İçeriğe atla

Anton Drexler

Anton Drexler
Doğum13 Haziran 1884
Münih, Alman İmparatorluğu
Ölüm24 Şubat 1942 (57 yaşında)
Münih, Nazi Almanyası
MilliyetAlman
Siyasi partiDAP (1919-20)
NSDAP (1920-23)

Anton Drexler (13 Haziran 1884 - 24 Şubat 1942), 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

Münih'te doğan Drexler, 1902 yılında Berlin'de çilingir olana dek tren makine tesisatçısıydı. Siyasi hayata atılana kadar bir süre demircilik işiyle de uğraşmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında Alman Atayurt Partisi'ne (Deutsche Vaterlandspartei) katıldı. Drexler, I. Dünya Savaşı sırasında silahlı kuvvetlerde hizmet için uygun görülmediği için askerlik yapmadı.[1] Bir şair ve gazeteci olan Karl Harrer ile birlikte 1919 yılında Gottfried Feder ve Dietrich Eckart ile Münih'te Alman İşçi Partisi'ni (DAP) kurdu. 1920'de Alman İşçi Partisi'nin adı Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) olarak değişti ve 1921 yılına gelindiğinde, Adolf Hitler hızla partinin tartışmasız lideri oldu. Hitler'in parti başkanı olmasıyla Drexler sonraları sadece sembolik bir konuma taşınmış onursal başkan olmuştu. 1923 yılında partiyi bıraktı.

Drexler da Thule Cemiyeti olarak bilinen Münih toplumunun zengin üyeleri için bir Völkisch siyasi kulüp üyesiydi. Nazi Partisi'ne üyeliği, Drexler'in darbe girişiminde fiilen yer almamasına rağmen, Birahane Darbesi'nin ardından 1923'te geçici olarak yasadışı ilan edildiğinde sona erdi. 1924'te başka bir partiden Bavyera eyalet parlamentosuna milletvekili olarak seçildi ve 1928'e kadar başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Nazi Partisi'nin 1925'te yeniden kurulmasında hiçbir rol oynamadı fakat 1933 yılında NSDAP'nin iktidara gelmesi üzerine Hitler'in yanına döndü. Parçalanmış bir grup olan Nationalsozialer Volksbund'u (Ulusal Sosyalist Birlik) kurdu, ancak bu 1928'de feshedildi. 1934 yılında partisinden Kan Nişanı aldı ve 1937'ye kadar ara sıra bir propaganda aracı olarak kullanıldı, ancak parti içinde herhangi bir güce ulaşmasına asla izin verilmedi.

Drexler, alkolizm nedeniyle uzun süren bir hastalıktan sonra Şubat 1942'de Münih'te öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ Dimuro, Gina (20 Şubat 2018). "Why Anton Drexler Was More Responsible for the Nazi Party Than Adolf Hitler". All That's Interesting. 25 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Hamilton 1984, s. 220.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Karl Harrer
DAP Başkanı
1920
Sonra gelen:
Yok
Önce gelen:
Yok
NSDAP Başkanı
1920-1921
Sonra gelen:
Adolf Hitler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<i>Völkischer Beobachter</i>

Völkischer Beobachter, Rudolf von Sebottendorf tarafından önce Münchener Beobachter adıyla, daha sonra Alman milliyetçiliği temasını içeren bu adla yayımlanan ve akabinde Sebottendorf'un Hitler'e hibe ettiği Alman gazetesi. 1920 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) propaganda organı niteliği kazanarak haftalık olarak yayımlanmaya devam etti. 8 Şubat 1923 tarihinden itibaren günlük olarak yayımlanmaya başlanmıştı. 25 yıl boyunca nasyonal sosyalistlerin resmî yayın organı olarak çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dietrich Eckart</span>

Dietrich Eckart, Alman politikacı ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) ilk üyelerinden birisi olup Hitler'in 3.000 Nazi ile Marienplatz'a darbe yapmak amacı ile yürürken polis ateşine maruz kalıp yaralandığı ünlü Birahane Darbesi'nin katılımcılarından birisidir. Eckart, başarısızlıkla sonuçlanan Birahane Darbesi'ne katıldıktan sonra tutuklandı ve Hitler ve diğer parti yetkilileri ile birlikte Landsberg Hapishanesi'ne yerleştirildi ancak kısa bir süre sonra hastalığı nedeniyle serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hans Frank</span> Alman avukat

Hans Michael Frank, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi için çalışmış bir Alman avukat idi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Reichsparteitag</span>

Reichsparteitag veya Nürnberg Mitingleri, Weimar Cumhuriyeti'nde ve Nazi Almanyası'nda 1923'ten 1938 yılına kadar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) düzenlediği yıllık mitingi idi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Harrer</span>

Karl Harrer, Alman gazeteci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Strasser</span> Alman politikacı, Nazi Partisinde Adolf Hitlerin rakibi

Gregor Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'nde bir politikacı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Berlin'de öldürülmüştür.

<i>Hitler: The Rise of Evil</i> 2003 yapımı Kanadalı televizyon minidizisi

Hitler: The Rise of Evil, 2003 yılı Kanada yapımı bir televizyon filmidir. CBS'nin katkılarıyla hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman İşçi Partisi</span>

Alman İşçi Partisi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Weimar Almanya'sında kurulan kısa ömürlü aşırı sağcı bir siyasi partiydi. Resmî olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin öncüsüydü. DAP sadece 5 Ocak 1919'dan 24 Şubat 1920'ye kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in koruması</span> Adolf Hitlerin güvenliğinin sağlanması

Nazi Almanyası'nın diktatörü Adolf Hitler, Avrupa'daki II. Dünya Savaşı'nın ve Holokost'un merkezindeydi. Zulüm gören düşmanlarından ve hatta kendi ordu komutanlarının birçoğundan nefret ediyordu, ancak 25 yıl içinde kimse onu öldürmeyi başaramadı. Bir ana koruma birimi olan İngiltere'nin başbakanı Winston Churchill'in aksine, Hitler'in koruması binlerce kişiyi de içine alacak şekilde büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">Max Erwin von Scheubner-Richter</span>

Ludwig Maximilian Erwin von Scheubner-Richter, Alman siyasi aktivist ve Nazi Partisi'nin erken döneminde etkili bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Esser</span>

Hermann Esser, Nazi Partisi'nin (NSDAP) ilk üyesiydi. Bir gazeteci olan Esser, Nazi gazetesi Völkischer Beobachter'ın editörü ve Reichstag'ın bir Nazi üyesiydi. Partinin ilk tarihlerinde, Adolf Hitler'in fiili bir milletvekiliydi. Hitler'in en eski takipçilerinden ve arkadaşlarından biri olarak Weimar Cumhuriyeti döneminde partide etkili pozisyonlarda bulundu ancak Nazi döneminde etkisini kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

Kampfbund, 1920'lerde Bavyera, Almanya'da milliyetçi savaş dernekleri ve Alman Nasyonal Sosyalist partisinden oluşan bir birlikti. Adolf Hitler'in Nazi Partisi'ni (NSDAP), Sturmabteilung'u (SA), Oberland Birliği'ni ve Bund Reichskriegsflagge'ı içeriyordu. Hitler siyasi lideriydi, Hermann Kriebel ise milis kuvvetlerine liderlik etmiştir.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.