İçeriğe atla

Antonio Cesti

Antonio Cesti
Doğum5 Ağustos,1623
Arezzo, İtalya
Ölüm14 Ekim,1699
Floransa, İtalya
MeslekMüzisyen, opera bestecisi
Antonio Cesti'nin "Il Pomo d'Oro" eseri için yeraltı alemi mizanseni

Antonio Cesti (veya tüm ismi ile Pietro Marc Antonio Cesti) (d. 5 Ağustos,1623, Arezzo, İtalya, ö. 14 Ekim,1699 Floransa) İtalyan Barok dönem opera müziği bestecisidir. Önce bir kesiş olarak orgculuk ve kantata besteciliği yapmış; sonra dinsel olmayan müzisyenliğe geçerek tenör olarak şarkıcılık, lirik opera eserleri besteciliği yapmıştır. Daha sonra da Innsbruck'ta, Floransa'da, Roma ve Viyana'da aslî görevle veya yardımcı olarak müzik direktörü (maestro di cappella) olarak görevlerde bulunmuştur. Bazı kaynaklar zamanının en iyi müzisyenlerinin başta gelenidir diyerek kendini övmüşlerdir.

Yaşamı

İtalya'da Arezzo şehrinde doğmuştur. Müzik eğitimini o yörede bulunan çeşitli usta müzisyenden almıştır. 1637'de bir Fransisken Tarikatı manastırına keşiş olmuştur ve "Antonio" ismi bu keşişlik ismidir. Bir keşiş olarak Volterra şehrinde bulunmaktayken, büyük olasılıkla siyasi ve parasal gücü ile müzisyenleri koruyan Medici ailesinin desteğini kazanmak için dinsel olmayan müzik yapmaya döndü. Burada "Salvator Rosa" adlı bir şairle tanıştı ve bu yazar Cesti'nin hazırladığı birçok kantata için libretto yazmıştır. Cesti'nin bir keşiş olarak hayatı ile tenor şarkıcılığı ve opera besteciliğinde başarıları gittikçe birbiriyle çatışmaya başladı. 1650'de Fransisken Tarikatı manastır yetkilileri tarafından Fransesco Cavalli'nin hazırladığı Iason operasında tenor olarak rol aldığı için telin edildi.

1652'de Innsbruckta bulunan Arşidük Ferdinand Karl'in sarayında müzisyenlik görevine başladı. Bu görevde iken 1654'te "Cesare amante (Sevdalı Sezar)" operasını besteledi ve Komidenhaus'ın açılışı için "Kleopatra" adlı operasını revize etti. 1655'te ise Katolik mezhebine girmeyi kabul edip İsveç kraliçelik tahtından feragat eden İsveç Kraliçesi Kristina'nın Innsbruck'u ziyareti sırasında Arşidük Ferdinand emriyle hazırlanan şenlikler için "Argia" adlı operasını besteleyip yapımladı.

O görevden ayrıldıktan sonra, Floransa'da ve sonra da Papalık Devleti için müzik direktörü (maestro di cappella) görevlerinde bulundu. Roma'da Sistine Şapeli'nde şarkı söylediği belgelidir. 1661de Fransız Düşeşi Marguerite-Louise d'Orléans ile Medici Kontu'nun Floransa'da düğün merasimleri arasında hazırladığı "Doria" operasını da sahneledi. İsveç Kraliçesi Kristina'nin Innsbruck'u 1662'deki ikinci ziyareti sırasında ise hazırladığı Magnanimita d'Alessandro (İskender'in asilliği) adlı operasını sahneledi.

1666'da Viyana'da Habsburg Avustrurya İmparatoru I. Ferdinand'in sarayına yardımcı müzik direktörü olarak atandı. Aynı yıl "Orontea" adlı opera seria bestesi ikinci defa "Teatro SS Giovanni e Paolo"da oynandı. 1668'de ise Habsburg Avusturya İmparatoru I. Leopold ile İspanya prensesi "Marguerite" ile evlenmesi dolayısıyla Viyana'daki şenlikler için "Il Pomo d'Oro" adlı operasını hazırladı. Bu operanın librettosunu "Sbarra" hazırlamıştı ve eserdeki birkaç arya imparatorun kendisi tarafından bestelenmişti.

Viyana'da imparatorun sarayında hala görevine devam etmekte iken 1669'da Floransa'ya yaptığı bir ziyaret sırasında Cesti birdenbire hastalanıp hayatına gözlerini kapamıştır.

Müziği

Cesti, oda kantataları da hazırlamakla beraber, önemli bir opera bestecisi olarak iyi bilinmektedir. Hazırladığı opera eserlerinin en ünlüleri Orontea (1656), La Doria (Venedik, 1663), Il pomo d'oro (Altın Elma) (Viyana, 1668)dir. Operaları büyük sahnelerden ziyade küçük oda salonlarına uygun olan saf ve ince stilli aryaları ile dikkat çeker. Besteciliği bir profesyonel şarkıcı olmasından da çok etkilenmiştir. Besteleri 17. yüzyılın bel canto şarkı stilinde hazırlanmıştır. Orontea adlı opera eseri 17. yüzyılın en popüler opera eserlerinden biri olmuş ve hazırlandıktan sonra bu yüzyılda kalan 30 yılda 17 defa tekrar yapılmıştır. Fakat hazırladığı operalar gittikçe daha grift mizansen gerektirmeye başlamıştır. En son eseri olan "Il Pomodor D'Oro" büyük bir orkestra, büyük sayıda şarkıcı içeren bir koro ve tanrıların gökten inmesi için, deniz savaşları için, fırtınalar için özel ve büyük sahne aletleri gerektirmektedir.

