İçeriğe atla

Antony Sutton

Antony C. Sutton
Doğum14 Şubat 1925
Ölüm17 Haziran 2002
MeslekTarihçi
Ekonomist
Yazar
MilliyetIngiliz
Resmî site

Antony Cyril Sutton (14 Şubat 1925 – 17 Haziran 2002), İngiliz ekonomist, tarihçi ve yazar.

Amerikan ekonomisinin kalbi olan Wall Street'in 20. yuzyılın önemli olaylarındaki (Hitler'in güç kazanışı gibi) etkinliğini araştırıp ortaya koyduğu, tarihe orijinal bir bakış sunan kitapların yazarıdır.

Biyografi

Sutton Londra, Göttingen ve Kaliforniya üniversitelerinde okudu ve doktora derecesini İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'nden aldı. Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Los Angeles'ta ekonomi profesöru ve 1968-1973 yılları arasında Stanford Üniversitesi bunyesindeki Hoover Enstitusunde araştırma görevlisi idi. Hoover Enstitusunde iken büyük bir araştırması olan Batı teknolojisi ve Sovyetlerin Ekonomik Gelişimi isimli üç ciltlik kitap yazarak, batının Sovyetler Birliği'nin daha en başından Sutton'ın zamanına kadar (1970) gelişiminde büyük rol oynadığını savundu. Sutton'a göre Sovyetler Birliğinin teknolojik ve üretim kapasitesi -ki o yıllarda Vietkong'u desteklemekteydi- Amerikan şirketleri tarafından inşa edilmişti ve büyük oranda Amerikalıların vergileriyle finanse edilmişti. Demir ve çelik fabrikaları, GAZ otomotiv fabrikası (Ford'a ait) ve diğer birçok Sovyet girişimi, Sutton'a göre, Amerikanın ya da Amerikan şirketlerinin yardımı ya da teknik desteğiyle oluşturulmuştu.

1973 yılında Sutton bu üç ciltlik kitabının Ulusal Intihar: Sovyetler Birliğine Askeri Yardım isimli popüler bir ozetini yayınladı ve bunun sonucunda Hoover Enstitusunden ayrılmak zorunda bırakıldı. Araştırmasında vardığı sonuca göre Soğuk Savaş çatışmalarında "komunizmi engellemek icin savaşılmamıştı", çünkü Amerika, Sovyetler Birliğine finansal destekte bulunarak "doğrudan veya dolaylı olarak her iki tarafı da silahlandırmıştı, en azından Kore'de ve Vietnam'da"; onun yerine bu savaşların amacı "multi-milyar dolarlık silah anlaşmaları imzalamaktı"[1]

Sutton'ın takip eden üç büyük yayını Wall Street ve Bolşevik Ayaklanması, Wall Street ve Hitlerin Yükselişi ve Wall Street ve FDR Amerikan borsasının merkezi olan Wall Street'in bolşevik ayaklanmasındaki parmağını (Rusya'yı ekonomik bir rakip olmaktan çıkarıp "az sayıdaki güçlü Amerikan finansorleri ve onların kontrolündeki şirketler tarafından sömürülmek üzere köle bir piyasa ve teknik bir koloniye donüştürme amacıyla"[2]), aynı zamanda Adolf Hitler ve Franklin Delano Roosevelt'in yükselişlerine olan olayların yönünü belirleyici desteğini detaylandırarak anlattı. Ona göre her ikisinin de politikaları birebir örtüşüyordu, çünkü amaçları büyük şirketlerce planlanan "kurumsal sosyalizm" idi.[3] Sutton bütün bunların ekonomik güç elitinin "uzun vadeli kolektivizmi destekleme programı"'nın[1] ve "zenginliğin elde edilişinin tekel haline gelmesi"ni kesinleştirecek "kurumsal sosyalizm"i meydana getirmenin bir parçası olduğu sonucuna vardı, çünkü "serbet piyasa aktivitesine bırakıldığı takdirde eriyerek yok olurdu."[4]

