İçeriğe atla

Anwar Shaikh

Anwar Shaikh (d. 1945, Karaçi, Pakistan) Amerikalı iktisatçı ve Marksist teorisyendir. Shaikh halen New York şehrinde The New School üniversitesinde profesördür.

Eğitimi ve akademik kariyeri

Shaikh, 1961 yılında New York'taki Stuyvesant Lisesi'nden mezun oldu. 1965'te Princeton Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladı. İki yıl Kuveyt'te çalıştıktan sonra Columbia Üniversitesi'nde doktorasını yapmak için ABD'ye geri döndü. 1973'te ekonomi doktorasını tamamladı. 1972 yılında The New School for Social Research (Sosyal Araştırmalar İçin Yeni Okul) ekonomi bölümünde çalışmaya başladı ve halen bu okulun ekonomi yüksek lisansında profesördür.

Ekonomi araştırması

Shaikh günümüz kapitalizminin bir dizi geniş veçheleri hakkında teorik ve deneysel incelemelere odaklı orijinel politik ekonomi araştırmalarıyla tanınmıştır. 1994'te E. Ahmet Tonak ile birlikte yazdığı Measuring the Wealth of Nations: The Political Economy of National Accounts (Ulusların Zenginliğinin Ölçülmesi: Milli Hesapların Politik Ekonomisi) kitabında neoklasik ve Keynesçi fikirlere karşılık gelen milli hesaplar ile klasik ve Marksist fikirlere karşılık gelen milli hesaplar arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Bu konuda yazılmış klasik bir referans kitabı oldu.

Seçilmiş eserleri

  • "Globalization and the Myth of Free Trade" (2007), Globalization and the Myths of Free Trade: History, theory, and empirical evidence, Anwar Shaikh (ed.) Routledge, New York, NY.
  • "Explaining the Global Economic Crisis: A Critique of Brenner" (1999), Historical Materialism, No. 5.
  • "The Empirical Strength of the Labor Theory of Value" (1998), Conference Proceedings of Marxian Economics: A Centenary Appraisal, Riccardo Bellofiore (ed.), Macmillan, London.
  • Measuring the Wealth of Nations: The Political Economy of National Accounts, E. Ahmet Tonak ile birlikte, Cambridge University Press, 1994.
  • "The Falling Rate of Profit and the Economic Crisis in the U.S." (1987), The Imperiled Economy, Book I, Union for Radical Political Economy, Robert Cherry vb. (ed.)
  • "The Transformation from Marx to Sraffa" (1984), Ricardo, Marx, Sraffa, The Langston Memorial Volume, Ernest Mandel ile Alan Freeman (ed.)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert Alexander Mundell</span>

Robert Alexander Mundell, Kanadalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Gunnar Myrdal</span>

Karl Gunnar Myrdal İsveçli ekonomist ve politikacıdır. 1974 yılı Nobel Ekonomi Ödülü kazanmistir.

<span class="mw-page-title-main">James Meade</span>

James Edward Meade tanınmış bir İngiliz iktisatçısı. 1977'de İsveçli iktisatçı Bertil Ohlin ile ortaklaşa Nobel İktisat ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Schultz</span> Amerikalı ekonomist (1902 – 1998)

Theodore William Schultz, Amerikalı iktisatçı. 1979'da Sir Arthur Lewis ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Krugman</span> Amerikalı ekonomist

Paul Robin Krugman, Amerikalı ekonomist, entelektüel, köşe yazarı ve yazardır. Krugman Princeton Üniversitesi'nde İktisat ve Uluslararası İlişkiler profesörü ve Londra Ekonomi Okulu (LSE)'de Yüzüncü Yıldönüm Profesörü'dür. Buna ek olarak New York Times gazetesinde köşe yazarlığı görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gary Becker</span> Amerikalı ekonomist (1930 – 2014)

Gary Stanley Becker, Amerikalı sosyolog ve ekonomist. 1992 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Phelps</span> Amerikalı ekonomist

Edmund Strother Phelps, Jr., Amerikalı ekonomist. 2006 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. 1982'den beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Phelps, ayrıca Columbia'da Kapitalizm ve Toplum Merkezi'nin direktörüdür.

Genel denge teorisi teorik ekonominin bir dalı. Birkaç veya birçok piyasalar ile ekonomideki arz, talep ve fiyat davranışlarını bir bütün içinde açıklamaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Kapasite kullanımı</span>

Kapasite kullanımı ekonomide, bir ulustan bir işletme ölçüsüne kadar, kendi kurulu üretim kapasitesinin aslında ne kadarını kullandığını anlatmak için kullanılan bir konsepttir. Yani, kurulu üretim kapasitesi ile gerçekte üretilen mal ile bu kapasitenin tamamı kullanıldığında üretilebilecek mal arasındaki ilişkiyi inceler.

