Kristof Kolomb, Atlantik Okyanusu'na yaptığı dört seferi tamamlayarak coğrafî keşifleri başlatan ve Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kâşiftir. Katolik hükümdarlar tarafından desteklenen keşifleri; Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile Avrupalıların ilk temâsı oldu.
Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.
Kuzey Mariana Adaları ya da resmî adı ile Kuzey Mariana Adaları Milletler Topluluğu, Büyük Okyanus'un kuzey kesiminde Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin ada bölgeleri'ne dâhil olarak A.B.D.'nin yapısına entegre olmayan sadece siyasi birlik içerisinde olan Okyanusya adalar topluluğudur. Kuzey Mariana adalarının başkenti Saipan'dır.
Amerigo Vespucci, İtalyan kâşif, kartograf.
Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.
Patagonlar veya Patagonya devleri, ilk defa zamanın az bilinen bölgesi ve sahili olan Patagonya'da rastlanan efsanevi insan ırkıdır. İlk Avrupalıların kayıtlarına göre, boylarının normal insan boyunun iki katını geçtiği, hatta bazı kayıtlara göre 3,5 - 4,5 metreyi bulduğu söylenir. Yaşamış olması mümkün olmayan bu insanların varlığı, bölgedeki Avrupalıların akıllarında, 18. yüzyılın sonlarında büyük ölçüde çürütülene dek 250 yıl kadar kalmıştır. Ancak Güney Amerika efsaneleri birkaç dev kabile soyundan bahseder. Örneğin, ortalama 7 fit boyunda ve kızıl saçlı oldukları söylenen Peru'nun Çancasları veya Çanakları.
Habsburglu I. Maximilian, Kutsal Roma İmparatoru. 1493 yılından ölümüne kadar hüküm sürmüş, yaptığı savaşlar ve evlilikler sayesinde Habsburg Hanedanı'nın nüfuzunu arttırmıştır.
Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.
John Franklin, Britanyalı gezgin, kâşif.
Louis Antoine de Bougainville, Fransız asker, diplomat, matematikçi, denizci ve kâşif.
II. João, Príncipe Perfeito olarak da bilinir, Portekiz'in onüçüncü kralıdır. Portekiz tahtını konsolide etmiş, ekonomisini güçlendirmiş, coğrafi keşifleri sürdürmüştür.
Alonso de Ojeda, İspanyol denizci, kâşif, vali ve istilacıydı. Adı zaman zaman "Alonzo" veya "Oxeda" şeklinde yazılır. Venezuela'ya varan ilk Avrupa filosunun kumandanıydı.
Loyola'lı İgnatius, Bask İspanyol asıllı katolik din adamı ve mistiktir; Cizvitler tarikatının kurucusu.
Francisco de Orellana, İspanyol kâşif ve fatih. Ayrıca günümüzde Ekvador'un en büyük şehri olan Guayaquil şehrini kurmasıyla tanınmaktadır.
Victoria, bir karaktır ve Dünya'nın çevresini dolaşan ilk gemi unvanına sahiptir. Victoria bir kaşif olan Ferdinand Macellan'ın komuta ettiği, öldükten sonra komutaya Juan Sebastián Elcano'nun geçtiği, İspanyol keşif seferi gemilerinden birisidir. Sefer 10 Ağustos 1519 tarihinde beş gemi ile başladı. Ancak Victoria 6 Eylül 1522'de geri dönerek, dönmeyi başaran tek gemi olmuştur.
Trinidad, Ferdinand Magellan'ın Dünya'nın çevresini dolaşma yolculuğunun amiral gemisiydi. Hint Okyanusu'nu geçerek İspanya'ya dönen Victoria'nın aksine Trinidad Pasifik üzerinden doğuya, Yeni İspanya'ya veya günümüz Meksika'sına yelken açmayı denedi ve başarısız oldu. Trinidad, önde kare yelkenleri ve ana direkleri ve latin bir mizana yelkeni olan 100 tonluk bir karak sınıfı gemiydi. Orijinal mürettebatı 60 kişiden oluşuyordu. Macellan'ın ölümü ve Concepcion'un yakılmasından sonra, Victoria ve Trinidad 8 Kasım 1521'de Tidore'a ulaştı. Aralık ayının ortalarında her iki gemi de karanfil yüklü olarak ayrılmaya çalıştı, ancak Trinidad neredeyse çarçabuk kötü bir şekilde sızdırmaya başladı. İnceleme, sorunun ciddi olduğunu gösterdi. Victoria'nın İspanya'ya gitmek için ayrılması ve Trinidad'ın onarımlar için kalması kabul edildi.
Bartholomew Columbus, Cenovalı bir İtalyan kaşif ve Kristof Kolomb'un küçük kardeşiydi.
HMS Beagle'ın ikinci yolculuğu, Robert FitzRoy'un kaptanı olduğu HMS Beagle gemisinin 27 Aralık 1831'den 2 Ekim 1836'ya kadar süren ikinci araştırma gezisidir. FitzRoy, jeolojik araştırmalar yürütebilecek birinin gemide olmasının fayda getireceğini düşünmüş ve ayrıca fazladan bir doğa bilimcinin yanlarında olmasını istemişti. Yeni mezun olmuş 22 yaşındaki Charles Darwin bir papaz olmadan önce tropikleri görmeyi umut ediyordu ve bu fırsatı değerlendirdi. Yolculuğu sırasında okuduğu Charles Lyell'ın Principles of Geology kitabından çok etkilenmişti. Araştırma gezisinin sonunda Darwin, adını jeolog ve fosil koleksiyoneri olarak duyurmuş ve günlüğünü yayınlayarak yazarlığıyla da büyük bir ün kazanmıştır.
Macellan keşfi veya Macellan-Elcano keşfi, Portekizli kaşif Ferdinand Macellan tarafından planlanan ve yönetilen 16. yüzyıldan kalma bir İspanyol keşif gezisiydi. Keşif Çağı'ndaki ve keşif tarihindeki en önemli yolculuklardan birinin amacı Atlantik ve Pasifik okyanuslarını geçerek günümüz Endonezya'sındaki Maluku veya Baharat Adaları ile bir ticaret yolu açmaktı. Keşif gezisi 1519'da İspanya'dan ayrıldı ve Macellan'ın Filipinler'deki ölümünden sonra Hint Okyanusu'nu geçen İspanyol denizci Juan Sebastián Elcano liderliğinde 1522'de oraya geri döndü. Toplam 60.440 km'yi bulan yaklaşık üç yıllık yolculuk, tarihteki ilk devrialem başardı. Aynı zamanda Pasifik Okyanusu'nun büyüklüğünü de ortaya çıkardı ve gemilerin batı deniz yolu üzerinden dünyanın çevresini dolaşabileceğini kanıtladı.
Sir Charles Fellows günümüz Türkiye'sinde sayısız keşif gezisiyle tanınan İngiliz bir arkeolog ve gezgindir.