İçeriğe atla

Antony Flew

Antony Flew
Tam adıAntony Garrard Newton Flew
Doğumu11 Şubat 1923(1923-02-11)
Londra, İngiltere
Ölümü8 Nisan 2010 (87 yaşında)
Reading, İngiltere
Çağı20. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluAnalitik felsefe
İlgi alanlarıDin felsefesi
Önemli fikirleriNo true Scotsman

Antony Garrard Newton Flew (11 Şubat 1923, Londra - 8 Nisan 2010, Reading), İngiliz filozof. Analitik düşünce okuluna bağlılığı ve din felsefesiyle ilgili çalışmalarıyla tanınır.

Flew, geçmişte ateizmi kuvvetle desteklerdi, Tanrı hakkında bir kanıt ortaya çıkıncaya kadar ateizmin kabul edilmesi gerektiğini savunurdu. Ayrıca ölümden sonra hayat inancını,[1] kötülük sorunsalına karşı özgür irade çözümünü ve Tanrı kavramının anlamını eleştirirdi.[2] Ancak 2004 yılında deizme döndüğünü açıkladı.[3] Bunun ardından Tanrı Var: Dünyanın En Ünlü Ateisti Nasıl Fikir Değiştirdi (İngilizce: There is a God: How the World's Most Notorious Atheist Changed His Mind) adlı kitabı Roy Abraham Varghese'nin katkılarıyla yayımladı. Kitabın yayımlanmasının ardından New York Times'ta çıkan ve Flew'un zihni melekelerini kaybetmekte olduğunu, asıl yazarın Varghese olduğunu öne süren bir makale yayımlandı.[4] Konu hâlâ tartışmalıdır, PZ Myers ve Richard Carrier'in dahil olduğu bazı yazarlar iddiaları desteklerken diğerleri (Flew dahil[5]) reddeder.

Flew Oxford, Aberdeen, Keele ve Reading Üniversitelerinde ve Toronto'daki York Üniversitesi'nde ders verdi. Gerçek İskoçyalı Yok Safsatasını ortaya atmasıyla ve Michael Dummett ile girdiği münazarayla tanınır.

Kaynakça

  1. ^ Could We Survive Our Own Deaths? 8 Mayıs 1999 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Anthony Flew, Internet Infidels, 1998.
  2. ^ Theology & Falsification: A Golden Jubilee Celebration 30 Ekim 2001 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Anthony Flew, Internet Infidels, 2000.
  3. ^ My Pilgrimage from Atheism to Theism: an Exclusive Interview with Former British Atheist Professor Antony Flew 31 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Gary R. Habermas, Philosophia Christi Vol. 6, No. 2 (Winter 2004).
  4. ^ The Turning of an Atheist 10 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Mark Oppenheimer, New York Times Magazine, 11/4/07
  5. ^ "Flew Speaks Out: Professor Antony Flew reviews The God Delusion". 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

<span class="mw-page-title-main">Ray Bradbury</span> Amerikalı yazar (1920 – 2012)

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimî dinler</span> Orta Doğu dinleri

İbrahimî dinler, aynı zamanda İbrahimizm olarak da bilinir, İbrani din büyüğü ve atası İbrahim tarafından kurulan Yahudilik ile birlikte başlamış, monoteizm üzerine kurulu Semitik dinler grubudur. İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur. Yahudilik ve Hristiyanlık, kökenlerini İshak (Y'ishak) ve soyuna bağlarken İslamiyet, İsmail (Y'işmael) ve soyuna bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Wilkins</span> Yeni Zelanda doğumlu İngiliz fizikçi ve biyolog

Maurice Hugh Frederick Wilkins 1953 yılında DNA'nın yapısını James Watson ve Francis Crick ile ortaklaşa bulan kişidir. Fizikçi ve moleküler biyologtur. DNA yapısı üzerine çalışmalarından ötürü 1962 yılında yukarıdaki isimlerle beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jim Carroll</span>

James Dennis "Jim" Carroll Amerikalı yazar, otobiyograf, şair, müzisyen ve punk. Carroll en çok 1978 yılında yayımlanan The Basketball Diaries adlı otobiyografik eseri ile tanınır. 1995 yılında bu eser film olarak uyarlandı; başrol karakteri Carroll'u Leonardo DiCaprio canlandırdı.

Goodreads, Aralık 2006'da yazılım mühendisi ve girişimci Otis Chandler tarafından açılan özel bir sosyal kataloglama uygulamasıdır. Site, kişilerin üye olarak kitap kaydetmesi ve kendilerine ait kataloglar, okuma listeleri oluşturmalarına imkân vermektedir. Üyeler, aynı zamanda kendi kitap tavsiye ve tartışma gruplarını da oluşturabilir.

<i>Büyük Tasarım</i>

Büyük Tasarım 2010 yılında fizikçiler Stephen Hawking ve Leonard Mlodinow tarafından yazılıp Bantam Books yayınevi tarafından yayımlanan popüler bilim kitabıdır. Evrenin kökenini açıklamak için Tanrıyı araya sokmanın gereksiz olduğunu ifade eden kitaba göre Büyük Patlama fizik yasalarının bir sonucudur. Eleştirilere cevap olarak Hawking: "Biri çıkıp Tanrının olmadığını ispatlayamaz; fakat bilim Tanrıyı gereksiz kılar" şeklinde cevap vermiştir. Channel 4'da yayınlanan Genius of Britain adlı belgeselde dini inancı tartışma konusu olunca kişisel bir Tanrıya inanmadığını açıklığa kavuşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Veronica Lake</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1922 – 1973)

Veronica Lake, Amerikalı sinema, sahne ve televizyon oyuncusuydu. Alan Ladd'la birlikte rol aldığı kara filmlerdeki ölümcül kadın rolleri ve peek-a-boo saç stiliyle tanınıyordu. 1940'ların sonlarında, Lake'in kariyeri, kısmen alkolizmi nedeniyle düşmeye başladı. 1950'lerde sadece bir film yaptı, ancak televizyonda birkaç konuk oyuncu oldu. 1966'da Footsteps in the Snow (1966) adlı filminde beyaz perdeye geri döndü, ancak bu rol kariyerini canlandıramadı.