Onun görüşüne göre, gelecekte bu boyutta sömürüyü engellemenin tek yolu "çok sayıda bireyin devletten hiçbir şey beklemediğini ilan etmesi ve bu yönde davranması, kendi refah ve çıkarlarıyla kendisi ilgilenmeye karar vermesiyle" mümkün olurdu ya da diğer bir deyişle "çoğunluk bu bir şey -karşılında- hiçbir şey kandırmacasını reddedip bunu gönüllü birlikler, gönüllü topluluklar ya da yerel yönetim ve merkeziyetçi olmayan toplumlarla değiştirecek ahlaki cesareti ve içsel metaneti bulmasıyla" olabilirdi.[1] Sutton'ın kendi ifadesiyle araştırmaları ve bunun sonucundaki yayınlarından dolayı "eziyete uğramış fakat asla aleyhinde dava açılmamıştı"

80'lerin başında Sutton, Kafatası & Kemikler (Skull & Bones) topluluğu hakkındaki halka açık bilgiler ve daha önce açığa çıkmamış olan kendisine babası bu örgüte mensup olan Charlotte Iserbyt [5] tarafından gönderilen belgelerin bir birleşiminden yararlanarak bu topluluğun daha önceki kitaplarında bahsettiği tarihsel olayların ardındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin koordinasyonunda önemli rol oynadığı sonucuna ulaştı. Bu bulguları Amerika'nın Gizli Kurumu: Kafatası ve Kemik Topluluğuna Giriş adıyla yayınladı ki Sutton'a göre bu en önemli çalışmasıdır.

Harvard profesöru Richard Pipes, Hayatta Kalmak Yetmez: Sovyet Gerçekleri ve Amerika'nın Geleceği (Simon & Schuster;1984) adlı kitabında şöyle demiştir:

Üç ciltlik Batı Teknolojisi'nin Sovyetlere satılması hakkındaki kitabında Sutton birçok ekonomist ve işadamına rahatsızlık verecek sonuçlara ulaşıyor. Bundan dolayı eserleri ya "sıra dışı" denerek bir kenara itiliyor ya daha sık olduğu gibi görmezden geliniyor.

Eserleri

  • Western Technology and Soviet Economic Development: 1917–1930 (1968)
  • Western Technology and Soviet Economic Development: 1930–1945 (1971)
  • Western Technology and Soviet Economic Development: 1945–1965 (1973)
  • National Suicide: Military Aid to the Soviet Union (1973)
  • What Is Libertarianism? (1973)
  • Wall Street and the Bolshevik Revolution (1974, 1999) (Online version) (Online Russian version 4 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Wall Street and the Rise of Hitler (1976, 1999) (Online version)
  • Wall Street and FDR (1976, 1999) (Online version 25 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • The War on Gold: How to Profit from the Gold Crisis (1977)
  • Energy: The Created Crisis (1979)
  • The Diamond Connection: A manual for investors (1979)
  • Trilaterals Over Washington – Volume I (1979; with Patrick M. Wood)
  • Trilaterals Over Washington – Volume II (1980; with Patrick M. Wood)
  • Gold vs Paper: A cartoon history of inflation (1981)
  • Investing in Platinum Metals (1982)
  • Technological Treason: A catalog of U.S. firms with Soviet contracts, 1917–1982 (1982)
  • America's Secret Establishment: An Introduction to the Order of Skull & Bones (1983, 1986, 2002) (Online version)Back up online [1] 18 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • How the Order Creates War and Revolution (1985) (Online Russian version 13 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • How the Order Controls Education (1985)
  • The Best Enemy Money Can Buy (1986) (Online version)
  • The Two Faces of George Bush (1988)
  • The Federal Reserve Conspiracy (1995) (Online Russian version (as Vlast' dollara))
  • Trilaterals Over America (1995) (Online version) (Online Russian version 4 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Cold Fusion: Secret Energy Revolution (1997)
  • Gold For Survival (1999)

Ayrıca bakınız

  • Carroll Quigley

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c Wall Street and the Rise of Hitler, 12. Bölüm
  2. ^ Wall Street and the Bolshevik Revolution, 11. Bölüm
  3. ^ Wall Street and the Rise of Hitler, 8. Bölüm
  4. ^ Wall Street and FDR, 12. Bölüm
  5. ^ "Charlotte Iserbyt: Societies Secrets". 00:50-10:00. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uranüs Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Cephesinin son evrelerinde gerçekleşen imhaya yönelik oprasyonunun gizli adıdır.

