Takım'la yer aldı. İki yıl sonra Lillehammer'de düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'nda ise ilk kez bağımsız Beyaz Rusya olarak mücadele etti. Ülke 1994'ten sonra katıldığı her Olimpiyat'ta madalya kazanmayı başarıdı.

<span class="mw-page-title-main">Svetlana Feofanova</span> Rus sırıkla atlama

Svetlana Yevgenyevna Feofanova, Rus eski sırıkla atlayıcı. Kariyerinde dünya, dünya salon, Avrupa ve Avrupa salon şampiyonluğu ile Olimpiyat ikinciliği vardır. Rus sporcu Avrupa ve dünya rekorlarının da bir dönem sahibi olmuştur. 2003'te Dostluk Nişanı'na layık görülmüştür.