
Botanik veya bitki bilim(ler)i, bitki biyolojisi, fitoloji, bitki yaşamı ile ilgili bir bilim dalı ve biyolojinin bir koludur. Bir botanikçi, bitki bilimcisi veya fitolog, bu alanda uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. "Botanik" terimi; otlak, ot veya yem anlamına gelen Grekçe: βοτάνη (botanē) kelimesinden türetilmiştir. Geleneksel olarak, botanik, mantarları ve algleri de de içine alan bir bilim dalıdır. Günümüzde, botanikçiler, 391.000'i damarlı bitki türü ve yaklaşık 20.000'i kara yosunu olan yaklaşık 410.000 kara bitkisi türünü incelemektedir.

Sicilya, Akdeniz'in en büyük adası ve İtalya'nın 20 bölgesinden birisidir. İtalya'nın beş özerk bölgesinden biri olan Sicilya'nın nüfusu yaklaşık 5 milyondur.

Theophrastus botaniğin kurucusu olarak kabul edilen bilim insanı ve düşünür.

Georges-Louis Leclerc Comte de Buffon, Fransız doğabilimci, matematikçi, kozmolog ve ansiklopedi yazarı. 1773'te kont unvanı almıştır.

Ebu Hanife Dinaverî veya sadece Dinaverî, 9. yüzyıl'da yaşamış, astronomi, botanik, metalürji, coğrafya, matematik, tarih ve Kürdoloji gibi pek çok alanlarda çalışmalarda bulunmuş Fars bilim insanı.

Adam Afzelius İsveçli bir botanikçi ve Carl Linnaeus'un Havarileri adlı öğrenci grubunun üyesiydi. Afzelius,1750'de Västergötland bölgesindeki Larv'da doğdu. 1777'de Uppsala Üniversitesi'nde doğu dilleri öğretmeni,1785'te botanik asistanı olarak görevlendirildi. 1793'te İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne seçildi.1800 yılında Adam Afzelius Leopoldina Alman Bilimler Akademisi'ne üye oldu.

Filippo Parlatore İtalyan botanikçi. Bitki bilim mahlası Parl.'dır.

Armen Leonovich Takhtajan veya Takhtajian, bitki evrimi, bitki sistematiği ve biyocoğrafya alanlarında 20. yüzyılın en önemli isimlerinden biri olan Sovyet - Ermeni botanikçi. Diğer ilgi alanları arasında çiçekli bitkilerin morfolojisi, paleobotanik ve Kafkasya florası vardı. Şuşa'da doğdu. Yirminci yüzyılın en etkili taksonomistlerinden biriydi. Bitki bilim mahlası Takht.'dır.
![<span class="mw-page-title-main">Giovanni Gussone</span> İtalyan]] akademisyen ve botanikçi](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Gussone.gif)
Giovanni Gussone İtalyan akademisyen ve botanikçi. Bitki taksonomisindeki çalışmaları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Guss.'dur.

Giuseppe De Notaris, İtalya'ya özgü kriptogamlarla yaptığı çalışmalarla tanınan İtalyan botanikçi. Bitki bilim mahlası De Not.'dur.

August Johann Georg Karl Batsch Alman doğa bilimci. Mantarlar konusunda bir otoriteydi, ayrıca çok sayıda eğrelti, bryofit ve tohumlu bitkiler türünü tanımladı. Bitki bilim mahlası Batsch'dır.

Colchicum bivonae, Colchicaceae ailesine bağlı, öksüzoğlan olarak bilinen, bir acıçiğdem türüdür.

Asa Grey, 19. yüzyılın en önemli Amerikalı botanikçisi olarak kabul edilir. Gray, Yaratıcı tarafından yönlendirilen teistik evrim fikrine sahipti ancak Darwin'in de güçlü bir destekçisiydi. Bitki bilim mahlası A.Gray'dir.

Bartolomeo Biasoletto, İtalyan eczacı, botanikçi ve fikolog. Bitki bilim mahlası Biasol.'dur.

Carlo Allioni İtalyan doktor ve Torino Üniversitesinde botanik profesörü. En önemli eseri 1755 yılında yayımlandığı Flora Pedemontana, sive enumeratio methodica stirpium indigenarum Pedemontii'dir, Piyemonte'nin bitki çeşitliliği üzerinedir ve bu eserle birlikte daha önce bilinmeyen 237 tür olmak üzere toplamda 2.813 bitki türünü listelemiştir. 1766 yılında ise diğer önemli eseri Manipulus Insectorum Tauriniensium'u yayımlamıştır. Bitki bilim mahlası All.'dir.
Peter Hadland Davis Türkiye florası otoritesi İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası P.H.Davis'tir.

Elias Magnus Fries, İsveçli mikolog ve bitki bilimcidir. Bitki bilim mahlası Fr.'dır.

Robert Kaye Greville FRSE FLS LLD, İngiliz mikolog, briyolog ve botanikçi. Başarılı bir sanatçı ve doğa tarihi illüstratörüydü. Sanat ve bilime ek olarak, köleliğin kaldırılması, ölüm cezası, Pazar gününün özel tutulması ve ölçülülük hareketi gibi sorunlarla ilgilendi. Queensland'de bir dağa adı verilmiştir. Bitki bilim mahlası Grev.'dir.

Agostino Todaro, İtalyan botanikçidir.

Franz Julius Ferdinand Meyen, Prusyalı bir doktor ve botanikçidir.