İçeriğe atla

Anuş Babacanyan

Anuş Babacanyan
Doğum23 Ekim 1983 (40 yaşında)
Erivan, Ermenistan
MilliyetErmeniler
VatandaşlıkErmenistan
EğitimBulgaristan Amerikan Üniversitesi
MeslekFotoğrafçılık, Gazeteci

Anuş Babacanyan, Ermeni foto muhabiri ve kadın fotoğrafçılığı kolektifi 4Plus'ın kurucusudur. Kafkasya'nın çatışma bölgelerindeki yaşamları belgelemesiyle tanınıyor.

Biyografi

Anush Babacanyan Kafkasya Medya Enstitüsü'nde okudu.[1] Babacanyan, 2005 yılında Ruben Mangasaryan'ın düzenlediği World Press Photo'nun sunduğu fotoğrafçılık kursları programından mezun oldu.[2] 2006 yılında Bulgaristan'daki Amerikan Üniversitesi'nden kitle iletişim bölümünden mezun oldu.[3]

Kariyer

Mezun olduktan sonra Babacanyan, Ermenistan'daki BBC İzleme Servisi'nde prim bazlı olarak çalıştı ve ardından serbest foto muhabiri oldu.[3]

Babacanyan, 2008'den itibaren Erivan sokaklarında parlak ve serbest kıyafetleriyle öne çıkan kadınları fotoğraflamaya başladı. Buna tuhaf kelimesine karşı gelen bir neoloji olan Inlandish adını verdi. Durum kadınların iç yaşamlarının dış dünyalarında nasıl tezahür ettiğini araştırdığı bir proje olarak gelişti.[1]

Babacanyan, 2009 yılında Spitak depreminden sağ kurtulanları belgeleyen bir projeye başladı. Yirmi yıl sonra bile, yaklaşık 4000 aile domiks adı verilen metalden kendi inşa ettiği barakalarda yaşıyordu. Bunların elektriği veya suyu yoktu. O kadar harap haldelerdi ki başka bir sarsıntı onları paramparça edebilirdi. Resimleri Aralık 2009'da Erivan'da sergilendi.[4]

Babacanyan, 2013 yılında kadın fotoğrafçılığı kolektifi 4Plus'ın kurucularından oldu.[2] On fotoğrafçının katıldığı Ana Ermenistan ortak sergisi 4Plus'ın ilk projelerinden biriydi. Sergi Erivan'ın Zafer Parkı'nda bulunan ve kadınlara saygıyı simgeleyen Ermenistan Ana heykelinden ilham aldı. Ona doğru duran on koleksiyonun her biri, ülkedeki kadınların karşılaştığı farklı sorunları simgeledi. Babacanyan ayrıca Ermeni kadınların çalışmak için Türkiye'ye göçünü belgeleyen uzun vadeli bir projeye de başladı.[5]

Babacanyan, 2016 yılında Suriye İç Savaşı'ndan Erivan'a kaçan Suriyeli Ermenilerin deneyimlerini belgelemek için bir proje başlattı. Ermeni hükûmeti mültecilere vatandaşlık vermek için hızla harekete geçerken, hem iş hem de resmi konut sıkıntısı nedeniyle ekonomik durumları istikrarsız kaldı. Babacanyan'ın fotoğrafları mültecilerin ev hayatlarını yansıtıyordu. Özellikle önceki yaşamlarını hatırlamak için yanlarında getirdikleri önemli eserleri gösterdi.[6] Kendisi, John Stanmeyer ve Serra Akcan, halkları arasındaki anlayışı geliştirmek amacıyla Türkler ve Ermenilerin günlük yaşamlarının fotoğraflarını çekip Instagram'da paylaşmalarına yönelik bir fotoğrafçılık eğitim programı olan Köprü Kurma Hikayeleri'ni başlattı.[7]

Babacanyan 2017 yılında Fildişi Sahili'ni gezerek halkın ikizlerin mistik güçlerine olan inancını belgeledi. Aynı giyimli kardeşler camilerin yakınında geziniyor ve yoldan geçenler bir dua karşılığında onlara para veriyorlardı. Abidjan'da bir fotoğraf serisi sergilendi.[8] Ayrıca Levison Wood'un Rusya'dan İran'a adlı televizyon programında da rol aldı ve burada ona Dağlık Karabağ hakkında bilgiler verdi.[9]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "The Street Style of Armenian Women". 23 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b "Empowering Women Through Photography". 24 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 
  3. ^ a b "Anush Babajanyan • Portfolio". 
  4. ^ Liana Aghajanian (20 Aralık 2009). "Culture Vulture: Photojournalist Anush Babajanyan". Ianyan Mag. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 
  5. ^ Emily Thompson (22 Şubat 2016). "Photojournalists Changing The Image Of Women In Armenia". Radio Free Europe. 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 
  6. ^ Jordan G. Teicher (27 Haziran 2017). "After a Century, Syrian Refugees Return to Armenia". The New York Times. 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2017. 
  7. ^ James Estrin (24 Ocak 2017). "Building Bridges Between Turkey and Armenia". The New York Times. 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 
  8. ^ Maanvi Singh (25 Kasım 2017). "PHOTOS: People Think The Twins Of Abidjan Can Make A Wish Come True". NPR. 11 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2017. 
  9. ^ "From Russia to Iran: Crossing the Wild Frontier". Bradfordzone. 4 Eylül 2017. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Ermenistan İstatistik Komitesi (ArmStat) tarafından nüfusa göre sıralanmış Ermenistan'daki şehir ve kasabaların bir listesidir. Ermenistan'da 2017 yılı itibarıyla kentsel topluluk olarak tanımlanan 46 belediye bulunmaktadır. Ancak, Ermenistan'da bir şehir/kasaba nüfusunun büyüklüğüne göre tanımlanmaz. Ermenistan'daki diğer 457 belediye kırsal topluluklar olarak kabul edilmektedir. Nüfusun üçte ikisi artık kentleşmiştir. İstatistiksel olarak, 2017 itibarıyla Ermenilerin %63,6'sı kentsel alanlarda, %36,4'ü ise kırsal alanlarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Ermenistan-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile Türkiye'nin 1918 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni mutfağı</span>