Uranüs Harekâtı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Rumen 3. Ordusu, 4. Ordusu, Alman 6. Ordu ile 4. Panzer Ordusu'ndan bazı birliklerin Stalingrad ve batısında kuşatılmasıyla sonuçlanan bir Sovyet stratejik taarruzunun kapalı adıdır. Harekât, Stalingrad Muharebesi'nin son evrelerinde, Stalingrad ve civarındaki Mihver kuvvetleri imha etmeyi amaçlamıştır. Harekâta ilişkin planlar 1942 yılının Eylül ayı ortaları gibi erken bir tarihte oluşturulmaya başlanmıştı. Esas olarak Kafkasya'daki Mihver kuvvetlerini ve Stalingrad'a taarruz durumundaki B Ordular Grubu'nu kuşatmayı ve imha etmeyi, eş zamanlı olarak planlıyordu. Kızıl Ordu, Alman kuvvetlerinin Stalingrad içindeki yırtıcı çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır. Öte yandan Mihver kanatlarının savunması, zayıf donanımlı ve fazlasıyla yayılmış Macar, Rumen ve İtalyan birlikleri tarafından tutulmaktaydı. Kızıl Ordu taarruzu da Rumen kuvvetlerin cephesi üzerinden yapılmıştır. Ayrıca bu birliklerin, Kızıl Ordu taarruzlarını göğüslemeyi sağlayacak ağır silahları yoktu ya da yetersizdi.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Sovyet Cumhuriyeti</span>

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti Macaristan'da Béla Kun'un liderliğinde kurulan komünist bir rejimdir. Rusya'daki Bolşeviklerin yaptığı Ekim Devriminin ardından Avrupa'da kurulan Marksist-Leninist politikaların uygulandığı ilk komünist hükûmettir. Ömrü sadece dört ay sürmüştür. Romanya'nın Budapeşte'yi işgaliyle düşmüştür. Bu devletin varisi Macaristan Krallığı'dır. Krallık (1920-1944) arasında hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Kosıgin</span>

Aleksey Nikolayeviç Kosigin -(21 Şubat 1904, Sankt-Peterburg, Rusya Çarlığı - 18 Aralık 1980, Moskova, SSCB) - Rus siyasetçi. Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Konseyi Başkanı (1943-1946). Sovyetler Birliği Bakanlar Kurulu Başkanı (1964-1980). Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi. Komünist Parti Merkez Komitesi üyesi (1939-80). Politbüro üyesi (1960-1980). Yüksek Sovyet meclisi üyesi(1946-1980). Soğuk Savaş sırasında uluslararası devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği başbakanları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Sovyetler Birliği Başbakanı, Sovyetler Birliği'ndeki hükûmet başkanının resmi olmayan adıdır. Bu makamın resmi adı, farklı yıllarda farklı şekilde olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik büyüme</span> Malların piyasa değerindeki artışın ölçüsü

Ekonomik büyüme, bir ekonomide zaman içinde mal ve hizmet üretimi miktarında artış olmasıdır ve para yaratımında artış olmasına bağlıdır. Büyüme, geleneksel olarak reel veya reel GSYİH artış oranı yüzdeleriyle ölçülür. GSYİH genellikle reel olarak hesaplanır. Örneğin "enflasyona göre düzeltilmiş" terimi, mal ve hizmet üretiminin fiyatı üzerindeki enflasyonun net satış etkileri için kullanılır. Ekonomide, "ekonomik büyüme" veya "ekonomik büyüme teorisi", potansiyel üretimin büyümesi manasına gelir. Örneğin, toplam talep veya gözlenen satıştaki büyümenin neden olduğu, "tam istihdam"daki üretim.

