İçeriğe atla

Anton Rubinşteyn

Anton Grigoryeviç Rubinşteyn
Doğum28 Kasım 1829
Vykhvatintsiy - Podolya
Ölüm20 Kasım 1894
Petrodvorets - Podolya

Anton Grigoryeviç Rubinşteyn (Rusça: Антóн Григóрьевич Рубинштéйн), (28 Kasım, 1829 – 20 Kasım 1894) Rus piyanist, besteci ve orkestra şefi.[1] St. Petersburg Konservatuvarı'nın kurucusu.[1] Büyük piyano virtüözleri arasında sayılır ve Franz Liszt'in rakibi kabul edilir.[1]

İlk piyano derslerini annesinden aldı. 12 yaşında piyano öğretmeniyle çıktığı konser turnesi sırasında Paris'te Chopin ve Litzt'in huzurunda çaldı. 1844'te kardeşi Nikolay Rubinşteyn (1835-1881) ile Berlin'e giderek müzik eğitimlerini sürdürdüler. Anton, 1848'de Sankt-Peterburg'da grandüşes Elena'nın sarayında piyanist ve orkestra yöneticisi oldu. 1854'ten 1858'e kadar Avrupa'da verdiği konserlerle kendi bestelerini çaldı. 1862'de St. Petersburg Konservatuvarı'nı kurdu ve ilk yöneticisi oldu. 1872-1873 yıllarında ABD'ye gitti. 1867'de ayrıldığı St. Petersburg Konservatvuarı yöneticiliğine 1887'de yeniden geçti ve bu görevini 1891'e kadar sürdürdü.

Rubinşteyn döneminin en büyük piyanistlerinden biri olarak müzikseverleri büyüledi. Besteci olarak daha çok Alman Romantizmine özellikle de Felix Mendelssohn Bartholdy'ye bağlı kaldı. Rus müziğinde Batı'ya yönelik akademik anlayışı temsil etti. Almanca, Fransızca ve Rusça librettolar üzerine bestelediği 19 operanın en önemlisi: Demon (İblis-1875) sayılır.

Diğer eserleri

  • 6 Senfoni
  • 5 Piyano Konçertosu
  • 4 Piyano Sonatı
  • 125 Çeşitli Melodi

Kaynakça

  1. ^ a b c Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sergey Rahmaninov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve piyanist

Sergey Rahmaninov, Rus besteci, orkestra şefi, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr İlyiç Çaykovski</span>

Pyotr İlyiç Çaykovski, Romantik Dönem Rus klasik müzik bestecisidir. Senfoni, opera, bale, enstrümantal ve oda müziği ile şarkı gibi birçok tarzda eser vermiştir. Günümüz klasik müzik repertuvarında yer alan en popüler konser ve gösteri müziklerini yazmıştır. Bunların arasında Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran bale müzikleri, 1812 Uvertürü, 1. Piyano Konçertosu, son üç senfonisi ve Yevgeni Onegin opera müziği sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Antonín Dvořák</span> Çek besteci

Antonín Dvořák, Çek, Geç Romantik Dönem, klasik batı müziği bestecisi ve keman ve org virtüözüdür.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

<span class="mw-page-title-main">Verda Erman</span> Türk piyanist

Verda Erman, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Nadia Boulanger</span> Fransız piyanist (1887-1979)

Nadia Juliette Boulanger Fransız besteci, orkestra şefi ve müzik öğretmeni. 20. yüzyıldaki pek çok önemli bestecinin öğretmenidir. Onun öğrencisi olmuş bazı ünlü sanatçılar şunlardır: Gülsin Onay,Astor Piazzola, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Aaron Copland, Elliot Carter, Lennox Berkeley, Marc Blitzstein, Philip Glass, Quincy Jones, Virgil Thomson, Walter Piston, İdil Biret, Ulvi Cemal Erkin, Mithat Fenmen.

<span class="mw-page-title-main">Anjelika Akbar</span> Besteci ve Piyanist

Anjelika Akbar, Besteci ve Piyanist, Akademisyen, Yazar, Televizyon Program Yapımcı ve Sunucusu

<span class="mw-page-title-main">Igor Stravinsky</span> Fransız besteci (1882-1971)

Igor Fyodorovich Stravinsky, Rus kökenli ABD ve Fransa vatandaşı besteci, piyanist ve orkestra şefi. 20. yüzyıl müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Şostakoviç</span> Rus besteci

Dmitri Dmitriyeviç Şostakoviç, Rus bestecidir. SSCB Yüksek Sovyet Milletvekili, Lenin Nişanı sahibidir. Besteci ve piyanist olmasının yanı sıra film müziği ve caz da dahil olmak üzere pek çok türde eserler verdi. 20. yüzyılın en tanınan bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg N.A. Rimsky-Korsakov Devlet Konservatuvarı</span> Sank Peterburgta müzik okulu

Sankt-Peterburg N.A. Rimsky-Korsakov Devlet Konservatuvarı Sankt-Peterburg'da bir müzik okuludur. 2004 yılında 275 fakülte ve 1.400 öğrenciye sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Cenan Akın</span>

Cenan Akın, besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Kerem Görsev</span> Türk piyanist

Kerem Görsev, Türk caz sanatçısı, piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ferruccio Busoni</span>

Ferruccio Busoni, İtalyan besteci, piyanist, piyano ve kompozisyon öğretmeni ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Düğün marşı (Mendelssohn)</span>

Düğün Marşı, Felix Mendelssohn tarafından orkestra için Do-Major bestelenmiş ünlü müzik parçasıdır. Hazırlayıcısı Alman bestecisi Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)'dir. Bu kompozisyon 1842 yılında William Shakespeare'in Bir Yaz Gecesi Rüyası ton eseri içinde bestelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Lyadov</span>

Anatoli Konstantinoviç Liadov veya Liadov (Rusça: Анато́лий Константи́нович Ля́дов; May 12 [E.U. April 30] 1855 30 Nisan] 1855 – 28 Ağustos [O. S. 15 Ağustos] bir Rus besteci, öğretmen ve orkestra şefiydi.

<span class="mw-page-title-main">Zoltán Kocsis</span> Macar piyanist ve opera şefi

Zoltán Kocsis, Macar piyanist, besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Lang Lang</span> Çinli piyanist

Lang Lang, Çinli konser piyanisti.