Eserleri

  • 1651 : Alessandro vincitor di se stesso (Libretto: Sbarra) Venedik, Teatro SS Giovanni et Paolo)
  • 1652 : Cesare Amante - (Libretto: Varotari) Venedik, Teatro Grimano
  • 1654 : La Cleopatra
  • 1655 : L'Argia - Innsbruck
  • 1656 : Orontea - (Libretto: Hiacinto Andrea Cicognini, elden geçiren Filippo Apolloni) Innsbruck)
  • 1656 : Il Pomo d'Oro (Viyana)
  • 1657 : La Doria (Libretto: Apolloni) Innsbruck, Bestecinin Innsbruck'da en popüler olan eseri
  • 1659 : Venere Cacciatrice (Libretto: Sbarra) Innsbruck
  • 1662 : La Magnanimità d'Alessandro (Libretto: Sbarra) Innsbruck
  • 1665 : La Semiramide (Libretto: Moniglia) Innsbruck
  • 1666 : Il Tito (Libretto: Nicolò Beregan) Venedik
  • 1667 : Disgrazie d'Amore (Libretto: Sbarra)
  • 1668 : La Schiava fortunata

Dipnotlar

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

  • Fransızca Wikipedia Pietro Marc Antonio Cesti maddesi:[1] 27 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca) (Erişme:14.2.2010)
  • İngilizce Wikipedia Antonio Cesti maddesi:[2] 26 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) (Erişme:14.2.2010)
  • CPDL (ChoralWiki) (Koro eserleri icin Wiki)'de bulunan "Antonio Cesti" maddesi: [3] 20 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) (Erişme:14.2.2010)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

Libretto, opera, operet, oratoryo, bale, müzikal, mask gibi müziksel sahne eserlerinin metinlerine verilen ad. Hristiyan dinî ayinlerinde sesle şarkı şeklinde söylenen dua, ilahi, kantata vb. için yazılan metinlere de libretto denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gaetano Donizetti</span>

Domenico Gaetano Maria Donizetti İtalyan opera bestecisi. En ünlü bestesi 1835 yılında bestelediği Lucia di Lammermoor 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Mascagni</span>

Pietro Mascagni. İtalyan opera bestecisi. 19. yüzyıl sonunda ortaya çıkan gerçekçilik (verismo) ekolunun başta gelen temsilcilerindir.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Gasparini</span>

Francesco Gasparini, İtalyan Barok bestecisi ve öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Caldara</span>

Antonio Caldara bir İtalyan asıllı Barok müzik döneminde klasik Batı müziği bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Niccolo Piccinni</span>

Niccolo Piccinni senfoniler, oda müziği eserleri, operalar ve kilise müziği besteleri hazırlamış bir İtalyan bestecidir. Günümüzün klasik batı müziği severleri tarafından pek tanınmayan bir besteci olmakla beraber kendi yaşamı sırasında, özellikle hazırladığı Napoli-tipi opera buffa janrı eserleri dolayısıyla, Avrupa opera seyircisinin çok beğendiği opera bestecilerinin başında gelmekteydi. Piccinni'in zamanla unutulmasının bir nedeni yaşam ve bestecilik döneminin, ünleri günümüze yetişmiş olan Pergolesi gibi büyük besteci ile bir nesil sonrasının büyük bestecileri olan Domenico Cimarosa ile Mozart arasına düşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Baldassare Galuppi</span>

Baldassare Galuppi, özellikle "opera buffa" janrında operalar hazırlamış olan bir Venedikli İtalyan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Cherubini</span> İtalyan besteci (1760-1842)

Luigi Cherubini, Klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve diğer müzik türleri eserler hazırlamış olan bir İtalyan asıllı ama çalışma hayatının önemli kısmını Fransa'da geçirmiş besteci. En önemli besteleri operalar ve dinsel müzik türleridir. Beethoven tarafından zamanının en iyi bestecisi olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Domenico Cimarosa</span>

Domenica Cimerosa, klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar hazırlamış olan Napoli ekolüne dahil bir İtalyan asıllı besteci. Çalışma hayatı döneminde 80 kadar opera bestelemiştir ve en beğenilen eseri Il matrimonio segreto (1792) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Valentino Fioravanti</span> İtalyan müzisyen ve opera bestecisi (1764-1837)