<span class="mw-page-title-main">Demir Perde</span> Soğuk Savaş döneminde Avrupayı bölen düşünsel-politik çatışmayı ve fiziksel sınırı simgeleyen kavram

Demir Perde, II. Dünya Savaşı'nın sonu olan 1945 yılından Soğuk Savaş'ın sonu olan 1991 yılına kadar Avrupa'yı iki ayrı bölüme bölen ideolojik çatışma alanlarını ve fiziksel sınırları tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde insan hakları</span>

Sovyetler Birliği, Komünist Parti üyelerinin devlet kurumları ile diğer örgütlerdeki tüm kilit pozisyonları elinde bulundurduğu sosyalist federasyondu. Medeni ve siyasi haklar büyük bir ölçüde sınırlandırılmış ve nüfusun tamamı devlet ideolojisi ile politikalarını desteklemek için seferber edilmişti. Özgür sendikalar, özel şirketler, resmî olarak izin verilmemiş kiliseler ya da muhalefet siyasi partiler gibi bağımsız siyasi eylemler kabul edilmemekteydi. Devletin Marksizm-Leninizm ideolojisine olan bağlılığı Sovyet vatandaşlarının özel mülkiyet haklarını sınırlandırmaktaydı. 1960'larda Sovyet insan hakları eylemcilerinin belirttiği üzere 1936 Anayasasının resmî hükümleri ile doğrudan tezat oluşturmaktaydı. 1970'lerin sonuna kadar yürürlükte olan bu anayasa toplanma ve dernek kurma özgürlüğü gibi çeşitli hakları garanti altına almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">1917 Rusya Kurucu Meclisi seçimleri</span>

1917 Rusya Kurucu Meclisi seçimleri, 1917 Rus Devrimi dönemindeki gelişmeler sonucu, Rusya Cumhuriyeti içinde 25 Kasım 1917 tarihinde Rusya Kurucu Meclisi'nin oluşturulması amacıyla düzenlenen seçimlerdir.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 22. Prezidyumu, Sovyetler Birliği Komünist Partisi 22. Kongresi sonucu seçilen 22. prezidyumdur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Planlama Komitesi</span>

Devlet Planlama Komitesi, bilinen adıyla Gosplan , Sovyetler Birliği'nin ekonomik planlamasından sorumlu olan ajanstır. 1921 yılında kurulmuştur ve 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar varlığını sürdürmüştür, Gosplan temel olarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ekonomisine bağlı olan Sovyetler Birliği Ulusal Ekonomisinin Beş Yıllık Planlarını kurmuş ve yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Agit treni</span>

Agit treni Rus İç Savaşı, Savaş komünizmi ve Yeni Ekonomi Politikası döneminde Bolşevik hükûmeti tarafından propaganda amaçlı lokomotif motoru ve özel tasarlanmış yardımcı donanımlar içeren trenlere, arabalara ve gemilere verilen isimdir. Parlak şekilde boyanmış olan bu trenler üzerinde, hükûmet şikayet ofisi, siyasi broşürler ve kitapçıklar, kütüphane kitapları ve taşınabilir bir film tiyatrosu vardı. Agit treni Sibirya, Rusya ve Ukrayna'daki raylarda yeni hükûmetin değerlerini ve programlarını yaymak için seferler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Sendika Enternasyonali</span>

Kızıl Sendika Enternasyonali ya da Profintern, Komünist Enternasyonal'ın ana öğesi olarak sendikaların faaliyetlerini uluslararası düzeyde komünist faaliyetlere paralel olarak kontrol etmek üzere kurulan kuruluş. Resmen 1921 yılında kurulan örgüt; sosyal demokrat görüşleriyle bilinen ve "Amsterdam Enternasyonali" olarak da isimlendirilen, sınıf mücadelesi tezine karşı sınıf işbirliğini savunan ve bu yolla Marksist görüşü reddeden Uluslararası Sendikalar Federasyonu'na karşıt faaliyetler yürüttü. Uluslararası Sendikalar Federasyonu, bu anlamıyla Komintern'in çalışmalarına ve onun devrim hedefine engel teşkil ettiği için Profintern'in kıyasıya eleştirilerine maruz kaldı. 1937 yılında feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Pokrovski</span>