<span class="mw-page-title-main">Millî muhasebe sistemi</span>

Millî muhasebe sistemi (MMS) veya millî muhasebe, bir ulusun ekonomik faaliyetlerini ölçmek için eksiksiz ve tutarlı muhasebe tekniklerinin uygulanması.

Klasik iktisat, klasik politik ekonomi ya da Smithyen ekonomi, 18. yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarından ortalarına kadar özellikle İngiltere'de gelişen politik ekonomide bir düşünce okuludur. Başlıca düşünürleri Adam Smith, Jean-Baptiste Say, David Ricardo, Thomas Robert Malthus ve John Stuart Mill olarak kabul edilmektedir. Bu ekonomistler, üretim ve mübadelenin doğal yasaları tarafından yönetilen, büyük ölçüde kendi kendini düzenleyen sistemler olarak piyasa ekonomilerine dair bir teori üretmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Değişim değeri</span>

Siyasi ekonomi ve özellikle Marksist ekonomide, değişim değeri piyasa için üretilmiş ve piyasada satılan malın dört temel özelliğinden biridir. Diğer üçü kullanım değeri, ekonomik değer ve fiyattır. Bu dört kavramın insanın düşüncesinde Aristo’dan Ricardo’ya kadar çok uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Jessop</span>

Bob Jessop, ekseriyetle Devlet teorisi ve ekonomi-politik alanlarında yayınları olan İngiliz Marksist akademisyendir. Halen, Lancaster Üniversitesinde Sosyoloji bölümünde profesör olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Ahmet Tonak</span> Türk marksist ve iktisatçı

Ertuğrul Ahmet Tonak Türk marksist iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Marksist ekonomi</span>

Marksist iktisat veya Marksist iktisat okulu, politik iktisadi düşüncenin heterodoks bir okuludur. Temelleri Karl Marx'ın ekonomi politik eleştirisine kadar uzanmaktadır. Bununla birlikte, ekonomi politik eleştirmenlerinin aksine, Marksist iktisatçılar ekonomi kavramını ilk bakışta kabul etme eğilimindedir. Marksist ekonomi birkaç farklı teoriden oluşur ve bazen birbirlerine karşıt olan birden fazla düşünce okulunu içerir; birçok durumda Marksist analiz diğer ekonomik yaklaşımları tamamlamak veya desteklemek için kullanılır. Ekonomik olarak Marksist olmak için siyasi olarak Marksist olmak gerekmediğinden, iki sıfat eşanlamlı olmaktan ziyade kullanımda bir arada bulunur: Anlamsal bir alanı paylaşırken, aynı zamanda hem yananlamsal hem de düzanlamsal farklılıklara izin verir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Pasinetti</span> İtalyan ekonomist

Luigi Lodovico Pasinetti, Keynes sonrası ekolün İtalyan bir ekonomistidir. Pasinetti, "Cambridge Keynesçilerinin" varisi ve Piero Sraffa ile Richard Kahn'ın öğrencisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Steve Keen</span> Avustralyalı ekonomist (d. 1953)

Steve Keen, Avustralyalı bir ekonomist ve yazardır. Kendisini post-Keynesçi olarak görmektedir ve neoklasik ekonomiyi tutarsız, bilim dışı ve ampirik olarak desteklenmemiş olmakla eleştirmektedir. Keen'in ekonomi hakkındaki düşünceleri üzerindeki başlıca etkiler arasında John Maynard Keynes, Karl Marx, Hyman Minsky, Piero Sraffa, Augusto Graziani, Joseph Alois Schumpeter, Thorstein Veblen ve François Quesnay yer almaktadır. Hyman Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezi, finansal istikrarsızlığın matematiksel modellemesi ve simülasyonuna odaklanan ekonomiye yaptığı büyük katkının ana temelini oluşturmaktadır. Gördüğü şekliyle, Avustralya emlak balonunun kayda değer bir eleştirmenidir.

Gottfried von Haberler, Avusturyalı-Amerikalı bir ekonomisttir. Özellikle uluslararası ticaret üzerine çalıştı. En büyük katkılarından biri Ricardian Karşılaştırmalı üstünlükler fikrini neoklasik çerçevede yeniden formülleştirmek ve emek değer teorisini fırsat maliyeti kavramı için terk etmekti.

Maurice Herbert Dobb Cambridge Üniversitesinde görev yapmış bir İngiliz ekonomist, yazar ve Cambridge Trinity College Akademi Üyesidir. 20. yüzyılın önde gelen Marksist iktisatçılarından biri olarak bilinir.