İçeriğe atla

Antonia Juhasz

Antonia Juhasz
"Chevron'un kirli eli" siyasi hareketi, Amerikalı gazeteci Antonia Juhasz tarafından farkedilerek ziyaret edildi ve kendisi Chevron'un Ekvador Amazonlarındaki gizli zehirli atık havuzlarının yarattığı kirliliğin varlığını doğruladı.
Doğum1970
MilliyetAmerikalı
EğitimBrown Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi
Meslekyazar ve politik aktivist

Antonia Juhasz (d.1970 Pensilvanya) Amerikalı yazar ve politik aktivist.

Juhasz, Brown Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi'nde Kamu Politikası eğitimi gördü. Ticaret ve Finans politikaları konusunda uzmanlaştı. San Fransisco'da bulunan Uluslararası Küreselleşme Forumu'nda (International Forum on Globalization) proje direktörlüğü yaptı. Politika Araştırmaları Enstitüsü'nde (Institute for Policy Studies) çalışmalarda bulundu. Çalışmaları birçok gazete ve yayınlarda okuyucuya ulaşan Juhasz, 2006 yılında Bush'un Ajandası adlı kitabını yazdı. 2007 yılında basılan A Game As Old As Empire adlı kitabın Global Uprising: The Web of Resistance adlı bölümünü yazdı.[1] 2011'de Deepwater Horizon olayını konu alan Black Tide: the Devastating Impact of the Gulf Oil Spill adlı kitabı yayımlandı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2008. 
  2. ^ Shank, Megan (20 Nisan 2011). "Women and the Gulf Oil Spill, One Year Later". Msmagazine.com. 25 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2014. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Newton</span> İngiliz matematikçi ve fizikçi (1642–1727)

Isaac Newton, İngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, simyacı, teolog ve filozoftur. 1687 yılında yayımladığı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri) kitabıyla klasik fizik mekaniğinin temelini oluşturmuş ve bu eser, dünya tarihinin en önemli bilimsel kitaplarından biri olmuştur. Bu eserle birlikte kendi adıyla anılan evrensel kütleçekim yasası ve üç hareket yasasını ortaya koymuş ve kendisinin yaratmış olduğu bu etki, bilim tarihindeki kilometre taşlarından biri olmuştur. Newton'ın evrensel kütleçekimi ve hareketin üç kanunu, sonraki üç yüzyıl boyunca bilim dünyasına egemen olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt</span> Arap Yarımadasının kuzeydoğusundaki bir ülke

Kuveyt, resmî adıyla Kuveyt Devleti, Arap Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alan ülkedir. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi, Arapçada "su kenarındaki kale" anlamına gelen akwat kelimesinden gelmektedir. Yüzölçümü 17.818 km² olan ülkenin nüfusu 2020 tahminiyle yaklaşık 2,9 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bîrûnî</span> Müslüman Fars astronom ve polimat (973–1048)

Bîrûnî, İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Dawkins</span> İngiliz biyolog, etolog ve yazar

Clinton Richard Dawkins, Britanyalı etolog, evrimsel biyolog ve yazar. Oxford Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında Charles Simonyi tarafından oluşturulmuş Bilimin Kamu Tarafından Anlaşılması için Smonyi Kürsüsü'nde 2008 yılında emekli oluncaya kadar görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy E. Smith</span>

Dorothy Edith Smith, Kanadalı sosyolog.

<i>Bush’un Ajandası</i>

Bush'un Ajandası: Dünyanın Ekonomik İstilası, (İng:The Bush Agenda: Invading the World, One Economy at a Time) Amerikalı yazar Antonia Juhasz tarafından kaleme alınan kitap, ABD Başkanı Bush ve iktidarınını küresel bir bakışla yorumluyor. Yazar Washington'da Politika Araştırmaları Enstitüsü ve Uluslararası Küreselleşme Forumu'nda çalışmalarından edindiği birikimi okuyucuya aktarmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn'deki Yahudilerin tarihi</span>

Bahreyn Yahudileri dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden biridir. Bir zamanlar nüfusu 1500'e kadar ulaşan cemaatte bugün geriye elliden az üye, bir sinagog ve bir de küçük mezarlık kalmıştır.