Mihail Nikolayeviç Pokrovski, SSCB'li tarihçi ve devlet adamıdır. Rus Marksist tarihçilerinin önde gelen temsilcilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">1941 öncesi Almanya-Sovyetler Birliği ilişkileri</span>

1941 öncesi Almanya-SSCB ilişkileri, 1941 yılında karşı saflarda savaşa girmeden önceki Alman Weimar Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği arasındaki diplomatik ilişkilerdir. İki devlet arasındaki ilişkiler, I. Dünya Savaşı'ndan sonra, Almanya tarafından dikte edilen ve Sovyetler ile Almanya arasındaki düşmanlıkları sona erdiren, 3 Mart 1918 tarihinde imzalanan Brest Litovsk Barış Antlaşması ile başladı.

Çalışma ve Savunma Konseyi veya kuruluş adıyla İşçi ve Köylü Savunma Konseyi, Kasım 1918'de Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde, merkezî ekonomiyi ve askerî malzemelerinin üretimini kontrol etmek için kurulan devlet aygıtıydı. Rus İç Savaşı döneminde kuruldu ve Kızıl Ordu için sanayi üretimini amacıyla acil kararlar veren olağanüstü ekonomik kararlar alma görevini üstlendi. Devrimci Askeri Konsey'e bağlı olarak çalışıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Onuncu Beş Yıllık Plan (Sovyetler Birliği)</span> Sovyetler Birliğinde ekonomiyi güçlendirmek için planlanan ekonomik plan

Onuncu Beş Yıllık Plan veya resmi adıyla Kalite ve Verimlilik Planı, 1976-1980 yılları arasında ülke ekonomisini güçlendirmek için planlanan ekonomik hedefler planı. Plan, Bakanlar Konseyi Başkanı Aleksey Kosigin tarafından Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin 25. Kongresi'nde sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Brejnev Dönemi</span>

Brejnev Dönemi veya 1964-1982 Sovyetler Birliği tarihi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Leonid Brejnev liderliğini kapsayan dönem. Bu dönem yüksek ekonomik büyüme ve yükselen refahla başladı, ancak zaman içinde sosyal, politik ve ekonomik alanlarda önemli sorunlar yaşandı, bu nedenle bu dönem genellikle Durgunluk Dönemi olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sovnarhoz</span>

Sovnarhoz veya Bölgesel Ekonomik Sovyeti, Sovyetler Birliği'nde ayrı ekonomik bölgeleri yönetmek için kurulan kuruluşlardır. Tamamı Ulusal Ekonomi Yüksek Sovyeti'ne bağlıydı. Bu kuruluşlar Sovyetler Birliği'nin iki tarihsel döneminde var oldu, ilki kapsar 1917-1932 arası dönemde, ikincisi ise 1957-1965 yıllarındaki ekonomik reformlar sonrası kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Açlık Planı</span> Nazi Almanyasının gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan

Açlık Planı, ana hatları Herbert Backe tarafından belirlenen, bununla birlikte Heinrich Himmler gibi üst düzey Nazi yöneticilerinin de katkı sunduğu, Nazi Almanyası'nın gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan.

<span class="mw-page-title-main">1991 Ukrayna bağımsızlık referandumu</span> Ukraynanın SSCBden bağımsız olmasıyla sonuçlanan oylama

1991 Ukrayna bağımsızlık referandumu, 1 Aralık 1991'de Ukrayna Bağımsızlık Bildirgesi için bir düzenlendi. 24 Ağustos 1991'de Ukrayna Yüksek Şurası bağımsızlık ilanını onayladı. Seçmenlerin yüde 92.3'ü bağımsızlık ilanını kabul etme yönünde oy kullandı. Referandumda seçmenlere, "Ukrayna Bağımsızlık Bildirgesi"ni destekliyor musunuz? sorusu soruldu. Sorunun ilk bölümünde bildirinin metni vardı. Ayrıca, 24 Ağustos 1991'de Ukrayna Parlamentosu Bağımsızlık Yasası'nı onaylamak için bir referandum düzenlenilmişti.