Valentino Fioravanti, özellikle opera buffa türündeki opera eserleri ile tanınmış İtalyan bestecidir. Opera eserlerine, Fransızca operalardan özenle, konuşma kısımları koyan ilk İtalyan opera buffa bestecisidir. Bu konuşma kısımlarının bazen Napoli lehçesinde olması popülerliğine katkı yapmıştır. Yaklaşık 70 tane opera eseri bestelediği bilinmektedir; bunlar arasında en popüler olan 1799'da yayımlanan Le cantatrici villane adlı yapıttır. İtalyan opera bestecileri arasında Domenico Cimarosa ve Gioacchino Rossini ile birlikte en tutulmuş opera buffa bestecisi olarak bilinmektedir. Bir müzisyen ailesi yetiştirmiştir. Büyük oğlu tanınmış bir opera şarkıcısı, diğer bir oğlu Vincenzo Fioranvanti, 35 eseri olan bir opera bestecisi, torunları da ünlü opera şarkıcıları olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Gazzaniga</span>

Giuseppe Gazzaniga Napoli ekolüne mensup İtalyan opera bestecisidir. 51 opera eseri bestelemiştir ve opera buffa janrında eserler hazırlayan tanınmış İtalyan opera bestecilerinin sonuncusu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Vicente Martín y Soler</span>

Vicente Martín y Soler. Klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve baleler hazırlamış olan bir İspanyol besteci. Kariyerinin büyük bir kısmını geçirdiği İtalya'da Vincenzo Martini adı ile bilinmektedir. Günümüzde ismi pek bilinmemekle beraber kendi yaşadığı dönemde bir opera buffa janrında besteci olarak çağdaşı olan Wolfgang Amadeus Mozart ile aynı değerde olduğu kabul edilmekteydi. Valensiya'nın Mozart'ı olarak da isim yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Pacini</span>

Giovanni Pacini, Sicilya'da doğmuş bir İtalyan müzisyen ve opera bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Saverio Mercadante</span> İtalyan muzisyen ve besteci

Saverio Mercadante özellikle romantik dönem opera eserleriyle tanınmış bir İtalyan muzisyen ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Arrigo Boito</span>

Arrigo Boito veya daha uzun olarak Enrico Giuseppe Giovanni Boito veya takma adla Tobia Gorrio, İtalyan şair, roman yazarı, gazeteci, opera bestecisi ve libretto yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Umberto Giordano</span> İtalyan besteci (1867-1948)

Umberto Menotti Maria Giordano, özellikle opera besteleri ile tanınmış bir İtalyan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Cilea</span> İtalyan piyanist (1866-1950)

Francesco Cilea özellikle opera eserleri ile tanınan bir İtalyan besteci ve müzik eğitimcisi.

Orontea, İtalyan besteci Antonio Cesti tarafından hazırlanmış, bir prolog ve üç perdeden oluşan "dramma per musica" janrinda bir opera eseridir. Bu eseri librettosu "Giacinto Andrea Cicognini" ve "Giovanni Filippo Apolloni" tarafından İtalyanca yazılmıştır. Eserin prömiyer temsili 19 Şubat 1656'da Innsbruck, Avusturya'da "Hof-Saales Theater"'da yapılmıştır.

<i>Opera seria</i>

Opera seria, 1710'lardan 1770'lere kadar Avrupa'da baskın olan İtalyan operasının asil ve "ciddi" tarzını ifade eden bir İtalyan müzikal terimidir. Terimin kendisi o zamanlar nadiren kullanılıyordu ve ancak opera seria demode olduktan ve tarihi bir tür olarak görülmeye başladıktan sonra yaygın bir kullanıma kavuştu. Opera seria'nın popüler rakibi, fikrini doğaçlamaya dayanan commedia dell'arte'den alan Opera Buffa'dır. İtalyan opera seria sadece İtalya'da değil, neredeyse tüm Avrupa'da ve ötesinde bestelendi. Saray operasının yerleşik hale geldiği Avrupa'daki ana merkezler arasında Varşova, Münih, Londra, Viyana, Dresden ve diğer Alman konutlarında, Saint Petersburg, Madrid ve Lizbon gibi şehirler vardır. Opera seria, Fransız operasının ulusal türünün tercih edildiği Fransa'da daha az popülerdi. Opera seria'nın ünlü bestecileri arasında Alessandro Scarlatti vardı. Opera seria'nın ünlü bestecileri arasında Alessandro Scarlatti, George Frideric Handel, Antonio Vivaldi, Nicola Porpora, Leonardo Vinci, Johann Adolph Hasse, Leonardo Leo, Francesco Feo ve 18. yüzyılın ikinci yarısında Christoph Willibald Gluck, Niccolò Jommelli, Josef Mysliveček, Tommaso Traetta ve Wolfgang Amadeus Mozart gibi isimler bulunur. Dönemin açık ara en başarılı librettisti Metastasio olup, diğerleri Apostolo Zeno, Silvio Stampiglia, Antonio Salvi, Paolo Antonio Rolli, Pietro Pariati, Pietro Ottoboni, Stefano Benedetto Pallavicino, Nicola Francesco Haym, Domenico Lalli, Giovanni Claudio Pasquini, Ranieri de' Calzabigi ve Giovanni Ambrogio Migliavacca gibi isimlerdir.