<span class="mw-page-title-main">Aksiyon filmi</span> film türü

Aksiyon filmi, bir veya daha fazla kahramanın ön plânda olduğu, genellikle ayrıntılı dövüş sahneleri, şiddet ve çılgın kovalamaca sahneleri içeren bir film türü. Bu tarz filmlerde genellikle eylemler hep kahraman için zaferle sona ermektedir. Aksiyon filmlerinde genellikle, yaşamını tehdit eden durumlar karşısında becerikli, kötü bir adam veya ajan gibi karakterler tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi ateizmi</span> Etnik ve kültürel olarak Yahudi olanların benimsediği ateizm

Yahudi ateizmi, etnik olarak Yahudi, ancak fikir ve dünya görüşü olarak ateist olanlardır. Yahudilik etnik olduğu kadar dinî noktaları da kapsadığı için, doğal olarak Ateist Yahudilik çelişkilere yol açmaktadır.

<i>Atheism: The Case Against God</i>

Atheism: The Case Against God Amerikalı yazar George H. Smith tarafından yazılan ve ateizmi teizme karşı savunan 1974 kitabı.

Yeni Ateizm, bazı yirmi birinci yüzyıl ateistleri tarafından ileri sürülen bir akımdır. Bu modern ateizm ve laiklik akımı, din eleştirmenleri olarak da bilinen, batıl inanç, din ve usdışılıkçılık gibi görüşlerin anlayışla karşılanmaması gerektiğini; tam tersine, özellikle de bunların etkilerinin devlet, eğitim ve politikada hissedildiği her dönemde bunlarla mücadele edilmesi, bunların eleştirilmesi ve yalanlarının açığa çıkarılması gerektiğini düşünen bir grup yazar ve düşünür tarafından savunulmaktadır. "Yeni Ateizm" terimi, Gary Wolf tarafından 2006 yılında Wired dergisinde yayımlanan bir makalede ilk defa kullanılmıştır.

Ateizme genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıdaki ana hatlar verilmiştir:

No true Scotsman, kişinin evrensel bir genellemeyi savunmak için bu genellemeye uymayan karşı örnekleri yok saymasını ifade eden safsatadır. Kişi, karşı örneği veya genellemeyi reddetmek yerine, objektif olmayan söylemleriyle söz konu durumun genellemeye dahil olmadığını iddia eder.

<span class="mw-page-title-main">David Fromkin</span> Amerikalı tarihçi (1932 – 2017)

David Henry Fromkin Amerikalı yazar, avukat ve tarihçiydi. Orta Doğu tarihini ve 1914-1922 yılları arasında Avrupalı güçlerin modern Orta Doğu'nun yaratılmasındaki rolünü incelediği Barışa Son Veren Barış (1989) kitabıyla tanınır. Kitap hem Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü hem de Pulitzer Ödülü için finalist oldu. Fromkin toplamda yedi kitap yazdı, en son 2007'de Kral ve Kovboy: Theodore Roosevelt ve Yedinci Edward, Gizli Ortaklar kitabını yayınladı.

Tanrı'nın Dokuz Milyar İsmi , İngiliz yazar Arthur C. Clarke'ın 1953 tarihli bilimkurgu öyküsüdür. Hikâye, 1970 yılında Amerika Bilimkurgu Yazarları tarafından Nebula Ödülleri'nin oluşturulmasından önce yayınlanan en iyi bilimkurgu öykülerinden biri olarak seçilen öyküler arasındaydı. The Science Fiction Hall of Fame, Volume One, 1929–1964'te yeniden basıldı.

<i>God Is Not Great</i>

God Is Not Great, İngiliz-Amerikalı yazar ve gazeteci Christopher Hitchens'ın 2007 yılında yayınladığı ve örgütlü dine karşı dava açtığı bir kitaptır. İlk olarak Birleşik Krallık'ta Atlantic Books tarafından God Is Not Great: The Case Against Religion ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Twelve tarafından God Is Not Great: How Religion Poisons Everything olarak yayınlandı, ancak Atlantic Books tarafından 2017'de altyazısız olarak yeniden yayınlandı.

Michael Ruse, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış ve bilim ile din arasındaki ilişki, yaratılış-evrim tartışması ve bilimdeki sınır belirleme sorunu üzerinde çalışmış İngiltere doğumlu Kanadalı bir bilim filozofudur. Ruse Florida Eyalet Üniversitesi'nde ders vermektedir.

Negatif ateizm veya zayıf ateizm, bir kişinin tanrıların var olduğuna inanmadığı ancak kesin olarak var olmadıklarını açıkça iddia etmediği bir bir ateizm türüdür. Pozitif ateizm veya güçlü ateizm ise hiçbir tanrının var olmadığını ileri süren ateizm türüdür.