İçeriğe atla

Antonina Kımıtval

Antonina Aleksandrovna Kymytval, (d. 22 Nisan 1938 - ö. 29 Ekim 2015) çoğunlukla ana dilinde yazan bir Çukçi şairi ve yazar.

Hayatı

Rusya'nın Çukotka Özerk Okrugu'ndaki 6 bölgeden biri olan Anadyrsky Bölgesi'ndeki Mukhomornoye köyünde doğan Kymytval, bir ren geyiği çobanının kızıydı.[1] 1958'de Anadyr Pedagoji Koleji'nden mezun oldu. Eğitimi sırasında şiire ilgi duydu ve ilk şiirlerini 1960 yılında Magadan'da yazmaya başladı. Aynı yıl Habarovsk'da "Sovetskaya Chukotka" gazetesinin editör yardımcısı oldu. 1966'da çalışmak için Moskova'ya gitti ve 1968'de çocuklar için ilk şiir kitabını yayınladı. Kymytval, ölümünden önce uzun yıllar Magadan'da yaşadı.[2] Abinsk'te kızının evinde öldü.[3][4]

Kymytval, Rusçaya çevirilen birçok şiirinde genel olarak yaşadığı manzaranın tasvirini yansıtmıştır.[5][6] 1962'de Rusya'da Yazarlar Birliği üyesi oldu ve 1988'de Onur Rozeti Nişanı ile Emek Cesareti Madalyası aldı. 1990 yılında çalışmaları için UNESCO Uluslararası Çocuk Kitapları Konseyi'nden bir ödül aldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Осиротела Чукотка: умерла первая чукотская поэтесса Антонина Кымытваль". press.lv. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2019. 
  2. ^ a b "Кымытваль Антонина Александровна". Магадан и Колыма - Главный новостной информационный портал. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Биография Антонина Кымытваль". www.peoples.ru. 14 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2019. 
  4. ^ "ЦС КМНС - Умерла Антонина Кымытваль". www.csipn.ru. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2019. 
  5. ^ Mark Nuttall (23 Eylül 2005). Encyclopedia of the Arctic. Routledge. ss. 1193-. ISBN 978-1-136-78680-8. 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 
  6. ^ Between Heaven and Hell: The Myth of Siberia in Russian Culture. Palgrave Macmillan US. 30 Nisan 2016. ss. 218-. ISBN 978-1-137-08914-4. 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edip Cansever</span> Türk şair

Edip Cansever, tam adıyla Ömer Edip Cansever,, Türk şairdir. Tam adı Ömer Edip Cansever olsa da, Ömer adını ilk şiirleri ve ilk şiir kitabı dışında hiç kullanmadı.

Perihan Mağden, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Füruğ Ferruhzad</span> İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen ve ressam

Füruğ Ferruhzad, İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen, ressam. 20. yüzyılda İran'da yetişmiş en önemli şairlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Ilgaz</span> Türk şair, romancı ve öykücü (1911–1993)

Rıfat Ilgaz tam adıyla Mehmet Rıfat Ilgaz, Türk şair, romancı ve öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Kulin</span> Türk yazar ve gazeteci

Ayşe Kulin, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Tamer</span> Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen

Ülkü Tamer, Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Vikikaynak</span> Vikimedya kategorisi

Vikikaynak (Wikisource), Wikimedia Vakfı'nın projelerinden biridir. Şiir, ayet, bildiri, yasa ve telif hakkı koruması kalkmış kitaplar gibi kaynak metinlerin katılımcılar tarafından eklendiği özgür bir kütüphanedir.

İsa Küçük, Türk bürokrat ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Çiloğlu</span> Türk yazar

Fahrettin Çiloğlu, Türkiye'ye göç etmiş Gürcü bir aileden gelen yazardır. İki dilde yazan yazar, Gürcüce yazar adı olarak önce ფარნა ჭილაძე, sonra ფარნა-ბექა ჩილაშვილი ve bazı Türkçe çevirilerde Parna-Beka Çiladze ile Parna-Beka Çilaşvili adlarını kullanmıştır. Tanrı'nın Sıcak Eli adı öykü kitabında Parna-Beka Çiladze adını kullanmıştır.

Zoya Namzıray Aldınoolkızı, Tuvalı kadın şairdir. Tuva Cumhuriyeti Yazarlar Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Polina Gagarina</span> Rus şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve model

Polina Sergeyevna Gagarina Rus şarkıcı, şarkı-yazarı, oyuncu ve model. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı "A Million Voices" adlı şarkıyla temsil ederek 303 puanla 2. olmuştur.

Ebubekir Pamukçu öğretmen, yazar, yayıncı. Zaza kültürü ve Zazaca konusundaki çalışmaları ile tanınır.

Serafim Veçkanov — - Erzyan kökenli Sovyet şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Mokşanova</span>

Tatyana Mokşanova Erzyan, şair çevirmen ve Rus Yazarlar Birliği üyesidir. Mordovya Cumhuriyeti Genç Yazarlar Cumhurbaşkanlığı Ödülünü kazanmıştır (2006).

<span class="mw-page-title-main">Nótt</span> İskandinav mitolojisinde geçen bir tanrıça

Nótt, İskandinav mitolojisinde gece teşhisi olan tanrıça. Nótt jötunn Narfi ve Nór'un kızı, Thor'un büyükannesidir. Yggdrasill ağacının altındaki vadilerde doğmuştur. Hayvanı, Alfödr'in Nott ve Dagr'a verdiği atlardan biri olan Hrímfaxi'dir. Anonim Eski Norsça şiirlerin 13. yüzyıldaki derlemesi niteliğindeki Manzum Edda ve 13. yüzyılda yazılan Nesir Edda'da Nótt, Narfi'nin kızı olarak geçer ve Hrímfaxi ile ilişkilendirilir. Nesir Edda'da Nótt'un evlilikleri ve soyağacından bahsedilir. Nótt; ilki Naglfari, ikincisi Annar, üçüncüsü ise Dellingr ile olmak üzere her birinden bir çocuğu olan üç evlilik yapmıştır. Bir özel isim olan nótt kelimesi, Eski Norsça edebiyatında da geçer.