Santa Barbara petrol sızıntısı 1969 yılında Santa Barbara Kanalı'nda meydana gelen yayılma. 28 Ocak 1969'da Union Oil'in Dos Cuadras Petrol Kuyusu'nda meydana gelen bir patlamaya dayanan sızıntı 10 gün boyunca sürmüş ve Santa Barbara kıyısına 80.000 ila 100.000 varil petrol bırakmıştır. Felaketin 10.000'in üzerinde kuşun yaşamına mal olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Deepwater Horizon petrol sızıntısı</span>

Deepwater Horizon petrol sızıntısı, 20 Nisan 2010 tarihinde Meksika Körfezi'nde bulunan ve BP tarafından işletilen Macondo Sahası'nda gerçekleşmiş bir endüstriyel felakettir. Deepwater Horizon felaketinin tarihteki en büyük petrol sızıntısı olarak değerlendirilmesinin yanı sıra, daha önce gerçekleşmiş en büyük petrol sızıntısı olan Ixtoc I petrol sızıntısından hacimsel olarak yüzde 8 ila 31 oranında daha büyük olduğu tahmin edilmektedir. ABD federal hükûmeti, sızan petrolün toplam miktarının 4.9 milyon varil olduğunu tahmin etmektedir. Akışı kontrol altına almak için gerçekleştirilen birkaç başarısız girişimin sonrasında 19 Eylül 2010'da kuyunun mühürlendiği ilan edildi. 2012 yılının başlarında hazırlanan raporlarda kuyu sahasının petrol sızdırmaya devam ettiği belirlenmiştir. The Deepwater Horizon petrol sızıntısı, Amerikan tarihindeki en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt petrol yangınları</span>

Kuveyt petrol yangınları, Körfez Savaşı esnasında Kuveyt'i işgal eden Irak askerî birliklerinin, koalisyon güçleri tarafından püskürtülmesi sonucunda Kuveyt'ten çekilirken ülkedeki 700'ün üzerinde petrol kuyusunu ateşe vermesi olayı. Yangınlar 1991'in Ocak ile Şubat aylarında başlarken, son yangın ancak Kasım 1991'de söndürülebildi.

Mustafa Aydın, Türk akademisyen. 2010-2018 yıllarında Kadir Has Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür. Avrupa Bilimler ve Sanat Akademisi ve OECD Yüksek Öğretimin Uluslararası Yönetimi Programı Yönetim Kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">George Olah</span> Macar kimyager (1927 – 2017)

George Andrew Olah, Macar-Amerikalı kimyager. Olah'a 1994 yılında Nobel Kimya ödülü verildi. Ayrıca ona Priestley Madalyası verilmiştir. En yüksek onur Amerikan Kimya Derneği tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Francis Ysidro Edgeworth</span>

Francis Ysidro Edgeworth, 1880'li yıllarda gerçekleştirdiği istatistiksel metot çalışmalarıyla tanınan İrlandalı düşünür ve politik iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Petrol sızıntısı</span> çevre kirliliği

Petrol sızıntısı, özellikle denizlerde, insan aktivitesi nedeniyle çevreye sıvı petrol hidrokarbonların salınımı nedeniyle oluşan bir çevre kirliliği türüdür. Bu terim genellikle okyanus ve karasularına petrolün salındığı su kirliliği için kullanılsa da kara üzerinde de petrol sızıntısı olabilmektedir. Tankerlerden, petrol platformlarından, petrol kuyularından ham petrolün salınması petrol sızıntısının ana kaynakları olsa da mazot ve benzin gibi rafine edilmiş petrol ürünleri, büyük gemiler tarafından kullanılan fuel oil ve atık yağların salınması da petrol sızıntısı olarak değerlendirilebilir.

Gary Ross, Yahudi kökenli Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Daha çok yazdığı ve yönettiği Yaşamın Renkleri (1998), Seabiscuit (2003) ve Açlık Oyunları (2012) filmleriyle tanınmaktadır. Ayrıca fantastik komedi filmi Big (1988) ile politik komedi filmi Dave (1993) filmlerinin senaryosunu yazmıştır. Dört defa Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alasdair MacIntyre</span>

Alasdair Chalmers MacIntyre, öncelikle ahlaki ve politik felsefeye katkısı ile tanınan, aynı zamanda felsefe ve teoloji tarihindeki çalışmaları ile tanınan İskoç filozof.

Dan Lyons, İngiliz Hayvan koruma derneğinin icra kurulu başkanı ve The Politics of Animal Experimentation (2013) kitabının yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu sosyolojisi</span>

Kamu sosyolojisi, akademik olmayan izleyicilerle etkileşim kurmak için sosyolojinin disiplin sınırlarını genişletmeyi vurgulayan daha geniş sosyoloji disiplininin bir alt alanıdır. Belki de en iyi, belirli bir bilimsel yöntem, teori veya bir dizi politik değerden ziyade bir sosyoloji tarzı olarak anlaşılması daha makul bir yoldur. Yirmi birinci yüzyıldan beri bu terim, 2004 Amerikan Sosyoloji Derneği (ASA) başkanlık konuşmasında kamu sosyolojisinin disipline edilmesi için ateşli bir çağrıda bulunan Berkeley sosyologu Michael Burawoy ile geniş çapta ilişkilendirilmiştir. Burawoy konuşmasında, halk sosyolojisini, öncelikle diğer akademik sosyologlara hitap etmekle ilgilenen bir sosyoloji biçimi olan "profesyonel sosyoloji" olarak adlandırdığı olguyla karşılaştırır.