Ermeni mutfağı, Ermeni kültürü ve çevre kültürlere bağlı olarak gelişmiş Ermenilere özgü bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">İnga ve Anuş</span>

İnga ve Anuş Arşakyan ya da Arşakyan Kardeşler, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Can Can" adlı şarkıyla Ermenistan'ı temsil eden Ermeni halk müziği şarkıcısı ve besteci kız kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tsitsernakaberd</span>

Tsitsernakaberd veya Ermeni Soykırımı Anıt Kompleksi, Ermenistan'ın Erivan'daki Tsitsernakaberd tepesine 1967'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı kurbanlarına ithaf edilen anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü</span> Ermenistanda millî gün

Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü, her yıl 24 Nisan tarihinde başta Ermenistan olmak üzere Kanada, Fransa ve Ermeni diasporası'nın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ermeni Kırımı'nda ölen kurbanları anmak için düzenlenen ulusal törenler. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yüz binlerce insan Tsitsernakabert Soykırım Anıtı'na yürüyerek ziyaret eder ve ebedî aleve çiçekler koyar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Ermenistan</span> Ermeni Yaylasındaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavram

Büyük Ermenistan veya Birleşik Ermenistan, Ermenilerin anavatanı olarak kabul edilen, tarihsel olarak Ermenilerin çoğunlukta olduğu ve bir kısmında hâlâ Ermenilerin çoğunluk olarak yaşadığı Ermeni Yaylası'ndaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavramdır. Ermenilerin tarihi topraklarının birleştirilmesi olarak görülen ve 20. yüzyıl boyunca Ermeni düşünürlerce yaygın olan fikir başta Ermeni Devrimci Federasyonu, ASALA ve Miras olmak üzere çeşitli milliyetçi örgüt ve partilerce savunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da LGBT hakları</span>

Ermenistan'da LGBT hakları, 2003 yılından bu yana yasaldır ancak LGBT hakları ülkenin kuruluşundan bu yana değişmiş değildir. Eşcinsellik Ermenistan toplumunun bir kısmında tabu konusu olmaya devam etmekle birlikte LGBT bireyler için ayrımcılık karşıtı yasa yoktur. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite cinsel rüşt yaşını gözetmek şartıyla yasaldır. Ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik haklar ve anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir. Yine ülkede eşcinsellik karşıtlığı yaygın olmasına karşın ülke genelinde ihbar olmaması da dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Ermenistanı</span> 1828den 1917e kadar Ermeni tarihi

Rusya Ermenistanı, 1828’den itibaren Rus İmparatorluğu yönetimi altında Ermeni tarihi dönemidir. Doğu Ermenistan, İran'ın 1826-1828 İran-Rus Savaşı'ndaki kaybını müteakiben Rusya ile imzaladığı Türkmençay Antlaşması ile Rus İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. Doğu Ermenistan, Rus İmparatorluğu'nun 1917'deki çöküşüne kadar bir parçası olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Srbuk</span>

Srbuhi Sargsyan bilinen adıyla Srbuk, Ermeni şarkıcıdır. Sargsyan ilk olarak The X Factor yarışmasının Ermeni versiyonuna katılmış, yarışmada ikinci olmuştur. 2018 yılında The Voice of Ukraine yarışmasının sekizinci sezonunda Ukraynalı şarkıcı Potap'ın takımına katılmış, dördüncü olmuştur. Sargsyan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da turizm</span>

Ermenistan'da turizm, turist sayısının her yıl ülkeyi ziyaret eden yarım milyon kişiyi aştığı 1990'lardan bu yana Ermeni ekonomisi için kilit bir sektör olmuştur. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, uluslararası turistlerin çoğunun Rusya, AB ülkeleri, ABD ve İran'dan geldiğini bildirmektedir. Nispeten küçük boyutlu olmasına rağmen, Ermenistan'ın dört UNESCO dünya mirası alanı vardır.

Ermenistan sineması, 16 Nisan 1923'te, hükûmet kararnamesiyle Ermeni Devlet Sinema Komitesi'nin kurulmasıyla doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Rusya ilişkileri</span>

Ermenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkiler 3 Nisan 1992'de kuruldu, ancak Rusya 19. yüzyılın başlarından beri Ermenistan'da önemli bir aktör oldu. İki ülkenin tarihi ilişkisinin kökleri, Kaçar İranı ile Rus İmparatorluğu arasındaki 1826-1828 İran-Rus Savaşı'na dayanır ve ardından Doğu Ermenistan Rusya'ya devredilir. Üstelik Rusya, Ermeniler de dahil olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Hristiyan tebaaların koruyucusu olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Ermenistan ve Yunanistan arasında ikili ilişkiler mevcuttur. İki ulus arasındaki güçlü siyasi, kültürel ve dini bağlar nedeniyle, Ermenistan ve Yunanistan bugün iyi diplomatik ilişkilere sahiptir. Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde dini ve kültürel kökenleri ve bir arada yaşamaları nedeniyle hem duygusal hem de tarihsel olarak her zaman güçlü olmuşlardır.